День, коли Ющенко зіпсував настрій двом "П" – Пінчуку і Путіну

Вівторок, 20 грудня 2005, 20:55

У вівторок Віктор Ющенко і Юрій Єхануров збиралися повідомити журналістам про результати, досягнуті новою владою протягом першого року правління. Але замість того підсумкову прес-конференцію, на яку скликали журналістів із областей, керівники держави присвятили відповіді нахабам з російського "Газпрому".

Прем’єр нагадав Кремлю, що на таких крутих хлопців існує міжнародний суд, а президент – про порушення в базуванні їхнього Чорноморського флоту в Криму. Новорічні свята були згадані лише кількома фразами – Єхануров зізнався, що змагається у ліпленні пельменів на швидкість, а Ющенко – в народженні якнайбільшої кількості дітей. При цьому голова уряду всю прес-конференцію сяяв від усмішок, тоді як президент виглядав втомленим і невеселим.

Першим до журналістів вийшов Єхануров, який напередодні відвідав російську столицю в зв’язку з газовою проблемою. Прем’єр повідомив, що "не дуже-то й хотів їхати до Москви", при цьому іншим українським політикам там наче медом намазано: "І вони туди їздять і їздять, їздять і їздять..."

Далі Єхануров сказав, що "Нафтогаз" і "Газпром" мають укладений до 2013 року контракт – а заступник керівника російського монополіста Рязанов повідомив йому, що "договір переглядати не потрібно".

Якщо так, продовжив Єхануров, то тепер треба, щоб російська та українська компанії запропонували формулу ціни за газ та за його транзит до Європи через Україну. "Ми готові до переговорного процесу і створення нової юридичної бази", - запевнив Єхануров.

Він також не вірить, що "Газпром" зупинить поставки для України. "У них це – надійна структура, що забезпечую газом практично всю Європу. Я так розумію, що якимись дикими методами вони працювати не будуть", - сказав прем’єр, а далі повідомив, що на випадок розриву угоди Київ потягне їх у базований в Швеції міжнародний арбітраж.

"У нас діє контракт, і всі питання, якщо є проблеми, вирішуються в Стокгольмському суді. Поки що письмових звернень про розрив контракту немає. Навпаки, є завірення в тому, що контракт буде діяти", - заявив далі Єхануров.

Оскільки у повітрі витав запах не ялинки, а виборів, прем’єра запитали про позицію в газовому питанні його опозиціонерів – Юлії Тимошенко та Віктора Януковича. "Я думаю, що всі вони – патріоти України, а їхні попередні заяви були необережними". Далі він сконцентрувався на донецьких: "Українці будуть дивитися і думати: "хто ж ви такі, рєбята?" Тому що основний удар (у випадку підвищення цін) піде по сходу країни, їх виборцях".

Пропозицію ж Тимошенко відправити Єханурова "на мило" за газовий провал, він зустрів із сарказмом: "Я вдячний Юлії Володимирівні за підтримку уряду у такий тяжкий момент".

Для виходу із ситуації Єхануров вжив наймодніше слово останніх трьох тижнів – "енергозбереження". Якби Україна витрачала на одиницю валового внутрішнього продукту стільки ж газу, як у середньому в Європі, то взагалі можна було б відмовитися від російського палива. Бо вистачало б туркменського та вітчизняного видобутку.

Втім, це справа далекої перспективи. Так сталося, що під час прес-конференції прем’єр перерахував пріоритети розвитку економіки. Там було багато пунктів – і побудова транспортних розв'язок та житла, і доступ до засобів зв’язку, телебачення та супергастрономів, і навіть центри дозвілля. Але як раз енергозбереження назвати він забув.

Ще Єхануров пообіцяв, що агітацією для нього як лідера блоку "Наша Україна" буде ефективна робота прем’єром. А для цього йому потрібно добре виспатися – саме такою є приземлена мрія глави уряду. Висока ж мета – це щоб в України все було добре.

Що ще сказав Єхануров

"Я хотів стати істориком і тому вивчав історію. Чому відбулася Руїна в XVII столітті? Начебто всі були розумні хлопці, і вона все одно відбулася... Оце якраз питання розвитку наступного року – ми можемо бути або руїною, або європейською країною", - почав Єхануров.

"Почитайте нову Конституцію з точки зору управління державою! Як собі уявити: є президент, який має серйозні повноваження, який є першою особою в країні... Є парламент, який має величезні повноваження і право видавати окрім законів також і постанови, минуючи президента! І ці постанови є обов'язковими для виконання урядом!

Як мати уряд, який не буде командою президента? Що це буде в країні?! Моя мрія, щоб Україна не перетворилася на руїну. Щоб ми напередодні серйозного випробування в першому кварталі відчували себе єдиною нацією", - сказав Єхануров.

Підготуватися ж для випробувань прем’єр зможе в новорічну ніч, коли розслабленню сприятиме його хобі: "У нас в родині є пам'ять про сибірське походження. І ми з сином обов'язково ліпимо пельмені на час. Минулого року я зліпив 118 за годину. Цього року треба зліпити хоча б 119".

Далі Єхануров розповів сценарій святкування Нового року у нього вдома: "О шостій вечора за часом Забайкалля ми проводимо старий рік, потім ліпимо пельмені і зустрічаємо Новий рік за українським часом".

Ющенко іде в бій

Після цього глава уряду звільнив місце для прес-конференції свого єдиного начальника. Але замість Віктора Ющенка на порозі "Українського дому" з'явився керівник секретаріату президента Олег Рибачук. Дізнавшись від журналістів, що Єхануров буде робити 31 грудня, він висловив категоричну незгоду з таким підходом до свята.

"Пельмені – це не українське блюдо, і від них поправляються", - заявив Рибачук. Йому говорити легко, бо на Рибачука чекає аскетичний новий рік – він поїде до Словенії на води, де вже лікувався влітку. Єдиною розвагою буде катання на лижах.

Крім Рибачука, зустрічати президента в "Український дім" приїхав керівник Державного управління справами Ігор Тарасюк. Цей об’єкт знаходиться у сфері відповідальності ДУС, і нещодавно закінчився конкурс на його найкраще перепланування.

Тарасюк ще раз підійшов до стендів і почухав бороду – адже переможцем визнано ор-р-ригінальну концепцію, що посеред колишнього музею Леніна буде встановлена стела з табло, на якому будуть бігучі рядки з прізвищами всіх 47 мільйонів українців!

Як це втілити в життя, керівник ДУС не знає. Значно простіше з іншими елементами – на підлозі в центральному холі мармуром буде вистелено величезний трипільський годинник, а фасад будинку підсвітять зеленими і синіми кольорами.

Скептики, очевидно, дорікнули б Тарасюку, що на такому масштабному будівництві будуть не менш масштабні відкати та розкрадання – як у випадку з реконструкцією палацу "Україна" в середині 1990-х. Почувши такий закид, Ігор Тарасюк образився і сказав, що долю Бакая він ніколи не повторить, бо має достатньо своїх грошей. Більше того, він поставив мету – якнайшвидше здійснити первинне розміщення акції (ІРО) свого приватного холдингу "Миронівський хлібопродукт" на... Лондонській біржі.

Подробиці цього амбіційного плану з'ясувати не вдалося, бо прибув президент, який продовжив почату Єхануровим акцію "наша відповідь Міллеру".

Фото Миколи Лазаренка

Ющенко інколи збивався на улюблену тему про те, як нова влада захищає "дитинку-інваліда", але всіх цікавило головне – що Україна може протиставити "Газпрому". Президент говорив тихо, і на слух сказане сприймалося не так різко, ніж якщо це читати в тексті.

"Головне – не допустити політики подвійних стандартів, політики розправи над українськими демократичними процесами!", - розкрив всі карти Ющенко на питання про відносини з росіянами.

Далі він зазначив, що виступає за перехід на грошові розрахунки у газових відносинах з Росією.

"Я не хочу, щоб Росія за транзит платила найбільшим у світі бартером, який коштує 29 мільярдів кубів газу! А потім цей бартер спрямували через національний бюджет, із субсидій місцевих бюджетів... І ресурси виходили не коштами, а натурою, газом... А те, що робиться без грошей – це не має ціни. Тому ми споживаємо нераціонально, більше газу, ніж у Німеччині", - пояснив Ющенко.

Потім він розкритикував неназваних людей (хоча для всіх очевидно, що представників "Газпрому"), які вимагають почати нові розрахунки за газ вже через два тижні: "Мова йде про мільярди коштів! Аналогів немає у світі. Ті люди, які думають, що це можна зробити з 1 січня 2006 року, не є професіоналами. Це наївно!"

"Я не можу коментувати заяви керівництва "Газпрому", що ціна буде 220-230 доларів за тисячу кубометрів. Давайте почнемо з 500 чи 700 доларів! Це не підстави для політичного діалогу, це безвідповідальний підхід!".

Ющенко фактично відкинув можливість одночасного переходу на нову ціну: "Теза друга: принцип поширення цієї концепції на Україну такий, як на Білорусь, Естонію, Грузію, Молдову? Це ринки, з яким можна робити порівняння... Третя позиція – це етапність. Який період, коли ми цей механізм починаємо впроваджувати і коли закінчуємо? Четверта позиція – через який інструментарій ми можемо забезпечити цю етапність? Український бюджет вже в парламенті. Комунальні бюджети вже заверстані. Є процеси, які вкладаються у певні календарні плани..."

Далі він почав апелювати до присутніх: "Я би просив журналістський цех: друзі, не посипайте Україну попелом! Більше надії! Коли починаєш жалкувати за минулим або позаминулим роком – це виглядає дуже непрофесійно... Навчіться тримати виклики! Цей той виклик, який нація свідомо повинна пройти".

Що ще сказав Ющенко:

Наступним реченням Ющенко дуже обережно став формулювати зворотні претензії Росії. Прямо сказати не вийшло, але все одно це вже щось:

"Безумовно, ми приходимо до розуміння, що всі наші стосунки повинні бути за європейськими, світовими стандартами... Тому коли ідеться про формування фінансових стосунків щодо оренди українських портів, української землі для тимчасового перебування російського Чорноморського флоту в Севастополі – безумовно, ми повинні мати аналогічний підхід".

"Чи ми говоримо про радіолокаційні системи, які експлуатуються зі збитками для України? Знаєте, не демонструючи якийсь емоційний підхід, ми наші стосунки не тільки з Росією, а з усіма повинні робити раціонально. Це проблема, яка залишилася мені як президенту від попереднього періоду, і я чесно її хочу вирішити".

Виправити загальний пригнічений настрій Ющенко спробував новорічним побажанням журналістам – батько трьох дочок і двох синів попросив про допомогу в улюбленому занятті:

"Щоб у вас в родині завжди був спокій, було кохання, щоб було багато-багато дітей. Мені як президенту буде не під силу вирішити ті демографічні проблеми в одинокий спосіб. А, по-друге, то найкращий слід, який ми можемо залишити після свого життя".

Фото Миколи Лазаренка

Далі сталися зовсім дивні події. Замість того, щоб якнайшвидше вивести Ющенка від журналістів, його прес-секретар закликала охочу пресу підходити і фотографуватися з президентом. Більше того, вперше за одинадцять місяців його охорона не відштовхувала представників ЗМІ, які спробували уточнити позиції Ющенка в газовому питанні. Просуваючись до виходу, він зробив ще кілька неприємних для Росії заяв.

- Як ви думаєте, все-таки, Росія може перекрити Україні газ?

- Ні, не перекриє.

- Чому?

- Бо це треба бути абсурдними у врегулюванні цієї проблеми, щоб доходити до таких...

- Але ж "Газпром" говорить про те, що вони це зроблять. Це що, шантаж?

- Це шантаж, шантаж... Я не думаю, що влада з двох сторін опуститься до такої тональності, до таких способів. Це не моя політика. Я не звик пікетом, протистоянням вирішувати тему...

- Як ви збираєтеся переглядати ціну по базуванню російського флоту в Криму. На підставі чого, адже існує базовий договір між Україною і Росією?

- Базовий договір стосується принципів, а ми говоримо про засади фінансового утримання, компенсацій... Є необхідність переглянути послуги зв’язку. Так само як і тема по оренді землі. Це питання, які носять виключно економічний компонент...

- І що, базова угода дає можливість це переглянути?

- Так, дає...

Вийшовши на вулицю, Ющенко зіштовхнувся з букетом, який йому вручили мітингувальники з Нікопольського заводу феросплавів, звезені до Києва Пінчуком спеціально для пікету прес-конференцій Ющенка і Єханурова.

"О, квіточки, квіточки...", - сказав Ющенко, взяв троянди, але настрій його не покращився. Він попросив людей сформувати групу для переговорів. "Можливо, нам варто зараз зустрітися... Три-чотири чоловіки, щоб ми трошки проговорили дорожню карту, що ми повинні робити і як повинні рухатися", - сказав Ющенко і посадив пікетників у автомобілі кортежу, сам сів за кермо броньованого мерседесу і поїхав на роботу.

Так вийшло, що під час своїх прес-конференцій у прем’єра і президента не збіглися погляди на майбутнє Нікопольського феросплавного. Єхануров сказав, що "Україна є на першому місці в світі по феросплавам і не повинна віддавати НЗФ". Натомість Ющенко поставив вимогу повторно продати об’єкт: "Зараз упор потрібно зробити на закінченні правової полеміки, скликати збори і готувати завод до приватизації".

"Рішенням суду передбачено, що акції цього підприємства повинні бути передані Фонду держмайна. Я дав доручення генпрокурору – за два тижні привести це у відповідність. Закон своє слово сказав. Кожна ревізія, яка буде відбуватися поза правовою площиною, з мого боку буде мати відсіч", - зіпсував Ющенко настрій Віктору Пінчуку.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Реклама:
Головне на Українській правді