Приберіть журналістів від президента!

П'ятниця, 27 травня 2011, 14:47

"Уберите журналистов". Таку команду своїм підлеглим дав один із керівників охорони Януковича. Саме після цих слів 25 травня відбувся черговий інцидент за участю президентських бодігардів. Цього разу дісталося знімальній групі "5 каналу".

Усе сталося після того, як Янукович увійшов у маленьку кабінку, в якій йому демонстрували роботу військових пристроїв. Поруч із главою держави знайшлося місце лише для особистого фотографа. Знімальна група 5-го виявилася ззовні за кількома широкими спинами бодігардів.

Оператор 5-го підняв камеру над головами і намагався отримати хоч якийсь кадр. Це стандартна практика для зйомки у натовпі.

Але одному з охоронців Януковича не сподобалося, що камера знаходиться над головами і направлена у бік президента. У рацію він розбірливо сказав: "уберите журналистов". Після цих слів до знімальної групи підійшов інший охоронець, і відбулася наступна розмова бодігарда з журналістом Азадом Сафаровим:

 В сторону проходите.

– Не цепляйте руками.

– А я его не трогаю.

Не надо трогать оператора руками.

– Я его не трогаю.

– Не надо трогать камеру.

– Я его не трогаю руками.

При цьому охоронець щонайменше намагався прикрити рукою об’єктив телекамери. Так би мовити "убезпечити Януковича від небезпеки". Це сталося на очах Дарки Чепак, яка ще нещодавно була колегою Сафарова по роботі на 5-му…

Пересвідчитися у цьому можна подивившись відзняте відео. Чому його досі немає в Інтернеті? Бо хтось комусь пообіцяв не оприлюднювати ці зйомки.

Проте найцікавіше почалося після інциденту.

По-перше, працівник прес-служби президента почав телефонувати на "5 канал".

Принаймні так стверджує Азад Сафаров. Якщо це дійсно так, то виникає питання: з якою метою чиновник це робив? Чи не намагався він через керівництво каналу вплинути на знімальну групу? Коментаря Банкової з цього приводу досі немає! Невже в Адміністрації президента вважають, що це звичайна справа – під час непорозуміння з журналістами телефонувати керівникам ЗМІ? Невже не розуміють, що це можна трактувати як тиск на ЗМІ?

По-друге, прес-секретар президента Дарка Чепак вкотре запропонувала виробити "спільні правила співпраці" журналістів з охоронцями. Переконаний, що 5 років тому старт-продюсер "5 каналу", сидячи в одній кімнаті з Єгором Соболєвим та Святославом Цеголком, висміяла б таку ініціативу Банкової. Сьогодні вона говорить про це цілком серйозно. Навіть круглий стіл готує за участю міжнародних експертів.

Просто на пальцях спробую пояснити, чому це так би мовити "дивна" пропозиція. Треба подумати: кого запросять на цей захід?

Першими мають прийти журналісти з президентського пулу. Можливо, на чолі із Піховшеком. Так ця братія і так "добре працює". Знає "прості стандарти роботи"…

Далі, напевно, будуть обирати представників ЗМІ виходячи "з рейтингу та покриття ЗМІ".

Прямо як на зустріч Януковича з Путіним у квітні цього року. Ці "найрейтинговіші та з великим покриттям" ЗМІ теж вміють "співпрацювати". Щодо інших, то навіщо їх запрошувати? У них все одно мало шансів потрапити на будь яку подію за участю українського президента.

Але для демонстрації відкритості Адміністрації Януковича на круглий стіл з охоронцями запросять ширше коло журналістів. Можливо пощастить і "Українській правді". Проте не зрозуміло, що можуть додати охоронці Сергію Лещенкe після короткого, але змістовного висловлювання Януковича: "язиком не бовтай".  Та хіба що таке: "Сыш! Фатаапаратам не клацай!".

Ідемо далі. Запросили на круглий стіл центральні канали, найбільші газети, Інтеренет-ЗМІ. І тут згадали, що іноді президент їздить закордон! А там теж працюють журналісти, які ще не звикли до особливостей роботи охорони Януковича. Тож треба відіслати запрошення у іноземні ЗМІ. Буде цікаво подивитися над інтелектуальною дискусією щодо безпеки українського президента за участю бодігардів Хазяїна та журналістів CNN, BBC інших.

Для посилення ефекту пропоную не випускати їх з приміщення, допоки вони не знайдуть спільну мову. Думаю, що сидітимуть довго над виробленням "спільних правил співпраці". Проте який після цього прес-реліз можна буде написати: "Охорона Януковича домовилася про співпрацю з ВВС"!

Когось ще забули запросити? Добре, підказую. Знімати Януковича можуть не лише професійні теле- або фотооператори. Багато хто з українців хоче залишити собі на згадку кадри з президентом. Що на це може сказати пані Чепак? Наприклад, таке: "щонайменше ми можемо попросити охорону, щоб вона проінструктувала людей, які зніматимуть президента, як краще не знімати".

Боюся, що невдовзі такі "майстер-класи" можуть стати обов’язковими для 46 мільйонів українців. Знову ж таки для посилення ефекту міносвіти може ввести обов’язковий урок у школах "Як фотографувати Януковича". Або книжку видати "Фото Януковича для чайників". Наклад – 46 мільйонів примірників. Зрозуміло, що за державний кошт. І з автографом Януковича.

Ми ж не у Європі чи у США живемо. Це там громадяни можуть знімати своїх президентів "під різними кутами". Останній приклад – Барак Обама. Як застряг його лімузин в Ірландії знімали усі охочі.

Для демонстрації повного абсурду ідеї з круглим столом пропоную додати до списку запрошених ще й представників компанії Google. Бо їм теж треба пояснити, під яким кутом можна/не можна знімати "Межигір’я" для Google Map.

Добре, круглий стіл провели. Журналісти навчилися співпрацювати з охоронцями Януковича. Що далі? А далі треба згадати про охоронців прем’єра, Голови Верховної Ради, депутатів, губернаторів, начальників ЖЕКів. З ними ж теж досі не виробили "спільні правила співпраці". Тобто робити вистачить на цілих два президентських терміни.

Може легше буде взагалі "прибрати журналістів" від Януковича? Щоб Лідер почувався у повній безпеці. І взяти собі правило: нема журналістів – нема проблем у охоронців. Десь до цього і прямують панове з Банкової.

Вважаю неправильним рішення журналіста не викладати в Інтернет відео інциденту. Таку позицію можна розцінити лише так, що телефонний дзвінок на канал представника прес-служби президента мав це за мету. Переконаний, що це не так, і "5 канал" не піддається телефонному тиску. На підтвердження цьому виклав відео на YouTube.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Реклама:
Головне на Українській правді