Швеція готова надати Україні гроші і допомогу

Вівторок, 25 березня 2014, 17:01

Минулого тижня ЄС підписав політичну частину важливої Угоди про асоціацію між ЄС та Україною. Угода покликана посилити політичний діалог у різних сферах, а  також  зміцнити економічні зв’язки між ЄС і Україною.

Ця Угода  має також на меті допомогти Україні завершити перехід до дієвої ринкової економіки, яка функціонує в умовах верховенства права та посиленої поваги до прав людини.

Підписання посилає українському урядові потужний політичний сигнал про підтримку.  Це – чіткий крок на шляху до довгострокового співробітництва між ЄС та Україною.

Очікуючи на підписання частин угоди про зону вільної торгівлі, ЄС вже відкриває свої ринки українському експорту шляхом зменшення тарифів у односторонньому порядку. Зростання торгівлі і співробітництво з ЄС надає перспективи росту і збільшення кількості робочих місць в Україні, і, таким чином,  краще майбутнє для українських громадян. 

Це необхідно для підтримки української економіки. Роки невмілого керування за комуністичних часів не закінчилися у роки незалежності. Країна значно постраждала внаслідок фінансової кризи 2008-2009 років і наступний економічний розвиток пішов у невірному напрямку.

В останні роки в Україні був великий дефіцит платіжного балансу, слабкий розвиток, а також значне підвищення заробітної плати, що разом істотно підірвало конкурентоспроможність країни. Зросли корупція і зловживання владою. Цього року валовий внутрішній продукт може впасти на 6 %. Національну валюту було послаблено і Україні стало важко отримати фінансування на міжнародних ринках. 

Політична стабільність в Україні ризикує бути зруйнованою, якщо економічна ситуація і надалі погіршуватиметься.  До літа Україні необхідні мільярди доларів на покриття поточних витрат. Міжнародний валютний фонд (МВФ) зараз працює з українським урядом над підготовкою програми економічних реформ, і він також закликає інші країни допомогти у фінансуванні цієї програми. ЄС також готує економічну підтримку. 

З огляду на скрутне економічне становище в Україні уряд Швеції заявив про свою готовність розглянути умови надання двосторонніх позик на додаток до кредитів МВФ. Кредити, які могла б запропонувати Швеція, вимагають погодження з Парламентом Швеції. Такі самі кредити надавалися раніше Ірландії, Латвії і Ісландії.

Уряд також готовий запропонувати технічну допомогу Україні у таких сферах як фінанси, бюджетування, оподаткування та енергоефективність. Демонструючи наше бажання допомогти прямо зараз, ми сподіваємося заохотити інші країни зробити те ж саме.

Природно, що головна відповідальність за подолання економічної кризи в Україні лежить на українському керівництві. Економічна підтримка ззовні буде супроводжуватися вимогами до України вирішити величезну проблему з корупцією та почати модернізацію економіки, зміцнити верховенство права і впровадити додаткові політичні реформи. Вперше за довгий час зараз у Києві є уряд, готовий вжити цих необхідних кроків.

ЄС вітав угоди про вільну торгівлю між Україною і Росією, а також масштабне співробітництво між цими країнами. У Росії немає підстав намагатися зупинити велике бажання України мати вільну торгівлю і розширене співробітництво також і з ЄС. У стабільній і успішній Україні мають бути зацікавлені усі, кого це стосується. Ми у ЄС відкидаємо російську логіку, за якою у цьому суперництві виграє хтось один.  

Ми також мали дуже великі сподівання та очікування щодо наших відносин з Росією. Партнерство з метою модернізації і реформ було розпочато ще у 2009 році під час саміту ЄС - Росія у Стокгольмі.

Нажаль, ситуація розвивається в іншому напрямку. З минулого літа керівництво Росії поступово намагається зупинити співпрацю України з ЄС, аби зробити Україну частиною своїх планів. Право України самостійно робити свій вибір не поважається.

Зараз Росія вдалася до військової агресії, аби анексувати частину території України.

Швеція і ЄС засудили включення Криму до складу Росії і не визнають так званий референдум. Відповідальність за поточну кризу значною мірою лежить на російському керівництві.

ЄС і Швеція однозначно дали зрозуміти, що відбулося дійсне порушення міжнародного права і фундаментальних принципів миру і безпеки в Європі. Важливо, аби ми всі це зрозуміли. Ми ніколи не потерпимо застосування військової агресії для зміни європейських кордонів. 

Політика Швеції щодо цієї кризи закріплена у Європейському Союзі. Нам знову нагадали про важливість нашого співробітництва. Наша єдина можливість успішно вирішувати виклики, що постають сьогодні перед Європою - вирішувати їх разом.

Послаблення європейського співробітництва у такий ситуації було б докорінно безвідповідальним. 

Нещодавно, на минулому тижні, на саміті у Брюсселі, ЄС продемонстрував широкий консенсус, на якому і базується Європейський Союз. А це - захист права кожної країни на вільний вибір свого майбутнього, без погроз або тиску ззовні. Він також включає рішучу боротьбу з намаганням повернутися до порядку, коли сильний заявляє своє право нав’язувати волю іншим.

ЄС має продовжувати діяти об’єднано заради вільної і відкритої Європи. Разом ми демонструємо, в тому числі і за допомогою конкретних заходів, що дії Росії матимуть чіткі наслідки. Тому країни - члени ЄС погодилися розширити список осіб на яких  поширюється заборона на пересування і чиї активи заморожуються. ЄС скасував майбутній саміт ЄС – Росія. Країни-члени ЄС звернулися також з проханням до Європейської Комісії підготувати подальші економічні санкції.   

Але не менш важливо надати конкретну підтримку демократії, політичним реформам і економічному розвитку України. Ми вже прийняли рішення відправити в Україну спостерігачів за проведенням важливих президентських виборів 25 травня.

ЄС активно намагається залучити інших міжнародних спостерігачів до країни, що наразі готується зробити ОБСЄ. 

Той факт, що попри усі труднощі, Україна була здатною тримати принципово демократичний курс впродовж останніх десяти років, є ознакою сили.

У такі часи ми всі розуміємо важливість співробітництва у Європейському Союзі.

Фредрік Рейнфельдт, прем’єр-міністр Швеції, Карл Більдт, міністр закордонних справ Швеції

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Реклама:
Головне на Українській правді