Мільйонери Тимошенко влаштували бунт

Вівторок, 23 травня 2006, 18:41

Найкращі місця у новій Верховній Раді, в прямому сенсі слова, дісталися "Нашій Україні". У сесійній залі вони сидітимуть на тих же кріслах, що і раніше. Це ряди, які знаходяться по праву руку від спікера, і саме в цю зону здебільшого націлені камери присутніх телекомпаній. Тут же поруч знаходиться урядова ложа, і в цьому секторі регулярно відбувається парламентський "екшн".

У вівторок, за два дні до першого засідання парламенту, робоча група остаточно узгодила розсадку депутатів у залі головного законодавчого органу України. Процес супроводжувався невеликим скандалом. Після того ж, як почали формувати комітети парламенту, сталася справжня сварка.

Напередодні Блок Тимошенко, "Наша Україна" та Соцпартія узгодили один варіант розташування у залі, але зранку соціалісти захотіли його змінити. Як виявилося, СПУ мали б сидіти клином, один за іншим, по два-три депутати в ряду.

Таке розташування є дуже незручним в момент, коли один депутат голосує за десяток відсутніх своїх колег – бо тоді йому доведеться бігати з ряду в ряд, і часу на всі кнопки не вистачить. Тому соціалісти ініціювали зміну розсадки – але проти уже виступив БЮТ, який хотіли позбавити частини крісел, що виходять на центральний прохід.

У підсумку робоча група затвердила остаточний варіант, в якому Соцпартія стала сидіти не клином, а кучкою. Ще одна перевага соціалістів – тепер вони контролюватимуть центральний прохід. І якщо в залі станеться якась революційна ситуація, СПУ силами тільки своїх депутатів може заблокувати доступ до трибуни з центру.

На схемі зображені: червоним - місця комуністів, синім - Партії регіонів, малиновим - соціалістів, білим - блоку Тимошенко, жовтим - "Нашої України"

В ближньому до спікера секторі Блок Тимошенко буде затиснутий між "Нашою Україною" і соціалістами, а в дальньому секторі дехто з бютівців тепер сидітиме на місцях Нестора Шуфрича і Григорія Суркіса.

На лівому від головуючого флангу домінуватиме Партія регіонів. Їм відійшли місця, де в минулому скликанні сиділи Тимошенко та Пінчук. Регіонам теж трохи пощастило, бо найближчий до них вихід з сесійної зали веде в безлюдні кулуари. Там донецькі зможуть спокійно поспілкуватися, оскільки журналісти зазвичай чергують в протилежному фойє.

Комуністи ж залишаться на своїх традиційних місцях. Тільки тепер вони займатимуть втричі менше крісел.

По одному місцю в спеціальній ложі справа відійдуть до Партії регіонів, БЮТ та "Нашої України". Тут сидять люди з фізичними вадами або товстуни. Очевидно, крісло блоку Тимошенко займе депутат Валерій Сушкевич, який пересувається на інвалідному візочку, а від Партії регіонів там сидітиме Юхим Звягильський. Ким буде представлена "Наша Україна", поки невідомо.

Очікується, що у середу в сесійній залі відбудеться тренування для депутатів-новачків, які вчитимуться натискати кнопки в системі голосування.

А між тим справжня сварка спалахнула на підготовчій групі у вівторок. Дійшло до демаршу, коли представники блоку Тимошенко залишили засідання. БЮТ звинуватив "Нашу Україну" і Партію регіонів у змові з метою розчленування існуючих парламентських комітетів.

БЮТ вустами другої людини в блоці Олександра Турчинова викрив колег, що таким чином вони намагаються зробити керівні посади для конкретних людей. Наприклад, новостворюваний комітет з питань сімейних та ґендерних питань дуже хочеться Оксані Білозір.

"Збільшення комітетів – це не тільки збільшення видатків Верховної Ради. Це в першу чергу створення додаткових робочих місць під людей, яких сьогодні просто не існує. Ні фахівців, ні архівів, ні якихось традицій роботи цих комітетів сьогодні немає. В результаті, як мінімум на рік, робота Верховної Ради буде просто, скажімо, паралізована", - заявив Турчинов.

Але, крім обурення в зв’язку з розтратою бюджетних коштів, є ще одна причина, яка змусила БЮТ демонстративно вийти з засідання. Річ у тім, що під розпаювання потрапив комітет одного зі спонсорів блоку Тимошенко - банкіра Сергія Буряка.

Сергій Буряк
Опоненти шепочуть, що участь у виборчих списках Тимошенко для старшого і молодшого братів Буряків коштувала не менше 10 мільйонів доларів. Тому власник "Брокбізнесбанку" мав усі підстави обурюватися, коли очолюваний ним комітет з фінансів та банківської діяльності розділили на два.

Крім того, робоча група замахнулася на ще один бютівський комітет – з питань правової політики, який очолював Василь Онопенко. З цього органу вивели найдохіднішу частину – призначення суддів.

Загалом робоча група вирішила розділити п’ять комітетів, повідомив представник Соцпартії Станіслав Ніколаєнко:

- так, замість комітету з нацбезпеки й оборони буде два нових комітети – з питань нацбезпеки та з питань оборони і збройних сил України,

- замість комітету з питань будівництва, житлово-комунального комплексу, транспорту та зв'язку будуть створені нові два – комітет з питань будівництва та житкомгоспу та комітет з питань транспорту, зв'язку й інформатизації,

- замість комітету охорони здоров'я, материнства і дитинства зроблять два комітети – з питань охорони здоров'я та з питань сімейної і ґендерної політики,

- замість комітету правової політики створять два нові комітети – з питань конституційної та правової політики та з питань судоустрою,

- замість комітету з фінансів та банківської справи створять комітет з питань фінансів і банківської діяльності та комітет з питань податкової та митної політики.

Таким чином, число комітетів у парламенті збільшиться з 24 до 29. Щоправда, це рішення ухвалено лише за основу. В цілому робоча група хоче це зробити в присутності членів БЮТ на наступному засіданні.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Реклама:
Головне на Українській правді