Марґот Валлстрьом, глава МЗС Швеції: Шведський уряд продовжить підтримку України

Середа, 26 листопада 2014, 08:41

25-26 листопада я вперше відвідую Україну як Міністр закордонних справ. 26 листопада Ріксдаг ратифікує унікальну за своїм масштабом Угоду про асоціацію між ЄС та Україною. Ці дві події посилають чіткий сигнал: Швеція продовжує і поглиблює свою підтримку.

Така позиція уряду Швеції щодо України має міцне підгрунття і в парламенті, і серед самих шведів. Наша країна завжди виступала за відкриту Європу. Ми підтримуємо статтю 49 Угоди про Європейський Союз стосовно умов набуття членства у ЄС.

З моменту вступу до ЄС, ми активно просуваємо політику розширення Євросоюзу та зусилля, спрямовані на інтеграцію країн Східної Європи, зокрема, в рамках "Східного партнерства". У цьому відношенні Україна є важливою країною.

Політика уряду здійснюється трьома паралельними напрямками: координація заходів проти агресії Росії з боку ЄС, підтримка України у проведенні реформ і робота для забезпечення мирного розвитку у нашому регіоні у довгостроковій перспективі.

Для шведського уряду є цілком очевидним те, що ми маємо продовжувати підтримку суверенітету і територіальної цілісності України.

Така позиція базується на принципах міжнародного права, та, відповідно, на природному праві українського народу самостійно вирішувати майбутнє своєї країни.

Незаконна анексія Росією Криму та Севастополя та її військова агресія у Східній Україні є порушенням міжнародного права. Я би бажала наголосити на серйозності ситуації: принципи нашого світового порядку були порушені постійним членом Ради безпеки ООН, що має особливу відповідальність за мир і безпеку.

Швеція буде твердо й рішуче підтримувати Україну і санкції проти Росії, які ми ухвалили в ЄС. Необхідно припинити дестабілізацію України, поважати і дотримуватися положень Мінського протоколу.

Минулого тижня країни-члени ЄС вирішили розширити список осіб, яким заборонено в’їзд до ЄС та чиї активи буде заморожено.

Крім того, погодились розглянути додаткові сектори, на які можуть поширюватися санкції у разі необхідності.

Результати парламентських виборів, які відбулися в Україні у жовтні, свідчать про те, що країна налаштована на реформи. Ми би хотіли бачити зміни у бік стабільної демократії, що керується принципом верховенства права, у бік відкритої економіки та зростаючого добробуту і безпеки усіх громадян, поваги до основних прав людини.

Зміцнення наших економічних зв’язків та визначення необхідних реформ, що забезпечать безперервну інтеграцію до ЄС, допоможуть Україні перейти до функціонуючої ринкової економіки, що базується на непорушності букви закону і права.

Ратифікація парламентом Угоди про асоціацію – це прояв довгострокової підтримки Швеції та нашого бажання поглибити всебічні відносини з Україною.

Проте, євроінтеграція вимагає всеосяжних та докорінних реформ. Це означає реформи, що забезпечать функціонування незалежної та ефективної системи верховенства права та децентралізацію влади, що змусить її до відкритості і доступності.

Це означає прозорість державного управління, боротьбу з корупцією і посилення гендерної рівності.

В жодному разі не можна недооцінювати поточні проблеми. Роки невмілого керування залишили глибокі рани, так само як і російська агресія.

Але краще майбутнє є можливим, якщо кожен візьме на себе відповідальність: політичні лідери, які не мають право на помилки лідерів Помаранчевої революції 2004 року, коли особисті амбіції затьмарили державні інтереси.

Громадянське суспільство та український народ, чия сила необхідна для просування змін, втілення перетворень. Та решта світу.

Швеція ж, зі свого боку, робитиме все можливе для допомоги Україні.

Разом із підтримкою, що ми надаємо в ЄС, ми продовжуватимемо наше широке двостороннє співробітництво з щорічним обсягом фінансування понад 21 мільйон євро.

Ми допомагаємо зміцнити демократію. Ми фінансуємо конкретні проекти, націлені на захист прав людини, верховенство права та боротьбу з корупцією.

Ми підтримуємо розбудову інституційного потенціалу державних структур, намагаємося зміцнити роль та забезпечити залучення громадянського суспільства в процес проведення реформ та працюємо над покращенням у сфері енергоефективності задля зменшення залежності України від імпортованого газу.

У переддень зими ми також надаємо гуманітарну допомогу населенню на Сході України, найбільш постраждалому від конфлікту.

Так само як Україні потрібна довгострокова стратегія розвитку, нам необхідно працювати разом у довгостроковій перспективі над створенням умов для зняття напруженості та підтримки мирного розвитку у регіоні.

Це має відбуватися поступово та методично, шляхом щирого діалогу, що базується на принципах міжнародного права. Це є складним, але необхідним завданням.

Єдиний Європейський Союз і дії, узгоджені з нашими партнерами, що базуються на наших спільних засадничих цінностях, відіграють вирішальну роль у виборюванні безпеки у новій добі.

Сьогодні перед Україною постають неймовірні виклики. Але ми також бачили силу та рішучість Майдану, коли сотні тисяч людей мужньо переносили сувору київську зиму, протестуючи проти поганого керівництва країною та вимагаючи змін.

Це дає надію на краще майбутнє.

Марґот Валлстрьом, міністр закордонних справ Швеції

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Реклама:
Головне на Українській правді