Тарас Чорновіл: В мене є питання до Євгена Марчука та генерала Пукача

Четвер, 16 червня 2011, 10:50

Кілька тижнів тому громадськість була шокована таємною ексгумацією тіла В'ячеслава Чорновола. Родина загиблого лідера Народного руху винуватила ГПУ "відверто цинічному" проведенні процедури, а прокуратура плуталася у власних свідченнях.

Тоді ж син загиблого, депутат Тарас Чорновіл, несподівано через прес-секретаря відмовився від розлогих коментарів на цю тему. "На той момент, я був дуже знервований", - пояснив він пізніше УП, - "але готовий говорити про це зараз".

Це інтерв'ю стало підсумком короткої розмови в кулуарах парламенту.

- Як ви сприймаєте те, м'яко кажучи, непорозуміння між вашою родиною та Генпрокуратурою в день ексгумації тіла вашого батька? Вас дійсно не попередили?

- Я хотів бути присутнім на ексгумації, мене запевняли, що 1 червня, за день до ексгумації, мені надзвонювали багато разів з прокуратури. Але 1-го червня був мій день народження, крім того, я працював в Раді і в комітеті, були сотні дзвінків і я половину з них, особливо з незнайомих телефонів, просто не зміг прийняти фізично. Тому я готовий повірити в те, що не додзвонилися.

- Чому ви кілька разів відкликали свій дозвіл на ексгумацію?

- Для мене це - болісна тема, ви пригадуєте, я спочатку давав згоду, потім її відкликав, коли на цьому почали робити політиканство. Але в підсумку я все-таки погодився, насамперед через великі сумніви щодо адекватності першої експертизи, яка відбулася одразу після загибелі, до поховання.

Більше того, під час ексгумації Жені Павлова, водія мого батька, який разом з ним загинув, з'ясувалися очевидні невідповідності, зокрема, ушкодження на черепі, які не можуть бути пояснені аварією. Є експерт, який жорстко стверджує, що обоє людей, принаймні мій батько, не могли фізично разом вдаритися об зцепку між машиною та причепом.

- Як відомо, свого часу кілька депутатів, з посиланням на свої джерела серед правоохоронців, оприлюднили інформацію, що нібито вашого батька і його водія добивали кастетами...

- Я в цю версію, відверто кажучи, не вірю, вона мені здається якоюсь дивною і нелогічною, але є ушкодження, які аварією не пояснюються. І слідство опинилося в ситуації, коли немає повної довіри до першої експертизи, а крім того - не встановлено точний момент і точну причину смерті, а це має бути дуже чітко виписано для проведення слідчих дій.

- Чи вірите ви в те, що повторна експертиза зможете пролити світло на справу щодо загиблі В'ячеслава Чорновола, адже з тих пір вже збігло стільки часу?

- Ексгумація матиме вирішальне значення, якщо дійсно буде доведено, що згідно з ушкодженнями, людей добивали вже після аварії. Тоді звичайно, все кардинально міняється. Якщо ж виявиться, що вони загинули внаслідок аварії - то просто будуть уточнені деякі нюанси, а далі слідство має працювати по повній програмі.

- В якому напрямку?

- Треба з'ясувати, чому ця аварія відбулася, хто давав команди, хто курував, чому такі неспівпадіння у свідченнях того ж самого Василя Куделі (водій КАМАЗу), які він змінював повністю 5 чи 6 разів, чому приховуються дані про машину, яка першою під'їхала на місце аварії, хто там на кого чекав за тим КАМАЗом, і дуже багато інших речей.

А ще є знищення доказів та інші дивні дії слідчих. Є врешті-решт отруєння, жорстке страшне отруєння людини, яка за нашими даними була безпосереднім координатором убивства.

Це Іван Шолом, його називали чи-то трактористом, чи кимось там ще, а насправді - це людина з охорони Рівненської АЕС, яка кидає це місце роботи, приїжджає в селище Лугове, там ніби бомжує, і потім опиняється в цьому КАМАЗі.

Після інциденту він повертається на Волинь і там успішно помирає. Роблять ексгумацію його тіла і знаходять неймовірну кількість отруйних речовин. До речі, слідчу групу, яка проводила цю ексгумацію, доволі сильно тероризували і мало не пересадили за те, що вони пішли на такий крок...

Є море питань, по яких можна знаходити відповіді, але час настільки затягнувся, що одну людину, з тих, що були в КАМАЗі, вже вбили, а друга, сам шофер Куделя, як стверджують слідчі, зараз лежить з інсультом і без пам'яті.

- Зараз у прокуратурі пообіцяли максимально врахувати ваші пропозиції щодо проведення слідства...

- Так, і міський, і генеральний прокурор це підтвердили. І, насамперед, я подав пропозиції щодо учасників експертної групи по ексгумації

- Експерти наші?

- Так, наші. Переконаний, що в Україні є достатньо хороших і принципових експертів, причому титулованих. Я запропонував, як на мене, світил української судової експертизи.

Окрім того, вважаю за необхідне провести низку додаткових допитів, а також долучити до справи матеріали парламентської слідчої комісії. Я подав запит на керівника апарату ВР щодо того, чи зберігаються ці матеріали - вони наявні. І врешті-решт потрібно звернутися до Євгена Марчука, щоб він добре пошукав і знайшов нарешті ту плівку, яка в нього чомусь раптом зникла...

Якщо пам’ятаєте, на плівці, яка згодом нібито десь зникла, записано людину, учасника неофіційно створеного в органах внутрішніх справ формування, яке займалося так званими "мокрими" справами. Він розказує детально про кілька епізодів, в тому числі про вбивство В'ячеслава Чорновола. Це людина, яку Марчук, як він раніше казав, знає особисто. І думаю, що Марчук не заперечуватиме проти допиту, тому що він уже давав свідчення комісії ВР

- Кого, на вашу думку, ще потрібно допитати крім Марчука?

- Двох діючих депутатів Верховної ради - Григорія Омельченка і Володимира Олійника, які також бачили ту плівку, і які особисто до мене підійшли і підтвердили, що готові давати офіційні свідчення в повному обсязі. Як ви знаєте, я також звертався письмово до слідства щодо допиту Пукача, і зараз ніби генпрокурор сказав, що вони задовольнять мою пропозицію.

- Чому, на вашу думку, необхідно допитати Пукача?

- Тому що, за нашими даними, які я зараз не можу ні підтвердити, ні спростувати, Олексій Пукач забезпечував стеження за машиною мого батька під час перебування в Кіровограді. І нібито саме він дав сигнал, коли стало точно відомо, що вони (Чорновіл та його водій) не будуть ночувати в Кіровограді і поїдуть на Київ. Що, в підсумку, і стало відправною точкою такого пізнього, якого ніколи не буває у далекобійників, виїзду з Дніпропетровської області КАМАЗу Куделі в бік Волині.

У справі мого батька, мабуть, також був би сенс допитати Кучму, і Ющенка, от тільки результатів з цього я не очікую. Це - більше політика, і я навіть невпевнений - допитувати чи ні...

Я сподіваюся також підняти питання доступу до певних матеріалів справи, щоб не було зайвих чуток, і щоб надалі не втягувати в цей конфлікт родину.

Зокрема, я хотів би бути присутнім безпосередньо у момент завершення експертизи, підбиття остаточних її підсумків та перепоховання. Якщо ж мене не буде, проситиму про те, щоб був хтось інший з родини, щоб потім не виникло жодних підозр щодо того, що може бути підміна рештків.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Реклама:
Головне на Українській правді