"Сім'я" виходить у світ

Четвер, 11 жовтня 2012, 13:55

У кінці серпня журнал "Кореспондент" опублікував свою версію рейтингу найвпливовіших людей України. Список цілком прогнозовано очолив президент Віктор Янукович. А на четвертому місці опинився його старший син Олександр.

Дійсно, Олександр Янукович, стоматолог за освітою, має вражаючий вплив на процеси в Україні. Його бізнес росте шаленими темпами – тільки "Всеукраїнський банк розвитку" зріс у 13 разів.

Президентському сину належить солідна донецька нерухомість, Балаклавська набережна, істотна частка у Артемівському заводі шампанських вин і так далі. І це тільки офіційно.

А неофіційно "теми сім'ї" є ледь не у всіх сферах. Найпоказовіший приклад – найбільша транспортно-експедиторська компанія "Лемтранс". Як встановила "Українська правда", компанія з шаленими прибутками контролюється структурами Ріната Ахметова та "межигірськими фірмами".

Випадок "Лемтрансу" показовий й тому, що дозволяє зробити важливий висновок: родина Януковича і Рінат Ахметов – не просто друзі, а близькі партнери.

Однак до цього часу "сім'я" була суто внутрішньоукраїнським явищем. Якщо Рінат Ахметов давно вийшов у світ, має закордонні активи і таке інше, то бізнес Олександра Януковича – лише в Україні.

"Українська правда" виявила низку фактів, які свідчать про вихід "сім'ї" на світовий рівень. При чому, "сім'ю" за руку веде саме Ахметов.

Так, наприкінці минулого року, Олександр Янукович зареєстрував у Західній Європі дві компанії, які обслуговуються давніми партнерами найбагатшої людини країни.

Варто відзначити один суттєвий момент – ці європейські фірми з'явилися майже одразу після винесення вироку Юлії Тимошенко. Тобто тоді, коли світ всерйоз почав шукати управу на українську владу і слово "санкції" стало лунати все частіше.

Незважаючи на це, вже рік ці фірми існують і, очевидно, виконують свою місію. Про яку ми й розповімо.

Швейцарське "МАКО"

Рік тому, 14 жовтня 2011 року, у Женеві була створена нова компанія з непримітною для Швейцарії назвою – MAKO Trading S.A. Згідно з даними The Swiss Official Gazette of Commerce, її видом діяльності було визначено торгове посередництво та торгівля, зокрема, енергією.

Спочатку статутний капітал фірми складав 100 тисяч швейцарських франків. Всього було випущено 100 акцій номіналом у 1 тисячу франків. Однак у квітні 2012 року компанія провела додаткову емісію, і статутний капітал був збільшений до 9 мільйонів 200 тисяч франків. За курсом НБУ – це більше 72 мільйонів гривень.

Фірма зареєстрована за адресою rue de Moillebeau, 56 у Женеві. Це величезний багатоповерховий будинок, у якому також квартирує ціла низка дипломатичних представництв. Наприклад, Ефіопії, Пакистану, ОАЕ і так далі.

Нас привернула назва швейцарської фірми – MAKO Trading S.A. Вона співзвучна з назвою одного з основних публічних активів сина президента Олександра Януковича – "МАКО Холдінг".

Загальновідомо, що сімейне "МАКО" займається будівництвом та інвестуванням у нерухомість. Зокрема, цій корпорації належить низка об'єктів у центрі Донецька. Здавалося б, діяльність українського "МАКО" зовсім не співпадає з швейцарським.

Однак, як вдалося з'ясувати "Українській правді", майже через два місяці після створення у Женеві MAKO Trading S.A., у Донецьку була створена компанія з аналогічною назвою – ТОВ "МАКО-Трейдінг".

І основний вид діяльності, заявлений новоствореною донецькою компанією, як раз підходить – оптова торгівля твердим, рідким, газоподібним паливом і подібними продуктами. А засновниками донецького ТОВ "МАКО-Трейдінг" напряму записані сам Олександр Вікторович Янукович та його "МАКО Холдінг".

 Клікніть для збільшення

Чим же саме торгує "МАКО"? В Інтернеті можна знайти згадку про конференцію "Coaltrans Switzerland", що проходила 1-2 березня у Гранд Готелі Кемпінскі в Женеві. Там обговорювалися питання ціни вугілля та торгів у Європі.

Серед заходів конференції був заявлений наступний: "02/03/12 17:00 - Mako Trading company: З нашою штаб-квартирою в Женеві ми є експортерами вугілля та антрациту з України".

Тобто Олександр Янукович особисто зайнявся експортом українського вугілля.

На жаль, дізнатися офіційного власника швейцарського MAKO Trading S.A. неможливо. Компанія скористалася вимираючим механізмом втаємничення бенефіціарів – вона випустила акції на пред'явника.

Варто зазначити, що світові організації, які ведуть боротьбу з корупцією та "відмиванням" коштів, наприклад, OECD та FATF, наполегливо рекомендують відмовлятися від такого явища, як акції на пред'явника. І деякі офшорні країни на це пішли.

Утримувач акцій на пред'явника є анонімним повноправним акціонером компанії. Причому, будь-хто з посадовців компанії не повинен з'ясовувати, як безіменні акції опинилися у того, хто їх пред'явив.

Однак багато що розповісти про вугільне МАКО може й цілком публічна інформація. Адже у компанії є менеджмент.

Люди Ахметова

Так, за даними тої ж The Swiss Official Gazette of Commerce, секретарем MAKO Trading S.A. є жінка на ім'я Людмила Корольова. Як вдалося з'ясувати, її основне місце роботи – швейцарська консалтингова компанія Audiconsult SA.

Інформацію про Корольову можна легко знайти на сайті Audiconsult SA. Вона народилася 1974 року в Женеві і є експертом з податкового права. До її обов'язків як раз входить створення і управління компаніями.

Але найцікавіше не це. Президентом MAKO Trading S.A. є громадянин США Фелікс Блітштейн.

 Клікніть для збільшення

Про цю людину навіть можна знайти згадки в українській пресі. І це не дивно, адже раніше Блітштейн був президентом відомого швейцарського металотрейдера Leman Commodities S.A.

Ця компанія була заснована ще 1997 року і мала обіг у кілька мільярдів доларів. 2005 року 100% акцій Leman Commodities S.A. придбала... група СКМ Ріната Ахметова.

З 2007 року ця швейцарська компанія офіційно називається Metinvest International SA і займається збутом ахметівського металу в усьому світі. Щоправда зараз швейцарський "Метінвест" очолює інша людина – Мар'ян Максимович.

Цікаво, що членом правління Metinvest International SA числиться швейцарець Йозеф Рідвег. Ця людина є засновником Audiconsult SA, співробітниця якої є секретарем "МАКО".

Повернемося в Україну. Донецьке ТОВ "МАКО-Трейдінг", яке заснував особисто Олександр Янукович для торгівлі паливом, також має керівника – Кокарева Костянтина Володимировича. І ця людина також приведе нас до Ріната Ахметова.

У системі розкриття інформації фондового ринку можна знайти інформацію, яка свідчить, що Кокарев – не чужа людина вугільній галузі.

Свою кар'єру він починав гірником на донецькій Шахті ім. Горького. Пізніше він працював на ЗАТ "АРС", яке контролює близький до Ахметова депутат-регіонал Сергій Кий. Кокарев навіть дійшов до посад у наглядових радах двох коксохімічних заводів – ВАТ "Донецьккокс" та ВАТ "Запоріжкокс". Обидва ці підприємства входять до сфери впливу Ахметова.

Наприклад, зараз мажоритарним акціонером "Запоріжкоксу" є голландська компанія Metinvest B.V. І, як виявилося, у Голландії також з'явилося своє "МАКО".

Голландське "МАКО"

Metinvest B.V. є материнською компанією всієї однойменної металургійної імперії Ріната Ахметова. 71% її акції належить групі "СКМ", а 23% – "Смарт-Холдингу" Вадима Новинського.

У документах Ірландської фондової біржі щодо випуску облігацій "Метінвесту" можна знайти офіційну адресу Metinvest B.V. і назву її управляючої компанії.

Так зареєстрована голландська фірма Ахметова у місті Гаага, Alexanderstraat 23, 2514 JM. Там же знаходиться управляюча компанія "Метінвесту" – ITPS (Netherlands) B.V.

Чому це важливо? У розпорядженні "Української правди" опинилися документи, які свідчать що за цією ж самою адресою 27 жовтня 2011 року була зареєстрована компанія MAKO Holding B.V.

Як і у швейцарському випадку, її назва збігається з українською ПрАТ "МАКО Холдінг", 100% акцій якої належить Олександру Януковичу.

Далі – ще цікавіше. Голландське "МАКО" зареєструвала швейцарська фірма Life Holding AG з міста Зарнен. Директором останньої є...Фелікс Блітштейн. Той самий Блітштейн, який очолює швейцарське "МАКО" і колись керував ахметівським металотрейдером.

Більше того, Блітштейн офіційно був призначений другим директором голландської MAKO Holding B.V. А першим директором цієї фірми стала... ITPS (Netherlands) B.V., що управляє "Метінвестом" Ахметова-Новинського.

 Клікніть для збільшення

На жаль, нам не вдалося з'ясувати, якою є офіційна мета створення гаазького "МАКО". Однак скласти уявлення, навіщо потрібні компанії в Голландії, все ж можна. Допоможуть у цьому юристи, що керують фірмою Ахметова та "МАКО".

Навіщо?

На сайті ITPS (Netherlands) B.V., що управляє "Метінвестом" та "МАКО", міститься багато цікавої інформації. Зокрема, місія цих голландських юристів полягає в наданні послуг у сфері міжнародного податкового планування та структур, призначених для оптимізації податку на прибуток.

Більше того, при бажанні можна знайти навіть портфоліо продуктів ITPS щодо податкового планування у Голландії.

Україні там присвячений окремий слайд, де пояснюється, чому українським компаніям невигідно напряму співпрацювати з популярними у наших краях офшорними Британськими Віргінськими островами.

Голландські юристи стверджують, що це дорого обходиться. Нібито, в цьому випадку прийдеться віддати вражаючі відсотки українських податків.

Тож вони пропонують багаторівневу схему, коли українська компанія працює з голландською, голландська – з кіпрською, а кіпрська – з віргінською. Мовляв, таким чином платити податки не доведеться.

Клікніть для збільшення

В цілому, вони мають рацію. Адже з 1996 року Україна та Королівство Нідерланди мають конвенцію про уникнення подвійного оподаткування. Аналогічна угода укладена Україною і зі Швейцарією. То ж великий бізнес має масу можливостей, щоб не платити в український бюджет.

"Українська правда" звернулася до прес-служби українського "МАКО" з проханням повідомити, чи має Олександр Янукович відношення до голландського та швейцарського "МАКО". Відповідь ми отримали наступну:

"Компанії MAKO Holding B.V. і MAKO Trading SA створені з ініціативи Олександра Вікторовича Януковича і є його власністю.

Компанія MAKO Holding B.V. створена з метою пошуку та вивчення нових технологій європейського рівня, налагодження зв'язків з європейськими партнерами та створення в Україні нових виробництв на найбільш сучасній технологічній основі із залученням іноземних інвестицій.

Компанія MAKO Trading SA утворена для пошуку додаткових можливостей збуту на європейському ринку виробленої в Україні продукції.

На даний момент компанії не мають власності в Україні".

 

В українських ЗМІ регулярно з'являється інформація про мільярдні обсяги державних вугільних тендерів. Ці тендери не менш регулярно виграють фірми, що так чи інакше можуть бути пов'язані з "сім'єю".

Однак до цього часу не було жодної офіційної інформації про бізнес Олександра Януковича, пов'язаний з продажем вугілля. Але тепер він особисто володіє профільною компанією.

Є ще одна "цікавинка". Тоді як Державна податкова служба, очолювана "друзями сім'ї", завзято втілює в життя лозунг "заплати податки і спи спокійно", сама "сім'я" користується послугами юристів, які допомагають уникати сплати податків.

І ці схеми створюються людьми, які давно і плідно співпрацюють з найбагатшою людиною країни. Що цілком може бути переконливим підтвердженням думки "Віктор Янукович та Рінат Ахметов – це одне й те саме".

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Реклама:
Головне на Українській правді