Твіттер-революція, або Як "щебечуть" українські міністерства

П'ятниця, 3 квітня 2015, 15:41

Ця розповідь могла би бути дуже гумористичною та смішною, якби не була такою сумною.

Українська економіка перебуває у жахливому стані. Причини цілком зрозумілі. По-перше, російська агресія. По-друге, відсутність політичної волі, корисливі інтереси і олігархія, корупція, економічні спотворення та неефективні інститути.

Але як зрушити це з "мертвої точки"? Що, якщо компетенція армії урядових бюрократів важливіша за корупцію чи політичну волю?

У цій статті ми подискутуємо на цю тему.

Для того, щоб привернути увагу до питання компетенції середньої ланки уряду, ми вирішили перевірити деякі комунікативні аспекти взаємодії уряду та громадськості.

Зв'язок з громадськістю має важливе значення для українського уряду. Недавнє опитування VoxUkraine показало, що громадськість та експертне товариство досить-таки по-різному сприймають та оцінюють роботу міністерств.

Київ, наприклад, може зосередитись на таємних перемовинах з резидентами офісів на Печерську і ключовими зарубіжними партнерами. Тим не менш, це жодним чином не вплине на сприйняття роботи уряду громадськістю обласного адміністративного центру, скажімо Житомира або Святошинського району Києва ...

Порожнеча буде заповнена промовами політиків-популістів, такими як Ляшко, і різкими заявами псевдо-експертів, позбавляючи уряд можливості контролю над висловленими думками.

Відсутність чіткого зв'язку з людьми призводить до плутанини і недовіри.

Рівень довіри громадськості до уряду та до президента впав до 30% (шокуючий показник – лише 22% опитаних схвалюють дії gрем'єр-міністра і лише 8% довіряють політичним партіям).

Різке падіння рівня довіри через рік після зміни режиму можна співставити з динамікою рівня довіри після Помаранчевої революції в 2004 році.

Якщо громадськість не довіряє уряду, він не зможе керувати країною. Так би мовити, вікно можливостей закривається.

Ми вирішили зупинитись на сучасних засобах комунікації, а саме – більш детально ознайомитись з Twitter аккаунтами наших урядовців.

Чому Twitter?

Twitter – це, мабуть, найкращий і єдиний спосіб швидкого та ефективного спілкування із зарубіжними аудиторіями. За межами України Twitter відіграє важливе значення.

У Німеччині, з допомогою Twitter прогнозували результатів виборів. У Великобританії, BBC спантеличив прем’єр-міністра Девіда Кемерона, коли повідомив, що той підписався в Twitter на аккаунт лондонської агенції, яка пропонує ескорт-послуги найвищого класу.

Здається, що Twitter набуває популярності і в Україні. На жаль, ми не маємо відповідних даних, які б підтвердили це спостереження. Проте, портал Voxukraine зауважив, що відвідуваність його сторінки в Twitter суттєво зросла і нещодавно перевищила відвідуваність його аккаунтів на Facebook, Google, і безпосередні контакти.

Наочна демонстрація використання Twitter аккаунтів наведена наприкінці цієї статті. Ми дослідили, що лише три міністерства – Міністерство оборони, закордонних справ та внутрішніх справ - ефективно використовують свої аккаунти в Twitter.

Проте, ми були дуже спантеличені некомпетентністю адміністраторів деяких аккаунтів.

Наприклад, Міністерство інфраструктури підписалось в Twitter на оновлення сторінки компанії, яка продає підгузки в Одесі.

Міністерство регіонального розвитку – на оновлення в групі "Okhuenno Kontseptualnaya Prodvinutaya Svobodnaya Khuinya".

Міністерство фінансів України – на сторінки декількох віщунів/провісників та на онлайн-ігри для дорослих (Міністр фінансів Наталія Яресько має окремий Twitter аккаунт, до якого немає жодних претензій в плані його обслуговування)

Відкриття та керування аккаунтом вTwitter не вимагає особливих зусиль, вмінь та навичок. В Інтернеті ви знайдете численні поради для державних органів, як користуватись Twitter.

Наприклад, Govlook перелічує 15 порад для державних установ, включаючи такі настанови як "Не спамити" та "Моніторити свій аккаунт".

На превеликий жаль, українські міністерства порушують деякі рекомендації. Співробітник, який серйозно налаштований на ефективну комунікацію і розуміє важливість спілкування online, може "почистити" аккаунти в Facebook і Twitter протягом першого дня на роботі.

Персонал уряду, який відповідає за зв’язки з громадськістю та комунікацію в цілому, напевно, не до кінця усвідомлює важливість спілкування online і управління громадською думкою. Можливо, вони звикли до "звичного їм стилю спілкування" через групи довірених радників, медіакспертів та експертів. Тим не менше, світ змінився. "Застарілі способи спілкування" послаблюють позиції уряду.

"Прикрий/гнітючий" стан twitter аккаунтів наших урядовців може сигналізувати про якість культури української бюрократії. Якщо це дійсно так, то зміна цієї культури може бути важливішою за боротьбу з корисливим інтересами.        

*   *   *

Отже, наші дані.

Спершу, ми перевірили, чи на головних сторінках міністерств розміщене посилання на Twitter аккаунт. Як і варто було очікувати – з 17 міністерств (припустимо, що Міністерство інформаційної політики вже розпочало свою діяльність) 6 з них не мають Twitter аккаунти:

- Міністерство молоді та спорту

- Міністерство енергетики та вугільної промисловості

- Міністерство соціальної політики

- Міністерство культури (суб’єктивно, одна з найгірших головних сторінок)

- Міністерство охорони здоров’я

Інші 12 міністерств мають відкриті Twitter аккаунти, як показано в Таблиці 1.

Найдавнішій офіційний звіт по аккаунтам в Twitter був складений Міністерством фінансів у 2009 році. Хоча, місяць тому Міністерство інформаційної політики підготувало найактуальнішу інформацію на цю тему.

Таблиця 1. Інформація про Twitter аккаунти

Назва міністерства

Ім’я вTwitter

Основна мова в налаштуваннях сторінки

Місце розташування

Часовий пояс

Дата створення

інфраструктури

@minfrastucture

російська

Україна

Greenland

16.11.2011

внутрішній справ

@MVS_UA

російська

Київ, Україна

Kyiv

10.11.2011

регіонального розвитку

@minregion_ua

російська

Київ

Quito

27.09.2011

юстиції

@minjust_gov_ua

українська

Київ, Україна

Athens

12.02.2014

закордонних справ

@MFA_Ukraine

українська

Україна, Київ

Kyiv

13.05.2010

економіки

@MINECONOMDEV

англійська

Україна

Athens

03.03.2014

оборони

@DefenceU

російська

09.07.2012

аграрної політики

@MinistryAPK

російська

Хрещатик 24

Kyiv

09.04.2014

екології

@MenrGovUa

англійська

України

10.03.2011

освіти та науки

@monukraine

російська

01135, м.Київ, пр.Перемоги,10

Kyiv

30.06.2011

фінансів

@minfin_ua

російська

Київ

Kyiv

26.02.2009

інформаційної політики

@MIP_UA

російська

Київ, Україна

Bucharest

28.01.2015

Перше, що кидається в очі, основна мова Twitter сторінок (по замовчуванню) у 8 з 12 міністерств - це мова нашого агресора – російська мова.

Ще одне спостереження – Міністерство внутрішніх справ має найбільшу кількість послідовників серед інших міністерств (графік 1).

Міністерство фінансів і Міністерство закордонних справ є послідовниками чотирьох інших міністерств. Три міністерства (освіти, регіонального розвитку, екології) не мають ні послідовників, і не є послідовниками інших міністерств.

В цілому, графік 1 демонструє, що міністерства не дуже "тісно" спілкуються одне з одним через аккаунти в Twitter (ми сподіваємося, що вони спілкуються більш інтенсивно з допомогою інших засобів комунікації) .

Графік 1. Лінки послідовників

 

Другий графік показує, що Міністерство внутрішніх справ демонструє найбільшу кількість повідомлень в Twitter. Зауважимо, хоча його аккаунт був створений на 1,5 роки пізніше, ніж аккаунт МЗС, на його сторінці опубліковано близько 20000 повідомлень, тобто на 5000 більше, ніж на сторінці МЗС. На сторінках Міністерства інфраструктури і оборони опубліковано близько 4000 повідомлень протягом більше трьох і близько 2,5 років відповідно. У порівнянні з вищезазначеними міністерствами, активність Twitter аккаунтів інших відомств є незначною.

Графік 2. Кількість повідомлень з моменту реєстрації аккаунту в Twitter

 

Не дивно, що міністерства, які набрали найбільшу кількість "твіт-повідомлень" також мають найбільшу кількість послідовників (Графік 3). Число послідовників Міністерства оборони набагато вище, ніж у Міністерства інфраструктури, ймовірно, тому що війна наразі одна з найгарячіших тем в сучасній Україні .

Графік 3. Кількість послідовників станом на 13.03.2015

 

Що стосується кількості підписувань на сторінки інших користувачів (Графік 4), вимальовується зовсім інша картина – МЗС має найбільшу кількість підписувань, на другому місці - Міністерство інфраструктури та Мінфін на третій позиції.

Графік 4. Кількість підписувань на сторінки інших користувачів в Twitter станом на 13.03.2015 р.

 

У Міністерства освіти та науки має Twitter аккаунт (@monukraine), але останнє повідомлення датоване 14.09.2011 року. На сторінці Міністерства фінансів (@minfin_ua), Міністерства агрополітики (@ministryAPK) не опубліковано жодного повідомлення в лютому-березні 2015 року.

На завершення, і Міністерство регіонального розвитку (@minregion_ua), і Міністерство інфраструктури(@minfrastucture) підписались на дуже "цікаві" сторінки користувачів Twitter

Нижче, ви можете ознайомитись зі скріншотами цих сторінок.

Клікніть на зображення для збільшення 
Клікніть на зображення для збільшення 
Клікніть на зображення для збільшення 

VoxUkraine

Володимир Білоткач (Newcastle U), Юрій Городниченко (UC Berkeley), Олександр Жолудь (International Center for Policy Studies), Том Купе (KSE), Тимофій Милованов (U. of Pittsburgh), Вероніка Мовчан (IER), Ілона Сологуб (KSE), Олександр Талавера (U. of Sheffield)

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Реклама:
Головне на Українській правді