Юлія Тимошенко не виправилась

Вівторок, 9 серпня 2011, 15:45

У понеділок Юлія Тимошенко привезли до будівлі Печерського суду о 6:40 ранку.

 Як з’ясувалося пізніше, щоб прибути в суд так рано, її будили о п’ятій.

 В автозаку екс-прем’єр їхала лише у супроводі охорони.

Юрія Луценка, який в цей день теж перебував у Печерському суді привезли в іншою машиною трохи пізніше. Соратники зустрілись у конвойному приміщенні, де в кожного було своє відділення, огороджене клітиною.

Юлія Тимошенко прибула в будівлю суду вже переодягнена у сукню бежевого кольору, яке їй передали з дому.

Передачу в суд привезли рідні екс-прем’єра ще в суботу зранку. Чергу займали охоронці - з шостої ранку. Мама Юлії Тимошенко була в Києві вже в суботу.

Вона ж готувала їй першу передачу з їжею – в пакет поклали чай, сир, хлібці, галетне печиво, сухофрукти та йогурт.

Крім того, Тимошенко передали спортивний костюм та кросівки.

Автозак, на я кому Тимошенко привезли до суду. Фото автора 

Вже в залі суду Юлія Тимошенко розповіла "Українській правді", що в неї дві сокамерниці. Одна з яких – колишній співробітник Київської міської адміністрації, що перебуває під слідством по кримінальних справах стосовно колишнього керівництва КМДА. Інша жінка, за неперевіреною інформацією, - колишня співробітниця міністерства фінансів.

Чоловік екс-прем’єра Олександр Тимошенко, який теж прийшов на засідання суду, розповів, що обидві жінки палять. За словами Олександра, у Юлії Тимошенко алергія на тютюновий дим і, можливо буде звернення до керівництва СІЗО з проханням змінити співмешканців екс-прем’єра.

До зали суду Тимошенко ввели без наручників. Взагалі, порівняно, наприклад, з Юрієм Луценком, умови перебування екс-прем’єра в залі суду набагато кращі. Її не оточують грати, в неї є повний доступ до рідних і соратників, що спостерігають за процесом. Крім того їй дозволили користуватися iPad’ом. Щоправда в Twiiter’і нові пости поки що не з’являлись.

Засідання суду почала сама Тимошенко. Після того, як суддя сів на своє місце, вона чи не вперше встала з лави підсудних і, звертаючись до зали, три рази вигукнула "Слава Україні!". У відповідь БЮТівці три рази прокричали "Героям слава!".

 

В понеділок в залі суду було мабуть найбільше представництво іноземних посольств в Києві. Серед тих, кого впізнали кореспонденти "Української правди", були - голова представництва ЄС в Україні Жозеф Мануель Пінту Тешейра, представники посольств Франції, Фінляндії та Німеччини. Крім того, всі вісім годин судового засідання на задній лавці зали просиділи співробітники посольства Сполучених Штатів Америки. Підтримати лідера БЮТ прийшли і її конкуренти на опозиційному полі – Анатолій Гриценко, Микола Мартиненко та Арсеній Яценюк.

Вже на початку засідання адвокат Юрій Сухов звернувся до судді з клопотанням про скасування арешту його підзахисної.

- Вважаю, що застосований захід – найбільш суворий, є необґрунтованим і не відповідає нормам національного і міжнародного законодавства. Моєю підзахисною жодного разу з моменту застосування до неї запобіжного заходу у вигляді підписки про невиїзд не було порушено обмежень щодо місця свого проживання, окрім відвідування міста Брюссель з дозволу слідчого, - заявив адвокат. - Юлія Тимошенко не ухиляється від судового слідства та виконує всі обов’язки, передбачені КПК. На виконання Європейської конвенції з прав людини прошу скасувати запобіжний захід про взяття під варту з достатніх підстав для його скасування

- Підсудна, чи підтримуєте ви це клопотання вашого захисника? - звернувся Родіон Кірєєв підсудної. І вже з перших слів Тимошенко стало зрозуміло, що арешт жодним чином не вплинув на її поведінку у суді.

- Я вважаю, пане Кірєєв, що і ви, і прокурори прекрасно знаєте, що у моїх діях немає складу злочину, і я ніяких порушень закону не скоювала. І знаючи це, за дорученням ваших керівників, ви намагаєтеся ламати через коліно. Але ви не мене ламаєте, і ніколи зламаєте. Ви ламаєте молоду демократію. Тому я ніколи у вас нічого просити не буду! Запам’ятайте це. Виконуйте своє замовлення.

У відповідь Родіон Кірєєв зробив підсудній зауваження, що вона ображає суд і дозволяє собі зневажливі висловлювання відносно суду та прокурорів.

- Суд підкоряється лише закону. І судовий процес проходить у суворій відповідності до Кримінально-процесуального кодексу…

Останні слова судді потонули у сміху в залі.

- Ви чуєте себе? - перепитала у судді Тимошенко. – Ви хоч розумієте цей сміх? Знаєте, гірше за все - бути смішним у власній країні…

Кірєєв пропустив це зауваження і оголосив перерву для розгляду клопотання про звільнення. Всього в понеділок суддя тричі оголошував перерву, щоб розглянути можливість звільнення Тимошенко з під варти. Адвокат раз за разом зачитував заяви громадських діячів та організацій, церков, народних депутатів та громадян з проханням відпустити підсудну на поруки.

Втім кожен раз після перерви вердикт судді був одним і тим же: Тимошенко зневажливо ставиться до суду та системно вчиняє дії, якими перешкоджає встановленню істини у справі, тому суд не вбачає можливості змінювати міру запобіжного заходу.

- А жаль! - підвела рису соратниця Тимошенко Ольга Трєгубова. – У них был шанс соскочить и сохранить лицо.

- Ты что, надеялась, что ее отпустят? – здивувалася її близька подруга Антоніна Балюра, колишній головний бухгалтер ЄЕСУ. – Дорогая, я через все это уже проходила при Кучме. Так просто они ее не отпустят.

Ольга Трєгубова. Фото Мустафи Найєма 

Врешті решт, адвокат змирився, заяви закінчились і в цей день захист більше не намагався добитися звільнення Тимошенко.

Тим часом суд продовжив допит свідків, який обірвався минулої п’ятниці. В цей день суд викликав діючого міністра закордонних справ Костянтина Грищенка. Під час газової кризи 2008-2009 року пан Грищенко виконував обов’язки посла України у Російській Федерації.

У своїх вільних свідченнях голова МЗС заявив, що повністю підтверджує те, що він раніше розповідав слідчим пі час попередніх допитів. З огляду на це суддя оголосив сім сторінок допиту свідка з матеріалів справи. Стисло свідчення міністра стосувались хронології подій дворічної давнини. Зокрема, Грищенко неодноразово наголошує, що під час газової кризи його повністю було усунено від переговорів між прем’єр-міністрами України та Росії.

За словами міністра, посольство України керувалося лише інформацією загального характеру стосовно газових угод, підписаних 19-21 січня 2009 року. Колишній посол висловив свою думку щодо до того, що прем’єр-міністр України не мала права одноосібно вести такі переговори і вирішувати питання щодо підписання контрактів на постачання та транзит газу територією України.

- Скажіть будь ласка, ви володієте знанням нормативних актів, що прем’єр-міністр має право вести переговори, представляючи країну, - звернулась до свідка Тимошенко.

- Юліє Володимирівно, я хочу довести до вашого відома, що я з червоним дипломом закінчив факультет міжнародного права Інституту міжнародних відносин у Москві. І саме це питання ми вивчали два роки. І хочу вам розказати, що є два аспекти: одне – це коли прем’єр-міністр, чи президент дійсно мають право підписувати без пред’явлення якихось повноважень. Але існують внутрішні процедури, які не дозволяють керівнику держави або прем’єр-міністру підписувати такі угоди. Відповідно, існує процедура для прем’єр-міністра, яка згідно з законодавством, говорить, що Кабінет міністрів – колективний орган. І голова уряду має право підписувати міжнародні договори лише на основі колективного рішення цього органу.

- А ви можете назвати нормативний документ, який прямо передбачає, що голова уряду має право вести переговори і підписувати документи виключно за колективним рішенням уряду?

- Це закон про Кабінет міністрів…, - почав Грищенко.

- А конкретно назвати – яка стаття та норма?

- Ні! Не можу. Тому, що це обов’язок прем’єр-міністра – знати свої обов’язки та права.

До цього моменту засідання суду йшло у звичайному порядку. Характер засідання різко змінився, коли підсудна почала уточнювати свої запитання. Міністр явно почав нервувати.

Подальший хід засідання більше нагадував лекцію Костянтина Грищенка, який неодноразово згадуючи про наявність у нього червоного диплому, розголошував монологи з питань загальної етики і моралі держслужбовця.

- Ви розумієте, в чому ми з вами стикаємось: чи може людина одноосібно, сама по собі, приїжджаючи до іншої столиці вирішувати питання, від яких залежить стан економіки та стабільність країни тільки тому, що вона вважає, що так правильно? Ми можемо таке дозволити, чи ні? Ні! Так бути не може. Не може тому, що будь-яка людина, яка розумна, пасіонарна, чутлива, сильна, глибока, жорстка це розуміє, - проголошував міністр.

Вислухавши міністра, Тимошенко у дещо знущальному тоні намагалася звести допит до конкретики:

- Пане міністре, враховуючи ваш червоний диплом, скажіть будь-ласка - базуючись на нормах Конституції, "Закону про Кабінет міністрів" та "Закону про міжнародні договори", прем’єр-міністр має право вести переговори без спеціальних повноважень? - спитала підсудна.

Але тут дипломатичний досвід та стриманість підвели Костянтина Грищенка. Міністр вдався до образ:

- Юліє Володимирівно, а ви добре думали, коли задавали це питання?

Зал вибухнув. Депутати почали кричати, вимагаючи зупинити міністра. Щоб зробити заяву, встав і адвокат. В шумі пробився і тут же ж потонув голос чоловіка Юлії Тимошенко:

- А вы сами хорошо подумали, когда отдавали Севастополь на 25 лет?!

Але його не почули. Зал трохи стих, і тут сталося несподіване. Перекричавши гомін у залу Родіон Кірєєв сам обірвав Костянтина Грищенка, але зауваження зробив… підсудній.

- Питання знімається! Адже підсудна задала питання і фактично вимагає від свідка дати оцінку нормативно-правовим актам…

Така реакція судді була більш ніж дивною. Грищенко очевидно припустився до образливого вислову і зазвичай, якщо до того ж вдавалася підсудна, пан Кірєєв моментально зупиняв допит і робив їй зауваження.

- А тут всегда такой цирк? - звернувся Олександр Тимошенко до Ольги Трєгубової. Чоловік екс-прем'єра вперше був присутній на засіданні суду. Всі вісім годин він простояв біля перегородки, час від часу передаючи адвокату якісь записки.

- Не удивляйся, Саша, это нормально. Здесь так судят, - з іронією відповіла помічниця Тимошенко.

Чоловік Юлії Тимошенко, Олександр, в понеділок отримав статус її захисника. Фото Мустафи Найєма 

В цей день такі дивності повторювались ще не раз. За декілька хвилин знервований дипломат, втлумачуючи повноваження прем’єр-міністра, знову не витримав.

- Прем’єр-міністр може підписувати якісь договори, якщо він вже пройшов процес узгодження. Тобто ти можеш щось підписувати, адже передбачається, що ти апріорі вже пройшов внутрішні державні процеси узгодження…

- Так, - перебила Юлія Тимошенко. - Призначення з повноваженнями і конкретними функціями…

- Ні! Аж ніяк не це!

- Як ні? Я в шоці від такого…

- Не, ну, не надо вот это вот…, - перейшов одночасно на крик і російську мову Костянтин. – Ну, не надо! Ну вы же в газе. Вы же вся в газе! Ну не надо вот это вот, все-таки!

Свій випад міністр завершив гучним хлопком руки. В залі знову вибухнув шум.

- Ти що, на телебаченні? - вигукнув хтось з залу. Костянтин Грищенко повернувся до залу, шукаючи хто з ним говорить.

- Що ви дивитесь?! – звернулась до нього Антонина Балюра. – Ви ж не на телебаченні! Навіщо ви це робите?

- Яке телебачення? І що я такого роблю…, - засмутився міністр, перекрикуючи депутатів і суддю, який намагався заспокоїти присутніх.

- Ну ви хоть чоловіком залишайтесь!!

- Тиша! Я сказав тиша в залі, - кричав суддя. - Мені прийдеться видалити порушників за зали суду.

- Так зробіть йому зауваження, він же ж ображає Юлію Володимирівну, ви ж чуєте, – спокійно відповів судді Андрій Кожем’якін.

- Суд сам вирішує, що йому робити, - холодно відповів Кірєєв.

Допит продовжився без зауважень Грищенку.

- Пане міністр, я хотіла в вас спитати, чи відомо вам про розслідування українського журналіста Віталія Портнікова, згідно з я ким, в системі кримінальних і тіньових структур RosUkrEnergo крім Дмитра Фірташа та Семена Могілевіча задіяні пан Льовочкін, Хорошковський, Бойко та міністр закордонних справ Костянтин Грищенко?

- Підсудна! Це не стосується справи…. – почав перебивати Родіон Кірєєв. Але його намагання були марними: Тимошенко закінчила своє стандартне питання. яке вона до того вже задавала Миколі Азарову.

- Скажіть, ви маєте відношення до корупційних схем RosUkrEnergo?

- Питання знімається!

- Але я хочу відповісти, - заявив свідок.

Процедурою свідку заборонено відповідати, якщо суддя зняв питання, але вочевидь, в цей момент Кірєєв забув, хто керує судовим засіданням. І Грищенко продовжив:

- Я не маю відношення до того питання, про яке ви сказали. Але маю вам нагадати, що я був послом у США, коли проводилось розслідування щодо Павла Лазаренка і коштів, які переводились…

- А це має відношення до справи? - звернулась Тимошенко до судді.

- Підсудна! Свідок має право давати вільні свідчення, - відповів Кірєєв.

- Але ж ви задали питання, Юліє Володимирівно, вислухайте! - продовжив Грищенко.

- Так, але питання стосувалось RosUkrEnergo! І я тому вас і прибирала з газових переговорів, бо ви мали відношення до RosUkrEnergo…

- Так я ж теж нічого не кажу! - почав посміхатися міністр. – Я просто нагадую вам, що я був там, коли проводилось розслідування і дуже багато знаю про гроші Павла Лазаренка.

Подальший допит Тимошенко вела, намагаючись отримати від свідка відповідь на питання, чи був він коли-небудь заступником керівника Республіканської партії України, яку раніше очолював нинішній міністр палива та енергетики – Юрій Бойко. Це питання суддя знімав вісім разів. На дев’ятий не витримав вже сам Грищенко, вигукнувши, що - так, дійсно, займав таку посаду.

Почувши відповідь, Юлія Тимошенко і її адвокат прийняли рішення припинити подальший допит. У своїй заяві вони пояснили, що не вважають Грищенка свідком у справі, а також не бачать можливості продовжувати допит, з огляду на те, що суддя не дає поставити йому необхідні запитання.

Костянтин Грищенко покидав зал суду під крики "ганьба".

- Послухай, Грищенко, - звернувся до нього біля входу народний депутат Володимир Яворівський, - а як ти з цим тепер будеш жити? Ну, після таких грубощів жінці?

- Нормально буду жити, не хвилюйтеся, - заспокоїв депутата голова МЗС та вийшов з дверей.

Засідання закінчилось дозволом суду приєднатись до захисту Тимошенко її чоловікові Олександру і доньці Євгенії Карр. Тепер вони зможуть побачити затриману частіше ніж раз на місяць дозволено родичам.

З подвір’я суду Юлію Тимошенко вивозили у супроводі сотні Беркутівців. Церемонія проводів автозаку екс-прем’єра до Бессарабської площі повторилась які в день затримання. Наступне засідання суду призначене на середу 10 серпня.

 Для того, щоб вивезти Тимошенко з подвір'я, Беркут робить живий коридор. Фото автора

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Реклама:
Головне на Українській правді