Брюссельські конфузи Януковича

П'ятниця, 15 вересня 2006, 22:48

Віктор Янукович – це своя людина у Брюсселі. Тільки штаб-квартиру НАТО він відвідав уже вп’яте! Як розповів генсек Альянсу Яап де Хооп Схеффер, український прем’єр похвалився йому цим фактом під час зустрічі. Можна битися об заклад, що принаймні одну з цих поїздок Янукович зробив за гроші НАТО, яка практикує ознайомчі візити до своєї штаб-квартири для різноманітної публіки.

Попереднього разу в Брюсселі Янукович прибув як прем’єр у 2004 році. Тоді він привіз до України підписану угоду про доступ до ринків країн ЄС. Зараз – розбиті мрії про вступ до НАТО та низку конфузів.

До готелю "Шератон", обраного для поселення, Янукович прибув у середу вночі з сиренами і кортежем, який розтягнувся на квартал. На 24 поверсі український прем’єр зайняв два номери, включаючи президентські апартаменти.

Вилазка до Європи була чудовою нагодою для Януковича розслабитися після українських проблем, але, приземлившись, він скасував заплановану вечерю в місті, яка в програмі значилася як "приватна" і мала відбутися в ресторані з романтичною назвою "Млин під липами".

Усі заходи в рамках візиту вирішили спресували в один день, і в підсумку представники протоколу довго думали, як між рядом зустрічей нагодувати Януковича обідом.

Відкрив свій робочий день Янукович сніданком з єврокомісаркою Бенітою Ферреро-Вальднер, після чого відбулася прес-конференція.

"Хелоу, май нейм із Віктор!"
"Пішли, Віктор, я тебе євроінтегрую"

Перші п’ять хвилин, поки виступала представниця Євросоюзу, Янукович тримався в руках, усміхався, озираючись на всі боки, нервово стискуючи і розтискуючи кулаки. Але хвилювання його перемогло.

Янукович стримувався у присутності єврокомісарши як міг

Фраза, заявлена ним на початку, представила наміри прем’єра в заплутаному вигляді. "Україна є неприхильним сторонніком інтеграції в ЄС", - сказав Янукович. І це була тільки перша невдача глави уряду протягом одного брюссельського дня.

Янукович пообіцяв у присутності Ферреро-Вальднер, що буде боротися за ухвалення 21 закону, які є необхідними для вступу до Світової організації торгівлі. Після цього – створення зони вільної торгівлі з Євросоюзом.

"Люди добрі, ви можете їх розбудити?!"

У розмові з представниками ЄС Янукович обрав правильну тактику, не дратуючи їх згадками про бажання отримати членство в Євросоюзі.

Єдиний раз він обмовився при Ферреро-Вальднер. "У нас є тверді наміри вибудовувати стабільні відносини з ЄС, які б зрештою привели б до вступу в Євросоюз", - сказав Янукович.

Почувши це, єврокомісарка стала однакового кольору з власним малиновим костюмом. Вона відповіла: "Я не скажу, що сьогодні стоїть питання членства України в ЄС. Як буде в майбутньому – подивимося".

Далі Янукович поїхав до НАТО, де сталися уже всім відомі події з відмовою підтримати приєднання України до Плану дій для здобуття членства в Альянсі.

"Яап, а де у вас тут вихід із НАТО?"

Зайшовши до зали засідань, де зібралася комісія "Україна-НАТО", генсек провів українського прем’єра по колу вздовж круглого столу. Оскільки країни Альянсу були представлені послами, Янукович нікого не знав у обличчя. Схеффер представив йому кожного дипломата, на що прем’єр відповідав просто кивком голови, і лише кілька разів словами "Добрий день".

Потім Схеффер підвів Януковича до його місця. "Ми з нетерпінням чекаємо, коли ви, як обраний парламентом прем’єр-міністр, розкажете нам про свої плани щодо співпраці України з НАТО!", - зрадів Схеффер. Він навіть підійшов до Януковича, щоби включити йому мікрофон.

Але подальший перебіг подій навряд чи порадував Схеффера. Те, про що казали йому українські гості протягом останніх півтора року на кожній зустрічі, він не почув. Янукович зачитав з папірця, що хоче і далі жити в рамках програми "Інтенсивний діалог", а План дій для здобуття членства просто не згадав.

Можливо, під впливом цього, можливо, виникли якісь невідкладні справи, але тільки-но Янукович виголосив половину промови, як Схеффер просто розвернувся і став шепотітися зі своїм помічником.

Генсек НАТО прямо під час виступу Януковича розвернувся і почав розмову з помічником

Потім відбулася прес-конференція, де Янукович повторив відповідь, яку почув за кілька годин до того від Ферреро-Вальднер – коли її запитали про членство України в ЄС. Янукович симетрично повідомив, що Україна не готова до Плану дій стосовно вступу в Альянс, але в майбутньому нічого виключати не можна.

"Тримайте мене, бо я на нього зараз накинуся!"

Наступним пунктом програми Янукович відбув на засідання Ради співробітництва Україна-ЄС, яке не принесло історичних рішень, а проходило, як кажуть в таких випадках, "у робочому режимі".

Усі й так знають, що Київ хоче спрощення візового режиму, і угоду про це прагнуть підписати під час самміту Україна-ЄС у Гельсінкі, а переговори щодо створення зони вільної торгівлі з Євросоюзом не можуть і не почнуться до вступу України в СОТ. Але рано чи пізно це відбудеться, і зона може стати головним подарунком ЄС в новій базовій угоді, яку вони мають укласти з Україною.

Ще одне знакове для єврооптимістів словосполучення – "Асоційоване членство в ЄС" – Янукович не згадував.

"Ми будемо наближатися до ЄС не гаслами, а конкретною кропіткою роботою", - прочитав свій виступ на прес-конференції Янукович.

Протягом перебування в Брюсселі Янукович не забував підкреслювати, що тільки за часів його керівництва урядом відбувався якийсь прогрес у стосунках з ЄС.

"У мене була можливість ще раз переконатися, що від слів треба швидше переходити до справи. Тому ця перерва у півтора-два роки, коли я не бував у Брюсселі, переконливо свідчить, що від євроромантизму треба переходити до європрагматизму", - сказав Янукович.

Зраділий, що його не докучатимуть темою перспектив вступу України до ЄС, міністр закордонних справ Фінляндії Ерккі Туоміойя повернув Януковичу пас: "Мені легко зрозуміти вашу концепцію про європрагматизм, тому що нас у Фінляндії теж називають прагматиками".

І так само під час прес-конференції в Євросоюзі Янукович не забув передати привіт московським друзям: "За час після виборів 2004 року ми переконалися, що національні інтереси України у стосунках зі стратегічним партнером Росією треба не тільки зберегти, а значно посилити. І так буде завжди".

Подібні фрази Янукович вживав при кожній зручній нагоді. Невідомо яким піарником придуману метафору, що Україна буде "мостом" між Росією і Євросоюзу, у Брюсселі Янукович застосував тричі. Це тільки на доступних для преси заходах.

Нудний тон прес-конференції після Ради співробітництва Україна-ЄС зумів зламати тільки місцевий журналіст, який поцікавився у фінського політика, як йому взагалі почувається, коли він сидить за одним столом з Януковичем.

Ерккі Туоміойя аж почав заїкатися. "Н-н-ну, парламентські вибори цього року відбулися нормально, демократично... Всі це визнають. А з українським прем’єр-міністром ми обговорили різні питання, в тому числі нелегкі. Ми відкрито говорили про корупцію і уряд України визнає, що ще треба багато працювати".

Янукович, коли зрозумів, який камінь кинув в його город журналіст, чомусь почав усміхатися. Хоча питання було не йому, український прем’єр вирішив відповісти. Вийшло трохи невпопад. "Я впевнено почуваюся у всіх ситуаціях, тому що в своїх діях спираюся на власні переконання, економічні та політичні", - сказав Янукович.

Далі українського прем’єра чекало інтерв’ю каналу "Євроньюс", журналістка якого вирішила поекспериментувати з Януковичем. "Мені треба за сценарієм, щоб я вас зустріла біля ліфта, ми це зняли, а потім разом пішли записувати інтерв’ю", - розповіла вона свій творчий задум Януковичу.

"Де мені стати? Тут?", - покірно погодився він.

"Тут. Чудово. А тепер ідіть на мене, я знімаю!", - попросила журналістка.

"Іду!", - відповів Янукович, розкинувши долоні, щоб вкотре привітатися з представницею "Євроньюс".

Коли двері за прем’єром і репортером закрилися, працівники протоколу нарешті розслабилися... На п’ятнадцять хвилин. Бо далі був найцікавіший пункт програми – виступ на конференції Європейського політичного центру. Це був єдиний захід, де можна було побачити Януковича не протягом сухих десяти хвилин прес-конференції, а принаймні годину.

Послухати антигероя помаранчевої революції зібрався майже повний зал готелю "Ренесанс". Не зраджуючи традиції, Янукович відчитав свій 15-сторінковий текст.

Пощастило тим, хто зайняв місця у перших рядах. У них на стільцях уже лежав текст Універсалу національної єдності, перекладений англійською і французькою мовами, а також роздрукований сам виступ Януковича.

Якщо уважно дивитися на Януковича, то у дзеркалі за ним можна побачити привид кучмізму - радника прем'єра Анатолія Орла

Але такий жест організаторів зіграв злий жарт з прем’єром. Оскільки до промови в останній момент вносили правки, то можна було відстежити, в яких місцях Янукович захотів змістити акценти, де підкреслити свою значимість, а де, навпаки, не висовуватися.

Наприклад, Янукович доволі красномовно вирішив поміняти порядок слів в одному красивому реченні. У попередньо підготовленому і розданому тексті значилося: "Кольором нашого уряду є колір національного прапора, а політичним кредо – об'єднання суспільства навколо спільної політики президента Ющенка, Верховної Ради та Кабінету міністрів".

Але в кінцевому варіанті, який зачитав Янукович, стояло інакше: "Кольором нашого уряду є колір національного прапора, а політичним кредо – об'єднання суспільства навколо спільної політики Верховної Ради, Кабінету міністрів та президента Ющенка".

Тобто глава держави з першого місця був відправлений на останнє.

Або, коли мова зайшла про газ до Європи, Янукович мав заявити: "Я обіцяю вам, що поставки енергоносіїв через наші трубопроводи будуть у повній безпеці. Україна виконає свої зобов’язання перед вами".

Але в підсумку Янукович вирішив не ризикувати власним іменем. Тому він сказав: "Ми впевнені, що поставки енергоносіїв через наші трубопроводи будуть у повній безпеці. Україна виконає свої зобов’язання перед вами".

Як і в інших випадках, виступ Януковича не вирізнявся сюрпризами і не містив жодного речення про те, що Україна хоче бути членом Євросоюзу. "Оскільки ні Україна, ні ЄС не готові сьогодні обговорювати питання членства, нам треба домовитися про те, яким чином ми працюватимемо для розвитку тісніших стосунків", - повідомив Янукович.

Єдиним натяком була фраза, в якій Янукович зізнався про трансформації у своєму організмі: "Як прем’єр-міністр, я визнаю необхідність інтеграції України в Євросоюз більше, ніж коли я виступав перед вами у 2004 році".

При цьому він знову приписав собі всі заслуги в європейському напрямку. Перший раз, коли повідомив: "Проект плану дій Україна-ЄС був розроблений під час мого першого прем’єрства". Другий раз, коли заявив: "Хочу нагадати, що під час мого візиту до Брюсселя у 2004 році було підписано двосторонній протокол з ЄС про доступ на ринок товарів та послуг".

Чи міг Янукович після революції уявити, що повчатиме брюссельців, розповідаючи, що тепер в Україні нова система влади і саме прем’єр є ключовою людиною в ухваленні рішень.

Почуття самолюбування наростало у Віктора Федоровича, який під час відповідей на питання почав кокетувати: "Ще два роки тому на мою адресу лунали недоліки, що я не став політиком національного рівня, а залишився політиком провінційним. Дійсно, в мене є цей недолік. Для мене важливі питання, які турбують людей. Я родом з регіону, який дає 25% валового внутрішнього продукту... У політиці, економіці та в житті дуже важливо, щоб партнер був чесним і передбачуваним. Це мій принцип і в політиці, і в економіці, і в житті".

Здається, з цим твердженням не погодився би дехто на Банковій...

Однак Янукович не був би Януковичем, якби знову не порадував кількома ляпами. Під самий вечір він вдруге за день приїхав до будинку Єврокомісії, де провів зустріч з її віце-президентом, давнім опонентом інтеграції України в ЄС Гунтером Ферхойгеном.

Коли вони вийшли на прес-конференцію, судячи з обличчя Ферхойгена, могло здатися, що Янукович застосував проти нього улюблений прийом "кулаком в печінку". Усі емоції єврокомісара, який більше ніж на три годині затримався на роботі, були написані на обличчі.

"Боже, коли це скінчиться!"

А Янукович спочатку по Фрейду обмовився: "Прискорення стосунків між Україною і Росією – це те, чого очікують люди як в Україні, так і в Євросоюзі".

Потім почалися відповіді на запитання, жодне з яких мало того що не було адресоване європейському чиновнику, так ще й не стосувалися теми ЄС. Коли нарешті брифінг закінчився, Янукович протягнув Ферхойгену руку, щоб потиснути її на фоні синього прапору з зірочками. Але Ферхойген... просто її не потиснув, а обійшов Януковича і пішов до дверей. Шоковані журналісти спочатку не зрозуміли, що відбулося, але перегляд відеоплівки підтвердив жахливі підозри.

"Дружбан, дай п'ять! Чому ні?"

Щоправда, прес-секретар Ферхойгена потім запевнив, що його шеф цивілізовано попрощався з Януковичем шляхом рукостискання, але уже коли той сідав у машину...

...У машину, яка відвезла Януковича до аеропорту, звідки він взяв курс на Батьківщину.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Реклама:
Головне на Українській правді