11569 переглядів
Субота, 12 січня 2019, 10:06

Ярослав Грицак. Публічний інтелектуал із Галичини

Не просто публіцист, експерт, чи історик, а публічний інтелектуал – Ярослав Грицак, чиї знання допомагають вписувати українську історію в європейський контекст і відкривати Україну світові.

Ліна Костенко. Поетеса епохи

Ліна Костенко відверто іронізує над тими, хто постійно прикладає до її імені патетичні визначення типу "совість нації", "моральний авторитет" чи навіть "залізна леді", та імідж, як то кажуть, склався давно. Передусім – із її вчинків.

Ігор Юхновський. Академік без грамоти

Ігор Рафаїлович проводить у свій кабінет на другому поверсі. Після тривалої перерви він повернувся до улюбленої теоретичної фізики. До цього понад двадцять років Юхновський присвятив політиці. Був лідером першої опозиційної фракції у Верховній Раді, депутатом чотирьох скликань та керівником Українського інституту національної пам’яті.

Левко Лук'яненко. Вічний революціонер

Він провів у тюрмах і концтаборах 27 років. Каже, поклявся йти шляхом Наливайка. 23 серпня 1991 року Левку Лук'яненку прийшла найважливіша думка – він запропонував проголосити Україну незалежною державою.

Мирослав Скорик. Інтелігентний бешкетник

Майже хвилину доведеться витратити на те, щоб перелічити основні регалії композитора Мирослава Скорика. Він художній керівник Київської опери, Герой України, народний артист та володар низки орденів. Однак чи не найбільша нагорода для автора – можливість чути власні твори у виконанні вуличних музикантів. Значить, мелодії справді полюбилися людям.

Клим Чурюмов. Українець, який осідлав комету

У 1969 році він відкрив нове космічне тіло, а у 2014 році весь світ у прямому ефірі слідкував за посадкою на ядро комети Чурюмова-Герасименко модулю "Філа".

Ніна Матвієнко. Княжна з інтернату

"Бачте, у нас заведено: якщо ти вже співак, то мусиш присвятити своє життя саме цій темі. У мене трошки не вийшло. Я і домогосподарка, і хазяйка, і мама, сама варю дітям їсти. Це мене дуже відволікає".

Богдан Гаврилишин: Мрійте, але велико мрійте, про великі речі

Він – явище. Герой українського епосу. Глобальний українець, чиї знання і навички були затребувані в багатьох країнах, тим не менш, усе життя, знайомлячись з іноземними дипломатами та бізнесменами, потискаючи їм руку, казав із гордістю: "Гаврилишин, українець".

Йосип Зісельс. Невихована дитина

Йосип Зісельс називає себе "дегероїзатором" і говорить про те, що не перебільшує значення дисидентського руху. В його очах дисидентське середовище – це не тільки ті, хто сиділи по тюрмах, але також їхні родини, їхні друзі, всі ті, хто створювали певну належну атмосферу.

Мустафа Джемілєв. Незламний

Один из самых известных правозащитников и диссидентов СССР, Мустафа Джемилев посвятил свою жизнь борьбе за право крымских татар возвратиться на свою историческую родину после сталинской депортации. За это он провел в советских лагерях в общей сложности более 15 лет.

Любомир Гузар. Великий, який вміє бути малим

"Пригадуєте, що Василь Стус писав своєму синові? "Бажаю, аби голуби сідали тобі на плечі". От Гузару вони точно сідають…"
Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування