Не будь джипером! Прибери після себе!

Середа, 13 липня 2011, 14:41

"Не будь джипером! Прибери після себе!" – така табличка з’явилася у нашій кухні після початку перегонів по бездоріжжю "Ukraine Trophy 2011", який проходив за активної участі сина президента Віктора Януковича-молодшого. 

Ми самі були здивовані, коли організатори перегонів заявили, що не поїдуть заповідними територіями після того, як неодноразово хвалилися і у своїх новинах, і на сайті, як вони "популяризуватимуть" заповідні території колесами своїх джипів.

Однієї вдалої новини та підтримки тисяч інтернет-користувачів виявилося достатньо для того, аби організатори перегонів заявили про зміну маршруту та терміново почали його узгоджувати.

Тішимо себе тим, що саме завдяки нашим вимогам організаторам довелося терміново, фактично за один останній тиждень узгоджувати маршрут з усіма необхідними відомствами. Бо інакше не можемо пояснити, чому офіційний маршрут перегонів громадськості змогли показати тільки в останній день перед стартом.

 

Одночасно з узгодженням маршруту організатори одразу ж почали "відбілювати" себе у засобах масової інформації. Серед перших заяв були наступні: екологи не туди дивляться, займаються не своєю справою та взагалі є шантажистами.

Нападки на екологів не закінчувалися до кінця перегонів. Їм закидали навіть те, що журналіст телеканалу "Інтер" бачив вирубки у заповідниках.

Ми вирубки в заповідниках не бачили, хоча проїхали весь маршрут услід за джипами. Принагідно були б дуже вдячні журналістові Андрію Цаплієнку за вказівку на місця, де він побачив вирубки, та за журналістське розслідування цих неприпустимих дій.

Втім, ми бачили багато іншого. Наприклад, пошкоджені лебідками дерева. Незважаючи на те, що у регламенті перегонів було чітко написано "користуватися хомутами на лебідки", деякі учасники користувалися лебідками без захисту, і ніхто з організаторів їх не спиняв.

 

Ми бачили, як джипи проїжджали у Поліському заповіднику по дорозі загального користування. І хоча цей проїзд був дозволений Міністерством природи та іншими відомствами, шкода навколишній природі наносилася непоправна: машини застрягали у калюжах на дорозі, через що інші об’їжджали їх просто через заповідник.

 

Ми бачили, як водії мили свої машини просто в річках та озерах, після чого у воді залишалися характерні нафтові розливи. Помітили аж один випадок, коли організатори змагань оштрафували екіпаж за миття машини в річці, але "не помітили" як мили інші машини.

 
 

На одній зі стоянок була замовлена спеціальна машина-автомийка, але вода з помитих машин стікала все одно у річку.

 

Не кажемо вже про те, що у річках та озерах протягом маршруту "скупалися" всі дві сотні машин.

 

Після зняття таборів на землі лишався килим з недопалків, хоча організатори обіцяли цього не допустити. Нагадаэмо, джипи їхали через пожежонебезпечні соснові та мішані ліси, ігноруючи написи "Пожежонебезпечно!". На наших очах деякі учасники збирали своє сміття – та виносили його в ліс.

 

Це все видимі порушення. А були ще й невидимі. Машини створювали значний шум, особливо коли загрузали в болотах. Я пам’ятаю, як здійнялися сірі журавлі (фігуранти Червоної книги України) зі своїх гнізд, коли біля них загрузли кілька важких машин та близько години намагалися виїхати, буксуючи у болоті.

 

Окремої уваги вартий заключний концерт у Шацькому національному природному парку – місці, де біля найчистішої в Україні води живуть безліч червонокнижних птахів. До дванадцятої години ночі поблизу села Світязь лунала гучна музика, а це неприпустимо у національному парку.

Однозначно, джипінг не може бути екологічним видом спорту ніколи. Адже ніхто не рахував кількість поламаних кущів, витоптаної трави, роками гниючих недопалків та бензинових викидів. Особливо у безпосередній близькості до заповідників – територій, де природа має зберегтися у недоторканному вигляді.

Тарас Пушкар, активіст руху "Простір свободи", свідок всіх екологічних порушень, для УП

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Реклама:
Головне на Українській правді