"Блатні депутати". Пільгами користується вже навіть Фірташ

Понеділок, 14 жовтня 2013, 15:03

Олігарх Дмитро Фірташ вийшов із бізнес-центру "Парус" та попрямував до свого броньованого "Мерседесу" в супроводі півдюжини охоронців. Один з них хутко відкрив двері мільйонеру, і кортеж рушив з місця.

Але тут нам в око впадає номер машини Фірташа: АА 1401 ВР. Цей номер закріплено за народним депутатом. З яких це часів Фірташ став користуватися ще й депутатськими привілеями?

Невже він так боїться соратників при владі, що змушений захищатися від них недоторканим автомобільним номером? Чи це просто "понт", який дорожче будь-яких грошей?

Алко-тур депутатів на винзавод під виглядом виїзного засідання парламенту став хітом минулого тижня. 

Тема, яка стала би предметом спеціального розслідування в розвинутій демократії, в Україні викликала лише кулуарні усмішки та тихе невдоволення у соціальних мережах.

Тим часом, у розпорядження "Української правди" потрапив документ, який посилює враження про деградацію української політики.

Так, одним із негласних депутатських привілеїв є видача їм недоторканих номерів серії ВР.

Просто букви "ВР" наприкінці номеру ні про що не говорять. Важливо, щоб ще цифри відносилися до певного діапазону. Так от, кожен інспектор ДАІ знає, що справжніх депутатських номерів не так багато, і вони належать або до квоти АА 0001-0499 ВР, або до квоти АА 1001-1499 ВР.

Але проблема в тому, що всі "блатні" номери були вибрані депутатами попередніх скликань. І обранцям народу, які заступили на службу в грудні 2012 року, не вистачило номерів із автентичної депутатської серії "ВР".

"Не вистачило – і не вистачило", - махнули би рукою нормальні люди. Але не депутати.

Вони озадачили керівника апарату парламенту Валентина Зайчука пошуком для них "козирних" номерів. Чиновник, який в своєму страху втратити годівну посаду догоджає депутатам у будь-яких примхах, звернувся до МВС з пропозицією створити для депутатів нового скликання… нові спеціальні номери.

За ідеєю Зайчука, нові депутатські номери мали би починатися літеросполученням "КА" замість нинішніх депутатських номерів, що починаються з "АА".

У розпорядженні "Української правди" є це звернення до міліції.

"Прошу вашого сприяння у вирішенні питання щодо виготовлення 600 комплектів державних номерів серії КА 0001 ВР - КА 0600 ВР, для подальшого їх закріплення за автомобілями, які будуть обслуговувати народних депутатів сьомого скликання", - ідеться у листі Зайчука до міністра внутрішніх справ Захарченка.

 

Керівника парламентського апарату в його бажанні порадувати депутатів не зупинило навіть те, що літеросполучення "КА" на початку номерних знаків взагалі не існує (!) за українськими державним стандартом автомобільних номерів.

При чому, розуміючи абсурдність вимоги, влада намагалася приховати наявність такого клопотання Зайчука.

"Повідомляємо, що на ім’я міністра внутрішніх справ, за вказаним у Вашому запиті номером, лист від керівника Апарату Верховної Ради Зайчука В. не надходив", - повідомили на запит "Української правди" у МВС.

Водночас у Верховній Раді підтвердили, що лист за таким номером був – але копію надати відмовилися. "У відповідь на зазначений лист Міністерством внутрішніх справ України відмовлено у виготовленні номерних знаків транспортних засобів", - сказали в апараті парламенту.

При чому в листі парламенту не уточнюючи, про які "номерні знаки" ідеться – бажаючи в такий спосіб уникнути розголошення цієї теми.

Насправді недоторкані депутатські номери – це окрема історія ганьби.

Влітку 2013 року "Українська правда" оприлюднила часткову інформацію, за ким з народних депутатів закріплені номери ВР.

Уся ця база даних була сформована на підставі офіційних відповідей апарату Верховної Ради, який протягом багатьох місяців надавав цю інформацію. Але щойно ми її опублікували, як апарат Ради на всі подальші запити почав відповідати... відмовою.

Очевидно, розголошення інформації, які депутати їздять на яких номерах ВР, викликала невдоволення у нардепів – і Зайчук, перебування якого на посаді так само залежить від депутатів, підлаштувався під них. Він відмовився надавати у подальшому будь-яку інформацію про номери ВР.

"Повідомляю, що питання здійснення обліку номерних знаків серії АА-ВР не віднесено до компетенції Апарату Верховної Ради України", - написав нам Зайчук на черговий запит.

Абсурд у тому, що цей самий Зайчук протягом багатьох місяців надсилав нам таку інформацію!

Більше того, на зустрічі зі спікером Рибаком у вересні 2013 року активісти руху "Чесно" висловили претензію, що апарат парламенту почав засекречувати дані про номери ВР. "Немає такого, ми на все відповідаємо", - збрехав Зайчук.

Бажання засекретити номери ВР зрозуміле. По-перше, це абсурдна депутатська привілея, яка дозволяє їм уникати міліцейської перевірки.

По-друге, це – одна зі сфер депутатських зловживань. Нами було встановлено, що деякі депутати – як, наприклад, регіонал Нвєр Мхітарян – отримав щонайменше три різних номери ВР на три різних автомобілі. Очевидно, що він не може одночасно знаходитися в трьох транспортних засобах. Тобто двом автомобілям бізнесмена безпідставно надано імунітет недоторканого.

 

Відомі неодноразові приклади, коли депутатські номери обранці віддають власним дружинам, автомобілі яких також стають недоторканими.

Інший приклад – депутат минулого скликання Ярослав Кендзьор отримав номер ВР, який нами було виявлено на автомобілі… "Бентлі". Як з'ясувалося згодом, цією машиною користується львівський олігарх Петро Димінський.

Ще один приклад зловживань – це згаданий на початку статті Фірташ. Так, офіційно номер  АА 1401 ВР було закріплено за народним депутатом Іваном Мирним, начальником Чернівецької обласної міліції в часи Леоніда Кучми.

 

Але виявлено цей номер було на машині, якою користується Фірташ. Саме керівником його охорони працював Мирний до свого обрання депутатом. А зараз – безпідставно обдарував свого начальника депутатським привілеєм, наданим йому від імені українського народу.

Цікаво, якби такий підлог було виявлено у поведінці депутатів парламенту Великої Британії, інтегруватися в суспільство якої намагається Фірташ, то на скільки років таким людям була би закрита дорога в політику?

Український парламент є одним із найбільш злісних порушників закону "Про доступ до публічної інформації". "Козирні" депутатські номери – це лише верхівка айсбергу. Ви не можете офіційно дізнатися прізвища радників спікера або жодного з депутатських помічників (багато з яких є родичами самих нардепів, яким у такий спосіб забезпечують стаж державної служби).

Ви не можете дізнатися, як розподіляється мільярдний кошторис парламенту. До секретних віднесено відомості, кому з депутатів виділено державою квартири, а кому надано номер у готелі за кошт напівпорожнього бюджету. Вам заборонено знати офіційні джерела існування депутата, викладені в його декларації про доходи. Ви не можете отримати навіть стенограму засідання парламентського комітету. Там, де за закритими дверима - зокрема, на бюджетному комітеті - відбувається розподіл державних коштів.


Більше того, депутати блокують будь-які спроби розширити межі публічної інформації. Уже не один місяць переноситься розгляд законопроекту №0947, яким вносяться зміни до 57 законів щодо розсекречення інформації.

Законо був проголосований у першому читанні понад рік тому. Схвалити його "в цілому" мали ще 4 липня, але загадковим чином він зник з порядку денного. На друге читання закон поставили на 5 вересня - і знову він "випарився". Потім закон втретє пообіцяли поставити на початку жовтня – і втретє його не опинилося на розгляді депутатів.

Причина такої поведінки зрозуміла - Партія регіонів, яка формує порядок денний, вперто не хоче за нього голосувати. Тому що після його схвалення зникне можливість використовувати "відмазки", якими чиновники супроводжують свої відмови при наданні інформації. А чесність ніколи не належала до чеснот нинішньої "партії влади".

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Реклама:
Головне на Українській правді