Байден прийде – порядок наведе. Що лишилося за кулісами візиту віце-президента США

Середа, 9 грудня 2015, 10:20
Байден прийде – порядок наведе. Що лишилося за кулісами візиту віце-президента США
Микола Лазаренко

Президент, прем’єр-міністр і усі урядовці, голова Адміністрації президента, Нацбанку, РНБО, іноземні гості і дипломати – ранком вівторка 8 грудня в парламенті був аншлаг.

Усі зібралися під куполом парламенту з однієї причини – об 11 годині тут мав виступати віце-президент США Джо Байден, який прилетів в Україну з дводенним візитом. Байден зустрівся із Петром Порошенком, Арсенієм Яценюком, молодими політиками і громадськими діячами.

До приїзду другої після президента Обами людини в США, вище керівництво держави готувалося останні кілька тижнів. Перш за все в контексті майбутніх змін в уряді після презентації річного звіту, запланованого на 11 грудня. Мовляв, що зараз вирішувати – приїде Байден і усе розповість.

CША зараз в Україні розглядають як головного арбітра і партнера, який має право на рекомендації. І до цих рекомендацій в Києві прислухаються, бо американці обіцяють гроші, без яких Україна може не вижити. 

Це нагадує позицію української влади під час коаліційних перемовин в листопаді 2014 році, коли Байден фактично мирив президента та без п’яти хвилин прем’єра, розповідаючи про необхідність збереження балансу влади. Тоді позиція американців полягала в тому, що у випадку, якщо прем’єром буде Яценюк, обійняти посаду спікера парламенту має представник Блоку Петра Порошенка.

Позиції балансу в українській владі американська сторона дотримується і досі.

– Наші західні партнери бачать оптимальну конструкцію – Петро Порошенко плюс Арсеній Яценюк, – говорив УП кілька тижнів тому один із високопосадовців АП.

Напередодні візиту Байдена ввечері п’ятниці під час інтерв’ю українським телеканалам Яценюк сподівався, що віце-президент США позитивно оцінить роботу уряду.

– Сподіваюся, що Джо Байден скаже наступне: те, що ви зробили, вам зараховано, але вам треба набагато більше зробити ще, – заявив тоді Яценюк.

Під час спільної прес-конференції з президентом Байден відзначав, що ухвалено критично важливі реформи, і є перші ознаки економічного прогресу – почав підвищуватися ВВП, зростати промислове виробництво, збільшується обсяг експорту сільгосппродукції. Також він згадав про створення патрульної поліції і зауважив, що вона відчутна на вулицях. Проте додав, що ще "багато роботи попереду".

– Я частіше спілкуюся з вашим президентом, аніж з власною дружиною. І вони обоє, мабуть, шкодують про це, – пожартував американський гість.

 
Президент, прем’єр-міністр і усі урядовці, голови АП, НБУ, РНБО, дипломати – 8 грудня в парламенті був аншлаг.
Микола Лазаренко

Байден пообіцяв Україні гроші – $300 млн. на безпеку і $190 у якості допомоги для боротьби з корупцією.

Яценюк розсипався в компліментах віце-президенту, розповівши про п’ять ключових напрямків роботи уряду – дерегуляція, реформа податкової системи, боротьба з корупцією на митниці, приватизація і впровадження ефективного управління держкомпаніями.

Але найцікавіше відбувалося не за трибунами і під прицілом фото та відеокамер, а за закритими дверима.

"Українська правда" спробувала з’ясувати, про що просив Байден вище керівництво держави, що йому обіцяли і чого очікувати від візиту уряду та коаліції.

Розмови про корупцію

– Зараз ставки для вашої країни надзвичайно високі, але очікування вашого народу ще вищі, – Байден впевнено почав промову перед депутатами, які протягом виступу кілька разів стоячи аплодували американському гостю. Включаючи лідера фракції "Опозиційний блок" Юрія Бойко, який робив це з особливим натхненням.

Наступні кілька хвилин віце-президент США, інколи підглядаючи у два телесуфлери, встановлені в Раді напередодні, згадував про помилки політичної команди, що прийшла до влади після Помаранчевої революції 2005 року. Поступово він підвів свою промову до подій дворічної давнини – Революції Гідності.

– Я в прямому сенсі висів на телефоні з тодішнім президентом, закликаючи утриматися від будь-яких дій, – згадував Байден.

Протягом свого 35-хвилинного виступу віце-президент США говорив про два фронти боротьби України.

Перший – боротьба з агресією Росії, другий – боротьба із раковою пухлиною корупції.

– Я ніколи не розказую людям з інших країн, що вони повинні робити, але ви не можете назвати жодної демократії у світі, де процвітає ракова пухлина корупції. Ви не можете знайти ні одну таку країну, – сказав Байден, додавши, що усі повинні жити за однаковими правилами. І президент, і прем’єр слухали американця з зосередженими обличчями.

Ближче до кінця промови віце-президент США наголосив, що Україна має проводити реформи, повинна мати бюджет, який співпадатиме з зобов’язаннями перед МВФ.

– І мене в сім’ї великій

В сім’ї вольній, новій

Не забудьте пом’янути

Незлим тихим словом.

 
 "Ви не можете назвати жодної демократії у світі, де процвітає ракова пухлина корупції", – наголосив Байден.
АПУ

Можливо колись, можливо незлим тихим словом ви про мене згадаєте, - сподівався Байден додавши, що завжди говоритиме про Україну.

– Не змарнуйте цей час, не втратьте цю можливість. Побудуйте краще майбутнє для народу України, – закінчив свою промову вице-президент.

Шокін – із речима на вихід

Ранком понеділка 7 грудня Байден зустрівся з громадськими діячами і молодими політиками в готелі Hyatt, що розташований в центрі Києва. Планувалося, що зустріч триватиме годину, але вона затягнулася на півтори.

"Чотири ключові теми нашої зустрічі: незадовільний рівень боротьби з корупцією, перспектива перезавантаження уряду, Мінськ – дії міжнародної спільноти щодо Росії, Конституція і закон про вибори на окупованих територіях, і Крим – що далі", - повідомила по завершенню зустрічі у своєму Facebook нардеп від БПП Світлана Заліщук.

– Найчастіше звучало слово "корупція". Мовляв поборете корупцію, ми вас грошима трохи не завалимо – фонди, гранти, – говорить один із учасників зустрічі, згадуючи, що наостанок один із заступників голови АП Дмитро Шимків поставив питання про залучення американських інвестицій в Україну.

– Байден сказав, що коли зустрічається з американськими бізнесменами, ті говорять: Джо, гроші є. Ми готові інвестувати, але не відлистувати. Поборіть корупцію, – переказує зміст учасник зустрічі.

Питання корупції в уряді піднімала Світлана Заліщук.

"Нова влада не капітулювала перед корупцією. Є прогрес – це ключове законодавство та нові органи, керівництво яких обрано через незалежні комісії", – написала вона згодом.

Питання щодо генпрокурора Віктора Шокіна поставила Оксана Нечипоренко, член ради "Реанімаційного пакету реформ".

– Вона підійшла і сказала, що у неї багато питань, але поставить лише одне – Шокін. На це Байден відповів, що це перше питання, яке він збирається обговорювати з президентом, – каже учасник зустрічі. Всі очікували, що віце-президент США озвучить конкретні прізвища, але той не став цього робити. Його позиція – вирішувати Раді, і він не може диктувати Україні, що і як робити.

За словами джерела УП, наближеного до президента, Байден під час розмови із Порошенком дійсно говорив про відставку Шокіна, але почув у відповідь, що це неможливо.

Тиждень тому під час зустрічі з блогерами і журналістами Порошенко також говорив, що не готовий відправити генпрокурора у відставку.

– Але йому вже шукають заміну. Хоча тепер генпрокурор не має такої особливої ваги. Найцікавіші функції тепер у Антикорупційного прокурора, – говорить співрозмовник.

Говорили Порошенко та Байден і про можливість зміни прем’єр-міністра. За словами співрозмовників в оточенні президента, Байден заявив, що якщо знайдеться гідний кандидат, то вони не будуть проти відставки Арсенія Яценюка.

Порошенко називав прізвище Саакашвілі та Гройсмана, як альтернативу, але Байден заявив, що це спірний варіант. Тоді Порошенко запропонував призначити на посаду голови уряду якогось іноземця. Цю ідею Байден теж відкинув – мовляв, як ви це уявляєте, як людина проводитиме засідання уряду, якщо вона навіть не буде знати української мови.

Також на зустрічі тет-а-тет Байден озвучив Порошенку позицію щодо Податкового кодексу. США підтримує урядовую версію моделі реформи, яку охрестили "все по 20", і саме ця модель погоджена напередодні з МВФ. Проте є інший законопроект, розроблений під керівництвом голови комітету з питань податкової і митної політики Ніни Южаніної. Він більш ліберальний, але на відміну від урядового, цей проект реформи не схвалений МВФ.

Наразі уряд і депутати шукають компроміс. Після засідання Нацради реформ Яценюк заявив, що уряд готовий до податкового компромісу, а президент закликав відмовитись від підвищення податкових ставок.

Яценюк без похвали

Зустріч із Байденом тет-а-тет мав і Яценюк.

У вівторок напередодні виступу Байдена під час засідання фракції "Народний фронт" голова уряду коротко переказав своїм депутатам зміст розмови з Байденом.

– Він говорив дуже загальними фразами про те, що позиція американської сторони – баланс у владі, і що не можна допустити концентрацію влади в одних руках, – говорить один із депутатів НФ.

– Він сказав, що є команда, є її легітимізація через виборчий процес, – говорить співрозмовник у фракції Яценюка.

 
Яценюк розсипався в компліментах віце-президенту
kmu.gov.ua

Яценюк повторив тези, озвучені Байденом Порошенкові. Що Шокін має піти з посади генпрокурора, а Рада має проголосувати за податкову реформу у версії Мінфіну і проект державного бюджету до кінця року – інакше Україні не бачити грошей.

– Він називав суму до $1 млрд, – переказує інший депутат.

Напередодні візиту віце-президента США Яценюк опинився під важкою артилерією критики.

Депутати від НФ, з якими говорила УП, запевняють, що по відношенню до Яценюка почалася масована інформаційна кампанія, узгоджена із президентом.

Спочатку пролунали звинувачення в корупції з боку голови Одеської ОДА Михеїла Саакашвілі найближчого оточення Яценюка, а саме нардепів Миколи Мартиненка і Андрія Іванчука. Депутати як від НФ, так і від БПП розповідають, що Саакашвілі підтримує бізнесмен Костянтин Григоришин, який нібито зацікавлений в зміні прем’єра на Саакашвілі, і раніше розкритикував уряд Яценюка в інтерв’ю УП.

Перед самим візитом Байдена в Києві з’явилися борди з надписом "Біжи, кролик, біжи".

За словами співрозмовника УП, близького до ринку зовнішньої реклами в Києві, замовила борди партія "Рух за реформи" Сергія Думчева, який балотувався на посаду мера Києва. У Києві їх приблизно 200. Думчева пов’язують із грошима "Сім’ї". Під час виборчої кампанії над цим проектом працював колишній політтехнолог Сергія Льовочкіна Михайло Подоляк, який на початку 2015  працював у київському штабі БПП.

– Це так само як Бєня, говорячи про Ігоря Кононенка, нападає на Петра Порошенка. І атака вийшла за межі, вона здійснюється з усіх боків – так вчасно організований форум Саакашвілі. Ми впевнені, що його меседжі були погоджені з президентом, – говорить один із соратників Яценюка.

Хоча співрозмовники УП в Адміністрації президента це спростовують, запевняють, що комунікація з Саакашвілі порушена.

– Саакашвілі робив заяви сам. Якщо з ним не буде поновлено комунікацію, то він піде опозицією в тому числі і на АП, – припускає співрозмовник.

За словами близького соратника Яценюка, є узгодженість дій щодо його відставки між  олігархами

– З них тільки Ахметов "не в темі". Ми бачимо зростання рейтингу "УКРОПа", бо у них фантастичні ресурси, "Батьківщини", бо є запит на популізм. Ми точно побачимо ріст "Опоблоку" і "Свободи", і навряд чи у разі дострокових виборів в Раду президент матиме змогу сформувати з ними коаліцію, – говорить співрозмовник з оточення Яценюка.

Тим не менш, прем’єр робить спроби хоч якось захистити себе.

Про готовність скласти мандат заявив близький соратник прем’єра Микола Мартиненко, якого Давід Жванія в інтерв’ю УП назвав "гаманцем" Яценюка. Щодо нього є кримінальні справи в Швейцарії і Чехії.

За інформацією УП, Яценюк в категоричній формі попросив Мартиненка зробити таку заяву. І в НФ запевняють, голоси за складення мандату будуть.

В оточенні Яценюка розчаровані, що Байден не послав чіткого сигналу про його підтримку під час своїх заяв чи виступів.

– Міг би сказати щось на кшталт: я радий, що прем’єр і президент працюють разом. Для нас це позитивні сигнали, словом, будь-якими словами. Натомість він згадав про 2005 рік, це показово, – говорить співрозмовник в НФ.

Парламентом також ходять чутки щодо можливості призначення технічного прем’єра, яким може бути Гройсман, але за умови збереження коаліції. В такому разі посаду спікера Ради може обійняти представник НФ.

Але тут є проблема – у фракції Яценюка немає сильних кандидатур для такої посади. Серед прізвищ називають Андрія Парубія, який має свою групу у фракції і не підпорядковується Яценюку, а також друга дитинства прем’єра Максима Бурбака.

– Порошенко озвучував прізвища Гройсмана, Яресько і Саакашвілі в якості можливих кандидатів на пост прем’єра, – говорить один із соратників Порошенка.

 

Віце-президент США Джо Байден на шляху в України 7 грудня

Vice President Biden ‏@VP

З кожним з цих прізвищ є проблема. Кандидатура Гройсмана викликає запитання через те, що американці бояться узурпації влади. Яресько, за останніми чутками, незадоволена роботою в Кабміні на тлі суперечок щодо податкової реформи, і хоче взагалі піти з посади. Саакашвілі вважають неконтрольованим, також за його кандидатуру навряд чи голосуватиме "Народний фронт".

Один із соратників Яценюка розповідає, що розмова про те, що він має піти з посади, відбувалася ще навесні цього року.

– Питання не в Яценюку, а в збереженні коаліції. Американцям потрібна система противаг, і вона є в схемі Порошенко-Яценюк. Вони прекрасно розуміють, що Порошенко схильний до диктатури. Нехай м’якої, але диктатури, і єдиний, хто може йому протистояти, хоч через публічні істерики – Яценюк, – говорить співрозмовник в АП.

Доля майбутнього Кабміну поки що залишається невирішеною. Докладно про можливі зміни УП писала в своєму нещодавньому матеріалі.

За інформацією УП, наприкінці минулого тижня Яценюк передав голові АП Борису Ложкіну три варіанти структури майбутнього Кабміну, де йде мова про об’єднання міністерств. Ложкін поки що самоусунувся від процесу, очікуючи на звіт уряду в п’ятницю.

– Вони там планують не звіт уряду, а щось на кшталт ознайомлення з результатами річної програми. Питання в тому – проковтнуть, чи ні. Ми знаємо, що будуть ставити питання про недовіру, але складно сказати – проголосують, чи ні, – говорить один із нардепів від НФ.

Але навряд чи відставка уряду чи самого прем’єра, рейтинг якого складає 2%, а звинувачень у корупції з кожним днем все більше, відбудеться до ухвалення бюджету і податкового кодексу. Яценюк навіть у разі відставки може залишитися працювати із приставкою "виконуючий обов’язки", поки знайдеться компромісна фігура нового очільника уряду.

– Якщо ми не ухвалимо узгоджені з МВФ податковий кодекс і бюджет – це зупинка співробітництва з фондом і гіперінфляція. Тоді прем’єра вже і не треба, – лякає один із соратників Порошенка. 

Марія Жартовська, Роман Кравець, УП

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Реклама:
Головне на Українській правді