ІНФОРМАЦІЙНИЙ ЗАПИТ "Української правди"

Четвер, 10 листопада 2011, 17:45

28.10.2011

 

ІНФОРМАЦІЙНИЙ ЗАПИТ

 

Міністру юстиції

Лавриновичу О.В.

 

Шановний Олександре Володимировичу!

 Інтернет-видання "Українська правда" висловлює вам свою повагу та на підставі Закону України "Про доступ до публічної інформації" просить роз'яснити деякі питання, пов’язані з затвердженням Порядку ведення реєстру прав на нерухоме майно, повідомлення про який оприлюднене на сайті Мінюсту (http://www.minjust.gov.ua/0/37304)

У чинній редакції Закону України «Про державну реєстрацію речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень» лише декларується публічність реєстрації; в той же час, ст. 28 встановлює вкрай обмежене коло осіб, які мають право отримувати інформацію з Державного реєстру прав.

Таким чином, адміністратор Державного реєстру прав, тобто державне підприємство, що належить до сфери управління Міністерства Юстиції України — з 01 січня 2012 року фактично стане монопольним власником інформації щодо речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень.

1. Чи зможе адміністратор Державного реєстру прав 100-відсоткового контролювати співробітників даної установи на предмет нерозповсюдження інформації щодо майнових прав громадян на тіньовій комерційній основі, тим більше, що наразі не складає ніякої проблеми придбати таку інформацію шляхом корумпування численних осіб, які мають до неї фактичний доступ? Чи планує Мінюст введення певних "запобіжників"? Яких саме?

2. Як затвердження Порядку ведення реєстру прав співвідноситься з декларування керівництвом України "європейських цінностей", адже зазначена інформація буде фактично повною закритістю для громадськості?

(У жодній європейській країні немає ніяких обмежень для будь-кого в отриманні  інформації про належність певній особі певного нерухомого майна. У багатьох країнах інформація про належність певній особі певного нерухомого майна та до всіх документів, що стосуються підстав виникнення майнових прав, є повністю відкритою та загальнодоступною, в тому числі і через мережу Інтернет. Це, зокрема, такі країни, як Боснія і Герцеговина, Хорватія, Кіпр, Республіка Чехія, Данія, Фінляндія, Греція, Ісландія, Ірландія, Італія, Люксембург, Македонія, Мальта, Нідерланди, Норвегія, Португалія, Румунія, Сан-Маріно, Словенія, Туреччина, Об’єднане Королівство Великобританія. Країнами, в яких існує доступ до лише до інформація про належність певній особі певного нерухомого майна, є Албанія, Вірменія, Азербайджан, Естонія, Німеччина, Угорщина, Латвія, Ліхтенштейн, Литва, Молдова, Польща, Республіка Словаччина, Іспанія, Швеція, Швейцарія; для доступу до документів, що стосуються підстав виникнення майнових прав, в цих країнах слід довести існування "легітимного інтересу").

3. Яким чином отримуватимуть доступ до інформації про майно, яке належить державі та/або територіальним громадам співвласники такого майна, якими є всі громадяни України/члени територіальних громад?

Наперед вдячна за увагу до запиту. Сподіваюся на оперативну відповідь в межах терміну, відведеного діючим законодавством, яку прошу надіслати ...

З повагою,

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Реклама:
Головне на Українській правді