В Росії судять українця за те, що він називав росіян "москалями"

Середа, 13 вересня 2006, 17:33

В Росії, котра стверджує, що будує демократію, вирішили засудити українця-громадянина Росії за зневажливі висловлювання про російський народ, розміщені на форумах українських інтернет-видань.

"Українська правда" вирішила опублікувати матеріали російського видання "Газета.ру", щоб ознайомити українських читачів з "унікальним" випадком, що стосується безпосередньо їх усіх.

Наврядчи можна було уявити, що в Україні можуть судити за коментарі на інтернет-форумах. Але в Росії, виявляється, можливо все.

"Велика й могутня" дуже яскраво виявила своє ставлення до свободи слова. За публічне вираження національної ворожнечі через інтернет обвинувачуваному громадянинові Росії загрожують два роки позбавлення волі.

Цікаво, а скільки потрібно було б давати російським політикам а ля Жириновський, котрі не підбирають слів щодо українців під час прямих ефірів на каналах із міліонними аудиторіями?

Мешканця Новосибірську судять за розпалення національної ненависті до російського народу. Українець за національністю, син відомого вченого, почував себе знедоленим у своєму середовищі і на українському інтернет-форумі закликав вивезти всіх кацапів на Нову землю як націю "дебілів і виродків".

У понеділок у суді Радянського району Новосибірську розпочався процес по кримінальній справі про розпалення національної ворожнечі в інтернеті. Підсудний – 36-річний мешканець Академмістечка Тарас Зеленяк. Корінний мешканець Новосибірську, але українець по національності, син відомого вченого Сибірського відділення РАНЕЙ Тадея Зеленяка (що походить зі Львову), він активно виступав проти російського народу на форумі одного з українських сайтів.

Учасники інтернет-дискусії, що неодноразово вимагали від модератора заблокувати доступ для Зеленяка, в результаті дочекалися того, що інтернет-провайдер сам написав заяву на свого користувача у ФСБ.

Зеленяк, виступаючи під ніком Новосибірськ-2, усіляко принижував гідність російського народу, звеличуючи "природну перевагу українців".

За даними прокуратури Радянського району, ще в 2004 році Зеленяк уклав договір про надання інтернет-послуг з новосибірською фірмою "Перша миля".

Із січня 2005 року користувач став не просто цікавитися політичною ситуацією на Україні, але й активно брати участь у дискусіях на українських форумах. Зокрема, особливий слід він залишив на двомовному форумі сайта www.proua.com, де красномовно розмірковував про різні події суспільно-політичного життя в Росії і в Україні.

За словами представників прокуратури, у коментарях Зеленяка червоною ниткою проходила думка про "перевагу українського народу над російським", пропаганда ненависті до росіян, не говорячи вже про те, що росіяни в його повідомленнях називалися не інакше як "москалі" і "кацапи".

Як повідомив слідчий Радянської прокуратури Максим Мозоляк, що вів справу Зеленяка, переказувати висловлювання підсудного немає необхідності, аби зайвий раз їх не тиражувати.

Але для кореспондента "Газети.Ru" не склало великоих труднощів знайти їх на форумі сайту. "Росіяни – нація тупих рантье, що марять своєю винятковістю", – так звучать найменш образливі висловлювання Новосибірська-2.

"Роки ленінської селекції, десятиліття безпробудного пияцтва і виродження сіл, демографічна ситуація, що постійно погіршується, нанесли російському генофондові незворотні втрати. Напрошується невтішний висновок: росіяни – нація дебілів і убивць".

"Переселимо всіх кацапів на Нову землю, я навіть готовий стусана їм під зад відважити", – пропонував Зеленяк.

Його особа швидко викликала неґативну реакцію у більшості інших відвідувачів форуму. Багато хто неодноразово звертався до модераторів форуму з проханням закрити доступ для IP Новосибірська-2.

Проте мешканець Новосибірську продовжував брати участь у дискусіях і, як написано в обвинувачувальному висновку, "використовував у своїй мові слова, вирази, порівняння й оцінки провокаційного характеру, що не допускають двоякого тлумачення й спрямовані на образу почуття національної самосвідомості російської людини".

Відповідно до інформації, наданої "Газеті.Ru" в прокуратурі Радянського району, Зеленяк неодноразово і навмисне відпускав подібні неґативні висловлювання на адресу росіян.

Утім, мешканець Новосибірську міг би й далі розпалювати національну ворожнечу в інтернеті, якби не його провайдер.

На початку цього року компанія "Перша миля" звернулася до силовиків із заявою з приводу висловлювань свого користувача, а в лютому за матеріалами Новосибірського УФСБ прокуратура Радянського району почала справу згідно з ч. 1 ст. 282 КК ("Початок національної, расової і релігійної ворожнечі"). Зеленяка затримали.

Слідчі вилучили з його квартири системний блок комп'ютера, у якому зберігалися всі коментарі, зроблені на форумі. Філолого-лінґвістична експертиза підтвердила, що висловлювання, які використовував Зеленяк, містять зневажливе ставлення до росіян, хоча нецензурних слів у них майже немає.

Крім того, обвинувачуваний пройшов психолого-психіатричну експертизу, котра показала, що він осудний, але потерпає від"постійного почуття самотності з прагненням продемонструвати свою ориґінальність".

Підготувавши матеріали кримінальної справи, прокуратура передала їх до суду. Як заявив у понеділок журналістам прокурор Сергій Самулін, базу доказів, зібрану під час попереднього розслідування, він вважає достатньою. "Дану справу можна вважати рідкісною, тому що ми вперше розглядаємо випадок публічного вираження національної ворожнечі через інтернет", – цитує слова Самуліна "Інтерфакс".

На першому судовому засіданні Зеленяк відмовився визнати себе громадянином Росії, незважаючи на те, що ніякого іншого паспорта, крім російського, у нього немає.

Він пояснив, що ще в 1999 році до нього з доручення військкомату прийшли міліціонери довідатися, чому Зеленяк не встає на військовий облік. Тоді він заявив їм, що не вважає себе росіянином і не збирається виконувати свій військовий борг перед Росією. А при обміні паспортів він нібито зажадав залишити йому радянський документ, але його визнали недійсним, і Зеленяку "довелося одержати паспорт із вказанням російського громадянства".

Що стосується висловлювань, Зеленяк заявив про те, що вони йому не належать. І, схоже, довести його авторство справді буде не так просто. Як стверджує захист, для цього необхідно як мінімум залучити до розгляду власників українського порталу.

Шоправда, наразі районний суддя Алла Гараева вважає необґрунтованими заяви підсудного стосовно того, що в матеріалах справи бракує документів про реєстрацію українського сайту. Клопотання захисту про повернення справи до прокуратури було відкинуте, але, оскільки викликані свідки до суду не з'явилися, була оголошена перерва в слуханнях до 4 жовтня.

Максимальне покарання, що загрожує Зеленяку за пред'явленими обвинуваченнями, – це позбавлення волі терміном до двох років. Його колишні співрозмовники по форуму сприйняли цю новину по-різному. "Ну ось і розплата", – порадів один з учасників форуму. "Ну так, свобода слова в Росії пішла далі нікуди", – відповів інший. "А от цікаво, росіян за зневагу до українців судити будуть?".

Семен Столяров, Катерина Смірнова, "Газета.ру"

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Реклама:
Головне на Українській правді