Новий хазяїн київських доріг

Четвер, 11 липня 2013, 14:42

Нещодавно журналістка "Слідства.Інфо" їхала машиною на роботу. Раптом на столичній вулиці Гоголівській нізвідки з’явився кортеж з чорних іномарок з синіми і червоними проблисковими маячками.

Кортеж розганяв з дороги водіїв бридким звуком так званих "крякалкок".

Взагалі-то користуватися спецсигналами простим смертним заборонено. Проте номерний знак Мерседесу S-600, який їхав на чолі колони, не виглядав як номер простого смертного – АХ 9999 СР. Звідси, власне, і почалося розслідування.

"Маячки", "глушилки" та супровід ДАІ

Мерседес з дев’ятками на номерах мчав, незважаючи на червоні сигнали світлофору. За кілька хвилин кортеж припаркувався з порушенням усіх правил біля будівлі "Нафтогазу України".

Кортеж на чолі з Мерседесом припаркувався біля Нафтогазу, забравши у інших водіїв цілу смугу
Кортеж на чолі з Мерседесом припаркувався біля "Нафтогазу", забравши у інших водіїв цілу смугу

Супроводжував Mercedes S-600 автомобіль з так званими глушилками на даху – пристроями, які нагадують перевернуті чорні горщики та перешкоджають радіохвилям. Обізнані джерела твердять, що такі "глушилки" встановлюють ті, хто боїться, що хтось підкладе бомбу у їхнє авто та активує її за допомогою мобільного телефону.

"Глушилки" були встановлені на Mercedes GL (номер АА 9700 МО), який рухався одразу за шестисотим Мерседесом.

Втім, як виявилося, на шалені перегони Києвом цієї пари Мерседесів звернула увагу не тільки журналістка "Слідства.Інфо". Фотографії згаданих машин часто зустрічаються на автомобільних форумах. Водії запекло обговорюють нахабну поведінку водіїв цих крутих авт. І задаються питанням, кому ж належить Мерседес і його супровід.

Таке авто коштує понад $150 000
Таке авто коштує понад $150 000
Два Мерседеси рухаються Хрещатиком
Два Мерседеси рухаються Хрещатиком

Та найбільше вражає відео, яке вдалося зняти випадковим очевидцям. На ньому ці два Мерседеси їдуть зустрічною смугою Хрещатика у супроводі автомобіля ДАІ.

ДАІшники супроводжують загадковий кортеж зустрічною смугою Хрещатик

Хто ж ці поважні люди, що міліція допомагає їм рухатися "зустрічкою", доки інші стоять у заторі? "Слідство. Інфо" направило запит з цим відео у ДАІ та попросило прояснити ситуацію.

Ще одна сім’я

Чекаючи на офіційну відповідь, з власних джерел у правоохоронних органах дізналися, що чорний Mercedes S-600 2011 року випуску з номерними знаками АХ 9999 СР зареєстрований у Московському районі Харкова. Його власником значиться Костенко Григорій Сергійович.

Людину з такими П.І.Б. вдалося знайти на сайті www.nomer.org. Це відкритий довідник з місцями проживання та домашніми телефонами мешканців України. Згідно з цією базою, у Харкові мешкає лише один Костенко Григорій Сергійович, 1968-го року народження.

Вулиця, зазначена у довіднику як його домашня адреса, справді знаходиться у Московському районі, де й зареєстровано Мерседес.

 

Подзвонивши на домашній телефон, зазначений у базі, почули: "Тут такий не проживає". Після тривалих розшуків родичів харків’янина, натрапили на Костенко Марію Григорівну, яка також мешкає у Московському районі неподалік від Григорія Сергійовича.

За віком Марія Сергіївна може бути матір’ю власника Мерседесу – вона народжена у 1921 році. Та найцікавіше – це адреса прописки Марії Сергіївни. У квартирі на вулиці Командарма Уборевича разом з нею прописані ще двоє людей: Курченко Любов Сергіївна, 1953 року народження, та Курченко Сергій Віталійович – 1985 року народження.

 

Схоже, у пошуках власника Мерседесу "Слідство. Інфо" натрапило на родинне гніздо найзагадковішого мільярдера сучасної України Сергія Курченка. Вочевидь, у харківській квартирі він прописаний разом з мамою та бабусею.

Його матір, судячи з року народження та по-батькові, є сестрою Костенка Григорія Сергійовича, у дівоцтві вона також мала прізвище Костенко.

До речі, Мерседес з номерами АХ 9999 СР неодноразово помічали біля столичного бізнес-центру "Арена". Саме тут знаходиться офіс компанії "СЄПЕК" (ВЕТЕК), якою керує Курченко.

 

Отже, пару років тому Курченко придбав "Мерседес" та записав його на свого харківського дядька? Цілком можливо. А тепер, коли прізвище Курченка відомо всім, він роз’їжджає по Києву на розкішному авто, грубо порушуючи правила дорожнього руху, та ще й у супроводі ДАІ.

Якщо придивитися до одного з фотознімків, у силуеті загадкового пасажира Мерседесу проглядаються риси тепер широковідомого "мільярдера нізвідки".

На задньому сидінні Мерседесу сидить Курченко?
На задньому сидінні Мерседесу сидить Курченко?

А тепер – найцікавіше. Днями таки надійшло пояснення київської ДАІ щодо відео, на якому патрульна машина супроводжує Мерседес зустрічною смугою Хрещатика.

УДАІ міста Києва готувало цю відповідь три тижні. Напевне, міліцейському керівництву довелося добряче напрягти фантазію, щоб пояснити факт, зафіксований на відео.

З відповіді, яку отримало "Слідство. Інфо" виходить, що на згаданому запису Мерседеси самовільно "прилаштувалися" до міліцейської Шкоди.

Цитата: "… інспектор ДПС Дергаченко В.В., який ніс службу на службовому автомобілі Шкода, н.з. 2019 та отримав від чергового чергової частини полку ДПС ДАІ вказівку щодо термінового з’ясування причини ускладнення в русі по вул. Хрещатик у напрямку пл.. Європейській.

У свою чергу, прапорщик міліції Дергаченко В.В., врахувавши вимоги п. 3.1 ПДР, ввімкнув проблискові маячки та здійснив рух по смузі зустрічного напрямку. При цьому категорично заперечив інформацію щодо здійснення супроводження автомобіля MERCEDES-BENZ, н.з. АХ9999СР".

 

Можна зробити над собою зусилля і повірити в таке оригінальне пояснення ДАІ, якби не одне "але". Відео, на якому нахабні Мерседеси "випадково" прилаштувалися до прапорщика Дергаченко, було зроблено 4 квітня цього року.

Але за місяць до цього водіям вдалося зафіксувати на фото кортеж з цих же Мерседесів у супроводі цієї ж міліцейської Шкоди з номерами 2019. І за два місяці до цього бачили цю ж міліцейську машину з цими ж Мерседесами.

Якось занадто часто конкретну патрульну машину ДАІ переслідують конкретні чорні Мерседеси. Це більше схоже на закріплене за "молодим олігархом" патрульне авто.

З відповіді ДАІ також стало відомо, що Мерседес, на якому, ймовірно, пересувається Києвом пан Курченко, не отримував дозволу на встановлення спецсигналів. Ба більше, після нашого звернення у ДАІ, водія Мерседесу зобов’язали демонтувати синьо-червоні маячки та "крякалки".

Як пише ДАІ, вона передала справу щодо незаконного використання спецсигналів на харківському Мерседесі до Солом’янського суду Києва.

Але навряд чи штраф за незаконне використання спецсигналів, близько 50 000 гривень, стане обтяжливим для власника. Та й навіщо ці маячки, коли так часто поруч з тобою опиняється патрульна машина ДАІ?

P.S. З проханням прокоментувати ситуацію щодо Мерседесу, "Слідство. Інфо" звернулося у прес-службу "СЄПЕК". На момент виходу статті відповіді від підлеглих Курченка не було.

Анна Бабінець, "Слідство. Інфо", проект за підтримки Міжнародного фонду "Відродження" та ГО "Інтерньюз-Нетворк", для УП

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Реклама:
Головне на Українській правді