Тягнибок озвучив Яценюку ціну їхньої дружби

П'ятниця, 25 травня 2012, 14:09

Опозиція спіткнулася на львівських округах.

За інформацією "Української правди", процес узгодження кандидатів-мажоритарників у Львові може спричинити ескалацію внутрішнього конфлікту в опозиційних колах.

Яблуком розбрату стали три округи в місті Львів.

Попередня домовленість передбачала, що по одному з округів Львова отримають три головних акціонери Комітету опору диктатурі - "Батьківщина", "Фронт змін" та "Свобода".

Це логічно, адже округи по всій Львівській області та навіть по всій Галичині, за домовленістю, так само порівну поділені між цими трьома силами.

Власне, як попередній варіант називали, що від цих сил балотуватимуться, відповідно Тарас Стецьків, Андрій Парубій та Ірина Фаріон.

Але категорично проти такого розподілу Львова виступила партія "Свобода".

Олег Тягнибок вирішив балотуватися за партійним списком ВО "Свобода". Як повідомляють джерела Української правди, Тягнибок хоче випробувати долю попри те, що соціологія не обіцяє йому однозначного потрапляння до парламенту.

За останнім соцдослідженням, "Свобода" мала 4,4%. Щоб подолати п'ятивідсотковий бар'єр у нинішніх реаліях, треба набирати мінімум шість відсотків, а бажано - сім, та бути готовим до їх крадіжки при підрахунку голосів.

Менше з тим, Олег Тягнибок вирішив ризикнути. Він очолить список ВО "Свобода" на виборах у жовтні. Інше рішення - сховатися за прохідним округом - фанати "Свободи" просто би не зрозуміли. Це виглядало би як зневіра у власних силах.

Водночас, з огляду на ризик непотрапляння, Тягнибок хоче підстрахуватися.

За інформацією "Української правди", Тягнибок збирається задіяти технологію висунення від Комітету опору диктатурі свого дублера - за одним із прохідних округів Галичини.

І в разі, якщо список "Свободи" не подолає 5-відсотковий бар'єр, дублер має не набути повноважень депутата. Після чого повинні бути оголошені довибори в цьому мажоритарному окрузі – і Олег Тягнибок повинен потрапити до парламенту уже як мажоритарник.

Єдина проблема в тому, що дублер має бути дуже надійним. Потрапивши до парламенту на п'ять років, мало хто відмовиться від усього пакету привілеїв та можливостей. Тому своїм дублером Олег Тягнибок обрав... власного молодшого брата - Андрія.

Власне, Андрій Тягнибок сьогодні є депутатом Львівської обласної ради. Після обрання депутатом Верховної Ради йому достатньо буде не скласти повноваження в обласній раді, щоб ініціювати процес повторних виборів до парламенту.

Місцем для цього експерименту Тягнибок-старший обрав Сихівський район Львова, де без проблем переможе будь-хто з братів.

Але є одна неприємність - цей округ раніше був обіцяний нинішньому депутату Андрію Парубію, який нещодавно порвав з "Нашою Україною" та зблизився з партією В'ячеслава Кириленка "За Україну". Та має угоду з "Фронтом змін" про спільну участь у виборах, за якою Парубій почав готувати грунт для висадки в цьому окрузі в межах квоти Яценюка.

Тепер же ситуація ризикує всіх пересварити між собою.

Раніше очікувалося, що брат Тягнибока як кандидат від Комітету опору диктатурі піде за Старосамбірським округом. Але там би він отримав потужного конкурента - Андрія Лопушанського, екс-заступника відомого "Льоши-Мерседеса" (Олексія Івченка) на посаді голови НАК "Нафтогаз України".

Тож Тягнибок-старший зажадав більш прохідний округ, оскільки шанси на перемогу брата були неоднозначні - а без цього не працює і схема з підстраховкою. Тому він зупинив свій вибір на Сихівському в місті Львів.

Заслання для Парубія

Арсеній Яценюк, якому важливо не втратити Тягнибока в союзниках, запропонував Парубію балотуватися за прикордонним з Польщею Яворівським округом, де його головним конкурентом має стати Тарас Козак. Той самий легендарний Тарас Козак, який в часи Кучми працював першим заступником Сергія Медведчука у Львівській податковій адміністрації та керівником Західної регіональної митниці, а за часів уряду Тимошенко був пролобійований Медведчуками на посаду заступника Державної митної служби.

Козак вклав значні кошти у свій округ, тому десантування Парубія там не гарантує йому потрапляння в парламент. При цьому Парубій все ще ходить під кримінальною справою про димові шашки у Верховній Раді в день ратифікації харківських угод. Втрата імунітету може закінчитися для нього судом.

Власне, на цьому зараз спробує зіграти Парубій, відстоюючи право на прохідний округ. У четвер він став героєм, який зірвав розгляд мовного питання. Тож поки Парубій не збирається відмовлятися від планів висуватися у Сихівському окрузі Львова.

Сам він вважає цей округ своїм ще від 2000 року, коли Парубій балотувався там до парламенту на довиборах і посів четверте місце (після Тараса Чорновола, Зиновія Кулика і Степана Хмари).

Окрім Сихівського округу для Тягнибока, в межах Комітету опору диктатурі партія "Свобода" претендує на Залізничний округ Львова для Ірини Фаріон.

Отримавши за розподілом КОД два з трьох округів в межах Львова, Тягнибок намагається створити плацдарм для усунення мера міста Андрія Садового, який не дає "Свободі" реалізувати їхній контрольний пакет у міській раді.

Третій Львівський округ - Франківський - досі вважався квотою партії "Фронт змін". Кандидатом від КОД мав стати Степан Кубів, який очолює обласну організацію партії Яценюка.

Але, за словами джерел Української правди, "Фронт змін" начебто зміг отримати у Турчинова право призначити свого Кубіва керівником об'єднаного обласного штабу "Батьківщини".

Таким чином, як керівник штабу, Кубів мав іти за списком об'єднаної опозиції, а право висуватися за мажоритарним округом мало відійти... такому собі Ігорю Васюнику, молодшому брату екс-віце-прем'єра Івана Васюника.

Ігор Васюник. Фото з фейсбук-сторінки 

Ігор Васюник був заступником голови НАК "Нафтогаз України" в часи, коли компанію очолював Олексій Івченко. В останньому уряді Тимошенко Ігор Васюник був представником ще однієї державної монополії - "Укрзалізниці" - при Кабінеті міністрів. Але, виявляється, зараз Васюник-молодший є активістом львівського міського осередку "Фронту змін".

Однак деякі джерела стверджують, що насправді Ігор Васюник не збирався балотуватися сам, а хотів віддати свій округ старшому брату Івану Васюнику.

Водночас, за останніми чутками, начебто узгодженим кандидатом за цим округом може стати нинішній депутат Тарас Стецьків, хоча немає жодних гарантій, що ситуацію не переграють в останній момент.

Сам Стецьків, якщо навіть не отримає благословення від Комітету опору диктатурі, все одно збирається балотуватися за цим округом.

Дружина Луценка піде в депутати?

Тим часом Турчинов з Яценюком входять у найскладнішу стадію об'єднання - формування спільного списку на виборах та повідомлення поганих новин своїм соратникам, кожен з яких не вірить, що прохідна частина закінчиться на його прізвищі.

Цієї середи Давид Жванія прямо в парламенті проводив переговори з Арсенієм Яценюком щодо включення його до списку "Батьківщини".

Жванія залишається бізнес-партнером головного соратника Яценюка Миколи Мартиненка, який зараз став першим заступником Турчинова у штабі. Це дає підстави Жванії сподіватися на переобрання до наступного парламенту за списком Яценюка. Крім того, він завжди може запропонувати за своє прохідне місце внесок до партійної каси.

Стати депутатом для Жванії - це запорука збереження його інтересів на "Енергоатомі". Крім того, йому можуть пригадати стару кримінальну справу про фальшивий паспорт. Без імунітету Жванія може не встояти.

Водночас Жванія не просто зрадив Луценка. Він не проходить за одним із базових критеріїв - Жванія голосував за ратифікацію Харківських угод, які Яценюк називає не інакше ніж злочинними. Тому, за останньою інформацією, попри вмовляння Жванії, Яценюк не дав згоди на включення його до списку.

Яценюк і Жванія. Фото Української правди 

Незрозуміло також, скільки членів "Народної самооборони" потраплять до списку "Батьківщини". За останньої інформацією, їм виділили два місця в прохідній частині. Одне - для Юрія Гримчака, який буде начальником штабу об'єднаної опозиції у Донецькій області.

Друга квота в прохідній частині, як вважалося досі, була закріплена за Сергієм Луценком - братом Юрія Луценка. Але, за останніми повідемленнями з "Народної самооборони", замість брата Луценка депутатом може стати його дружина Ірина Луценко.

Володимиру Ар'єву пропонували балотуватися за мажоритарним округом у Києві. Він не відмовився - на відміну від Олеся Донія, якому також пропонували округ в Києві, на що той сказав, що не піде, бо не має грошей проводити вибори.

Незрозуміла ситуація і з Миколою Катеринчуком. Він претендує на три місця в прохідній частині списку опозиції - для себе, Едуарда Зейналова (депутат, соратник Олександра Третьякова) та згаданого вже Андрія Лопушанського.

На доказ своєї правоти Катеринчук стверджує, що має письмово оформлене зобов'язання Тимошенко, датовані ще 2008 роком, надати його партії три місця в прохідній частині. Сам документ не показує, але каже, що згодом зробить і це. Поки ж Катеринчук готується до мажоритарних виборів у Вінницькій області, де ризикує програти залізничному генералу Олексію Кривопішину, який уже давно вкладав гроші в округ.

Так само немає рішення щодо Анатолія Гриценка. Джерела розповідають, що він попросив шість місць в прохідній частині та право вето на включення до списку "Батьківщини" третіх осіб. Як альтернатива Гриценку - балотування за округом в Голосіївському районі Києва, де він проживає, чи за округом в Звенигородському районі Черкаської області, де він народився.

З огляду на те, що прохідна частина "Батьківщини" вже тріщить від охочих, при цьому ще не всі спонсори прилаштовані, а перелік ображених депутатів поповнюється все новими прізвищами, Яценюк з Турчиновим стають дедалі менше схильними до компромісу.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Реклама:
Головне на Українській правді