Війна в парламенті: Як Тимошенко б'є своїх, щоб інші боялися

Середа, 12 липня 2006, 02:37

Геть пузо! Товстунам більше не місце в списках прогресивних політичних сил. Депутат має бути підтягнутим, мати біцепс 54 сантиметри та не носити окулярів. Тільки за цих умов він може перемогти суперника у сутичці під трибуною.

Вміння бити в морду, бажано непомітно для журналістів, має стати одним із заліків при потраплянні до виборчої команди. Бо тільки так можна дістатися мети, заради якої влаштовуються утомливі виборчі марафони. Адже відомо: "Владу не отримують, її завойовують".

У вівторок зранку протягом тридцяти хвилин у Верховній Раді сталося чотири бійки. Перший раз соратники Януковича і помаранчеві помацали один одного за боки, коли Тимошенко і Безсмертний прямували до кабінету спікера Мороза. Супровід помаранчевих лідерів у складі кільканадцяти депутатів спробував пройти слідом за ними, але донецькі не пропустили.

"Уявляєш, регіонали щільними рядами стоять прямо біля входу до приймальні Мороза, ми натикаємося на них. Утворюється купа-мала. Здається, Морозу вже не вийти на відкриття сесії. Але в якийсь момент регіонали клином розсікають наші ряди і дають прохід Морозу. Після цьому вони хлопають нас по плечам зі словами: "Хлопці, тренуйтеся", - ділиться набутим досвідом один з депутатів від БЮТ.

Друга бійка виникла біля дверей, через які спікер потрапляє в сесійну залу. Ці проходи теж заблокували донецькі, на виставлені лікті та коліна яких нарвалися БЮТівці.

Третій інцидент стався в момент заходу основної маси команди Тимошенко під купол. Враховуючи досвід блокувань у попередньому парламенті, тепер систему "Рада" перенесли з сесійної зали. Тому зараз особливо і не залишилося дроту, з якого можна вирвати штекер.

Тому БЮТ кинувся до найбільш незахищеного комп’ютеру – через який відбувається реєстрація карток депутатів. У підсумку була взята в полон клавіатура. Це не сподобалося Партії регіонів, які кинулися на штурм нашоукраїнського сектору. В підсумку дісталося одному з патріархів парламенту Лесю Танюку – йому відірвали половину ґудзиків на сорочці.

Лесь Танюк: "І мене ці бритоголові почали штовхати, сорочку зіпсували..."

"На початку засідання повз мене пройшов Клюєв з групою депутатів, щоб заблокувати "Нашу Україну" у своєму секторі. На моє місце у сесійній залі прибіг бритоголовий. Думаю, він сидів років 15, бо таких матюків я ще раніше не чув не від кого. Сьогодні ввечері запишу їх до щоденнику...", - розповів Танюк.

"Я спробував зайняти своє місце, але цей бритоголовий почав пояснювати мені, що повиколює очі. В цей момент інший депутат з Партії регіонів вдарив мене в живіт. Я давай дивитися, хто це, але він почав ховати обличчя і тікати".

"У перерві до мене підійшов Клюєв, почав вибачатися, мовляв, "наши ребята погорячились". Я почав питати Клюєва, хто мене вдарив, але він сказав, що прізвищ не знає", - сказав Танюк.

Далі депутат заявив, що бійці Партії регіонів ходять до парламенту не з пустими руками: "Я бачив, у них є ножі, вони їх носять на поясі. Думаю, частина прийшла з вогнепальною зброєю".

Четверта ж бійка виникла через дотепність одного з бютівців, який заліз у сектор Партії регіонів та просто почав вихоплювати картки для голосування, які були встромлені у призначені для цього дірки. Тож розминка цього дня вдалася.

Ширінка анонімного героя

Продовження після обіду закінчилося серйознішими втратами. Зокрема, сорочка соціаліста Миколи Рудьковського перетворилася на ганчірки. Сам фаворит Мороза встиг побитися з половиною фракції БЮТ.

Слід визнати, що в другій половині дня бійки були значно масштабніші. Збільшенню агресії сприяли сирени, під супровід яких з більшим завзяттям хотілося крушити і ламати.

Метаморфози відбувалися прямо на очах журналістської ложі. Сергій Осика, зовнішній вигляд якого випромінює флегмо-дружелюбність, довоювався до втрати окулярів. Мільйонер Олександр Фельдман вивчив прийоми бою з мегафоном в руках.

"Хлопці, тільки по одному". Олександра Фельдмана з БЮТ душать колеги з СПУ
"А я тобі зараз як вріжу - полетиш прямо в Донецьк!". Фото Ганни Андрієвської

З боку регіонів у краватках, за які так зручно хапати під час бійок, залишився лише Борис Колесников і Андрій Клюєв. Але вони у кулачних боях участі не беруть, а визначають тактику поведінки.

Регіони вирішили затиснути БЮТ в лівому від спікера проході, закривши таким чином єдиний доступний для них фланг для атак на трибуну. З боку Тимошенко оборону тримали п’ятеро молодих депутатів – Шевченко, Суслов, Поліщук, Ковтутненко, Кеменяш.

Групу Партії регіонів представляли борець Ельбрус Тедеєв, син Януковича Віктор і ще кілька людей.

У підсумку Шевченко продемонстрував журналістам ґудзик. За його словами, це з ширінки когось із регіоналів: "Бо ми всіх своїх перевірили – у наших все на місці". Гудзик був чорний, на ньому не було написано Brioni, і, найпевніше, ним закривалася задня кишеня на штанах, а не якісь там інтимні місця.

"Друзі, в кого неукомплектована ширінка - підходьте до мене?!"

Шевченко розповів, що перед початком боротьби вони спробували домовитися з донецькими про те, що штовхатися будуть у межах коректного. Щоб не дихати один на іншого карієсом і перегаром, опоненти пригостили один одного жуйкою.

Аби зрозуміти природу масового побоїща у другій половині дня, треба знати, про що йшлося на засіданні фракції блоку Тимошенко, які відбулися за дві години до того.

Хоча збори проходили за щільно зачиненими дверима, "Українській правді" вдалося дізнатися подробиці розборок у БЮТ. Юлія Володимирівна влаштувала жорстокий втик власним депутатам.

Тимошенко обурювалася тим, що зранку ідею про блокування підтримали не всі соратники. Уперед пішли молоді депутати та старі опозиціонери, тоді як бізнес-еліта БЮТ залишилася глядачами.

Тимошенко не приховувала гніву: "Хочу, щоб ви знали: у нашій фракції немає поділу на чорних та білих! Чому в Партії регіонів, де зібралися самодостатні люди, якщо є рішення, то всі беруть участь у блокуванні?"

Один з БЮТівців підтримав Тимошенко, поставив у приклад опонентів і розкритикував свою фракцію за неорганізованість: "Чому в Партії регіонів визначено, хто стоїть біля Мороза, хто блокує трибуну, хто за них голосує на місцях – а у нас ніхто не знає, що робити?"

Самокритику підтримав і депутат Олег Ляшко: "Чому, коли нападають на Турчинова у залі, інші наші стоять у куточку і хихикають? Ми з донецькими сюсюкаємося, а треба в морду бити!".

Далі Тимошенко розкритикувала своїх підлеглих за те, що досі не зібрався київський Майдан.

"Чому перед парламентом стоять люди від Партії регіонів, а наших взагалі немає? Якщо ми в меншості – у Києві, де в нас найвищий результат на виборах! – то це через неорганізованість. Нам уже в штабі люди телефони пообривали. Всі запитують одне: "Скажіть тільки, куди нам виходити на акції протесту?", - з'їла Тимошенко очима керівників столичного БЮТ.

Вона також наказала використовувати ще один вид політичної боротьби – скандування у сесійній залі. "Я пропоную компромісний варіант – давайте називати Мороза Іудою!", - запропонував один з БЮТівців. "А у мене є інша пропозиція – давайте називати Мороза федерастом!", - додав інший.

"Після того, що зробила Соцпартія, політично вони більше не є народними депутатами", - відрізала Тимошенко і підтримала ще одну ідею блокування: "Якщо треба, щоб зірвати голосування, сісти на крісла соціалістів – значить, ми будемо сідати". У підсумку це й призвело до післяобідніх побоїщ.

"І я хочу, щоб ви знали: ми в парламенті не в дитячі забавки бавимося, а захищаємо Україну від навали, яка її накриє... Точніше, уже почала накривати", - звернулася Тимошенко до побратимів.

Одним з проявів нових реалій стала втрата довіри до зали, де проходять засідання фракції БЮТ. Тимошенко наказала не обговорювати в приміщеннях, які контролює Мороз, плани дій, розроблені групами її фракції.

Ключовою ж фразою зборів БЮТ були слова, сказані Тимошенко: "Якщо президент побачить, що у парламенті штиль і гладь, він ніколи не піде на оголошення дострокових виборів".

Як соціалісту Рудьковському порвали одяг. Спочатку він ходив при повному параді
Але тільки-но почалася бійка, а сорочка Рудьковського до половини виявилася розстібнута
У підсумку від сорочки мало чого залишилося. Рудьковський перевдягнувся у смугасте поло.
Але потім Рудьковсьму привезли нову сорочку. Про те, що її щойно дістали з пачки, видно по складкам на спині. Усі фото Ганни Андрієвської

Сценарії – от чим зайняті голови всіх політичних лідерів. Найпростіше соціалістам і комуністам – їм втрачати більше немає чого, їх майбутнє – тільки у коаліції з Партією регіонів.

Дострокові вибори – це мета номер один для блоку Тимошенко. Дискусія відбувається навколо того, який привід для цього краще знайти.

До дня "ікс" залишилося менше двох тижнів. Коли стрілка на депутатському "турбійоні" перетне межу між 24 і 25 липня, спливуть 60 днів після відставки уряду Єханурова. І якщо на цю дату не буде працювати новий Кабмін, то парламент підлягає розпуску.

Саме цього вимагає другий пункт статті 90 Конституції України: "Президент України має право достроково припинити повноваження Верховної Ради України, якщо: (...) протягом шістдесяти днів після відставки Кабінету Міністрів України не сформовано персональний склад Кабінету Міністрів України".

Другим варіантом для Тимошенко, до чого її поки безуспішно схиляє Микола Томенко, є перехід в опозицію – уже зараз, у цій Верховній Раді. Щоб в 2009 здобути тріумфальну перемогу на виборах президента.

Сама лідерка БЮТ вірить, що не всі шанси втрачено взяти владу вже цього року. Тому вона намагається переконати Віктора Ющенка у необхідності розпуску парламенту. Він же з перемінним успіхом схиляється до цього варіанту. Озираючись при цьому на власну партію.

Але, на відміну від БЮТ, у "Нашої України" життя ускладнене можливістю вибирати. Одна група на чолі з Юрієм Єхануровим веде переговори з Партією регіонів про приєднання до нової коаліції.

Тому БЮТ ризикує бути використаним у темну. Тобто поки Тимошенко надриватиме барабанні перепонки, слухаючи сирени власної фракції, яка блокує трибуну, "Наша Україна" під цим тиском може виторгувати в Януковича свої вимоги. Вони є, як завжди, скромними – широка коаліція між донецькими і ющенківськими за умови прем’єрства Юрія Єханурова.

БЮТ боїться, що "Наша Україна" може їх просто використати як таран – для вигнання Мороза зі спікерства і подальшого об'єднання з януковичами у нову коаліцію. Ці підозри ще більше підсилюються через те, що представники "Нашої України" брали тільки пасивну участь у вівторковому блокуванні.

Ці прості пристрої можуть зупинити Януковича

Водночас рада партії "Наша Україна" вирішила готуватися до нових виборів. Це сценарій, який пропонує запустити група під кодовою назвою "любі друзі". В цьому випадку штаб очолює Петро Порошенко, а стати першим номером списку будуть переконувати Віктора Ющенка.

Але Ющенко якщо і погодиться, то, скоріше, в разі створення суперширокого виборчого блоку, де, крім "Нашої України", буде також і блок Тимошенко. Це вже навряд треба самій лідерці БЮТ. Бо у самостійному плаванні вона має чудові перспективи навіть покращити свій результат у порівнянні з виборами 26 березня – адже до її електорату значною мірою перейде виборець Олександра Мороза.

Крім того, Тимошенко вимагатиме більшу половину списку спільного блоку з "Нашою Україною", посилаючись на власний рейтинг, який у кілька разів перевищує президентський.

Але це – варіанти далекого, а, може, і малоймовірного майбутнього. Поки помаранчеві намагаються вирішити задачу-мінімум: показати недієздатний парламент. Навіть якщо він буде час від часу прориватися крізь сирени результативними голосуваннями, очевидно, нормально працювати він не зможе. І рано чи пізно доведеться апелювати до Ющенка з вимогою розгону.

Перший день протистояння завершився нічиєю. Коаліція Партії регіонів, Соцпартії та комуністів домоглася свого – першим віце-спікером обрано Адама Мартинюка. Тобто формально завдання вирішено.

Прихід Мартинюка на місце заступника Мороза був принциповим для лідера соціалістів – адже тепер зі спікером судяться нашоукраїнці та особисто Тимошенко. І вимогою для судового забезпечення їхнього позову є заборона Морозу вчиняти будь-які дії в рамках затвердження нової коаліції. Тобто його хочуть позбавити спікерських повноважень доти, доки в суді не буде вирішено питання по суті.

Чи накладати арешт на діяльність Мороза, буде вирішено найближчими днями. Враховуючи, що це лояльний до влади Печерський райсуд Києва, шанси помаранчевих тимчасово усунути спікера є високими. І якщо б не було Мартинюка, вести сесію стало би просто нікому. Відтак можна було б спокійно готуватися до дострокових виборів.

Однак Мартинюк став першим віце-спікером, і це перемога Мороза. Поразка ж його у тому, що він викликає ненависть у понад 200 депутатів. І навіть прихід "Нашої України" у широку коаліцію потягне за собою відставку Сан Санича – адже крісло спікера доведеться звільняти або для Януковича (якщо прем’єром буде Єхануров), або для Єханурова/Порошенка (якщо прем’єром буде Янукович).

Крім того, поразка нової коаліції в тому, що, навіть оголосивши про її створення, вони не можуть нормально працювати. Депутати не чують один одного – ні в прямому, ні в переносному сенсі.

Але навіть у разі дострокових виборів парламентський розклад навряд чи суттєво зміниться. В опозиції буде 150-200 депутатів, які завжди здатні блокувати Верховну Раду. Єдине радує – коаліцію в новій Верховній Раді можна буде створювати безкінечно довго, розтягуючи кайф влади – оскільки такий, достроково обраний парламент, не може бути розпущено протягом року.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Реклама:
Головне на Українській правді