Битва за парламентські комітети. Компроміси та незадоволені

П'ятниця, 5 грудня 2014, 07:53

"Це був абсолютний дурдом!" – учасник переговорної групи з розподілу комітетів в Раді не приховував емоцій, коли коментував "Українській правді" процес домовленостей у четвер. 

Зустріч лідерів фракцій і груп тривала понад чотири години. В кабінеті спікера Верховної Ради Володимира Гройсмана домовлялися про керівний склад і розподіл парламентських комітетів.

Найбільше суперечок викликала кандидатура голови бюджетного комітету.

Коаліціантам не вдалося домовитися ще стосовно трьох комітетів. Тому у проекті постанови були відсутні прізвища трьох керівників комітетів – з питань будівництва, містобудування і ЖКГ, з питань регламенту та з питань фінансової політики і банківської діяльності.

За відповідний проект постанови депутати проголосували лише о шостій годині вечора. "За" - 249 голосів. Голосування завершилося першою штовханиною біля трибуни новообраного парламенту.

Документ викликав обурення у деяких нардепів. Зокрема, до керівного складу кількох комітетів намагалися увійти люди, які голосували за пакет "диктаторських законів" від 16 січня. За іронією долі таких депутатів теж нарахували 16.

- Ми тільки що голосували за постанову по комітетам, де є пусті графи. Тобто ми не розуміємо, кого обираємо. Я підходжу до голови, а він каже, що "там будуть виконуючі обов’язки перших заступників". Що це таке? Це нормальний підхід? - обурювався у сесійній залі нардеп від ВО "Свобода" Юрій Левченко. 

Як депутати розділили комітети і хто залишився ображеним?

Бюджет без радикала

Під час коаліціади і формування керівництва парламенту Порошенко регулярно проводить зустрічі зі своєю фракцією на Банковій, на своїй території. 

На одному з останніх засідань депутати БПП навіть обурилися з цієї традиції і попросили Порошенка знайти нове приміщення для зустрічей - в АП збиратися далі просто вже непристойно. "Навіть Янукович ходив до своїх на фракцію в Зоряний", нагадує один з депутатів від БПП.

Порошенко дійсно займається формуванням влади системно, виправдовуючи військовим часом мало не пряме втручання президента в роботу законодавчої гілки. Тримає депутатів в тонусі. І мало хто на таких зустрічах може йому перечити.

Напередодні, у середу ввечері засідання фракції БПП знову відбулося на Банковій. Там депутатам озвучили прізвища керівників комітетів. Погодили майже усе, за виключенням прізвищ майбутніх керівників комітету з питань культури і духовності. Цей комітет мав відійти "Народному фронту". 

У підсумку в четвер його очолив Микола Княжицький. До складу комітету також увійшли олігархи Сергій Тарута та Вадим Новинський, член фракції "Опозиційний блок".

Суперечка під час засідання фракції БПП виникла через комітет з питань податкової та митної політики. 

На керівництво ним було три претенденти – Андрій Павелко, Роман Насіров і Оксана Продан. До останнього часу президент Петро Порошенко обіцяв віддати цей комітет саме Продан. Але в середу, прийшовши на засідання фракції, оголосив, що керівником комітету стане Насіров. 

Через це Продан засмутилися і розплакалася прямо в залі. На це Порошенко подякував їй за те, що вона поступилася місцем Насірову.

- Я не поступалася, мене просто поставили мене перед фактом, - відповіла Продан. Пізніше Оксана Продан через свого прес-секретаря попросила уточнити - вона не плакала, а лише засмутилася.

За словами депутатів БПП, з якими спілкувалася "Українська правда", комітет дістався Насірову за квотою Коломойського. Зв'язок між олігархом та народним депутатом – Пітер Ванхєкє, керівник компанії "Укрнафта", 49% якої належить Коломойському. Насіров працював із Ванхєкє у інвестиційній компанії Renaissaince Capital та досі підтримує з ним дружні стосунки.

Кандидатуру Андрія Павелка також розглядали на комітет з питань фінансів і банківської діяльності у разі, якщо комітет з питань бюджету відійде Олегу Ляшку.

За регламентом парламент встановлює квоти розподілу посад голів комітетів, перших заступників, заступників голів, секретарів та членів комітетів. Квоти визначаються пропорційно від кількісного складу депутатських фракцій чи груп до фактичної чисельності народних депутатів. 

Тобто, згідно з домовленостями в коаліції, представники БПП мали очолити 11 комітетів, НФ – 7. "Самопоміч" і "Батьківщина" отримували по три комітети. Три комітети залишалося для представників груп "Воля народу", "Економічний розвиток" і фракції "Опозиційний блок". Один комітет – РПЛ.

 

Спірним залишався бюджетний комітет, що підпадав під квоту БПП. 

За інформацію "Української правди" у пропрезидентській фракції, цей комітет Ляшку обіцяли двічі. Заради нього головний радикал Ради готовий був поступитися усіма іншими комітетами та навіть місцем віце-спікера, на яке теж претендував.

Але виявилося, що Ляшко не так зрозумів Банкову. Місце керівника бюджетного комітету пропонували не особисто йому, а будь якому представнику РПЛ.

- Ми готові були дати цей комітет представнику РПЛ, а не Ляшку, - говорить один з депутатів від БПП.

Але Ляшко хотів особисто отримати цей комітет. Він вже входив до цього комітету під час VI скликання парламенту.

- Бюджетний комітет має очолювати технократична людина, яка б могла однаково працювати і з Кабінетом міністрів, і з Адміністрацією президента. Ляшко не такий. Він – політик. Ми пропонували йому кілька варіантів на вибір. Наприклад, замість бюджетного очолити комітет з питань фінансів і банківської діяльності, або аграрної політики та земельних відносин, або з питань містобудування і житлово-комунального господарства. Але він відмовився, - говорить один з учасників переговорної групи від БПП.

У підсумку новим очільником бюджетного комітету став Андрій Павелко.

- Зараз буде сюрприз - керівником якого комітету я буду, - посміхаючись сказав депутат напередодні самого голосування.

Суперечки виникли і навколо комітету з питань національної безпеки та оборони. Він підпадав під квоту НФ. У фракції бачили головою комітету Сергія Пашинського, оскільки він займався АТО, коли був в.о. голови Адміністрації президента. Але цей комітет дуже хотів очолити представник "Самопомочі", командир батальйону "Донбас" Семен Семенченко.

- Поки Ляшко змагався за бюджетний комітет, навіть Семенченко вже поступився керівництвом Пашинському, погодившись на посаду першого заступника голови, - сміється один з учасників переговорної групи.

Одіозні пропозиції 

На керівних позиціях в комітетах були не проти попрацювати і одіозні колишні регіонали. Наприклад, нардеп Сергій Ківалов дуже хотів очолити комітет з питань правової політики та правосуддя. Але не вийшло.

На посаду першого заступника бюджетного комітету претендував Євген Гєллєр, колишній голова цього комітету в парламенті VII скликання. Тепер він є звичайним членом цього комітету.

Не проти був попрацювати першим заступником голови комітету з питань фінансової політики і банківської діяльності Віталій Хомутиннік. Його група "Економічний розвиток" претендувала на керівництво цим комітетом та запропонувала у якості голови одеського бізнесмена Леоніда Клімова. Проте учасники коаліції не дозволили. У підсумку Клімов став першим заступником голови комітету, сам Хомутиннік увійшов в комітет звичайним членом.

- Їх ми збили, а от Олеся Довгого я, чесно кажучи не догледів, - сказав в кулуарах Юрій Луценко, який пізніше висунув пропозицію прибрати Довгого з позиції заступника голови комітету з питань економічної політики.

Цікаво, що керівником цього комітету став Андрій Іванчук – близький соратник і права рука Арсенія Яценюка. А ось на посадах заступників у робочому варіанті постанови опинилися дві одіозні фігури – Володимир Кацуба, який голосував за закони 16 січня та є батьком фігурантів скандалу "Вишок Бойка" Сергія та Олександра Кацуб, та Олесь Довгий. Відповідальність за це рішення депутати покладають на керівника комітету Іванчука.

- Під час переговорів Іванчук весь час переконував нас, що опозиціонерам потрібно дати хоч щось. Аргумент – вони теж мають бути включені в роботу парламенту, - сказав УП один з учасників переговорної групи.

Але в результаті ані ОБ, ані групи "Воля народу" і "Економічний розвиток" не отримали жодного комітету.

- Якщо взяти квотний розподіл, то в трьох комітетах має бути керівництво від депутатських груп "Воля народу" та "Економічний розвиток". Також 3 комітети мають очолити представники "Опозиційного блоку". Ми не кажемо про керівництво парламенту, де мають бути представлені не тільки депутати коаліції, - обурювався під час засідання Хомутиннік. Колишній регіонал навіть попросив громадський рух "Чесно" звернути увагу на ці порушення.

У підсумку до керівництва комітетами увійшли 16 людей, що голосували за "диктаторські закони". Ще п’ять голів комітетів, за даними "Чесно", є фігурантами журналістських антикорупційних розслідувань.

Це сподобалося далеко не всім представникам коаліції.

Під час чергової перерви на півгодини, яку оголосив Гройсман, щоб роздрукувати проекти постанов, Юрій Луценко зібрав фракцію БПП у конференц-залі Верховної Ради. У деяких депутатів в руках вже був проект постанови. Засідання тривало менше десяти хвилин.

- Під час засідання фракції у середу ми вирішили, що до керівного складу комітетів не можуть входити люди, які голосували за "диктаторські закони" від 16 січня. У підсумку ми нарахували 16 таких людей. Тож Луценко поставив перед фракцією питання – чи голосуємо ми за проект постанови? І сказав, що зміст постанови – межа компромісу. Більшість людей на засіданні фракції проголосували за те, щоб підтримати проект постанови. Були і ти, хто був проти. І не так вже і мало. Кілька людей утримались, - розповів УП один з народних депутатів від БПП.

Юрій Луценко пояснює Олесю Довгому, як ставити хештег (C). Фото Дмитра Ларіна

Після перерви депутати 313 голосами "за" підтримали кандидатури заступників спікера. Ними стали члени фракції НФ Андрій Парубій і "Самопомочі" Оксана Сироїд.

Далі депутати визначили перелік і предмет відповідальності комітетів. За відповідну постанову було 315 голосів. Було утворено і дві спеціальних комісії – з питань приватизації, яку за іронією долі очолив екс-заступник голови Дніпропетровської ОДА та близький соратник олігарха Коломойського Борис Філатов, і з питань контролю над військової організацією держави. Цю комісію, за даними УП, може очолити Семен Семенченко.

Справжня спека у сесійній залі почалася під час голосування за персоналії.

Голова фракції НФ Олександр Турчинов запропонував вилучити із переліку керівного складу комітетів осіб, які голосували за закони від 16 січня.

Таку пропозицію підтримав і представник "Батьківщини" Сергій Соболєв. Він також запропонував скоротити мінімальну чисельність членів комітетів. З 11 до 6. "Інакше як мінімум 6 комітетів не почнуть працювати", - підкреслив він.

Після цього Гройсман поставив на голосування постанову з урахуванням пропозицій Луценка (щодо Довгого – УП), Турчинова, Соболєва. Результат - 249 голосів "за". Результат голосування зафіксований у стенограмі. Проте в документ, розміщений на сайті Ради, ці поправки внесені не були.

Таке стрімке голосування викликало обурення деяких депутатів. "Вас сюди привів Майдан", - викрикнув Володимир Парасюк і пішов до трибуни.

- Я сам три місяці стояв на Майдані! – заперечив йому Валерій Пацкан, представник БПП.

 

Парасюка нібито штовхнув ще один член фракції БПП Федір Негой. Розпочалася штовханина.

- Майдан боровся і весь український народ бореться за прозорість. Якщо ми лишні півгодини попрацюємо в цьому парламенті і покажемо всьому українському суспільству, що вони вибрали не ідіотів, а слуг народу, то ми собі поставимо тільки плюси. А до вас (колишніх регіоналів –УП), хочу сказати: відкриєте ще раз свій поганий рот тут, ми вас винесемо звідси дуже швидко, і не захистять ваші мільйони, - сказав з трибуни Парасюк.

- Це якийсь дурдом! Я взагалі не зрозумів, за що ми проголосували. Треба перечитати стенограму, - обурювався в кулуарах один з депутатів від НФ.

- Я в останній момент винув картку зі слоту, оскільки не розумів за що ми голосуємо, - зізнався УП депутат з БПП.

Депутати переконані, що до такого хаосу під час голосування в залі призводить неосвідченність Володимира Гройсмана.

Наступне засідання Ради відбудеться у вівторок, 9 грудня. Саме у вівторок, за словами Луценка, депутати закриють вакантні посади в комітетах.

Марія Жартовська, УП

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Реклама:
Головне на Українській правді