Відставці Олексія Івченка присвячується...

Четвер, 11 травня 2006, 20:46

У момент, коли тебе призначають керувати державною компанією "Нафтогаз України", починає діяти прокляття "великих грошей".

Незалежно від того, як складеться твоя подальша доля, репутацію можна викидати на смітник.

Коли навесні минулого року Олексій Івченко очолив НАК, про нього мало що було відомо українцям.

Зараз він іде з цієї посади в образі карикатурного героя, який через свою одіозність гідний титулу "любий друзь".

Так випадково сталося, що Івченко зі своїм новим "Мерседесом" вранці 27 березня потрапив в об'єктив "Української правди". Під час нашого журналістського розслідування з'являлося дедалі більше підозр, що Івченко діяв, як зараз модно казати, "всупереч ідеалам помаранчевої революції".

Сьогодні ми друкуємо закінчення "мерседесового" розслідування, яке доволі прозоро показує, що з себе представляв цей керівник.

Відправною точкою є фірма "Газ-тепло", яка й купила йому горезвісну машину за 1 мільйон 140 тисяч гривень. "Газ-тепло" - це на сто процентів дочірнє підприємство "Нафтогазу України", тобто така ж державна структура.

Для розуміння всього процесу ми намагалися офіційним шляхом дізнатися, чи правда, що Івченко працевлаштув свого 27-річного племінника заступником голови цього держпідприємства. "Газ-тепло" так і не дало відповіді на наші запити. А, враховуючи відставку головного героя, наївно й далі сподіватися на це.

Ми пішли своїм шляхом. Точніше, поїхали. До легендарного села Нові Безрадичі. Бо, за наявною інформацією, в будинку 72-б по вулиці Підгірній і зареєстрований заступник голови "Газ-тепло", такий собі Юрій Анатолійович Панюк.

Можна додати, що на цій же вулиці в Нових Безрадичах розташований і будинок президента Віктора Ющенка.

Виїзд на місце підтвердив родинний зв'язок Панюка та екс-керівника “Нафтогазу”. Пройшовши заасфальтованими дорогами села, ми натрапили... прямо на будинок самого Олексія Івченка.

Як виявилося, у Нових Безрадичах межують земельні ділянки Олексія Івченка, його мами та Юрія Панюка.

Хатинка Івченка в Безрадичах. Фото УП
Хатинка Івченка в Безрадичах. Фото УП
Фото УП. За маєтком Івченка можна побачити дах будинку Панюка
Фото УП. За маєтком Івченка можна побачити дах будинку Панюка

Завдяки своїм джерелам "Українській правді" вдалося доповнити картину: Юрій Панюк (народився 11 травня 1978 року в селі Хоробрів Сокальського району Львівської області) є сином Людимили Григорівни Панюк (народилася 10 листопада 1955 року в селі Хоробрів Сокальського району Львівської області).

А Людмила Панюк є сестрою Олексія Григоровича Івченка (народився 2 січня 1963 року в тому ж таки селі Хоробрів Сокальського району Львівської області).

...Якось наближені до Ющенка люди розповіли про спосіб, у який Івченку вдалося стати соратником президента: "Треба просто заповнювати собою весь можливий вільний простір навколо Ющенка. Івченко так і вчинив". Правильність підходу підтверджується історією заселення Івченка до Нових Безрадичів. Односельчани кажуть, що Івченко переїхав до них років п’ять тому – тобто коли зблизився з Ющенком, ставши радником прем’єр-міністра.

Пункт номер два. Можливо, надто юний вік Панюка не дозволив Івченку призначити свого племінника відразу керівником "Газ-тепло". Можливо, Івченко боявся, що його дії сприйматимуться як ляпас суспільству. Тому свого родича він зробив заступником. А очолив "Газ-тепло"... правильно, друг і компаньйон Панюка. На прізвище Бублик.

Пункт номер три. Як відомо, "Мерседес" з масажними кріслами Івченку придбало "Газ-тепло" в автосалоні, який називається "Єврошина" і знаходиться у Києві на вулиці Глибочицькій.

Пункт номер чотири. Для розуміння ситуації треба ввести ще одного героя – це Вадим Борисович Бухкалов, керівник департаменту управління справами "Нафтогазу". Простіше кажучи, завгосп Івченка.

Все про скандал з Івченком

Ця людина могла б розповісти, скільки коштувало бажання Івченка під час відрядження до Об'єднаних Арабських Еміратів жити тільки в готелі Burj Al Arab, який має статус семизіркового.

Так-от, крім забезпечення комфортного життя працівників державної компанії, Вадим Борисович Бухкалов володіє деякими фірмами. Наприклад, ТОВ "Єврошина" і ТОВ "Компанія Єврошина".

У свою чергу, Дмитро Бублик, який придбав машину Івченку за кошти державної компанії, є акціонером ТОВ "Єврошина-Захід".

Ідемо далі. Щоб не було враження, що це просто збіг назв, нам вдалося знайти структуру, де акціонерами одночасно є і Бухкалов, і Бублик. Це ТОВ "Національ бокс промоушен".

Більше того, існує фірма, акціонерами якої є і завгосп "Нафтогазу" Бухкалов, і керівник "Газ-тепло" Бублик, і племінник Івченка Панюк. Називається це товариство з обмеженою відповідальністю "Кредит-центр".

Таким чином, нам вдалося з'ясувати одну важливу річ: люди, через яких проходила купівля "Мерседесу" для Івченку, не є випадковими колегами. Всі вони між собою пов'язані бізнес-минулим.

Пункт номер п'ять. "Мерседес", який спричинив відомий скандал, був лише верхівкою айсбергу. Друзі Івченка навчилися непогано заробляти на машинах. Купуючи їх у власних автосалонах для "Газ-тепло", автомобілі віддавалися у користування "Нафтогазу".

Але "Нафтогаз" платив чималі гроші за оренду машин у власної дочірньої компанії.

Пункт номер шість. Найцікавіше, хто і за які гроші користувався цими орендованими машинами.

Так, за MERCEDES Benz S500L, на якому їздив Івченко, "Нафтогазом" сплачувалося "Газ-теплу" 43 тисячі гривень на місяць.

За TOYOTA LEXUS LX 470, який обслуговував родину Івченка, сплачувалося 20 тисяч на місяць.

За SUBARU Trebica, яким користувалася дочка Івченка, сплачувалося 12 тисяч гривень.

За MERCEDES Benz S500L 4М для заступника Івченка Ігоря Васюника сплачувалося 32 тисячі гривень. Цей діяч, як відомо, є братом заступника глави секретаріату президента і прийшов на посаду в кінці минулого року. Васюників з Івченком також поєднує бізнес-минуле.

MERCEDES Benz S500, який надавався міністру палива та енергетики Івану Плачкову, коштував 31 тисячу гривень. Плачков та Івченко також є односельчанами по Нових Безрадичах.

TOYOTA Land Cruiser для начальника департаменту "Нафтогазу" Миколи Гончарука коштував 16 тисяч гривень на місяць.

TOYOTA Camry для заступника начальника департаменту "Нафтогазу" Андрія Галущака тягнув на вісім тисяч гривень.

Ці рахунки на користь "Газ-тепло" сплачував "Нафтогаз". Тобто з державного підприємства, очолюваного Івченком, гроші виводилися на інше державне підприємство, яким керував його племінник з друзями. Куди дівалися ці гроші потім, може встановити лише перевірка спеціальних органів.

Пункт номер сім. А тепер про те, що стало предметом "гордості" Івченка. Після того, як позбутися скандального "Мерседесу" йому доручив особисто президент, він вирішив продемонструвати дива менеджменту і продати його... дорожче собівартості.

Покупцем цієї машини виступила невідома фірма "Персей Гарант", єдиним акціонером якої є Корчменюк Віталій Анатолійович.

Після тривалих пошуків нам вдалося знайти цю людину. Він зізнався, що є формальним акціонером – простіше кажучи, виступив підставної особою, віддавши свої паспортні дані для організації фірми. За це, повідомив Корчменюк, йому платять... 50 доларів на місяць!

Хто справжні власники "Персей Гаранту", він не знає, бо діяв через посередників, просто підписавши аркуш паперу – довіреність на право управління фірмою. Ось в цьому місці - кінці у воду, сліди губляться ...

...Закінчується і нафтогазова кар'єра Івченка – людини, не позбавленої манії величі. Це простежується хоча б в тому, як його представлено на офіційному сайті Конгресу українських націоналістів – не більше, не менше, "командувач народної гвардії під час помаранчевої революції". Але бажання залишитися в історії підкоригувало життя – він у історію просто вляпався.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Реклама:
Головне на Українській правді