Депутатський імператив Тимошенко

П'ятниця, 2 червня 2006, 14:30

Юлія Володимирівна Тимошенко дуже хоче бути прем'єром. І не приховує цього. А ще вона хоче встановити імперативний мандат для своїх депутатів. Завдяки йому Юлія Володимирівна зможе свою фракцію перетворити на вишколене "Військо світла" з суворим армійським уставом, де крок вправо-вліво карається вильотом з парламенту.

Наводити сувору дисципліну в БЮТ почали ще до виборів. В грудні Тимошенко взяла з усіх своїх кандидатів у депутати розписку, останній абзац якої звучав так:

"Якщо я порушу фракційну дисципліну, чи мої дії завдадуть шкоди репутації і авторитету БЮТ, або ж я буду виключений зі складу фракції, я зобов'язуюсь добровільно, без примусу скласти повноваження народного депутата України".

Але це лідерам БЮТ явно видалось недостатнім.

Тепер блок Тимошенко пропонує внести правку до закону "Про статус народного депутата", відповідно до якої з'їзд блоку або партії, за списком яких депутат пройшов до Верховної Ради, одержує право припиняти повноваження парламентаря.

Таким чином Юлія Володимирівна застрахується від того, щоб якийсь несвідомий обранець народу не спокусився мільйонною сумою зелених і не двинув від неї через ряди, зруйнувавши не тільки якесь необхідне їй рішення Ради, а, можливо, навіть і прем'єрство.

Ну, а поки такого пункту в законі немає, БЮТ вирішив підчистити ряди на підступах до парламенту.

Пролог, або Рибу чистять з хвоста

Як відомо, у суботу відбулися збори БЮТ, на яких Юлія Володимирівна нагородила спецмедалями за "видатну участь у виборах". Все було пишно і чинно. Але, як виявилося, у цієї історії є й інший бік.

Окрім офіційного з'їзду в суботу відбувся ще один, на який пресу не запрошували і інформацію про який не поширювали. Як розповіли джерела УП, "таємний з'їзд" відбувся перед офіційним – о 9 ранку. На ньому було ухвалено рішення про виключення зі списку низки кандидатів в депутати.

Хто ці депутати, і скільки їх, достеменно не відомо. Представник секретаріату БЮТ Арнольд Радовець, до якого порадили звернутись з цим питанням, категорично відповів "Українській правді", що "ця інформація не розголошується, поки не буде рішення ЦВК". Цікаво, звідки в демократичній партії такі замашки? Чи, може, БЮТ не хоче афішувати цю тему на випадок, якщо ЦВК визнає їх дії незаконними?

За деякими даними, вигнанців було 60, за словами "лівої руки" Тимошенко Ярослава Федорчука - 13, за словами Василя Онопенка - 10, за даними УП - лише 7.

Є серед них і ті, які могли опинитися в парламенті уже найближчим часом, якщо перші номери БЮТ перейдуть працювати до виконавчої влади. Зокрема, блок Тимошенко виключив 133 номер списку В'ячеслава Білоуса та 134 номер Володимира Шовкошитного.

Також, за даними УП, під гарячу руку потрапили 137 номер списку член УСДП чернігівка Наталія Романова, 142 - директор "Одесастальмонтаж" Анатолій Цибульчик, 143 - голова Закарпатської організації Михайло Мартин, 148 - екс-нардеп Анатолій Мокроусов, 158 - Любов Балабат.

Василь Онопенко в інтерв'ю виданню "Дело" закликав не бачити у цьому інтриги: "Ми не проводили ревізію всього списку. Переглянули лише кілька десятків прізвищ, відразу після 130-го номера".

Формально, за словами бюівців, всім виключеним ставлять за провину невдале проведення виборчої кампанії. Можливо, щодо окремих з них це й справедливо. Але в деяких випадках проглядаються зовсім інші мотиви й інша історія.

Досі ні Шовкошитний, ні Білоус не мають офіційної інформації, чи виключили їх з партії. Як розповів "Дело" Василь Онопенко, Білоуса виключили за те, що під час виборів він агітував за Блок Костенка-Плюща, за списком якого балотувався до місцевої ради.

Сам Білоус не погоджується з таким звинуваченням. Він досі балотувався на всіх виборах і не міг дозволити собі як голові райадміністрації не висуватися - мовляв, це могло би бути неправильно сприйнято населенням.

НАЙКРАЩІ СТАТТІ "УКРАЇНСЬКОЇ ПРАВДИ"

Білоус змушений був іти на вибори за списком іншої партії, оскільки виходу йому не лишила пропорційна система виборів. Він хотів і міг би представляти БЮТ, але стверджує, і готовий привести свідків, що пропонував керівництву блоку Тимошенко піти на вибори за їх списком... Але відповіді так і не отримав.

Зате її отримали (у вигляді місця у списку) деякі керівники металобаз, податкової, представники банків з Києва, яким тепер доведеться представляти в райраді інтереси селян.

Чим мотивувався БЮТ, коли ставив їх у список – їх великою обізнаністю у сфері реформування села чи, можливо, їх бажанням пожертвувати певні гроші на вибори, що не заборонено законодавством? І чи випадково вони вже зараз цікавляться мальовничими берегами сільських озер?

Не є новою історія про те, що люди "з грошима", які прийшли до БЮТ після того, як Юлія Тимошенко стала прем'єром, намагаються нав'язати свої правила в партії і виштовхати звідти старих активістів, які пройшли і Крим, і Рим, і Помаранчеву революцію.

Вперше журналіст УП почув її від одного заступника губернатора, якого "новонавернені" виключили з партії, і повертатись йому довелось туди за втручання Олександра Турчинова.

Взимку в офісі БЮТ на Лесі Українки знову ж довелось спостерігати істерики, коли "старі" партійці намагалися донести до керівництва, що нові члени не лише чинять "бєспрєдєл" щодо них, але й псують кампанію своїми "новими" методами.

Ще одну історію про бютівського вигнанця "Українська правда" отримала у вигляді статті.

В ній автор Валентин Кривда на 9 сторінках розповідала історію голови криворізької організації БЮТ Любові Балабат, яку також виключили з партії і списку кандидатів до Верховної Ради. Наводимо скорочений переказ цього послання.

Справедливість, яка вона є. Криворізький варіант

Останні 5 років Любов Балабат, закинувши основну роботу, працювала лише на БЮТ. Пройшла "Україну без Кучми", "Повстань, Україно" та помаранчеву революцію, за що отримувала подяки від президента Ющенка і лідерки БЮТ.

Виборчу кампанію 2006 року вона почала як лідер місцевого осередку партії, кандидат до місцевої і Верховної Ради та кандидат в мери Кривого Рогу, куди її майже силою висунула партія.

Ще 8 березня Тимошенко привітала її з жіночим святом, а вже 14 березня почалася черга звільнень - спочатку Балабат зняли з кандидатів у мери, потім відсторонили від керівництва виборчою кампанією за 10 днів до її кінця.

А в суботу її ще й виключили з партії і з числа кандидатів до Верховної Ради. Причому, як і решту "виключенців", на з'їзд Балабат не запросили, про своє звільнення вона дізналась від іншого бютівця, який "випадково був проїздом у Києві".

Як розповідає автор матеріалу Валентин Кривда, перший тривожний дзвіночок для криворізьких бютівців прозвучав під час формування списків кандидатів у депутати до рад різних рівнів.

Мало того, що дніпропетровські соратники Юлії Володимирівни не знайшли можливості включити бодай одного криворіжця до прохідної частини списку до обласної ради, так керівник облштабу БЮТ Іван Кириленко ще й спустив у Кривий Ріг список людей, яких рекомендував включити до кандидатів в Криворізьку міськраду, зазначає він.

Втім, "побажання" Івана Григоровича залишилися на рівні побажань, а "криворіжцям" навіть вдалося зберегти відносну чистоту рядів.

Друга халепа трапилась з Балабат, коли вона випадково отримала листа, в якому йшлося про те, що кандидат з їхнього списку Валерій Гресько начебто був якось замішаний у історію з подвійним вбивством.

Вважаючи, що виборча кампанія — не кращий для "розбірок" час, Балабат вирішила притримати язик за зубами і зайнятися роботою із виборцями.

"Натомість для Греська ця розмова була сигнальною ракетою для дій на випередження. Зовні виявляючи повну толерантність до свого партійного лідера, він почав працювати із дніпропетровським штабом, висловлюючи своє незадоволення діями Балабат і діями тих, на кого вона спирається", - пише автор статті.

Так чи інакше, але після цього в Балабат почалися конфлікти з "куратором штабу" Вадимом Коротюком, непорозуміння з міським штабом Дніпропетровська, який очолювала тітка Юлії Тимошенко Антоніна Ульяхіна, після чого її було замінено в штабі на Греська.

Як стверджує Кривда, працювати під керівництвом Греська відмовився практично весь актив БЮТ, і останні десять днів виборчої кампанії у Кривому Розі працювало відразу два штаба БЮТ, протистояння між якими дедалі поглиблювалося.

"Доходило до смішного: слідом за представниками офіційного штабу БЮТ, який поширював через намети агітматеріали за кандидата у міські голови Юрія Любоненка (з яким як представником старої влади мала змагатися Балабат), виїжджали представники "штабу у вигнанні", - зазначає Кривда.

Ще одне доволі показове зіткнення бютівців відбулося 25 березня. Ось як його описує той же Валентин Кривда:

"Цього дня Жовтневий районний суд Кривого Рогу розглядав по суті позов голови Саксаганської районної організації УСДП Станіслава Останіна щодо дій представників міської організації Партії регіонів.

Позивач надав суду документальні свідчення та відеоматеріали, які засвідчували, що Партія регіонів незаконно використовувала у виборчій кампанії держустанови, а також вдавалася до брехливої контрагітації щодо лідера БЮТ - мова йшла про агітаційні стенди, на яких стверджувалося, що Юлія Тимошенко винна у розв'язуванні війни США проти Югославії.

Бютівець вимагав зняття Партії регіонів із реєстрації, і, на його переконання, суд був готовий винести відповідне рішення.

Але — о диво — під час слухання справи до залу суду увірвалися в. о. голови криворізької організації партії "ВО "Батьківщина" Володимир Шуліка і начальник криворізького штабу БЮТ Валерій Гресько, які стали вимагати припинення слухань, особливо не підбираючи слів. Суддя, який опинився в доволі пікантній ситуації, оголосив перерву. Тож дебати перемістилися у коридор.

Якийсь час Останін стояв на своєму, вислуховуючи потік матюччя і погроз у свій бік.

Зламався він після того, як Гресько тицьнув йому свій мобільний телефон зі словами — "Це тебе".

Голос у трубці назвав себе Олександром Турчиновим і наказав забрати позов. Хоча Останін і не був певен, що з ним говорив начальник центрального штабу БЮТ, але долю випробовувати не став і від позивних вимог відмовився. У своїй заяві він написав буквально таке: "Я відкликаю свій позов за вимогою обласного штабу БЮТ".

Ось так цікаво для Балабат та її соратників пройшли вибори, але цим цікаві речі не скінчились.

6-го квітня до Криворізької міської виборчої комісії надійшло подання від обласної ради БЮТ щодо виключення зі списків кандидатів у депутати 13 осіб, зокрема й Балабат, яка вже стала депутатом. Відстоювати депутатство довелось в суді і доводити, що депутата не можна позбавити мандату рішенням бюро партії, якщо його обрав народ.

Рішення суду щодо депутатсва Балабат
Рішення суду щодо депутатсва Балабат

Наразі, після апеляції, суд виграли "вигнанці". Втім не виключено, що ця судова тяганина буде продовжена.

Так само, як не виключено, що в майбутньому ми побачимо позови від інших депутатів, яких можуть позбавляти цього звання за рішенням політрад партій і блоків, у випадку якщо ідея окремих представників БЮТ буде втілена в життя.

Втім, може, все так і має бути? І в системі мають крутитися гвинтики, які не вступають в тертя з іншими "вищими" механізмами?

Зараз Балабат відчуває себе розчавленою і обіцяє десятому заказати працювати на партії з ідейних мотивів, "краще одразу купити місце за гроші". В неї є лише одне питання - а що робитиме партія на наступних виборах з такими працівниками, які зараз викурюють її і старих активістів? Чим вони зароблятимуть очки для партії? Чи, можливо, вони вирішать це питання економічним шляхом?

Інший бік

"УП" поцікавилась думкою нинішнього керівництва криворізького БЮТ з приводу ситуації зі списками.

Володимир Шуліка, голова нікопольської організації БЮТ, стверджує, що Любов Балабат була виключена з організації законно.

"Вона законно звільнена з партійної організації на бюро районної організації "Батьківщини", це затверджено на політбюро партії", - зазначив Шуліка.

Точного формулювання по пам'яті він не назвав, пославшись на те, що може бути не точним, а "Любов Миколаївна любить чіплятися до слів".

Взагалі Шуліка не бачить підстав для того, щоб пані Балабат на нього ображалась, оскільки він її "прикривав, згладжував недоліки".

Він відкинув версію, що однією з причин опали Балабат стала її обізнаність щодо начебто причетності голови криворізького штабу БЮТ Греська до вбивства.

"Я чув цю інформацію (щодо Греська), ми розбирались в організації, нічого не виявили. Я думаю, що все це робиться, щоб замарати роботу Греська, обляпати гряззю. Це така їх тактика", - зазначив керівник нікопольського БЮТ.

Натомість сам Шуліка підозрює Балабат у корумпованості - у тому, що вона і її соратники працювали в інтересах місцевого бізнесмена Носова (Балабат заперечує, що має відношення до бізнесу Носова); а після того, як цей факт було виявлено, їх і вигнали.

Також Шуліка стверджує, що причиною звільнення Балабат стала неодноразова зміна нею списків до територіальних комісій та списків депутатів, які вже були затверджені партією.

На запитання, чи не стало причиною цього те, що в списки спускались кандидатури "зверху", Шуліка запевнив, що такого ніколи не було, що списки завжди ухвалювали на бюро і затверджували на конференції.

Він також заперечив, що коли-небудь чинив тиск на однопарійців з тим, щоб вони відкликали позови проти Партії регіонів. Але визнав, що двічі члени УСДП, яка входить до блоку БЮТ, чомусь відкликали свої заяви за власним бажанням.

Замість епілогу

"Українська правда" в квітні писала про те, що депутатом Житомирської обласної ради за списком БЮТ став відомий кримінальний авторитет на прізвисько "Москва" Ігор Фадєєв.

БЮТ оперативно відреагувала на публікацію і виключила Фадєєва з партії і фракції.

Втім, чи проявили тоді бютівці свою "мандатну" затятість, і чи пробували вони через суд позбавити Фадєєва депутатства? Чи, може, від нього для БЮТ менше шкоди, ніж від незговірливих старих активістів?

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Реклама:
Головне на Українській правді