Віктор Янукович VS українська демократія. Демократія програла, Україна - теж

Вівторок, 11 жовтня 2011, 20:19

11 жовтня було оголошено вирок Юлії Тимошенко. Україна опинилася у ситуації, коли її майбутнє залежить від волі і долі двох людей – волі Віктора Януковича і долі Юлії Тимошенко.

Що засвідчив обвинувачувальний вирок Юлії Тимошенко?

По-перше, у справі "Віктор Януковича проти української демократії" програла українська демократія та Україна. Однак, навряд чи виграв сам Віктор Янукович.

З одного боку, кожен з безсторонніх спостерігачів засвідчить, що глава держави міцно взяв під свій контроль не лише органи виконавчої влади, правоохоронні органи, Верховну Раду, а й всю судову систему країни.

В Україні завершився період трансформації політичної системи від стану неконсолідованої демократії до авторитарного режиму.

Поздоровляємо панове - авторитарний режим в Україні встановлено.

Однак, чи комфортніше буде почувати себе сам Віктор Янукович у цих умовах? Про це дещо нижче.

По-друге, події 11жовтня, без сумніву, стимулюють опозицію до об’єднання.

Чим більш радикальним буде тиск влади, тим радикальнішими буде діяльність опозиції. Тим більше її діяльність буде переміщатися зі парламентських стін на майдани та вулиці, тим більше будуть вдаватися опозиціонери до вуличних протистоянь та масових протесних акцій.

Не виключено, що під час майбутніх парламентських виборів опозиція піде єдиним списком, або взагалі буде їх бойкотувати. Однак, потрібно розуміти, що бойкот виборів є надзвичайно небезпечним – адже це може викинути опозиційні сили на узбіччя політичного життя та маргіналізувати їх діяльність.

По-третє, суспільство отримало ще одне підтвердження, що справа проти Юлії Тимошенко є ніщо інше, як політичні репресії.

Наслідком такого вироку є ще одне збільшення негативу стосовно влади, особисто Віктора Януковича та розчарування у діяльності судової системи України. Адже будь-який пересічний громадянин буде «приміряти» вирок Юлії Тимошенко на себе: якщо з нею таке зробили, то що ж зроблять зі мною.

І, наостанок, про зовнішньополітичні наслідки. На сьогодні Віктор Янукович загнав себе у своєрідну пастку: ані Росія, ані об’єднана Європа, ані США з різних причин не в «захваті» від судового вироку.

Зрозуміло, що ні Дмитро Мєдвєдєв, ні Володимир Путін не можуть позитивно ставитися до нього, адже вирок Юлії Тимошенко – це одна із цеглинок у фундамент делігітимації газових угод між Україною і Росією 2009 року.

З іншого боку, після такого вироку Юлії Тимошенко, навіть якщо Угода про асоціацію між Україною і Європейським Союзом та Угода про зону вільної торгівлі і будуть парафовані, то ратифіковані найближчим часом вони точно не будуть.

Залишається сподіватися, що все ж таки Віктор Янукович реалізує сценарій декриміналізації статті, за якою була засуджена Юлія Тимошенко.

Це потребує відповідних поправок до президентського законопроекту щодо декриміналізації економічних злочинів, який був нещодавно внесений на розгляд Верховної Ради, та підпису його президентом Януковичем.

Якщо глава держави піде на такі дії, то це пом’якшить наслідки від сьогоднішнього негативу. Однак, не зможе нівелювати його взагалі.

Без сумніву, Юлія Володимирівна буде оскаржувати рішення суду. Для неї дуже важливо якнайшвидше пройти всі українські судові процедури, щоб мати можливість подати позов до Європейського суду з прав людини.

Якщо за рішенням цього суду Юлію Тимошенко визнають невинною - результати всієї цієї епопеї для Віктора Федоровича можуть бути катастрофічними.

Ігор Жданов, Аналітичний центр "Відкрита політика"

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Реклама:
Головне на Українській правді