Чи стане Тимошенко прем’єром, а Безсмертний спікером? Рейтинги від "Української правди"

Четвер, 30 березня 2006, 10:40

Тимошенко? Чи Єхануров? Чи Янукович? Або Яценюк, Ахметов чи Гайдук? Лобістська машина на Банковій запрацювала на повну потужність.

Скло у вікнах кінотеатру "Зоряний" лопається від напруження мозків. По вулиці Спаській не проїхати – біля офісу "Нашої України" все заставлено мерседесами. Тимошенко дістає з шафи туфлі на 18-сантиметрових підборах...

Післявиборче недосипання і шок, спричинений неочікуваними результатами, проходять. Боротьба за крісло прем’єра переходить в активну фазу.

З'ясувати, хто очолить уряд України, "Українська правда" спробувала у політологів, політтехнологів та журналістів. У них же запитали, хто буде спікером парламенту, і яку сформують коаліцію. Дозволялося називати кілька прізвищ. За підсумками експертного опитування ми склали рейтинг, який хоч і є суб’єктивним, але від цього не менш цікавим.

ПРЕМ’ЄР-МІНІСТР УКРАЇНИ

Прем’єр-міністр Юлія Тимошенко

Юлія Тимошенко перемогла у прогнозах щодо того, хто стане новим прем’єр-міністром. Її повернення у кабінет на сьомому поверсі будинку уряду прогнозують:

- Олександр Юрчук

- Вахтанг Кіпіані

- Александер Рар

- Георгій Почепцов

- Станіслав Бєлковський (при помаранчевій коаліції, але він вважає рівнозначно ймовірним і об'єднання Партії регіонів та "Нашої України")

- Дмитро Видрін

- Володимир Малінкович

- Тетяна Коробова

- Вадим Карасьов

- Володимир Фесенко

- Віталій Портніков

- Андрій Окара

- Ірина Бекешкіна

- Михайло Погребинський

- Володимир Ар'єв

- Олег Медведєв

"Прем’єром стане Юля або той, на кого вона покаже. Для неї дотиснути є принциповим, бо вона скрізь переконувала, що це були вибори народного прем’єра. І для неї важливо очолити уряд хоча б на півроку", - вважає журналіст Вахтанг Кіпіані.

"Якщо буде помаранчева коаліція – а це дуже попередній прогноз – то прем’єром буде або сама Тимошенко, або хтось з її блоку, може, Турчинов. Але це питання переговорів – можливо, і не буде потреби змінювати Тимошенко на когось", - стверджує Віталій Портніков (російська служба радіо "Свобода").

"У коаліції Тимошенко набирає більше голосів, ніж "Наша Україна" і Мороз разом узяті. Тому в неї є багато аргументів висувати себе прем'єром. Ющенко, швидше за все, буде сильно пручатися. Для нього це означатиме, що Юля буде його поступово з'їдати, відгризати в нього повноваження і робити себе главою держави", - переконаний Володимир Ар'єв ("Закрита зона").

Прем’єр-міністр Юрій Єхануров

Чинний голова уряду посів друге місце в прогнозах. Його подальшу роботу на цій посаді пророкують:

- Станіслав Бєлковський (за умови коаліції "Наша Україна", Партія регіонів і СПУ)

- Віктор Небоженко

- Андрій Єрмолаєв (у випадку коаліції "Наша Україна", Партія регіонів і СПУ)

- Володимир Паніотто

- а також політтехнолог з числа старих помаранчевих, який не захотів згадки свого прізвища

"При варіанті коаліції між "Нашою Україною" та Партією регіонів на посаду прем'єра варто було б запропонувати нейтральну кандидатуру або Єханурова. Єхануров може бути умовою президента", - говорить Андрій Єрмолаєв.

"За нинішньої ситуації я особисто вважаю, що на посаді прем'єра варто було б лишити Єханурова, бо всі інші будуть призводити до конфліктів", - вважає Володимир Паніотто.

"Але як соціолог також мушу зауважити, що більшість людей під час опитувань висловлювала бажання бачити на посаді прем'єра Януковича, друге місце опитані віддавали Тимошенко, набагато менше симпатій на місце голови уряду отримав Єхануров", - додає він.

Прем’єр-міністр Олександр Мороз

Прем'єрство лідера соціалістів прогнозують двоє політологів:

- Станіслав Белковський (за умови коаліції "Наша Україна", Партія регіонів і СПУ Мороз може стати конкурентом Єханурову за крісло прем’єра)

- Андрій Єрмолаєв (вважає можливим у разі помаранчевої коаліції)

"Навряд чи президент погодиться віддати цю посаду амбітній Тимошенко, яка викликала чимало конфліктів і сутичок. Я не виключаю можливості, що прем'єром стане Олександр Мороз. Але більш імовірно, що на цю посаду запропонують нейтральну кандидатуру, наприклад, міністра економіки Яценюка", - вважає Єрмолаєв.

Крім того, можливе прем'єрство Романа Безсмертного або "когось із соціалістів" побачив Володимир Ар'єв – у разі, якщо від цього місця раптом відмовиться Тимошенко.

***

Журналіст Тетяна Коробова вважає широко можливими будь-які варіанти прем’єра, крім одного: "Я не вірю, що у президента (хоча він тут абсолютно ні до чого) вистачить розуму й сміливості вдруге випробувати власну долю і допустити Тимошенко в прем’єри".

А політолог Сергій Телешун бачить два варіанти: "Або прем’єром буде хтось з політичних лідерів, або прохідна, технократична фігура, яка забезпечить баланс стосунків у владі".

Несподівані прізвища називає Кость Бондаренко: "За моїм прогнозом, новим прем’єром може стати Яценюк, Гайдук, Шлапак, Юшко, Азаров. Я не вірю ні в Тимошенко, ні в Януковича як в прем’єра".

СПІКЕР ВЕРХОВНОЇ РАДИ

Спікер Олександр Мороз

Мороз посів перше місце у прогнозах щодо того, хто буде головувати на засіданнях наступного парламенту. Обрання його спікером прогнозують:

- Олександр Юрчук

- Александер Рар

- Михайло Погребинський

- Володимир Ар'єв

- Віктор Небоженко

- Володимир Малинкович

- Дмитро Видрін

- Вадим Карасьов

- політтехнолог з числа старих помаранчевих, який захотів залишитися анонімом

- Станіслав Бєлковський (вважає, що спікером може стати і Єхануров при коаліції Партія регіонів-"Наша Україна"-СПУ)

Віктор Небоженко вважає, що шанси Мороза бути спікером найвищі за будь-якої коаліції.

Володимир Малинкович також прогнозує спікерство Мороза, але радить йому подумати і про посаду секретаря Ради нацбезпеки, бо "після політреформи ця роль буде важливішою, ніж спікер".

Вадим Карасьов бачить тандем Мороз-Безсмертний: "Якщо спікер – Мороз, то керівник парламентської коаліції – Безсмертний. Або навпаки: керівник більшості в парламенті – Мороз, а спікер – Безсмертний".

Спікер Роман Безсмертний

Романа Безсмертного на нинішньому місці Володимира Литвина бачать майже стільки ж:

- Олександр Юрчук (вважає його шанси рівними шансам Мороза)

- Станіслав Бєлковський (у разі помаранчевої коаліції)

- Георгій Почепцов

- Тетяна Коробова

- Вадим Карасьов

- Віталій Портніков

- Ірина Бекешкіна

- Андрій Окара

- Андрій Єрмолаєв

"Головою Верховної Ради справді може стати Безсмертний або хтось інший з "Нашої України", якщо Мороз добровільно поступиться спікерством, обмінюючи його на Нацбанк для соціалістів", - вважає Тетяна Коробова.

Вахтанг Кіпіані натомість бачить, що "спікером буде хтось від "Нашої України", але не Безсмертний – може, Катеринчук". "Безсмертний буде лідером парламентської більшості", - говорить Кіпіані.

"Якщо прем'єром стає Тимошенко, то на спікера претендує "Наша Україна". Але варіант із Безсмертним – це якась політична провокація, спрямована на те, щоб розсварити соціалістів і "Нашу Україну", зштовхнути їх чолами і не допустити об'єднання зусиль у переговорах з БЮТ", - думає Володимир Фесенко.

"Не виключено, що будуть шукати нейтральну фігуру. Це був би крок до європейської практики, де спікер – не начальник парламенту, а модератор і арбітр парламентських суперечок", - додає Фесенко.

Андрій Окара: "Якщо спрацює ідея Тимошенко, що не можна накладати вето при розподілі найбільш важливих посад, тоді спікер буде від "Нашої України", наприклад, Безсмертний. Але якщо спрацює та сама "золота акція" СПУ, бо вони прямо не ангажовані в "кольорових розборках", то спікером може стати Мороз".

Спікер Раїса Богатирьова:

Головування Богатирьової на засіданнях парламенту можливе у єдиному випадку – в разі коаліції Партія регіонів-"Наша Україна"-СПУ. Донецького спікера у своїх відповідях називають двоє експертів:

- Кость Бондаренко

- Андрій Єрмолаєв

Спікер Юлія Тимошенко:

- Володимир Паніотто

- Андрій Єрмолаєв (у разі помаранчевої коаліції)

Соціолог Володимир Паніотто вважає, що Тимошенко слід запропонувати крісло спікера, "щоб вона була спокійнішою і не вносила розколу".

"На мою думку, в разі помаранчевої коаліції Тимошенко могли б запропонувати посаду спікера, у той час як її соратнику Олександру Турчинову – бюджетний комітет", - додає Андрій Єрмолаєв.

"Якщо Тимошенко погодиться бути спікером, у чому я сумніваюся, то тоді спікером буде Тимошенко", - переконаний Володимир Ар'єв.

***

Сергій Телешун думає, що з 450 депутатів є 15-18 осіб, готових взяти участь у боротьбі за крісло спікера, хоча реальні шанси є в п’яти політиків. "Існує зараз зацікавленість Тимошенко, Мороза і представників Партії регіонів. Я не кажу про Януковича, але вони можуть запропонувати своїх людей, у тому числі і на посади віце-спікерів".

КОАЛІЦІЯ У ПАРЛАМЕНТІ

Помаранчева коаліція:

Відновлення старої команди Ющенка вбачається більшості опитаних експертів. Так, створення коаліції Блоку Тимошенко, "Нашої України" і Соцпартії прогнозують:

- Олег Медведєв

- Олександр Юрчук

- Вахтанг Кіпіані

- Александер Рар

- Георгій Почепцов

- Дмитро Видрін

- Володимир Малинкович

- Віталій Портников

- Володимир Фесенко

- Андрій Окара

- Ірина Бекешкіна

- Михайло Погребінський

- Андрій Єрмолаєв

- Станіслав Бєлковський (вважає імовірність помаранчевої коаліції рівнозначною коаліції "Нашої України" та Партії регіонів)

Олег Медведєв, який на цих виборах працював піарником БЮТ, думає, що буде таки союз помаранчевих. "Бо Ющенко рано чи пізно повинен усвідомити, що всі інші пропозиції означають політичне самогубство і повну катастрофу відносин з власними виборцями – і з тими, хто підтримав його в 2004, і з тими, хто збирався підтримати його в майбутньому".

Німецький політолог Александер Рар: "Буде дуже сильний тиск Заходу і внутрішніх еліт, щоб помаранчева коаліція відновилася. Щоправда, є інший тиск – зберегти Єханурова і підключити до цього Януковича. Але, думаю, переможе перший варіант. При цьому буде значно посилена посада першого віце-прем'єра, це буде єдиний віце-прем'єр, і там буде людина Ющенка. Це може бути Єхануров або Кінах. Крім того, до Радбезу можуть перейти також деякі основні функції".

Вадим Карасьов прогнозує майданну коаліцію, а в об'єднанні "Нашої України" з Януковичем бачить ризик розпаду фракції "Наша Україна" і подальшу втрату ними електорату. "Хоча коаліція з Януковичем комфортніше для бізнес-еліт і дає можливість провести свого прем'єра від "Нашої України". Однак подібного роду змова виглядає дуже ризиковано", - каже Карасьов.

Олександр Юрчук: "Буде тимчасова коаліція – "Наша Україна", СПУ, БЮТ. Через кілька місяців вони посваряться, і виникне інша конфігурація за участю Партії регіонів. І тоді прем'єром може залишитися Тимошенко, але в уряді буде багато регіоналів, наприклад, перший віце-прем'єр Азаров; або ж прем'єром стане Азаров або Ахметов, а коаліція перетвориться у формат Партія регіонів, СПУ, КПУ"

Дмитро Видрін вірить в об'єднання БЮТ, "Нашої України" і СПУ. "Якщо президент - джентльмен, то буде гарантувати виконання коаліційних угод, за яких ролі розподіляються в залежності від результатів виборів", - додає Видрін.

Володимир Ар'єв: "Найбільш реальна і, разом з тим, ідеальна, коаліція – Тимошенко-прем'єр і Мороз-спікер. При цьому Ющенко повинен очолити партію "Наша Україна" і бути гарантом цієї коаліції з боку НСНУ, тому що там немає жодної яскравої особистості, що може протистояти Тимошенко або навіть Морозу. Інший варіант коаліції – "Наша Україна" і Регіони. Але тоді весь електорат "Нашої України" перетече до Тимошенко й у Ющенко залишиться 4%".

Ірина Бекешкіна: "Думаю, коаліція все-таки буде помаранчева. Соціологія показує, що іншої коаліції не пробачить електорат. Виступ Ющенка на 1+1 за кілька днів до виборів, коли він не відмежувався від коаліції з Партією регіонів, призвів до втрати кількох дуже необхідних "Нашій Україні" процентів на виборах. Якщо "Наша Україна" об'єднається з Партією регіонів, це означатиме політичний кінець Ющенка".

Коаліція "Наша Україна"-Партія регіонів-СПУ

Створення великої коаліції прогнозують лише кілька аналітиків з нашого опитування. Це:

- Віктор Небоженко

- Кость Бондаренко

- Станіслав Бєлковський (вважає шанси великої коаліції рівнозначними помаранчевій коаліції)

- політтехнолог з числа старих помаранчевих, який захотів залишитися анонімом

Віктор Небоженко бачить участь Тимошенко в коаліції Партії регіонів, "Нашої України" і СПУ за умови, "тільки якщо вона увійде на рівних правах з іншими, відмовиться від принципу "все або нічого". "Поки вона не йде на компроміс. Це ейфорія переможця, що буває в молодих перспективних політиків", - додає Небоженко.

Кость Бондаренко упевнений у коаліції Нашої України з Партією регіонів: "Це станеться в травні 2006, не дивлячись на те, що зараз витає в повітрі".

Політолог з числа старих помаранчевих, який захотів залишитися анонімом, заявив: "Буде коаліція "Нашої Україна" з Партією регіонів, і в коментарях це будуть стилізувати під жовто-блакитну коаліцію".

***

Ще двоє з опитаних осіб пішли від прямої відповіді. Сергій Телешун вважає, що будувати помаранчеву коаліцію буде важко ідеологічно. "Ці політичні сили – "Наша Україна", БЮТ, СПУ – дуже різні. "Наша Україна" – це чистий лібералізм, БЮТ - радикальний лібералізм, вони ближчі до соціал-демократів. Водночас "Регіони" – це консервативний лібералізм, вони ближчі до "Нашої України", - думає Телешун.

А Тетяна Коробова винайшла оригінальний колір для майбутнього союзу: "Коаліція, з огляду на внутрішні мотиви президента і "любих друзів", скоріше може бути сіро-буро-малиновою і тимчасовою".

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Реклама:
Головне на Українській правді