Зачекались: хто займе сім вільних крісел у Верховній Раді

П'ятниця, 15 липня 2016, 12:35
Зачекались: хто займе сім вільних крісел у Верховній Раді

В розпал літа в Україні майже непомітно минула парламентська виборча кампанія. В семи округах – від Прикарпаття до Донбасу, від Херсону до Чернігова – 376 кандидатів місяць змагалися за голоси виборців.

17 липня відкриється понад 1200 дільниць, на яких, за пронозами, прийде менше половини виборців. Адже традиційно явка в літній сезон низька.

Наприклад, на вибори в липні 2015-го року на 205-му окрузі в Чернігові, куди була привернута увага всіє країни, прийшли тільки 35% містян.

Водночас, більша частина округів на нинішні виборах – це сільське населення, а воно традиційно виявляє більшу активність.

УП проаналізувала фаворитів виборчої кампанії і хто має найбільше шансів зайняти вільні крісла у Верховній Раді - із найзахіднішого до найсхіднішого округу.

Хто втратить, хто здобуде

За попередньою оцінкою, найбільше втратить внаслідок цих довиборів блок Петра Порошенка. Адже за останні півроку фракція БПП через перехід на інші посади позбулася п'яти нардепів.

Читайте також
А от здобути на їх місце нових п'ять на довиборах не вдасться. Хіба що у БПП вступлять самовисуванці, під яких, за різними припущеннями, партія президента "злила округ". Але навіть за таких розкладів та за найкращого сценарія БПП здобуде максимум чотири мандати.

Високі шанси отримати аж два нардепа має партія "УКРОП" - замість одного Бориса Філатова, який пішов з парламенту працювати мером Дніпропетровська.

А от "Батьківщині" буде складно вирвати навіть один мандат. Зважаючи, що її кандидати або мають низькі рейтинги, або ж їм протистоїть адмінресурс кандидатів від БПП.

Натомість великі шанси на одного депутата має "Опозиційний блок".

85-ий округ (Івано-Франківська область)

За єдиний округ на Галичині 85-ий борються родичі нинішніх високопосадовців. Зокрема, молодші брати міністра ПЕК Ігоря Насалика Сергій Насалик та нардепа Олександра Шевченка – Віктор.

Перший є власником заводу з виробництва мінеральної води та мером містечка Рогатин, яке входить в межі округу.

Другий – підприємець з Івано-Франківська, яке не належить до округу. Шевченко працює на курорті "Буковель", співвласником якого є його рідний брат.

Перший заручився підтримкою Блоку Петра Порошенка, другий – "УКРОПу"

 
Наймовірнішим переможцем у 85-ому окрузі вважають Сергія Насалика, на якого працює адмінресурс та подвійний імідж братів-господарників
МАР’ЯНА П’ЄЦУХ

Від "Батьківщини" тут балотується нардеп сьомого скликання, власниця готелю і ресторану в місті Калуш, яке є центром округу, Ольга Сікора. Виборці часто відгукуються про Сікору як депутата з минулого, від якої вони не отримали якоїсь відчутної допомоги.

І навряд чи допоможе їй популярність Надії Савченко, яку партія відправила агітувати на Прикарпаття. При тому, "народний символ" замість запланованих чотирнадцяти зустрічей по селах, витримала лише шість.

Наймовірнішим переможцем тут вважають Сергія Насалика, на якого працює адмінресурс та подвійний імідж братів-господарників – нинішній міністр ПЕК Ігор вісім років був мером Калуша, який входить в округ.

Віктор Шевченко хоч і виявляє неабияку щедрість, кожної неділі безкоштовно возячи сотні місцевих мешканців в "Буковель", як політик досі залишається маловідомим на окрузі.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Брат за брата та Савченко як ВІП-агітатор: довибори на 85-му окрузі

23-ий округ (Волинська область)

На Волині, у 23-му окрузі, теж очікували участі у виборах рідного брата Ігоря Єремеєва, відомого політика, який загинув влітку минулого року. Проте, в результати, фінансово-промислова група "Континіум", яку очолював Єремеєв, не представила жодного кандидата.

За неофіційно інформацією "Континіум" підтримує висуванця Радикальної партії, власника торгівельного центру "Буратіно" в Луцьку, політика-початківця Сергія Булу.

Була є бізнес-партнером сина луцького міського голови Микола Романюка, в той час, як Романюка вважають близьким до середовища "Континіуму".

Друга інтрига кампанії на 23-ому окрузі була, кого виставить фінансово-промислова група "Приват", яка конкурує на Волині за сферами впливу з "Континіумом". Прогнози щодо участі у виборах голови Волинської облради, бізнес-партнера Ігоря Коломойського Ігоря Палиці не справдилися. "УКРОП" тут представляє професор, завкафедри української літератури в луцькому університеті Ірина Констанкевич.

 
Професор Ірина Констанкевич (зліва) є заступником фонду Ігоря Палиці "Тільки разом"
Володимир Стельмах

Констанкевич уже має досвід проведення успішної парламентської виборчої кампанії. У 2014-му році їй не вистачило кількох десятків голосів, щоб обійти бійця "Айдару" Ігоря Лапіна.

Констанкевич, крім того, є заступником фонду Ігоря Палиці "Тільки разом". Її благодійна діяльність на показ, в тому числі дитячі путівки в "Буковель" та відкриття спортивних майданчиків, може зіграти важливу для її перемоги роль.

Але ключовим фактором у можливій перемозі є відсутність потужних конкурентів.

Блок Петра Порошенка на Волині чомусь не висунув сильного кандидата. Від партії президента тут йде Юрій Кулачек, який у 2014-му році набрав на виборах як самовисуванець менше 2% голосів. Він - директор ТОВ "Енергетична група", вихідець з Волині, що зараз мешкає в Києві. За оцінкою місцевих журналістів, його агітаційна компанія не є дуже активною.

"Батьківщина" висунула відносно відомого на місцевому рівні політика – Людмилу Кирду, яка після Революції гідності очолювала Маневицьку райдержадміністрацію, що територіально входить до округу.

На виборах 2014-го року Кирда програла Ігорю Єремеєву, проте здобула аж 22%. Але, зважаючи на її відносно мляву кампанію, її шанси мало хто оцінює як високі.

206 округ (Чернігівська обл.)

Найбільш яскраву і багату кампанію проводить у Чернігівській області самовисуванець Максим Микитась, директор корпорації "Укрбуд", яка відома скандальними забудовами в Києві.

І хоча він не місцевий, саме Микитасю прогнозують тут перемогу. Причини для цього три.

 
Максим Микатась веде дуже активну кампанію. Наприклад, возить по округу "Лісапетний батальйон" 
Мар’яна П’єцух

Перша — його підтримує міський голова Чернігова Владислав Атрошенко, в якого є і адмінресурс, і налагоджені за півторадесятка років виборчі схеми.

Друга — Максим Микитась, колишній депутат Київради від "УДАРу", який в 2014-му році влився в БПП, відомий як "тіньовий" кандидат від президентської партії. Офіційно БПП висунула технічного кандидата, маловідомого директора комунального підприємства Сергія Гаруса, який навіть не проводить агітаційної кампанії.

Третя — розпорошеність кандидатів так званого демократичного табору. Потенційно сильні молоді кандидати — представник "ДемАльянсу" Ігор Андрійченко; самовисуванець, якого у березні БПП позбавив мандата народного депутата, Єгор Фірсов; депутат Чернігівської міськради від "Батьківщини" юрист Юрій Власенко та невгамовний 23-річний "радикал" Дмитро Блауш фактично будуть в один одного відтягувати голоси.

Найбільше шансів перемогти Микитася з цієї четвірки має Юрій Власенко, за якого їздила агітували по селах сама Юлія Тимошенко.

Проте Микитась залишається фаворитом як такий собі меценат округу, який за останні місяці влив у соціальну благодійність величезні суми. Міський голова Чернігова навіть тимчасово передав Микитасю в управління свій благодійний фонд "Поліський оберіг"

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Боса Юля проти "домовичка" Микитася: вибори на 206-му окрузі

151-ий округ (Полтавська область)

Тут БПП також "злив округ" на користь одного з самовисуванців. Від цієї політсили подавав документи заступник голови Полтавської облдержадміністрації Роман Товстий.

Проте він не вказав у автобіографії дані про судимість та громадську роботу, тому його кандидатуру не зареєстрували. Водночас, Товстий не скористався можливістю внести правки в документи, хоча така була.

Відтак, представник БПП Тарас Кутовий, який двічі перемагав на цьому окрузі, але в квітні пішов працювати міністром аграрної політики, підтримав самовисуванця, члена "Соціалістичної партії", міського голови Пирятина Олексія Рябоконя.

 
Представник БПП, міністр аграрної політики Тарас Кутовий пітримав самовисуванця з "Соціалістичної партії" Олексія Рябоконя
ФБ Manko Valentin

Ключовою для перемоги Рябоконя є не лише високопоставлена підтримка, але і адмінресурс. Маючи доступ до бюджетних ресурсів, він має можливість дарувати квартири інвалідам.

Основну конкуренцію "самовисуванцю від влади" складає кандидат від "Батьківщини" Руслан Богдан. За народного депутата 6-го та 7-го скликання приїздила агітувати і Савченко, і Юлія Тимошенко.

Цікаво, що в лютому 2011-го року "Батьківщина" виключила його з фракції за голосування за зміни до Конституції.

Репутація в Руслана Богдана не бездоганна. ГО "Чесно" зазначає, що у парламенті він проявляв низьку депутатську активність, фігурував у скандалі з розбещенням дітей в "Артеку" та взагалі у кримінальному світі.

Проте перемогти Богдану може допомогти саме високий рейтинг "Батьківщини" на окрузі - другий після БПП, а також відсутність кандидата від БПП.

183-ий округ (Херсонська обл.)

Головною особливістю Херсонських довиборів є участь в них одіозного підполковника міліції Іллі Киви, який за дуже короткий термін за посередництва Арсена Авакова зробив карколомну кар'єру в МВС.

Хоча сам Кива вихідець з Полтавщини, на Херсонщині він встиг попрацювати неповних чотири місяці заступником обласного начальника УМВСУ. За виборчу кампанію він прославився замахом на його життя, проте скептики сприймають кинуту в його машину гранату самопіаром.

Не менш загадковим є факт підтримки Киви з боку різних політичних середовищ. Медіа Коломойського доволі лояльно висвітлюють кандидата Киву, а його обіцянку відкрити в Херсоні водну поліцію подають ледь як не доконаний факт, а не просто намір, і цитують Авакова, що "Кива "адекватний достойний офіцер".

При цьому, як дослідила ГО "Чесно", серед довірених осіб Киви двоє, які  нещодавно були близькими до БПП, і ще двоє — з середовища "Нашого краю", технічної партії, створеної в адміністрації президента.

 
Ілля Кива за дуже короткий термін за посередництва Арсена Авакова зробив карколомну кар'єру в МВС
visti.ks.ua

Але наразі основними фаворитами тут вважають двох екс-голів Херсонського ОДА. Від БПП — Андрій Путилов, від "Батьківщини" — Юрій Одарченко.

І один, і інший вже брали участь у парламентських виборах на Херсонщині і отримували високі результати.

І хоча українські виборці не люблять голосувати за старих політиків, на користь Путилова грає той факт, що він досі активний у політиці, будучи головою Херсонської обласної ради.

В нього є адмінресурс і доступ до бюджетних коштів, він може дарувати донорське крісло у місцеву лікарню, відкривати їдальню в університеті чи збудувати кілька кілометрів дороги між селами.

Проти Одарченка був виставлений клон "Юрій Одарченко", який за півтора тижні до виборів чомусь зняв свою кандидатуру.

27 округ (Дніпропетровська обл.)

Тут зареєстрована рекордна кількість клонів-кандидатів. На окрузі, звільненому Борисом Філатовим, балотується три Загіди Краснова, три Тетяни Ричкові та три Оксани Томчук.

 
 
 

"Оксани Томчук" було би чотири, але відомий юрист, адвокат Геннадія Корбана, представниця "УКРОПу" зняла свою кандидатуру на користь відомого волонтера, співробітниці Міноборони Тетяни Ричкової.

Ричкова йде самовисуванцем, але її називали людиною БПП. Свого кандидата тут партія Порошенка немає. Водночас, зважаючи на активну волонтерську діяльність Ричкової, у її команді є люди з різних політичних середовищ, в тому числі і Коломойського.

Спочатку "УКРОП" критикував Ричкову за використання в компанії "укропівських" зелених кольорів. Проте врешті "УКРОП" підтримав її кандидатуру, а "укропівка" Оксана Томчук знялася з виборів.

 
Ричкова йде самовисуванцем, але її називали людиною БПП
АПУ

Є дві версії такого кроку. Це домовленість між Адміністрацією президента та Коломойським, внаслідок якої був відпущений під домашній арешт помічник Філатова Михайло Кошляк, якого підозрюють у причетності до вбивства співробітника СБУ в Волновасі.

Друга — це намагання вибити шанси на перемогу у колишнього секретаря Дніпропетровської міськради Загіда Краснова, який є самовисуванцем, проте він користується підтримкою одного з лідерів Опозиційного блоку Олександра Вілкула.

Якщо люди повірять в кампанію на потужних медіаресурсах Коломойського в Дніпропетровську, в яких Краснова показують як земельного мафіозі і корупціонера, найбільші шанси на перемогу має Ричкова з її майже бездоганною репутацію.

114-ий округ (Луганська обл.)

Це єдиний округ, де ні в БПП, ні в "Батьківщини" немає шансів на перемогу.

Фаворитом кампанії називають висуванця "Опозиційного блоку" Бориса Лебедєва, голову Новопсковської райради, яка належить до округу. Лєбєдєва називають двоюрідним братом колишнього міністра оборони часів Януковича Павла Лебедєва.

 
Фаворитом кампанії у 114-ий окрузі називають висуванця "Опозиційного блоку" Бориса Лебедєва
sprotyv.info

На п'яти йому наступає висуванець "Нашого краю" Сергій Шахов, депутат Сєвєродонецької міськради. Спостерігачі ОПОРИ постійно фіксують, як представники партії "Наш край" збирають персональні дані виборців, відтак прогнозують підкуп, а також роздають так звані соціальні картки від "Нашого краю", які дають знижки на певні послуги.

Цікаво, що у газеті "Трибун", яка належить офіційному висуванцю БПП Денису Денищенку, спостерігачі також зафіксували рекламу кандидата Шахова.

Від Шахова, за різними даними, зареєстровано близько шістидесяти технічних кандидатів, а це означає контроль над дільничними виборчими комісіями. Водночас, контроль в Окружній комісії має Лебедєв.

Людей Шахова, до речі, вже звинувачували в побитті голови ОВК. Тож вибори на 114-му окрузі обіцяють бути найгарячішими.

Мар’яна П’єцух, УП

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Реклама:
Головне на Українській правді