Віктор Янукович відкрив виборчу кампанію у Києві

П'ятниця, 27 травня 2011, 11:36

Якщо владі нічим похвалитися у своїй діяльності, то вона має вигадати щось таке, щоб цю діяльність імітувати.

У четвер у Києві презентували стратегію розвитку столиці до 2025 року, яку на гроші фонду "Ефективне управління" Ріната Ахметова розроблятиме "Бостон Консалтинг Груп".

І хоча самої стратегії, як такої, ще не існує, це не завадило освятити подію присутністю трьох головних осіб держави – президента, прем’єра і спікера Верховної Ради.

Про намір високих гостей відвідати мерію на Хрещатик, 36 стало зрозуміло з того, що зранку його частину відгородили залізним парканом. А деякі мешканці головної вулиці написали в Інтернеті, що в їх домівки навідалась доблесна міліція та попросила з 13 до 17 носа з вікон не висовувати.

Попри те, що захід мав розпочатися о 14:30, президент не поспішав з появою на люди. В очікуванні Януковича депутати теревенили про партійні справи, а журналісти намагалися отримати офіційну інформацію щодо подій навколо Десятинної церкви. Як відомо, в ніч на четвер туди завезли будівельні вагончики, що виглядало як намір почати зводити там храм для Московського патріархату.

- Чого ви хвилюєтесь? Від концепції до проекту - велика дорога, - вражала своїм спокоєм Лариса Скорик – Ніхто там нічого поки не будуватиме. І звідки ви знаєте - може, то вагончики археологів?

Версія Скорик на диво збігалася з інформацією від головного архітектора Києва Сергія Целовальника.

- Я, коли вранці дізнався, що там завезені вагончики, в мене волосся стало дибки на голові. Ми направили туди взвод революційних моряків з фотоапаратами, вони зробили зйомку, і ми готові були доповідати Олександру Павловичу, але ситуація не дозволяла, - заявив він.

- Але я потім подзвонив Олександру Гері, це керівник реставраційного управління, і він сказав, що зараз повинні працювати археологи, щоб вони могли скласти свої інструменти, бо в них немає приміщення, -  повідомив Целовальник.

На питання, чи є гарантія, що фундамент Десятинної музеїфікують, Целовальник відповів:

- Я ж тільки для цього і існую.

Целовальник ще довго міг би розповідати про свої плани журналістам, але тут його попередили, що час звільняти місце, бо президент вже прибув.

Янукович з'явився у залі з усім почетом – його супроводжували Азаров, Литвин, глава столичної адміністрації Попов і нещодавно обрана секретар Київради Герега.

Крім них, у залі були Льовочкін, Акімова, Герман. А от про столичного мера Леоніда Черновецького ніхто й не згадав. Як і не було такого.

Захід проходив у кращих зразках соцреалізму, починаючи від заяв і закінчуючи поведінкою присутніх.

На початку свого виступу Янукович згадав, як ще за президента Кучмі зустрічався з тодішнім мером Омельченком і говорив про стратегію розвитку Києва.

- Олександр Олександрович тоді сказав мені: "Я готую, і колись це відбудеться". Я думаю, що в цьому є і ваша заслуга, Олександре Олександровичу, і цієї молодої команди, яка взяла на себе відповідальність за Київ, - заявив президент.

Здається, це був один з двох експромтів Януковича цього дня. Далі він читав з папірця.

- У минуле відходять часи політиканства, і на перший план виходять інтереси суспільства, - зайшовся речитативом президент.

- Порядок у країні починається зі стану столиці. Від того, наскільки вдало та ефективно буде проведено зміни у Києві, залежатиме успіх модернізації всієї України, – читав він.

Спічрайтерів Януковича, які написали йому цей текст, обурили корупція та наслідки розкрадання майна й земель київської громади.

- Боротьба з цим ганебним явищем – корупцією – має вестися постійно, незважаючи на ранги. Я чекаю на відповідну позицію Київради. Ми разом наведемо тут порядок. Ми будемо викорінювати корупцію, як інколи кажуть, каленим залізом. І не лише у Києві, а й в усіх містах України, - пообіцяв Янукович.

Далі президент контуром окреслив головні завдання стратегії розвитку Києва – тунелі під Дніпром, перепрофілювання промзон, екологічні програми, збереження пам’яток. І головне – наздогнати ближніх і дальніх сусідів.

Саму стратегію довірили презентувати Олександру Попову. Майбутній кандидат в мери від Партії регіонів основним завданням для Києва назвав підвищення індексу комфорту проживання, щоб до 2025 року наздогнати Будапешт і Варшаву та залишити позаду Москву і Пітер.

Для цього київська влада ставить перед собою мету збільшити ВРП (валовий регіональний продукт) до 6,5% на рік, тобто наростити його в два рази на душу населення до 2025 року. Індекс комфорту життя має піднятися зі 100 пунктів до 173, тривалість життя - зрости з 72 до 79.

Кількість злочинів і шкідливих викидів має впасти, а число музеїв і квадратних метрів квартир на душу населення - зрости.

У реконструкцію тепломереж планують вкласти півтора мільярди євро в модернізацію водоканалів – 850 мільйонів євро, в модернізацію житлового фонду і ліфтів – 224 мільйони, в розвиток метрополітену – 944 мільйони, в будівництво паркінгів – 34 мільйони.

 
 

Ось, власне, і всі головні цифри проекту стратегії.

Після виступу Попова слово надали головним дійовим особам – представникам фонду Ахметова та "Бостон консалтинг груп". Але їх виступи були не більше ніж набором красивих фраз, з яких запам’ятався хіба що конфуз. Перекладач так захопився читати з папірця переклад промови американця, що ледь не виголосив її всю, тоді як американець сказав лише вітальні слова.

Здавалося, що найбільше зацікавлення до промов виявляв президент Янукович. Микола Азаров сидів похнюпленим, Володимир Литвин щось захоплено читав, а Галина Герега вдавала з себе ученицю-відмінницю, просидівши більше години, не ворухнувшись.

За весь час презентації стратегії найцікавіша думка була висловлена в короткому виступі академіка Валерія Гейця.

- Свого часу ми дозволили збудувати бізнес-центр на розі бульвару Лесі Українки і вулиці Мечникова. З того часу, як він почав працювати цими вулицями неможливо рухатися ні вдень, ні ввечері. Ми повинні не допустити повторення таких рішень, - сказав академік.

Геєць забув лише нагадати, що власником згаданого ним бізнес-центру "Парус" є фаворит нинішньої влади Дмитро Фірташ.

Фінальну крапку в презентації стратегії мав поставити Янукович. Він знову почав читати про те, "як зазвучить мелодія в Києві, так заспівають в інших регіонах України", про розширення програми доступного житла і передачу тепломереж приватному капіталу, а також загальну реформу ЖКГ і оптимізацію тарифів.

Аж тут раптом президент підвів очі від папірця, його настрій різко погіршився, а тон підвищився щонайменше вдвічі.

- Найближчим часом ми матимемо жорстку розмову на цю тему, - повернув Янукович голову до Азарова. - Я поставив це завдання уряду, і я сподіваюсь, Миколо Яновичу, що ви до кінця цієї сесії, цього політичного сезону, до кінця липня підготуєте серйозну нараду, як підійти до оптимізації тарифної політики в країні.

Випад Януковича проти Азарова зал слухав, затамувавши подих і широко відкривши очі.

 

- Я в черговий раз, якщо не в останній, попередив вас і блок житлово-комунального господарства країни - підготувати серйозні пропозиції для серйозних змін та підходів у нашій державі з цього питання . Тому дайте відповідь, - майже зірвався на крик Янукович.

Останній раз такий публічний викид емоцій Янукович дозволив собі щодо Азарова два місяці тому на економічній нараді, коли прем’єру влетіло за формування образу країни за кордоном.

Як в першому, так і в другому випадку, незрозуміло, що було причиною цього явища – реальне невдоволення станом речей чи просте бажання показати, хто в домі господар.

Так чи інакше, ляпас  президента був такий сильний, що за ним загубилися його подальші ініціативи про розширення Голосіївського парку та весь кінець промови.

Віктор Янукович залишив залу Київради у піднесеному настрої. Він ішов між рядами  і вдоволено кивав головою, як добрий цар челяді. Трохи подалі, за ватагою охорони, прямував Микола Азаров, чорніший за хмару. А ззаду за ним - Володимир Литвин, який про себе уїдливо усміхався.

Після відходу президента зал швидко опустів. Охочих потеревенити про стратегію майже не знайшлося.

За єдиним винятком.

- Я оце собі думаю, невже українці вміють лише боксувати, а більше нічого не вміють? – це радниця президента Ганна Герман підійшла до Віталія Кличка, який вже встиг публічно висловити своє "фе" щодо презентованого проекту.

Кличко поглянув на неї трохи здивовано, але відповів:

- Я от теж хочу знати, хто і для чого це розробляв? Я запитав в людей, які значаться в раді: "а ти  це писав". Вони кажуть: "Ні". І якщо ми залучаємо до обговорення громадськість, то хто ці 1600 респондентів, які вирішують долю 4 мільйонів? А як же тоді обговорення? Як же місцеве самоврядування? - обурено запитав депутат-боксер.

- Ну, я думаю, обговорення зараз почнеться, - дала задній хід Ганна Миколаївна.

- Але ви ж дали нам готову стратегію..., - обурився Кличко.

- Я про інше думаю - чому на все більших ділянках суспільного життя його планують іноземні спеціалісти. Нашу журналістику, зараз розвиток Києва. Все нам розповідають, як робити, - невдоволено розмірковувала Герман.

Радниця Януковича вдалася в історичний екскурс:

- Наше ж багатство ж було в самобутності. Як Київ виростав? Це ж була Русь! Чи ви уявляєте собі парижан, чи віденців, чи римлян, які замовляють собі стратегію?

Поки Ганна Герман бідкалася, чи був у тій стратегії український слід і що знають про Київ бостонці, до дискусії приєднався головний архітектор Києва Сергій Целовальник
.
-  Ну, вони тільки в мене провели шість годин, - похвалився Целовальник.

- Тобто ви їх консультували? - ніби заспокоїлась Герман.

- Ну а як же ж! – поблажливо протягнув головархітектор. – Вони ж спочатку щось таке робили... пішли по Хрещатику питати думку...

Тільки кореспондент "Української правди" хотів запитати, а чию ж власне думку запропонував бостонцям Целовальник, якщо не простих киян з Хрещатику, як Герман, ідентифікувавши інородне тіло, заявила, що це говориться не для преси.

- Це не для того, щоб завтра воно було на "Обкомі", - заявила вона.

Цікаво, а що саме так боялася би прочитати зі сказаного нею Ганна Миколаївна у ЗМІ. Можливо, ту пораду, яку вона досить голосно дала представниці Фонду Ахметова щодо її ораторських здібностей?

А можливо, Герман не хотіла б, щоб пересічні українці знали, що вона мріє поприбирати магазини "зі шматтям" з підземних просторів Майдану і Хрещатику і зробити там паркінги або нормальну розв'язку.

- А то здається, що українці на сніданок їдять діаманти. А де ж купити книжку чи кавалок смачної ковбаси? - продовжувала бідкатися Герман Кличку.

Це було дивно  чути від жінки, яка часто любить залишити на видному місці застібку від перлів з логотипом "Chanel".

Присутня при розмові депутат Київради Наталія Новак вирішила тимчасово переключити високо-естетські роздуми Герман на більш нагальні теми, і поцікавилася в Целовальника, а що ж, власне кажучи, відбувається під Десятинною церквою.

- Виявляється, це вагончики для археологів, - заспокоїв дам головний архітектор.

- Так? А то жмені люди дзвонять, а я не знаю, що казати, - обурилась Герман. - Так чому ж ви не скажете про це людям? Ви мали б бути там і пояснити все журналістам.

- Та я їм ледь встигаю відповіді на запити писати, - поскаржився Целовальник.

- Знаєте що, ви наступного разу дзвоніть мені та кажіть: «Аню, сходіть і поясніть журналістам». Я швидко це роблю, - запропонувала Герман.

Уже після відходу радниці президента Кличко продовжив розмірковувати, що ж це за дійство було на чолі з Януковичем.

- Я питав людей, які входять у цю громадську раду. Вони кажуть, що збирались кілька разів, але про стратегію як таку не йшлося. А ці персоналії? Олесь Довгий!... – з огидою кинув Кличко. - Якщо стратегія для киян, то давайте у них і спитаємо. А поки це лише показовий виступ до Дня Києва!
 
Власне, віднині цим "показовим виступом" виборчу кампанію за посаду мера столиці можна вважати відкритою.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Реклама:
Головне на Українській правді