Договір з МВФ дорожчий за гроші. Як депутати голосували за непопулярні законопроекти

Вівторок, 3 березня 2015, 10:59

Поїдаючи цукерки "Київ Вечірній" виробництва Roshen в кабінеті спікера парламенту Володимира Гройсмана, учасники Ради коаліції кілька годин домовлялися щодо голосування за так званий "пакет МВФ" із сімох законопроектів.

Вони передбачають зміни до бюджетного, податкового, митного кодексів, і необхідні для того, щоб Україна нарешті отримала фінансову допомогу від МВФ.

– Підтримуємо правлячого виробника, – жартував голова фракції "Блок Петра Порошенка" Юрій Луценко на рахунок коробки цукерок, намагаючись розрядити ситуацію.

Під час довгих нарад було не до жартів.

Перемовини між лідерами фракцій, урядовцями та депутатами тривали починаючи з минулої п’ятниці. Закони потрібно було ухвалювати якнайшвидше – на 11 березня запланована Рада директорів МВФ, де і мають узгодити рішення про новий кредит для України.

Оскільки відкладати далі голосування по цим законопроектам вже не було куди, Гройсман призначив позачергове засідання Ради на понеділок, 2 березня. Проте депутати зібралися у залі лише о п’ятій вечора. Консультації між учасниками коаліції, як це часто буває, затяглися.

Як і в історії про голосування за Держбюджет, напередодні депутатам не надали кінцевих редакцій законопроектів. Ознайомитися із ними вони мали нагоду лише за годину до вирішального голосування.

– Я усім телефонував. Ніхто нічого не знає. Що вже тоді говорити про коаліцію? – жалівся нардеп від депгрупи "Економічний розвиток" Віктор Бондар.

"Українська правда" з’ясовувала, що саме в пакеті законопроектів не подобалося депутатам, чим переконував їх прем’єр-міністр Арсеній Яценюк, і що доведеться пояснювати мажоритарникам своїм виборцям.

Питання Гонтаревої

Ще минулого понеділка Луценко попросив Яценюка прийти на засідання фракції БПП, щоб пояснити депутатам суть "пакету МВФ".

Пояснювати зібрався майже весь склад уряду. А ось депутати президентської фракції були не усі – мажоритарники не повернулися з округів.

Напередодні засідання Луценко попросив депутатів підготувати питання. Найбільш цікаві відібрав особисто і поклав перед собою. Слово надавалося депутатам, які їх підготували, проте більшість із них на здивування Луценка, ставили куди більш лояльні запитання.

– Пакет законопроектів, що приймається – це стан напіввагітності. Якщо я вам скажу, що там є реформи – я збрешу, – жонглював метафорами Яценюк. Він віддав депутатам більше години свого часу.

Одне з ключових питань, що цікавило депутатів, і яке Яценюку озвучували тричі, – чи вплине відставка Валерії Гонтаревої з НБУ на співпрацю з МВФ, адже саме вона підписувала меморандум. Той відповів, що начебто ні, але пообіцяв провести додаткові консультації.

– Вона об’єктивно "друкувала гроші", бо їй було нікуди дітися, – розповідав Яценюк на фракції про голову НБУ.

Пізніше нардеп від БПП Віктор Пинзеник уточнив УП, що мова йде про 15 млрд гривень щомісяця.

Джерела УП в Кабміні розповідають, що між Яценюком і Гонтаревою – особистісна неприязнь. Зокрема, Яценюк розповідав міністрам, що Гонтарева зробила низку системних помилок і взагалі не сприймає його порад.

У Яценюка щодо відставки Гонтаревої може бути особистий інтерес. Його близький соратник Микола Мартиненко у розмовах з бізнесменами і однопартійцями вже називає прізвища колишніх топ-менеджерів НБУ – Сергія Яременко і Анатолія Шаповалова у якості альтернативних очільників Центробанку.

А один із членів Ради коаліції на умовах анонімності розповів УП, що можливими кандидатами на посаду голови НБУ Яценюк бачить голову правління "Приватбанка" Олександра Дубілета і колишнього міністра фінансів Олександра Шлапака.

Вже кілька тижнів відставки Гонтаревої добивається й фракція "Радикальної партії" Олега Ляшка.

Місяць тому Ляшко закидав голову НБУ фальшивими доларами під час її виступу в Раді, а 2 березня, до початку засідання, його фракція знову заблокувала трибуну з вимогою відставки голови НБУ. Спікеру Гройсману вдалося вмовити Ляшка залишити трибуну. Він пообіцяв, що у п’ятницю Рада обов’язково розгляне звіт НБУ і Кабміну щодо соціально-економічної ситуації в країні.

Ляшко блокував трибуну вже знаючи позицію президента з приводу відставки Гонтаревої. Її на засіданні Ради коаліції озвучили Юрій Луценко і перший заступник голови фракції БПП Ігор Кононенко. Вони розповіли, що президент проти різких рухів до отримання першого траншу кредиту МВФ.

– Після отримання траншу кредиту президент винесе в Раду питання, пов’язані з відповідальністю за ситуацію. Але треба розуміти, що мова йде не тільки про відповідальність НБУ, але і економічного блоку Кабміну і от щодо них будуть кадрові рішення, – розповів співрозмовник УП.

Чотири пенсії

Але відставка Гонтаревої відійшла на другий план позачергового засідання, як тільки мова зайшла про голосування за урядовий законопроект, що передбачає обмеження пенсій для працюючих пенсіонерів на 15%.

– Ми домовилися про увесь пакет, – сказав УП напередодні голосування Кононенко, – Окрім "пенсійного" законопроекту – проти Ляшко і Тимошенко.

Законопроект передбачає, що протягом року працюючим пенсіонерам будуть виплачувати 85% від їхніх пенсій. Скорочення стосуватиметься осіб, які отримують більше 1 423 гривень на місяць. Ця норма за розрахунками Кабміну має принести в бюджет додатково 1,5 млрд гривень.

Члени коаліції не могли домовитися щодо мінімальної суми пенсії, з якої треба вираховувати 15%. Так, "Самопоміч" та РПЛ наполягали на 1 900 гривень. "Батьківщина" взагалі з 2 849 гривень.

У депутатів була довга дискусія не тільки під час нарад, а й у залі. Вони довго сперечалися щодо закладених у законопроект норм.

Тимошенко грозилася, що її фракція категорично не буде голосувати за цей законопроект – мовляв, треба вводити податки для заможних людей, а не забирати останню копійку у бідних. Ляшко не влаштовувала наявність спецпенсій.

Гройсман поставив законопроект на голосування перший раз. Отримали 164 голоси.

– Що не влаштовує? – емоційно відреагував він на результати табло. – Ще раз, шановні колеги!

З другого разу проголосували 218 депутатів, з третього з вигуками "Банду – геть!" – 208.

Гройсман оголосив коротку перерву, після чого члени Ради коаліції разом із Яценюком в його кабінет.

– Мажоритарники не хочуть голосувати, – сказав УП, йдучи кулуарами нардеп від БПП, голова бюджетного комітету Андрій Павелко. – Оце хочу поговорити зі своєю групою, щоб підтримали (підгрупа у фракції БПП, куди входять здебільшого дніпропетровські мажоритарники – УП).

У кулуарах, поруч з великим годинником і кулером із водою стояли кілька депутатів. В числі яких позафракційний мажоритарник Юрій Дерев’янко і мажоритарник від БПП Роман Мацола. Разом із ними – Ігор Кононенко.

– У мого батька пенсія три тисячі гривень, я її що, візьму і скорочу?! – жалівся Кононенкові один із депутатів, поки той намагався переконати голосувати його за цей законопроект.

– От люди просять не голосувати за цей документ! – продовжував говорити Мацола вже Дерев’янкові.

– Так не голосуй! – переконував його Дерев’янко.

– Так от бачиш, не ламаємося, – пробуркотів той.

У цей момент до кулера з водою підійшов Віктор Пинзеник.

– А ви оце будете голосувати? – поцікавився Дерев’янко.

– Звичайно буду! – відповів Пинзеник.

– Це тому що ви списочник? – поцікавився кореспондент УП.

– Та до чого тут списочник або не списочник? Країна у трубі! Зараз не час для популізму, – заводився Пинзеник, – Єдине що, це не реформи, а косметичні рішення. І після цих рішень дефіцит держбюджету все одно складатиме 200 мільйярдів гривень.

Прості виборці, яким мажоритарникам потім доведеться в округах пояснювати, чому все ж проголосували за документ – не єдині, хто підпадає під нього. Зменшення пенсій стосується також прокурорів, суддів, держслужбовців, нардепів.

Якщо вони залишаються працювати, то не будуть отримувати пенсію.

Проти цього виступали деякі депутати. Так, наприклад, Віктор Чумак висловився негативно стосовно цієї норми під час засідання фракції БПП, що відбувалося об 11 ранку.

– Курва-мати, ми депутати фракції влади, чого ви єрепенитеся! – сварився Луценко, маючи на увазі, що депутати повинні брати на себе відповідальність.

Під цей законопроект, окрім Чумака підпадають й інші члени коаліції. Так, наприклад, один нардеп від БПП втрачає близько 16 тисяч гривень пенсії, залишаючись із куди меншою депутатською зарплатнею. Або один із керівників фракції "Народного фронту" Андрій Тетерук, який, як виявляється, вийшов на пенсію в 35 років.

Проте після останньої наради і вмовлянь Яценюка депутати все ж таки проголосувати за "пенсійний" законопроект з четвертої спроби – "за" 238 голосів. Той же Мацола, який вагався голосувати чи ні, у підсумку проголосував "за".

Фракція "Батьківщини" не голосувала. Фракцію Ляшка учасникам коаліції та прем’єру все ж таки вдалося вмовити.

– А тепер подивимося, що Ляшко за це отримає. Він давно хоче забрати у "Батьківщини" посаду міністра екології, але, думаю, не вийде. Скоріше за все, буде посада губернатора його рідної Чернігівської області, – прогнозує один з депутатів.

Проте, щоб депутати все ж таки проголосували за важливий законопроект, уряд змушений був піти на певні компроміси.

Наприклад, спочатку норму про 15% планували зробити постійною, але проголосували за тимчасову. Також пенсії не будуть скорочувати військовослужбовцям і працівникам Міноборони, розвідки, МВС і усіх силових органів, що залучені в АТО.

Також Яценюк зобов’язався до 1 червня внести законопроект, що скасовує спецпенсії автоматично і вводить єдине правило нарахування пенсій.

НБУ-ГПУ

На позачерговому засіданні розглядався ще один цікавий законопроект, який не йшов в "пакеті МВФ", але також є однією із вимог міжнародних кредиторів.

Документ вніс в Раду Петро Порошенко, а презентував його представник в парламенті Степан Кубів. Законопроект передбачає посилення відповідальності пов’язаних з банком осіб – керівників та кінцевих власників банку, якщо їх рішення впливають на його фінансовий стан.

Тобто, якщо банк визнаний неплатоспроможним і держава отримала великі збитки, то керівник або власник банку відтепер зможе понести кримінальну відповідальність.

Законопроект також викликав дискусію, оскільки депутати наполягали, щоб саме вони визначали відповідальних, а не НБУ, як це прописано в законопроекті зараз. Це і не дивно – законопроект невигідний багатьом олігархам, чиї банки були визнані проблемними або взагалі пішли на ліквідації минулого року

Наприклад, проти законопроекта на фракції БПП виступала Наталя Агафонова, яку пов’язують із Сергієм Льовочкіним, що є одним із акціонерів "Надра Банку", нещодавно визнаний банкрутом. У підсумку Агафонова не голосувала за цей документ.

В своєму блозі на УП Сергій Лещенко виклав фото переписки бізнес-партнера Дмитра Фірташа Івана Фурсіна імовірно з Льовочкіним, де вони вирішують, як зірвати голосування за документ.

Обговорюючи зусилля зі зриву голосування за законопроект, Фурсін називає призвища Агафонової, Андрія Кожемякіна, нардепа від "Батьківщини", який очолює комітет з питань законодавчого забезпечення правоохоронної діяльності, Олега Ляшка і Віталія Кличка, який, до речі, цього дня приїхав до Ради.

Фурсін також був акціонером банку "Надра". Він, як зазначає Лещенко, ходив навіть в НБУ, щоб заблокувати цей законопроект.

Голосування зірвати не вдалося. "За" проголосували 260 нардепів. Включаючи фракції Тимошенко і РПЛ.

Проголосувавши за усі документи порядку денного, депутати розійшлися до 12 години вівторка. Гройсман підготував для них ще 25 законопроектів, які мають бути розглянуті в профільних комітетах.

– Ми проголосували за усі вимоги МВФ, і це ще малою кров’ю, - кинув один з депутатів від БПП вже в пустих кулуарах Ради.

Інших депутатів о десятій вечора там вже не було.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Реклама:
Головне на Українській правді