Врятувати фіскала. Як Роман Насіров програв апеляцію

Вівторок, 14 березня 2017, 14:03
Врятувати фіскала. Як Роман Насіров програв апеляцію

Відсторонений від роботи голова Державної фіскальної служби Роман Насіров, заарештований 7 березня, замінив клітчату ковдру на білу сорочку та чорний костюм.

У такому вигляді його зранку 13 березня доставили з камери Лук’янівського СІЗО до скляної клітки Апеляційного суду Києва.

"Я себе почуваю значно краще", – неохоче відповідав він на надокучливі питання журналістів, очікуючи початку судового засідання.

У понеділок колегія суддів у заповненому журналістами та активістами приміщенні мала розглядати апеляційну скаргу адвокатів Насірова на рішення Солом’янського райсуду Києва.  

Сьомого березня суддя Олександр Бобровник ухвалив рішення про арешт Насірова на два місяці з альтернативою внесення застави в 100 млн гривень.

Читайте також
Національне антикорупційне бюро та Спеціалізована антикорупційна прокуратура звинувачують Насірова у нанесенні збитків державі в два мільярди гривень. Детективи вважають, що голова ДФС незаконно надав розстрочку сплати податків підприємствам "Фірма "Хас", "Карпатінвест" та "Надра Геоцентр" народного депутата-втікача Олександра Онищенка.

Захист Насірова категорично не погодився ані зі звинуваченнями, ані з рішенням Солом’янського райсуду столиці і подав скаргу до Апеляційного суду, в якій просив повністю скасувати ухвалу Бобровника.

Так само з рішенням суду не погодилися і прокурори САП, які подали свою апеляцію.

Сторона обвинувачення і надалі наполягала, що 100 мільйонів для Насірова надто невелика сума і просила суд призначити рекордну для України заставу – 2 мільярди гривень.

"Українська правда" побувала на засіданні Апеляційного суду і ознайомилася з підозрою НАБУ і САП щодо Насірова. Нижче – подробиці засідання та деталі звинувачень Насірова.

Майже як Ісус

Поки учасники суду збиралися в залі, на вулиці було гаряче.

Десятки зовсім юних активістів з атрибутикою "Національний корпус" (колишній "Азов" – ред.) скупчилися у шеренгу біля входу до приміщення суду і викрикували "Насірова під арешт" та "Судді, пам’ятайте, влада не вічна".

Деякі, більш винахідливі, переформулювали вигук "Насірова під арешт" в образливу лайку і вельми раділи такій грі слів.

Пізніше активісти занесли на сходи різнокольорові пуфи для сидіння.

На судове засідання прийшли два нардепи – Олександр Кірш від "Народного фронту" та член фракції БПП Максим Курячий.

"Ви знаєте, я тут, бо я представник податкового комітету. Ви питаєте кого тут підтримую – зараз ми послухаємо сторони, і я зможу краще відповісти на ваше запитання. Але ми мусимо розуміти, що є недопрацювання закону і стаття 100 Податкового кодексу про розстрочку і відстрочку може трактуватися зовсім по різному, тому під час найближчого засідання комітету це питання треба підняти," – туманно пояснював свою присутність в суді Курячий.

 

Депутат Кірш пішов ще далі. Він написав статтю для сайту "Обозрєватель" "Роман с НАБУ, или Кухарки против Насирова", яку адвокати відстороненого голови ДФС навіть просили приєднати до матеріалів клопотання.

На противагу цим двом нардепам в зал також прибули парламентарі, які підтримували арешт Насірова: Андрій Журжій від фракції "Самопоміч", Мустафа Найєм, Сергій Лещенко, Світлана Заліщук від БПП та позафракційний Юрій Дерев’янко.

Поки обранці займали свої місця, оператори всіх українських телеканалів заступали штативами будь-яку шпаринку, з якої можна було б розгледіти Насірова.

Через це журналісти навіть не помітили, як у залі з’явилася колегія суддів на чолі із Віктором Глиняним.

"Я вам кажу, треба сформувати якусь народну організацію, яка б контролювала те НАБУ", – голосно комусь пояснював старший дідусь з великими окулярами на носі.

"Розумієте, мільйон вони не візьмуть, а мільярд можуть! Треба, що ми, народ, не давали їм скурвитися", – ділився думками старий, поки його інші активісти не попросили  слухати засіданння мовчки.

До суду Насіров привів цілу армію професійних адвокатів.

Серед них зокрема Олександр Лисак, який захищав колишнього голову фракції "Партії регіонів" Олександра Єфремова та лідера партії УКРОП Геннадія Корбана, а також Ігор Черезов – адвокат екс-депутата і спонсора "Народного фронту" Миколи Мартиненка.

Захист стверджував, що економічна експертиза Київського науково-дослідного інституту судових експертиз, на якій грунтується підозра, не може слугувати доказом у справі їхнього підзахисного. Раніше ЗМІ повідомляли, що директор цього закладу Олександр Рувін відкликав економічну експертизу, на якій базується підозра Насірову.

Журналісти "Радіо Свобода" влітку помічали Рувіна у компанії народного депутата з фракції БПП Олександра Грановського, якого називають куратором прокуратури та судів від Адміністрації президента.

 

Як розповідають джерела у САП, після відкликання Рувіна Назар Холодницький дав доручення НАБУ або провести нову експертизу, або опитати всіх експертів, які її проводили. Детективи НАБУ обрали другий варіант, рятуючись від неочікуваного повороту подій.

Аргументи адвокатів зводилися до того, що Насіров цілком правомірно надавав розстрочку підприємствам Онищенка і був затриманий НАБУ незаконно.

"Суд першої інстанції розглянув клопотання про арешт Романа Михайловича неналежним чином. Згідно з КПК клопотання щодо чиновника класу "А" має розглядати не один суддя, а три судді", – сказав адвокат Олександр Мірошник.

Також Мірошник довго скаржився на тиск активістів та народних депутатів, які брали участь у мітингах під Солом’янський райсудом Києва.

"Так сталося, що біля Солом’янського районного суду є церква. Ми бачили, як з дорогих Лексусів там просто гриміла музика",– натякав Мірошник на організацію "Автомайдан", яка блокувала виїзди з суду.

Релігійну тематику не полишив інший адвокат Віктор Петруненко, який ледь не порівняв Насірова з Ісусом Христом.

"Ми бачили, що робиться на вулиці. Дві тисячі років тому так само кричали: "Розіпни", – говорив Петруненко.

Після таких порівнянь суддя був змушений робити зауваження слухачам процесу через голосний сміх. Але насмішки не зупинили Петруненка.

"Древні римляни говорили, що суспільство вимагає хліба і видовищ. Видовище було у тому, що одна людина порухом пальця могла вирішити долю людини. Такі аналогії ми бачимо і сьогодні", – продовжив він.

Поки адвокат ледь не канонізував своїми словами Насірова, в залі з’явився позафракцийний нардеп і бізнесмен В’ячеслав Костянтиновський.

"Кажіть відразу, ви за кого?", – жартома звернувся до нього кореспондент УП.

"Ну не за Насірова же!" – сміючись відповів він.

Насірове слово

Через деякий час слово передали самому Насірову. Головний податківець говорив більше сорока хвилин і переконував присутніх своїй невинуватості.

"Я не винен, всі обвинувачення вважаю безпідставними. Вважаю своє затримання незаконним і з порушенням всіх процесуальних норм", – почав він.

"Бути головою ДФС – це робота митаря, це не популярна робота, але я не буду проводити зараз тут прес-конференцію", – підкреслював Насіров, хоч насправді це чимось нагадувало його брифінг.

Також він нещадно критикував НАБУ, звинувачуючи у симулюванні роботи.

"НАБУ хоче замилити свою безрезультатність, намагаючись замилити очі міжнародним спостерігачам та громадськості. Тому вони і затримували мене прямо у лікарні, їм нічого не заважало мене затримати на робочому місті у будь-який інший день, – говорив він і продовжував. – Для розстрочки повинні бути дві речі: звернення платника податків з відповідними документами та висновки територіальних органів… Я, як голова ДФС не мав права не підписувати відстрочку на підставі висновків територіальних органів".

Також він заперечив зв’язки з Онищенком та наголосив, що не надавав незаконних вказівок територіальним органам ДФС.

"Мене питають, чому в декларації так багато землі. Так, справді, у мене є земельні ділянки на Чернігівщині. Знаєте, я все життя мріяв про яблуневий сад", – продовжував Насіров.

На ці слова всі присутні знову відреагували сміхом.

Опонувати Насірову та його адвокатам довелося двом молодим прокурорами САПу Андрій Перову та Роману Симків.

У своїх виступах вони обійшлися без відхилень в історію чи релігію, натомість обмежилися лише сухими фактами.

Перов відразу почав пояснювати, що застава в 2 мільярди гривень – цілком справедлива для Насірова.

"Щодо "яблуневих садів", то варто зазначити, що пан Насіров володіє землею на Чернігівщині, вартість якої загалом щонайменше 2 мільйони гривень. Також у користуванні Романа Насірова перебуває 24,3 гектари землі, він має дві квартири у Лондоні, які на момент придбання коштували 96 та 120 тисяч фунтів. Підозрюваний мешкає у 3-поверховому будинку в Козині, оформленому на дружину", – перелічував статки Насірова Перов.

Інший прокурор Роман Симків наголосив, що Насіров мав право не надавати розстрочки підприємствам Онищенка та звинуватив у намаганні зачистити сліди і перекласти його борги на державу.

"Після того, як Онищенко втік з країни Насіровим було прийнято рішення перекласти всі борги з підприємств Онищенка на державне "Укргазвидобування", – пояснив Симків.  

За декілька хвилин після аргументів захисту і обвинувачення, Насіров з розгубленим виглядом слухав рішення суддів Апеляційного суду, який залишив попереднє рішення Солом’янського без змін.

Після засідання суду він відмовлявся спілкуватися з пресою, навіть відвертався спиною до присутніх. Однак журналісти масово наполягали, щоб Насіров особисто розповів про свої подальші дії і той таки погодився поговорити.

"Після цього засідання ми розуміємо тепер політизацію процесу, його популізм. Навіть апеляційний суд не захотів приймати ту чи іншу сторону. Я й надалі наполягаю, що немає моєї вини", – сумним голосом промовляв він.

Крім того відсторонений голова ДФС запевнив журналістів, що не має 100 мільйонів гривень і не буде просити цих грошей в інших людей.

"Я зараз їду в слідчий ізолятор. У мене немає такої суми, тому фізично внести її не можу", – сказав Насіров.

Суть підозри

"Українській правді" вдалося ознайомитися з текстом підозри, що детективи НАБУ вручили Роману Насірову. Ми наводимо її текст нижче.

У документі йдеться про те, що "після призначення Насірова Романа Олександр Онищенко, прагнучи використати цю обставину в інтересах злочинної організації , яку він очолював, та ухилення від сплати податків підприємствами "Фірма "Хас", "Карпатнадраінвест", "Надра Геоцентр, діючи умисно, використовуючи авторитет народного депутата через невстановлених осіб залучив Насірова до злочинної діяльності.

Він ознайомив його з її планом, згідно з яким останній повинен був з використанням службового становища голови ДФС забезпечити рішення про розстрочку сплати податкового боргу для вказаних підприємств, як уповноважених осіб за договорами про спільну діяльність ПАТ "Укргазвидобування" з ренти за користування надрами для видобутку корисних копалин без наявності визначених законом підстав.

За відсутності будь-яких змін у політиці управління збутом зазначених платників, за відсутності збільшення надходжень до бюджету за рахунок сплати зобов'язань та боргу з погодженим перенесенням раніше визначених рішеннями про розстрочку термінів сплати платежів, в тому числі шляхом перенесення термінів сплати розстрочених сум зобов'язань на строк, що виходить за межі бюджетного року, без передбаченого законодавством погодження із Мінфіном та шляхом прийняття нових рішень про розстрочку".

 

Далі НАБУ і САП стверджують, що Насіров в інтересах Онищенка та його суб'єктів підприємницької діяльності – юридичних осіб для створення штучних рішень про розстрочку зі сплати ренти, використовуючи службове становище через працівників Департаменту погашення боргу ДФС надав керівникам головних управлінь у Харківській, Полтавській, та Дніпропетровській областях незаконну вказівку та повідомив їм алгоритм дій щодо підготовки, в разі находжень від "Фірма "Хас", "Карпатнадраінвест", "Надра Геоцентр" – ПАТ "Укргазвидобування" заяв про розстрочення грошових зобов'язань та обов"язкового складання виключно позитивних висновків про можливість застосування режиму розстрочень.

У тексті підозри також зазначено, що 20.09.16 року, прагнучи приховати свою злочинну діяльність, Насіров листом до міністерства фінансів надав недостовірну інформацію, що з 01.01.14 року по 20.09.2016 року не надавалися розстрочення грошових зобов'язань на строк, що виходить за межі одного або більше бюджетних років операторам "Фірма "Хас", "Карпатнадраінвест", "Надра Геоцентр". Хоча насправді грошові зобов'язання з рентної плати , строк сплати яких припадав на 20 травня, 19, 20 та 28 серпня, 30 вересня, 30 жовтня, 19 та 30 листопада, а також 31 грудня 2015 року у бюджетному році сплачені не були.

Разом з тим листом від 18.12.15 року Насіров повідомляв ПАТ "Укргазвидобування" та Державну службу геології, що податковий борг по Договору спільної діяльності №256-12 від 19.11.07, оператором якого є "Надра Геоцентр" – відсутній. Цим було приховано факт невиконання оператором умов договору про спільну діяльність в частині сплати ренти.

Після надання згоди Верховної ради на притягнення до кримінальної відповідальності, затримання та арешт Олександра Онищенка голова ДФС Роман Насіров, прагнучи уникнути кримінальної відповідальності шляхом приховання своїх протиправних дій, усвідомлюючи, що підконтрольні Онищенку підприємства не мають достатньо майна та не можуть погасити податковий борг спільної діяльності, що підтверджується описом майна ТОВ "Надра Геоцентр", ТОВ "Карпатнадраінвест", ТОВ "Фірма "Хас", використовуючи своє службове становище надав вказівку підлеглим територіальнім органам з метою забезпечення погашення податкового боргу вжити заходів щодо опису майна ПАТ "Укргазвидобування", а також щодо пред'явлення позовів до "Укргазвидобування" про стягнення на користь державного бюджету на суму податкового боргу з рентної плати за користування надрами для видобудку корисних копалин з рахунків державної компанії.

Так, відповідно до п.88.3 ст.88 ПК України, у разі якщо податковий борг виник за операціями, що виконувалися у межах договорів про спільну діяльність, у податкову заставу платника податків , який згідно з умовами договору був відповідальним за перерахування податків до бюджету, або майно, яке внесе у спільну діяльність та/або є результатом спільної діяльності платника податків. У разі браку майна такого платника податків у заставу передаються майно інших учасників договору про спільну діяльність у розмірах, пропорційних їх участі у спільній діяльності.

Роман Кравець, Марія Жартовська, УП

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Реклама:
Головне на Українській правді