Свідки прокуратури зіграли на руку Юлії Тимошенко

Четвер, 28 липня 2011, 11:01

У середу Юлія Тимошенко вже вдруге за останні місяці опинилась за крок до камери СІЗО. Відбулася репетиція майже всієї процедури затримання лідера БЮТ шляхом зміни запобіжного заходу з підписки про невиїзд на утримання під вартою. Водночас, допити перших свідків поки що не надають обвинуваченню впевненої переваги у розгляді справи.

Напруження в залі суду залишалось ще з попереднього засідання. Планувалося, що вся середа буде присвячена допиту свідків. Втім, вже на початку роботи між Родіоном Кірєєвим та Юлією Тимошенко спалахнула традиційна перепалка. Лідер БЮТ учергове вимагала собі захисника, а суд в черговий раз намагався це проігнорувати.

- Ви намагаєтесь зірвати розгляд справи! - не вгамовувалась Юлія Тимошенко. – Вам поставлена задача Януковичем – завершити репресії швидко. Але зараз за вами спостерігають шість тисяч суддів. І всі вони бачать ваше свавілля…

Як тільки між виступами Юлії Тимошенко настала невелика пауза, один з представників обвинувачення, як зазвичай, підняв руку і попросив оголосити клопотання. Суддя Кірєєв поглядом переконався, що лідер БЮТ трохи остигла, і дав слово прокурору.

- Ваша честь, з боку підсудної вживаються заходи, щоб не допитати свідка і перешкодити встановленню істини у справі. Тому є підстави для зміни запобіжного заходу підсудній Юлії Тимошенко з підписки про невиїзд на тримання під вартою.

Зал завмер. Родіон Кірєєв мовчки оглянув присутніх і перевів погляд на підсудну.

- Ну…думаю, що це буде останній штрих у вбивстві політика, - відповіла на погляд Юлія Тимошенко. –Краще зразу розстріляйте – чого ж судити?!

У дорадчу кімнату Родіон Кірєєв виходив під гучне скандування БЮТівців "Ганьба!". А Юлія Тимошенко так і залишилась сидіти на лаві підсудних. До неї тут же ж підбігли найближчі соратники. Кожен з них намагався дати якісь поради. Вони нагинались над вухом лідера, щось шепотіли, потім стрімко кудись вибігали, а їхнє місце займав наступний бажаючий.

 Фото Мустафи Найема

Сама Тимошенко категорично відмовлялась давати будь-які коментарі. Вона лише посміхаючись радила не придивлятися до її рук, тому що "вони все одно не тремтять". Тим часом найближчий помічник Тимошенко Михайло Лівінський приніс білий непрозорий пакет з емблемою БЮТ, куди вона почала складати мобільні телефони та перекладати з сумки якісь речі.

Коли з цим було покінчено, Тимошенко склала у стос папірці, брошуру КПК, поклала поруч єдиний мобільний телефон і глянула на свій iPad.

- Марина! Де Марина?! Марина, сиди тут, ось тут напроти. Якщо щось, я віддам його тобі.

Марина Сорока – прес-секретар Юлії Тимошенко – навіть не перепитувала, про що йде мова. Яку цінну річ мала на увазі лідер, вона й так зрозуміла - iPad. Тим часом, на мобільний почали надходити дзвінки.

- Ти ж сильна людина, все розумієш, - говорила комусь Тимошенко у слухавку, можливо доньці або чоловікові. - Ти ж зможеш все там пояснити в родині, ти ж розумна людина.

Прохання прокуратури змінити запобіжний захід лідеру БЮТ миттєво розлетілося серед дипломатичних кіл. До зали засідань уже після початку слухання забіг стурбований представник посольства США в супроводі перекладача. Також в суді чергували дипломати з посольств Франції та Німеччини.

- Ми домовилися, що кожного дня по черзі до суду будуть ходити по одному дипломату з двох країн Євросоюзу, - розповів представник одного з посольств.

Кірєєв після перерви зайшов до зали, щоб зачитати своє рішення щодо клопотання прокуратури про арешт Тимошенко. Суддя немов навмисно почав виголошувати ухвалу собі "під носа" в прямому сенсі слова. Більшість сказаного ним не було чути навіть у першому ряді зали судових засідань.

Сказане Кірєєвим відповідало найгіршим очікуванням Тимошенко.

- Підсудна систематично порушує порядок засідань, не виконує розпорядження головуючого... - кожна нова фраза Кірєєва позначалася розгубленістю та переляком на обличчях бютівців.

- Підсудна висловлює зневагу до учасників суду, намагається перешкоджати встановленню істини у справі… - продовжував Кірєєв.

Але в останній момент суддя вимовив слова, які дозволили зітхнути з полегшенням.

- Взяття під варту є найбільш суворим запобіжним заходом... Судом ще не вичерпано всіх можливостей... Клопотання задоволенню не підлягає...

- Боягуз! - голосно вигукнув присутній на засіданні депутат від НУНС Олесь Доній.

Такий кураж точно виглядав недоречно. Вся історія зі спробою арешту нагадувала мізансцену в кіно, коли зіткнення автомобілів на дорозі здавалося неминучим, але водій в останній момент вивернув кермо. І тепер всі полегшено видихнули.

Коли стало відомо, що Тимошенко залишається на свободі, до неї підійшов один з помічників і передав через бар'єр поліетиленовий пакет з мобільними телефонами. Кірєєв метнув свій невдоволений погляд.

- Що ви дивитеся на людину, наче вона злочин скоїла? - запитала Тимошенко.

Від такого безпосередності, що межувала з нахабством, в судді упала щелепа.

- Підсудна, ви що, робите зауваження головуючому?! - ледь стримуючись, щоб не перейти на галас, запитав Кірєєв.

Тобто, все знову повернулося до першоджерел - словесний двобій Тимошенко і судді набув традиційних форм обміну претензіями. А суд тим часом викликав на допит одного зі свідків сторони обвинувачення - колишнього міністра палива та енергетики Юрія Продана.

ЮРІЙ ПРОДАН ВСЕ ЗГАДАВ

Обличчя Юрія Продана було засмаглим до непристойності.

- Це я просто ходжу під сонцем з непокритою головою, - прокоментував Продан свій зовнішній вигляд.

 Юрій Продан біля Печерського суду

За декілька хвилин до початку слухання повз нього без жодного звуку пройшла Тимошенко - вона лише мовчки та ледь помітно торкнулася його руки своєю долонею. Так роблять люди, які знають багато років та довіряють один одному.

Продан допитувався у Генпрокуратурі в квітні 2011 року. Під протокол він заявив, що супроводжував Тимошенко до Москви під час газових переговорів 19 січня 2009 року.

Там і тоді прем'єр надала йому ті самі директиви на укладення договорів з Газпромом, які Продан завізував. При цьому екс-міністр сказав на допиті, що не пам'ятає, хто саме передав ці директиви керівнику "Нафтогазу" Олегу Дубині, після чого той уклав газовий контракт з Росією, за який сьогодні фактично й судять Тимошенко.

Тепер Продан мав повторити свої свідчення в суді. Але виявилося, що колишній міністр непогано підготувався до суду...

Суддя попросив Продана розповісти газову історію 2008-2009 років.

- 1 січня було припинено постачання газу для України. Ситуація була загрозлива, ми ввели обмеження для хімічної галузі. Представники ЄС на неофіційному рівні сприймали нас, але офіційно ми не отримували підтримки. Вони вимагали якнайшвидше домовитися з Росією. В таких умовах ми почали переговори в Москві...

За словами Продана, делегація у складі його та Тимошенко "дотримувалася директив президента Ющенка про перехід на прямі контракти з Газпромом". Зробили вони, на думку Продана, все максимально можливе.

- Подальші переговори по газу ні до чого би не призвели, - сказав екс-міністр.

А далі Продан оголосив новину, яка тягнула на сенсацію, але водночас нагадувала фарс.

Екс-міністр розповів, що коли перед викликом до суду переглядав свої документи, то випадково… знайшов там доручення Юлії Тимошенко, написане нею в Москві від руки, де вона зобов'язувала Продана передати її директиви главі "Нафтогазу" Олегу Дубині.

І тільки тепер Продан згадав, це саме він передав директиви Дубині, хоча на допиті в прокуратурі він стверджував, що не пам'ятав, хто це зробив.

Зізнання Продана порушувало логіку "злочинних дій" Тимошенко, яку слідчі виписали в постанові про притягнення в якості обвинуваченої.

За версією прокуратури, саме Тимошенко вручила Дубині документ, подавши його як директиви уряду, чим ввела його в оману, спонукала до підписання газового договору з Росією, що і призвело до тяжких наслідків.

Слід визнати, що раніше ні Тимошенко, ні Продан, ні Дубина не згадували, що існувало писане від руки доручення прем'єра на ім'я Продана довести директиви до відома Дубини.

Незрозумілим є одна деталь: навіщо Юлія Тимошенко писала якісь письмові доручення Продану, щоб той передав їх Дубині, якщо в цей час всі троє знаходились в одній будівлі, на одному поверсі і дуже часто – в одному залі.

- Ну, ми не весь час були поруч. Ми всі бігали по поверхах, вели переговори. І я просто знала, що відповідальність за цю ситуацію маю взяти особисто я сама. Тому і написала цього листа, - пояснювала пізніше "Українській правді" Юлія Тимошенко.

Тим не менш, у разі, якби це доручення було залучене як доказ, воно ламало би всю справу - адже тоді Тимошенко не перевищувала би владу, надаючи директиви Дубині. Виглядало би, що вона в межах своїх повноважень передала їх своєму підлеглому міністру Продану. А Продан уже передав їх Дубині, на що мав право - адже саме Міністерство палива та енергетики управляє 100% акцій "Нафтогазу".

На доказ своєї правоти Продан продемонстрував суду ксерокопію доручення Тимошенко. Це був білий аркуш паперу, вгорі якого був офіційний бланк прем'єр-міністра України, а під ним почерком Тимошенко написано: "Продану Ю.В. Прошу довести до відома НАК "Нафтогаз України" і організувати виконання моїх директив щодо укладення газових договорів". Під цим текстом не було реєстраційного штрих-коду секретаріату Кабінету міністрів.

 

Пред'явлений Проданом документ викликав пожвавлення серед представників Генпрокуратури. Вони разом з суддею влаштували допит екс-міністру.

- Свідок, так ви пам'ятаєте, хто передав директиви керівнику "Нафтогазу"?

- На момент допиту я чітко не пам'ятав, - заявив Продан. - Але зараз я знайшов доручення прем'єр-міністра серед своїх паперів. Тому, скоріше за все, це я передав директиви керівнику "Нафтогазу"…

- Можна, я погляну на цей документ? - попросила Тимошенко і за мить оголосила: - Я підтверджую свій підпис на цьому дорученні та прошу залучити його як доказ, оскільки воно має важливу процесуальну цінність!

- Де оригінал цього доручення? - почав запитувати Кірєєв.

- Я не знаю, - знизив плечима Продан. - Минуло два з половиною роки. У мене багато копій різних документів, кинутих у папку.

- Свідок, ви просто кидали в папку доручення, які вам давала прем'єр-міністр? - з явною недовірою продовжив допит Кірєєв.

Чи не вперше з початку судового процесу над Тимошенко він почав усміхатися.

- Свідок, де оригінал? - ще раз повторив він запитання до Продана

- Можливо, я дав оригінал помічникам, можливо, залишив у секретаріаті... - пояснив екс-міністр. - Але через два з половиною роки я не знаю, де оригінал.

- Де знаходиться оригінал - це не компетенція Продана, це питання до діловодства уряду, - прийшла на порятунок Тимошенко. - Я підтверджую, що на дорученні стоїть мій підпис, і прошу долучити його як доказ.

Але Кірєєв, навіть не роздумуючи, оголосив:

- У задоволенні клопотання відмовити, оскільки пред'явлено документ, походження якого не встановлене.

Після чого прокурори почали перевіряти версію Продана, що це він, а не Тимошенко, пред'явили директиви Олегу Дубині.

- Ви сказали, що це саме ви передали директиви? - перепитала представник обвинувачення.

- Скоріше за все, передав я. Але я не пам’ятаю, - відповів Продан.

- А хто ще міг передати, якщо не ви?

- Все дуже просто. Директиви могли лежати на столі, і Дубина їх сам звідти взяв. Все це відбувалося в дуже вузькому просторі, біля каміну в кімнаті переговорів будинку уряду Росії, - намагався переконати Продан у своїй правоті. - Там був стіл. А може, і не було...

У цей день Юрій Продан нагадував людину, який з останніх сил намагається допомогти Юлії Тимошенко – але зробити це так, щоб не спричинити для себе проблем. Тому кожну свою тезу Продан виголошував упевненим голосом, а потім за мить робив додаткове речення, яким допускав, що він може і помилятися, бо за цей час не пам'ятає всіх деталей.

Зате в чому Продан був категоричний – так це в тому, що підписані Тимошенко директиви є її персональним дорученням прем'єр-міністра, а не підробленими директивами уряду, як це закидає Генпрокуратура.

- Я сприймав це як доручення прем'єр-міністра, обов'язкове для виконання, - запевнив Продан. - У нас не було практики затверджувати урядом директиви для господарюючих суб'єктів.

НОВА ЗНАХІДКА

Подальші відповіді Юрія Продана одна за одною додавали балів Юлії Тимошенко.

Колишній голова Мінпаливенерго заявив, що базова ціна на газ для України у 2009 році становила не 450 доларів, як йдеться в обвинувальному висновку, а 450 мінус 20% знижки. У підсумку ж Україна протягом року отримувала газ по 232 долари. В той час як для Польщі у першому кварталі 2009 року газ коштував 510 доларів, а для Молдови - "трохи більше 500 доларів".

Далі Продан заявив, що під час кризи газотранспортна система України працювала "у надзвичайному стані", і тягнути далі з переговорами в Москві було небезпечно.

- …Могли відбутися речі, які потім не ліквідувати. Я вважаю, ми взагалі могли втратити газопостачання сходу країни, - заявив Продан.

Ще однією важливою знахідкою Юрія Продана став контракт на постачання технічного газу боку НАК "Нафтогаз України" до "Укртрансгазу". Тимошенко обвинувачується у тому, що після підписання газових угод в Москві, НАК "Нафтогаз" мусив продавати технічний газ за невигідною для себе ціною і таким чином отримав великі збитки. А Продан приніс у суд документ, за яким ціна технічного газу на 2009 рік була встановлена задовго до газової кризи і підписання угоди Путіна-Тимошенко.

- Тобто, я правильно зрозуміла, що ця угода була підписана до початку року? - перепитувала Юлія Тимошенко свого колишнього підлеглого.

- Так. Ці документи завжди підписувались наприкінці попереднього року.

- А чи мали ми відношення під час роботи в Кабінеті міністрів до постачання технічним газом від НАК "Нафтогазу" до "Укртрансгазу"?

- Юлія Володимирівна, я таких повноважень не мав, - почав посміхатись Юрій Продан. – Думаю, ви теж.

Співзвучність показів Продана і заяв Тимошенко дратувало обвинувачення. Коли ж свідок і підсудна почали майже цитувати один і той же документ, прокурор не витримав.

- Скажіть, свідок, якщо у вас з підсудною немає жодних відносин, звідки вона знає зміст документів, які у вашій папці?

- Взагалі, у мене тут багато документів…. – почав виправдовуватись Юрій Продан, перекладаючи папери.

- Ну ось останній документ – звідки вона знала його зміст?! - тиснув прокурор.

- Це не відповідає дійсності, – прийшла на допомогу Юлія Тимошенко. – Мені невідомо, які документи Юрій Васильович має з собою

- О! Спитайте Юлію Володимирівну! – знайшовся Продан. – Я не знаю, звідки вона знає, що в мене у папці…

Зрештою, суд відмовився долучати вищевказаний договір до справи, як такий, що не має відношення до суті розслідування. На цьому свідчення Юрія Продана закінчились. З виразу обличчя підсудної було зрозуміло - якби Юлія Тимошенко могла, не викриваючи себе, провести колишнього міністра оплесками, вона би влаштувала йому овації. Бо цього дня Продан зробив усе можливе для її порятунку.

ЩЕ ОДИН ЕКС-МІНІСТР

Наступним допитаним свідком був ще один член уряду Юлії Тимошенко – колишній міністр промислової політики Володимир Новицький. Судячи з питань обвинувачення, покази Новицького мали б підтвердити, що Тимошенко не мала права підписувати директиви щодо газових угод без дозволу Кабінету міністрів.

Втім, колишній міністр лише заплутав представників обвинувачення. "19 січня 2009 року (день підписання газових угод) в нас було засідання Кабінету міністрів. На початку засідання Олександр Турчинов зробив коротку інформацію про переговори в Москві. Він сказав, що вони просуваються складно, і запропонував обговорити це питання. Я під час цього засідання сказав, що ціна у 450 доларів для промисловості не є прийнятною. Такими ж були відповіді інших. Врешті решт головуючий заявив, що Кабінет міністрів не буде приймати ніяких рішень, адже у прем’єр-міністра є достатньо повноважень для підписання документів", – ось все, що розповів Володимир Новицький.

Сторона обвинувачення. Фото Мустафи Найема 

Магічного слова "директиви" в його показах не пролунало. Подальше опитування видалось марним та навіть комічним.

- Тобто ви зібрались, щоб прийняти рішення. Яке рішення ви мали прийняти? - питався прокурор.

- Ми мали просто обговорити…, - спокійно відповідав колишній міністр.

- Тобто ви зібрались, щоб затвердити директиви? - наполягав представник обвинувачення.

- Я ж сказав: обговорити…, - вперто повторював Новицький.

Коли терпіння обвинувачення закінчилось, вони звернулись до суду з проханням зачитати досудові покази міністра. Як виявилось в них Володимир Новицький чітко вказував, що на засідання уряду 19 січня "Олександр Турчинов заявив, що треба прийняти директиви".

Тут вже розхвилювалась Юлія Тимошенко.

- Володимир Станіславович, скажіть, чи взагалі говорив Олександр Турчинов про якісь директиви? Чи ставив він це питання на голосування? - спитала вона колишнього підлеглого.

Свідок трохи задумався, а потім видав:

- Ви знаєте, я цього стверджувати не можу. Можливо, я помиляюся, але здається, було обговорення питання переговорів.

- Але ж в досудових показах стверджували і пам’ятали?! - не витримав суддя.

- Так. Але я лише погодився з цим. А як було насправді, я зараз пригадати не можу.

На цьому допит Володимира Новицького завершився.

Попереду залишається понад тридцять свідків, яких обвинувачення планує допитати. Але, за інформацією "Української правди", навіть деякі вороже налаштовані до Тимошенко колишні урядовці збираються свідчити на її користь. Тому прокуратуру і в подальшому чекають неприємні сюрпризи.

Невідомо лише, чи позначиться це на кінцевому вироку, який виголошуватиме суддя Кірєєв…

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Реклама:
Головне на Українській правді