Віру Іванівну приземлили

Четвер, 15 червня 2006, 20:16

Ну ось і справдилось. Кабмін висунув Віру Іванівну на посаду губернатора Київської області.

Ця місцина не є для неї чужою – минулого року Віра Іванівна брала участь у розрулюванні конфлікту навколо влади у селищі Козин, де мають палаци, маєтки та бунгало більшість української еліти.

Чутки про призначення Віри Іванівни на столичну область ходили більше місяця, змінивши витоки з секретаріату про те, що Ульянченко посяде крісло Анатолія Матвієнка, який подав у відставку з посади заступника голови секретаріату президента.

Але Ющенко начебто відхилив ідею, щоб не давати приводу для чергової порції критики за близькість з "подругою олігархів". Натомість президент вирішив відправити Віру Іванівну на Київську область.

Таким чином, найближча соратниця Ющенка стане четвертою жінкою-губернатором в Україні. Тепер під її відання потраплять численні склади і землі благодатної Київщини.

Завжди з президентом. Фото Михайла Лазаренка
Завжди з президентом. Фото Михайла Лазаренка

Цікаво, куди повернула би доля пані Ульянченко, якби у 1999 році Олег Рибачук не запросив працювати її помічником прем’єра Ющенка. За ці роки вона стала легендарною постаттю. Дехто її називає просто – "нянька президента" – оскільки за часів прем’єрства Ющенка і його роботи депутатом Віра Іванівна слідкувала, щоб Віктор Андрійович не вибивався з робочого графіку.

Саме прізвище Віри Іванівни пам’ятають не всі, але на ім'я по-батькові реагують завжди. Навіть у біографії її чоловіка Віктора Івченка в довіднику "Хто є хто" вказано просто: "дружина – Віра Іванівна". Без прізвища.

Отож, Віра Ульянченко народилась 1 лютого 1958 в селі Озеряни на Чернігівщині.

Читайте про Віру Іванівну

У 1980 році закінчила Київський університет імені Шевченка. Як виявилося, жінка, яка так вдало вміє "рєшать" питання з Пінчуком і Гайдуком, за освітою – філолог, викладач сербської та української мови й літератури.

За спеціальністю працювала рік в київському ПТУ, далі пішла нагору по комсомольській лінії. Кажуть, вже тоді Віра Іванівна була дуже поважною людиною, хоч іноді й одягала дивні речі.

У 1987-90 роках вона вже була заступником голови райвиконкому, а напередодні незалежності в 1990-91 – інструктором ідеологічного відділу Радянського райкому КПУ Києва. У ці роки Віра Іванівна познайомилася зі людьми, які через десять років стали соратниками в штабі Ющенка – Миколою Мартиненком, Олександром Зінченком. Тоді ж Віра Іванівна спробувала застосувати педагогічні навички до несвідомого комсомольця, а у майбутньому відомого журналіста Сергія Рахманіна.

В період незалежності Віра Іванівна теж не загубилась. В 1991-92 пішла працювати редактором редакційно-видавничого відділу секретаріату Верховної Ради.

В 1992-93 вона вже працює керівником служби першого віце-прем'єр-міністра Валентина Симоненка, який нині очолює Рахункову палату. Десь приблизно в той же час Віра Іванівна вийшла заміж за близького соратника свого шефа Віктора Івченка.

На той час він, колишній інженер "Одесаоблтара", був завідувачем відділу з соціально-економічних питань апарату радника адміністрації президента, і як зізналась сама Віра Іванівна в одному з інтерв’ю – "завидным женихом".

Як кажуть нелюбителі Віри Іванівни, саме чоловік посприяв її переходу на роботу до Кравчука і увів у світ бізнесу. За спогадами очевидців, колись Кравчук навіть зробив зауваження Вірі Іванівні за те, що в часи розрухи – згадайте початок 1990-х! – вона приходила на роботу в норкових манто.

У 1993 році Віра Іванівна стає помічником радника президента Кравчука з питань науки.

Далі в долі Віри Іванівни з'являється бізнес-траекторія. В 1993-94 вона вже є генеральним представником акціонерної судноплавної компанії "Бласко" в Києві.

Як відомо, Чорноморське морське пароплавство збанкрутіло, а його керівник Павло Кудюкін відсидів у в’язниці. Під час виборчої кампанії 2004 року "темники" не раз змушували мас-медіа розповідати виборцям про зв’язок Віри Іванівни з цією компанією.

Сама Ульянченко заперечує свою причетність до розграбування флоту, зазначивши, що не займалася там бізнесом, а працювала в київському представництві фірми над розробкою "деяких нормативних документів". Вона також пояснила, що її від’їзд під час скандалу до Америки був пов’язаний не із ситуацією навколо "Бласко", а з вагітністю. Водночас, за деякою інформацією, Віра Іванівна була занесена до бази даних Інтерполу.

До речі, під час роботи в "Бласко" Ульянченко познайомилася з Олександром Садиковим, якого пролобіювала в губернатори Миколаївщини в 2005 році.

Так чи інакше, але після народження доньки та історії з "Бласко" Віра Іванівна взяла кар’єрну перерву на 5 років. Сама вона каже, що повернулася до України після того, як її старша дочка закінчила освіту в США.

Наступним пунктом пані Ульянченко стала посада начальника управління з організаційних і кадрових питань "Укрсоюзсервісу", яку Віра Іванівна посідала в 1999-2000 роках.

А в 2000 Олег Рибачук привів її до молодого прем'єр-міністра Віктора Ющенка.

"Він покликав мене до себе в кабінет і запропонував працювати в службі прем'єра як помічник. Питання стояло так: Віктору Ющенко потрібна людина, яка добре знає систему виконавчої влади, структуру Кабміну, адміністрації президента, Верховної Ради, знайома з діловою і політичною елітою країни і може організовувати роботу глави уряду", - розповіла Ульянченко в інтерв’ю "Столичним новинам".

На думку Віри Іванівни, вона "за всіма параметрами підходила на цю посаду, але не була упевнена, що потягне її психологічно".

"Тому домовилися, що перший місяць буду працювати як головний консультант. Але я настроїла себе відразу на те, що ця посада не довічна. Оскільки розуміла, що головне в діяльності помічника — не відволікати прем'єр-міністра від його роботи, то завжди хвилювалася, чи не дратує Віктора Андрійовича мій зовнішній вигляд або запах парфумів", - додала вона.

Віра Іванівна здружилася і з родиною Ющенка, зокрема з його дружиною Катериною Михайлівною.

Залишилася Віра Іванівна з Ющенком і після його звільнення з уряду. Як член партії "Вперед, Україно" вона входить до списку блоку "Наша Україна" 80 номером. Щоб потрапити до Верховної Ради в першому ж призові 2002 року, їй не вистачає зовсім трішки.

Натомість вона стає завідувачем секретаріату фракції "Наша Україна". Тепер, щоб пробитися до Віктора Андрійовича, треба оминути "цензуру" Віри Іванівни.

Кажуть, Віра Іванівна лобіювала Юрія Костенка в РНБО
Кажуть, Віра Іванівна лобіювала Юрія Костенка в РНБО. Фото Анни Андрієвської

В штаб-квартирі Ющенка на Боричевому Току під час виборів 2004 року було лише кілька кабінетів, де сиділи керівник офісу Рибачук, начальник виборчої кампанії Олександр Зінченко, дехто з його заступників та політтехнологів. Місця Вірі Іванівні не вистачило. Вона не впала у відчай через відлучення від тіла, а просто зайняла... кімнату для нарад. Так і сиділа вона за довгим столом у товаристві стільців з високими спинками.

Ульянченко могла претендувати б на роль першого помічника президента у 2005 році, але це місце посів Олександр Третьяков, який став особливо близький Ющенку під час отруєння.

У 2005 році Віра Іванівна, після відходу значної частини "нашоукраїнців" у виконавчу владу, таки проходить у парламент. У Верховній Раді вона займає місце, де до того сидів Віктор Андрійович.

Крім всього цього, Ульянченко стає позаштатним радником президента. Вона лобіює призначення свого чоловіка керівником Держагенства з іноземних інвестицій. Крім того, за Вірою Іванівною закріплюється слава "подруги олігархів". Саме вона курує "культурні проекти" Ющенка, на які жертвують олігархи. Її ім'я постійно згадують поряд з прізвищами Пінчук, Суркіс, Ахметов.

Щоправда, в інтерв’ю "Делу" Ульянченко розповіла, що підтримує відносини з Ринатом Ахметовым ще з 2002 року, "з моменту, коли обговорювалося питання входження Партії Регіонів у блок "Нашої України".

"Відтоді я спілкуюся і з Азаровим, і з Януковичем, і з Ахметовим", - сказала Віра Іванівна.

"Починаючи десь із травня (2005), ми з ним (Ахметовим) спілкуємося досить інтенсивно з приводу проекту, яким я займаюся – реконструкції Софії Київської. Проект досить дорогий, знаходиться під опікою ЮНЕСКО, і Ахметов погодився його фінансувати", - додала вона.

З Віктором Пінчуком у парламенті
З Віктором Пінчуком у парламенті

Ульянченко також перебуває у дуже теплих відносинах з російським бізнесменом Вадимом Новинським, компаньйоном котрого вважається Віктор Чорномирдін. Існує версія, що Новинський отримав контроль над Інгулецьким гірничо-збагачувальним комбінатом завдяки допомозі чоловіка Віри Іванівни, який колись давно, будучи членом Держкомісії з цінних паперів та фондового ринку, посприяв узаконенню додаткової емісії ІнГЗК.

Ульянченко із задоволенням виконує доручення президента – явні, приховані та такі, яких взагалі не було. Зокрема, саме їй приписують розміщення на телебаченні після Нового року роликів від імені Ющенка "Думай по-українськи".

З числа працівників секретаріату президента найкращі стосунки у Віри Іванівни – з прес-секретарем Ющенка Іриною Геращенко. Їхні доньки є однокласницями.

До парламенту цього скликання Віра Іванівна не потрапила. В списку "Нашої України" вона була лише 119, що явно не відповідало рівню її впливу. А статус все ж час від часу треба підтримувати посадами.

От і з'явиться тепер у Віри Іванівни своя область.

P.S. В світлі останніх подій важливо нагадати – Віра Іванівна є щирим прихильником створення широкої коаліції.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Реклама:
Головне на Українській правді