Юрій Єхануров: Я буду з президентом, а як же можна бути в опозиції, якщо ти з президентом?

Неділя, 26 березня 2006, 15:00

Після голосування на виборах до Верховної Ради прем’єр-міністр Юрій Єхануров дав інтерв’ю "Українській правді", де розповів про свої підсумки парламентської кампанії.

Інтерв'ю керівника виборчої кампанії Партії регіонів Євгена Кушнарьова читайте тут: "Наше перше завдання після виборів – це створити антипомаранчеву коаліцію". Інтерв'ю керівника секретаріату президента Олега Рибачука читайте тут: "Мені важко уявити, що прем’єром стане Тимошенко чи Янукович, зате я вірю в реальність розпуску нового парламенту"

Найближчим часом чекайте також на інтерв'ю Віктора Медведчука, Володимира Литвина та Юлії Тимошенко.

– Юрію Івановичу, хоча говорити про рейтинги заборонено, однак можна давати оцінки та прогнози. Який результат ви прогнозуєте за підсумками цих виборів?

– Я не можу говорити про це до закінчення голосування.

– Яке у вас головне враження від виборів? З чим вони у вас будуть асоціюватися через багато років?

– Ці вибори для мене переплелися з більш детальним ознайомленням роботи в регіонах. Перше найбільше враження від місяців виборчої кампації – це шахта з видобутку урану в Жовтих Водах і тема відновлення ядерно–паливного циклу в Україні.

Ще протягом цих виборчих днів запам’яталася одна фраза, яка мене просто перевернула! Сталося це під час прямого ефіру, коли в студію зателефонував мій колега–будівельник з Луганську. Він поставив питання: "Юрію Івановичу, от я вас уже півгодини слухаю... У вас нормальна мова, ви нормально відповідаєте – то чому ви з ними?!"

І я зрозумів, що заради об'єднання країна дійсно потребує серйозної роботи всієї еліти. Також нам треба дати відповідь на головне питання – чи й далі еліту складатимуть політики, бізнесмени і чиновники? Чи все–таки українська інтелігенція скаже своє вагоме слово, і у нас будуть впроваджуватися елементи громадянського суспільства? Спочатку я був песимістом, але після зустрічі в трьох політехнічних інститутах – у Львові, Донецьку та Києві – стало більше оптимізму.

– Яке у вас залишиться враження від виборів – позитивне чи негативне?

– В цілому, позитивне. Це перші демократичні вибори. І доказ цього – ніхто не знає, як вони закінчаться.

– Який передвиборчий хід, яка технологія була найбільш успішною на цих виборах?

– Відверто кажучи, нічого такого цікавого мені не запам’яталося. Справа в тому, що я раніше професійно займався виборами. І у мене зовсім інший погляд, ніж у людей, які спостерігають збоку.

Це як у випадку з моїм приятелем, який працює режисером, і у нього чисто професійний погляд на усі ці "перебивочки", на те, як працює масовка. З ним просто нецікаво говорити на такі теми.

Тому щодо успішності технологій вам треба говорити з людьми неупередженими. А я людина упереджена і не думаю, що зможу сказати щось цікаве. А от з технологами я готовий поговорити.

– Яка технологія була провальною на цих виборах у вас або інших учасників виборів?

– Якщо я щось скажу, це сприйматиметься неоднозначно, і будуть звинувачувати, що я впливаю на вибори.

Якщо поговорити про майбутній парламент, з ким ви будете створювати більшість, яка сила буде з вами блокуватися?

– Ми все–таки б хотіли помаранчеву коаліцію, але треба почекати, що скаже виборець.

– Ви проїхали Україною і чули від людей про дуже багато проблем. Але яка все ж таки найбільше запам'яталася? Що стоїть для українця на першому місці?

– Людський розмір зарплатні й пенсії! У мене перевернулися погляди на те, яка має бути роль держави в цьому питанні. Раніше було так, що в темі зарплати держава відповідала перед профспілками як візаві. Зараз ситуація змінилася. І я задумався – чому я повинен підтримувати, умовно кажучи, "Міттал Стіл Кривий Ріг" в зарплатні нашого сталевара, яка за тиждень така, як за день у Німеччині?

Чому я повинен шукати 7,5 мільярдів для пенсійного фонду в бюджеті, забираючи в охорони здоров'я, в освіти? Наступний місяць ми будемо серйозно працювати над проблемою рівня заробітної плати в собівартості продукції у різних галузях.

Повірте, держава змінить свою функцію і буде більше стояти на боці людей, ніж на боці роботодавців. Це я кажу як керівник на громадських засадах асоціації роботодавців.

Змінилася ситуація, і, якщо ми говоримо, що хочемо жити як в Європі, то в першу чергу це має гарантувати гідність людини. Вона повинна мати достатньо коштів, щоб прогодувати себе, щось купити і зуміти побудувати житло в кредит на 20 років. Це характеристики середнього класу, основа нашої країни. Це те, що команда Ющенка буде робити до 2009 року, і в 2009 ми його ще раз оберемо на п’ять років президентом.

– Який законопроект ви б внесли до нового парламенту в першу чергу?

– Я – людина технологічна. Перше, що треба зробити – це ухвалити закон про Кабінет міністрів. Тому що працювати Кабінету міністрів (у нових умовах зміненої Конституції) треба зразу, з першого дня.

Ми підготуємо всі необхідні напрацювання, за якими можна буде десь один-два квартали попрацювати. А потім ухвалимо потрібний закон.

– Чи буде розпущено новий парламент?

– Все може бути. Хоча дуже б цього не хотілося.

– Чи готові ви бути в опозиції?

– Я буду з президентом, а як же можна бути в опозиції, якщо ти з президентом? А от парламент може бути в опозиції до президента.

Ви знаєте, весь час, коли я зустрічаюся з людьми, я згадую одну історію... Я уже багато років викладаю інвестиції, і я відвідував "Мерілл Лінч" у Лондоні – для мене була велика честь туди потрапити, особливо в департамент ризиків.

Там сидить людина, яка просто не знає, що таке Україна, для нього всі держави рівні на глобусі. І от він бачить картину – країна вибрала демократичний шлях розвитку, почала рухатися в якомусь напрямку, минув рік, і раптом країна повертається в іншу сторону. Він розуміє, що з такими країнами не можна мати справу, не можна вкладати гроші. Бо країна сама не знає, що їй треба: тиждень іде в одну сторону, другий тиждень – в другу... І він скаже так: "Це нація, яка ще не відбулася. Нехай вони ще років 50 покрутяться, а потім ми будемо думати, що з ними робити".

Ви не уявляєте, яка там система аналітичних показників! Я був вражений! Там навіть аналізують висловлювання наших політиків – є люди, які все це відслідковують. Світ взагалі став глобальним, і всі знають про всіх – у Туркменістані знають про будь-який чих, що відбувся в Україні.

– Чи можливий у новому парламенті початок процедури імпічменту?

– Думаю, цього не буде. Дуже б не хотілося...

– Ваш прогноз – хто буде новим прем’єр–міністром?

– Як ви думаєте?! Прізвище відоме, Єхануров! (Сміється.) Це стане зрозуміло після формування коаліції, але, в будь–якому разі, прем’єр має виконувати програму президента – інакше в державі починається руїна.

– Кому з ваших конкурентів на цих виборах ви б зробили комплімент?

– Богословській. За те, що вона відображає серйозні ліберальні погляди в Україні та інтереси середнього класу. Коли я ще працював у Дніпропетровську (губернатором), мені дали сигнальний екземпляр її книжки "Віче", яку я серйозно опрацював. Вважаю, це хороша основа для майбутнього України. Але чи готове наше суспільство зараз це сприймати? Це вже інша тема...

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Реклама:
Головне на Українській правді