39 днів повномасштабного українського спротиву у війні з Росією. ОНЛАЙН

"Українська правда" — Неділя, 3 квітня 2022, 05:30

Триває 39-й день повнотомасштабної війни з Росією. Повномасштабного спротиву української армії та народу.

"Українська правда" збирає найважливі факти та оцінки в цьому онлайні. 

10:00

Як працюватимуть гуманітарні коридори 3 квітня – розповідає Ірина Верещук:

📎 зараз під Бердянськом знаходиться 17 автобусів: 10 для евакуації маріупольців і бердянців з Бердянська, 7 спробують проїхати ближче до Маріуполя у супроводі Міжнародного комітету Червоного Хреста

Також коридором з Маріуполя до Запоріжжя можна їхати власним автотранспортом.

📎 на сьогодні запланована евакуація людей з міст Сєвєродонецьк, Попасна, Лисичанськ, Рубіжне та селища Нижнє Луганської області. Щоб її розпочати, чекають на припинення вогню з боку окупаційних військ.

Також Верещук підтвердила вбивство старисти села Мотижин Ольги Сухенко, про яке стало відомо вчора, і нагадала, що в полоні окупантів перебувають ще 11 голів місцевих громад з Київської, Херсонської, Харківської, Запорізької, Миколаївської та Донецької областей.

Влада веде перемовини про їхнє звільнення у межах обміну військовополоненими.

09:38

Графічний дизайнер з Києва Сергій Стах показав, як би виглядав застосунок "Погода" на айфонах, якби він справді відображав стан неба.

Так у Парижі йшов би дощ, у Ризі світило б сонце, а в Чернігові, Харкові, Маріуполі, Сумах, Києві та Львові – небо було б закрите кіптявою та страшними вибухами.

Переглянути цей допис в Instagram

Допис, поширений Serhii Shakh 🇺🇦 (@serhiishakh)

09:19

Що відбувається в регіонах на ранок 3 квітня:

📌 Полтавщина: зранку тихо, постраждалих внаслідок вчорашнього обстрілу аеродрому в Миргороді наразі немає

📌 Одещина: ракетна атака о 6 ранку – частину ракет знищили сили ППО. Наслідки з'ясовуються

📌 Харків: нічні обстріли із артилерії житлових районів, інформація про постраждалих утючнюється. По області — бої ідуть в Ізюмському напрямку. Там же триває евакуація людей.

У Балаклеї, на тимчасово окупованій території, окупанти стріляли по лікарні – постраждалих немає. Пацієнти та персонал потребують евакуації

📌 Донеччина: стабільно напружено. Авдіївка, Мар'їнка, Красногорівка Торецьк, Очеретинська громада — обстріли, численні пошкодження житлових будинків, пряме влучання у школу, церкву. По Бахмуту росіяни випустили ракети – загинула одна цивільна людина. Маріуполь без змін – блокада.

📌 Луганщина: постійні обстріли міст, бої в окремих кварталах Рубіжного та Попасної. У Сєвєродонецьку сталося займання шістьох багатоповерхівок і магазину, у Рубіжному – п’ятьох об’єктів житлового фонду, у Лисичанську – двох.

Вчора евакуювали 2 700 людей, найбільше, 1800, з Лисичанська.

📌 Миколаївщина: обстріли одного із населених пунктів області, інформація щодо руйнувань уточнюється. Продовжуються рятувально-пошукові роботі після ракетного удару по Миколаївській ОДА. Відновлюється електро- та газопостачання у звільненних населених пунктах.

📌 Херсонщина: на території області тривають вибухи та обстріли. Серед загиблих є діти, через вбивство цивільного населення прокуратура відкрила низку проваджень.

У селах, де перебувають орки, дуже критична ситуація; знищено майже всю соціальну інфраструктуру.

📌 Чернігівщина: продовжується звільнення від ворога. У звільнені громади доставляють гуманітарну допомогу. Учора в місто приїхали 10 укомплектованих швидких. Чернігів — наразі без обстрілів

📌 Київщина: звільнена від орків. Сили оборони продовжують зачистку визволених пунктів, вже почалося розмінування. Дуже багато мін, пасток в населених пунктах вздовж Житомирської траси.

Північ Бучанського та Вишгородського районів – найнебезпечніші місця. ЗСУ продовжує там посилену зачистку

📌 на Волині, Закарпатті, Рівненщині, Львівщині, Івано-Франківщині, Тернопільщині, Буковині, Хмельниччині, Вінничині, Кіровоградщині, Запоріжжі, Дніпропетровщині, Житомирщині, Сумщині та Черкащині ніч минула спокійно.

09:00

У Сєвєродонецьку на Луганщині окупанти втретє влучили в один і той самий будинок у центрі міста.

 
08:50

Доброго ранку з Сум!

 
08:42

✅ Донецька прокуратура арештувала жительку Маріуполя, яка, ховаючись від російських бомб у камерній філармонії, однаково виправдовувала дії РФ, а під час евакуації просила окупантів швидше "звільнити" місто.

08:19

15-річна Альона Загреба, яка вирвалася з батьками з обложеного Маріуполя, опублікувала свій відеощоденник.

У 7-хвилинному відео дівчина розповідає, як в місті горіли будинки та автомобілі, показує, як її родина розтоплювала сніг для технічної води, варила каву на вогні, переїжджала в інші квартири, коли снаряди прилітали зовсім поряд. 

"Вот эта кровь – это все папа", – каже вона, показуючи на кров на підлозі.

На її батька, пастора місцевої церкви адвентистів, під час вибуху впала віконна рама. Втім з чоловіком усе добре. Родина вирвалась з міста, хоч спершу і не повірила, що проходить евакуація, почувши про неї по радіо.

Нині Альона та її батьки перебувають закордоном.

На фоні часто чути сильні вибухи.

07:19

Ворог завдав авіаударів по Одесі.

 
06:39

Ракове зведення від Генштабу:

📍окупанти продовжують відводити війська за деякими напрямками

📍 морально-психологічний стан окупантів у вкрай низькому рівні.

Командири різних рівнів 3-ї мотострілецької дивізії 20-ї загальновійськової армії Західного військового округу та особовий склад двох батальйонно-тактичних груп 4-ї військової бази зі складу 58-ї  загальновійськової армії Південного військового округу відмовилися від участі в бойових діях 

📍для поповнення втрат росіяни агітують йти воювати як території Росії, так і на тимчасово окупованих українських територіях –у Криму та на Донеччині, Луганщині

📍росіяни продовжують порушувати зокрема ставлять техніку біля будинків, проводять фільтраційні заходи на тимчасово зайнятих територіях, піддають насильству місцевих жителів, займаються мародерством та пограбуваннями

📍на території Донецької та Луганської областей захисниками та захисницями України за минулу добу відбито 6 атак ворога, знищено 4 танки, 6 броньованої та 7 автомобільної техніки противника

📍Повітряні Сили за попередню добу було уразили 8 повітряних цілей: 2 літаки, вертоліт, БПЛА та 4 крилаті ракети. Авіація  продовжувала завдавати удари по місцях скупчення військ противника, колонах військової техніки та логістичних центрах.

05:57

❗️ Росія прагнутиме досягти хоч якоїсь перемоги до 9 травня - розвідка США

Президент Росії Владімір Путін зі своєю армією прагне отримати "хоч якусь перемогу" в Україні до 9 травня і влаштувати в Москві традиційний парад.

Про це повідомляє CNN з посиланням на оцінки розвідки США.

05:43

Канцлер Німеччини Олаф Шольц в лютому просив Володимира Зеленського, щоби Україна відмовилась він перспектив членства в НАТО, аби уникнути таким чином масштабного наступу рф, який Путін на той момент уже повністю підготував.

Про це йдеться в статті The Wall Street Journal.

05:33

На неділю, 3 квітня, заплановані рейси в межах України та за кордон.

Зокрема, евакуаційні потяги курсуватимуть:

Краматорськ

13:00 - №274/273 Краматорськ – Львів;

16:00 - №276/275 Краматорськ – Львів.

Крім того, передбачені такі рейси:

14:00 - 5501 Новозолотарівка – Лозова

16:10 - 7931 Покровськ – Дніпро

23:30 - 234/233 Чоп – Дніпро.

Щодо міжнародних рейсів – курсуватимуть потяги у такі країни:

Польща

07:10 - 35/36 Львів - Пшемисль*

08:30 - 715/716 Київ - Пас-Вінниця* (11:25) - Пшемисль*

10:30 - 901/902 Дніпро - Хелм* (квитки оформляти до ст. Ягодин)

17:02 - 814/813 Львів - Хелм* (квитки оформляти до ст. Ягодин)

18:22 - 35/36 Одеса - Пшемисль*

19:13 - 67/68-910/909 Київ - Варшава/Київ - Хелм*

* квитки у продажу

Словаччина

11:35 № 8661 Чоп - Чієрна-над-Тіссоу - Кошице (прибуття 13:49)

16:50 № 961 Чоп - Чієрна-над-Тісоу - Кошице (прибуття 18:13)

Угорщина

Протягом дня з інтервалом в 3 години курсують 8 пар поїздів Чоп - Захонь*

12:30 №33 Мукачево - Будапешт

16:30 №32521 Мукачево - Будапешт

* квитки у продажу

Чехія

Квитки відсутні

Румунія

23:23 Одеса - Ізмаїл - Ісакча (Румунія)

Австрія

14:07 №749/750 Київ - Львів (21:00) - Відень

 
05:31

Прем'єр-міністр Британії Борис Джонсон хоче постачати зброю, щоб захистити Одесу і зірвати плани Путіна на півдні України.

Теми: війна Україна Росія
Матеріали за темою