Золоті береги для влади

Понеділок, 7 листопада 2011, 09:26

226 мільйонів отримав кримський бюджет від туризму цього року.

Натомість туристи не отримали покращення умов відпочинку на півострові. Але це не означає, що влада не вкладає гроші в курортну сферу.

Навпаки, вона витрачає сотні мільйонів!

На укріплення берегів, де відпочивають українські можновладці. А заробляють на цьому компанії провладних депутатів.

Азаров, "Стандарт-Строй", Гурзуф. Що спільного?

Якщо ви ніколи не бачили 100 мільйонів, то поїдьте наступного року до Гурзуфу. Там ви зможете навіть по них походити. 118 мільйонів – саме стільки коштуватиме ремонт місцевих пляжів з берегоукріплювальними роботами.

У червні компанія кримського депутата-регіонала Андрія Григорова ТОВ "Стандарт-Строй" виграла тендер на реконструкцію комплексу берегоукріплювальних споруд набережної Гурзуфа.

Ця "обнова " обійдеться державному бюджету у 88 мільйонів. Роботи закупило головне управління капітального будівництва при Раді міністрів АР Крим.

Цікаво, що роком раніше ця ж компанія виграла тендер на 30 мільйонів на оновлення набережної Гурзуфу.

"Дослідження Гурзуфськой бухти на ділянці 600 м показали, що штучний пляж з галечного перетворений на гравійно-галечниковий і що незначна частина, що залишилася, має дуже низький розмір.

Полягання пляжів в міжбуних проміжках в незадовільному стані. Є розкриті деформаційно-осадкові шви на бунах. Підпірні стіни мають тріщини, оголовок в окремих місцях зруйнований. Металеві огорожі на набережній і існуючих сходах для спуску на пляж покриті корозією і втратили свою несучу здатність...

Неприйняття подальших термінових заходів по інженерно-технічним заходів (так в документі - УП), пов'язаних із стабілізацією зсуву, може привести до обвалення підпірної стіни, до руйнування електропідстанції, повітряних ліній електропостачання житлових будівель і споруд, мереж газопроводу, і як наслідок до порушення нормальних умов життєдіяльності великої кількості людей", – таким було обґрунтування закупівлі у "Віснику державних закупівель", написане відбірним суржиком.

В серпні кореспондент "Української правди" мав нагоду подивитися, на що витрачені перші 30 мільйонів.

На половині пляжу стару обмиту гальку замінили на великий рожевий щебінь, а поржавілі перила і навіси – на алюміній і пластик.

 Пляж старий

 Пляж новий

Але найцікавіше, що роботи були виконані лише на невеликому шматку муніципального пляжу, а в основному були відремонтовані пляжі, якими користується пансіонат Держуправління справами "Гурзуфський", пансіонат "Пушкінський" та частина пляжів "ММЦ Гурзуф" ("Перлина Криму"). Останні два, як відомо, пов’язують з родиною прем’єра Миколи Азарова.

Свого часу Тетяна Чорновіл провела розслідування, в ході якого з'ясувала, що в 2000-2004 роках благодійний фонд "Професіонал", близький до Азарова, купив санаторні комплекси в Криму – "Пушкіно" та ММЦ "Гурзуф".

У 2005 всі активи "Професіонала" передали благодійній організації ВБФ "Гарант". Зараз на землях придбаних "Професіоналом" веде будівництво ВАТ "Група розвиток", яку очолює син Азарова Олексій.

Цю інформацію Азаров всіляко заперечував. Запевняв, що ані він сам, ані його родичі не в володіють землями санаторно-курортного призначення в Криму: "Я можу сказати цілком точно, що ніяких санаторіїв, ніяких земель на території санаторіїв ні мені, ні моїй дружині, ні сину не належить. Є невеличкий шматочок землі. По моєму, в дикому місці. Але в санаторіях нічого не належить".

Тим не менше, в кого б не спитали ви в Гурзуфі – а кому належать санаторії – люди скажуть: "Азарову".

Крім того, вам розкажуть, що тут у санаторії "Пушкінський" любить відпочивати дружина прем’єра, ним вона і завідує.

 На території Пушкіно суровий фейс-контроль. На 5 поверсі санаторію, кажуть, знаходяться апартаменти дружини Азарова. До пляжу санаторію веде спеціальний навісний місток. А відпочивальників на пляжі можна порахувати на пальцях рук

- Останній раз вона влаштувала нам розгін через ятки, які стоять біля "Пушкінського", і наказала їх прибрати, – розповідає одна з працівниць санаторію "Гурзуфський", який знаходиться поруч.

Про ремонт набережної люди, які працюють на пляжах, знають мало.

- Ну, кинули восени ці камінці. Була нормальна галька, а тепер ці брили. Їх ще років 25 обмивати буде, – каже один з охоронців пляжу.

- А чи будуть ремонтувати муніципальний пляж? – запитуємо в нього.

- Та хто його знає. Це ж влада вирішує, – відповідає чоловік.

В цей момент його перебиває сусід.

- Ти багато не базікай. Можеш на 10 років набалакати, – закриває він рота працівнику. Ну просто якийсь 37-й рік...

На відміну від працівників муніципального пляжу, на пляжі "ММЦ Гурзуф" точно знають, що їх відремонтують восени.

Номінально всі пляжі знаходяться у власності муніципалітету. Але от потрапити на них можуть лише обрані. Ті, хто відпочивають у санаторіях.

Чому за бюджетні гроші ремонтують де-факто приватні пляжі – запитання,очевидно, риторичне. Так само, як те, чому мільйонні тендери виграє одна компанія, керівник якої є депутатом і членом партії влади? І чи варта робота цієї компанії 100 мільйонів?

До слова, у "Стандарт-Строя" у кримських виданнях вельми суперечлива слава.

У 2005 році прокуратура Гагарінського району порушувала кримінальну проти посадових осіб ТОВ "Стандарт-Строй" за наслідками проведення капітального ремонту будинків і споруджень Національного заповідника "Херсонес Таврический", у результаті якого підприємство незаконно одержало 168 тисяч бюджетних коштів.

Також ТОВ "Стандарт-Строй" проводило реконструкцію вежі фортеці Чембало за 1,5 мільйона гривень. Однак реконструкція була невдалою. Вежа обвалилася. Після цього завідувач філією "Фортеця Чембало" національного заповідника "Херсонес Таврический" Микола Алексєєнко заявив, що "підрядчик – "Стандарт-Строй" – організація слабо компетентна, незважаючи на ліцензію, що дає право на проведення реставраційних робіт".

Натомість в тих же кримських ЗМІ йде поголос про зв’язок Григорова з сином прем’єра Азарова. Крім того, цього літа в Криму розгорівся скандал навколо банкрутства севастопольського винзаводу, до чого начебто доклав руку Григоров, діючи від імені Азарова. Про це писала журналіст "Корреспонденту" Ірина Соломко в своєму блозі.

"Українська правда" намагалася отримати коментар Григорова щодо його тендерних успіхів та зв’язків з родиною Азарова, але депутат Севастопольської ради, почувши назву видання, тут же заявив, що "зовсім нічого не чує". Більше він слухавку не брав і на sms з проханням про коментар не відповів.

Невдалими виявилися пошуки кошторису, який би засвідчив, на що були витрачені 30 бюджетних мільйонів.

Спочатку ми звернулися до гурзуфського селищного голови Андрія Сандула. Але він відповів, що Гурзуфський виконком не володіє цим документом. І направив з цим питанням до ДП "Кримське протизсувне управління".

Там також запевнили, що не мають такого документа. І відіслали до головного управління капітального будівництва при Раді Міністрів Криму. Але і у організації, яка була замовником робіт, теж кошторису не знайшлося.

 

Крім того, всі три названі органи влади проігнорували решту питань, які були поставлені у запиті.

Зокрема:

Чому за рахунок бюджетних коштів було відремонтовано пляжі, які використовуються приватним санаторієм "Пушкінський" і куди пускають лише відпочивальників санаторію?

Чому не було відремонтовано міський пляж?

Як буде витрачено наступний транш бюджетних коштів у сумі 88 мільйонів гривень?

Чому виконавцем робіт було обрано компанію "Стандарт-Строй", директором якої є депутат Севастопольської ради Андрій Григоров?

Цікаво, скільки б отримав Гурзуф, якби там не було майна родини Азарова. Приміром Алушта із пляжем, значно більшим за гурзуфський, отримала усього лише 24 мільйони…

Берег державного значення

Усе вищевикладене, погодьтеся, дещо дисонує з порадами, які зазвичай дає прем’єр Азаров пересічним українцям – "затягти паски", не "скігліти" і самотужки вирощувати капусту…

До слова, лише на ремонт державних резиденцій в Криму та будівництво вертолітних майданчиків цього року буде витрачено майже 160 мільйонів.

Але цього, виявляється, замало. Крім того, у Форосі, де знаходяться президентські дачі, а також кооператив "Чехово", який теж пов'язують з Азаровим, проведуть берегоукріплювальні роботи на 60 мільйонів.

Тендер виграло "28 управління начальника робіт", яке займатиметься реконструкцією дач.

Чому проводяться роботи, в пояснювальній записці до закупівлі в одного учасника не вказано:

"Зважаючи на складні інженерно-геологічні, гідрологічні та комунікаційні умови, пов’язані з місцевими природними особливостями регіону, до виконання проектно-вишукувальних та будівельних робіт повинні бути залучені висококваліфіковані фахівці та організації.

Перевагу при виборі будівельної організації слід надавати місцевим чи регіональним компаніям, які мають максимально наближені до об’єктів матеріально-технічні бази та мають відповідний досвід роботи в цих умовах. Також необхідно відзначити, що на території, де планується проведення робіт, розташовані режимні об’єкти, які знаходяться у веденні Державного управління справами.

Ураховуючи специфіку об’єкту, планується залучити Установу "28 управління начальника робіт", яка відповідає кваліфікаційним вимогам ст. 16 Закону України "Про здійснення державних закупівель" згідно поданих матеріалів", – йдеться в документації до закупівлі.

Але от яка нагальна необхідність у проведенні таких робіт, в обґрунтуванні – ані слова.

У відповіді ДП "Кримське протизсувне управління" "Українській правді" сказано, що роботи проводяться згідно з постановою Кабміну і наказом Мінрегіонбуду для "запобігання виникненню надзвичайних ситуацій природного характеру".

 
 

Там також повідомили, що за кошти кримського бюджету в 2011 році проведуть капітальний ремонт берегоукріплювальних робіт міста Алушта, а також виконана розробка робочих проектів реконструкції берегоукріплювальних споруд санаторію "Піонер" у Сімеїзі та берегоукріплювальних споруд смт Приморський біля Феодосії.

У коментарі "Діловій столиці"  заступник начальника ДП "Кримське протизсувне управління" Андрій Михайлов запевнив, що виділення коштів не пов’язано з тим, що на берегах Форосу відпочивають головні особи держави.

За словами Михайлова, пляжі змиває море. У районі селища Форос укріплено 1,95 км узбережжя. А оскільки усі захисні споруди були побудовані в 70-х роках минулого століття, вони давно зношені і потребують капітального ремонту.

"На Південному березі Криму майже усі пляжі рукотворні. Через те, що течія зносить гальку в море, раз на рік, після зимових штормів, необхідно підсипати туди щебінь", – говорить пан Михайлов, додаючи, що на один пляж потрібно від 500 тисяч до 1 мільйона гривень у залежності від обсягу робіт.

Не важко порахувати, скільки б пляжів можна було відновити за ті 180 мільйонів гривень, які осядуть на берегах селищ Гурзуф і Форос.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Реклама:
Головне на Українській правді