Ватерлоо Януковича на сьомому поверсі Кабінету міністрів

П'ятниця, 29 вересня 2006, 00:01

Досі в українській політиці була тільки одна історія, коли порядок розташування керівників держави за столом був знаком, красномовнішим за слова, сказані ними. "Розсадка по-французьки" восени 2002 року під час самміту НАТО в Празі була влаштована так, щоб тодішній президент-вигнанець Леонід Кучма не був сусідом Тоні Блера.

Але тепер українська політика має ще один конфуз – "розсадка по-донецьки". Це коли Янукович запросив Ющенка на засідання Кабміну, але через суперечку навколо центрального крісла візит глави держави довелося скасувати.

Це – одне з пояснень причин, чому Ющенко не прийшов на зустріч з урядовцями, яка планувалася в четвер. За кілька хвилин до початку засідання президентський штандарт, встановлений у великій залі уряду, було згорнуто.

Як розповідають джерела в апараті Кабміну, Ющенко навіть виїхав з Банкової до Януковича, і дівчина з управління протоколу Кабміну пішла з квітами зустрічати його біля дверей будинку на Грушевського 12/2.

Однак, дізнавшись від власних людей, що йому пропонується крісло не по центру президії, а праворуч від Януковича, Ющенко розвернув кортеж назад. Настав час і главі держави показати характер в умовах холодної війни з Януковичем. Хоча, можливо, більш красномовною демонстрацією сили Ющенка було би зайти до зали і спокійно сісти посередині, на місце Януковича.

Втім, є інше неофіційне пояснення відмови Ющенка прибути в Кабмін. За словами одного з губернаторів, Ющенко обурився наміром Януковича вимагати відставки п’яти керівників обласних адміністрацій – людей, які перебувають у президентській вертикалі та є членами помаранчевих партій.

Уже пізніше постпред президента в Кабміні Арсеній Яценюк заявив, що Ющенко і не збирався приходити, бо йому немає чого робити на цьому засіданні: "Це було суто внутрішнє засідання уряду за підсумками восьми місяців, а макроекономічну динаміку можна зрозуміти за підсумками 9 місяців або року".

У будь-якому разі, засідання Кабміну в четвер відбувалося в умовах обміну словесними боєголовками, але так і не завершилося захопленням Януковичем нових владних хуторів у цій битві за повноваження.

Демаршу Ющенка нічого не передувало – так, за п’ять хвилин до назначеного часу в зал Кабміну зайшов секретар Ради національної безпеки Володимир Горбулін, присутність якого на уряді виглядає логічною тільки за наявності президента.

Горбулін попрямував до головного юриста в апараті Януковича Олександра Лавриновича – людини, яка була автором останнього конфлікту між прем’єром і президентом з повернутими указами. "Бачите, це я до нього підійшов! Це, щоб ви знали – знак політичного консенсусу", - сказав Горбулін, протягуючи Лавриновичу руку.

Потім зайшли Мороз і Янукович. На місці, де п’ять хвилин тому стояла табличка "Віктор Ющенко", тепер значилося ім'я та прізвище спікера парламенту.

"О, а де президент?"

Почавши виступ, Янукович вирішив підкреслити, що засідання відкрите для преси, і це "яскраво свідчить про розширення свободи слова в Україні". Аргумент пролетів мимо мішені, тому що пускати журналістів на урядові збори почали ще за Лазаренка.

Вступне слово Януковича розвивалося за тією ж логікою, що і промови інших прем’єрів на аналогічних засіданнях – у всіх негараздах винуваті уряди, які працювали до цього. З цього почала Тимошенко, з цього ж – Єхануров, тепер ось – Янукович. При цьому кожен з них вважає справою честі критику підкріпити заявою: "Я не хотів би, щоб це сприймалося як докори нашим попередникам...".

Охочі почути виступ Януковича повністю могли це зробити на каналі його радника Едуарда Прутніка, який вирішив заповнити вечірній ефір так, як це років п’ять тому робив УТ-1, транслюючи промови Леоніда Кучми у повторі.

"Всім слухати мене! Один раз тут, а другий - по телевізору"

Репліка ж, яка стала прелюдією до скандалу на засіданні уряду, ілюструвала обурення Януковича губернаторами, які погано готуються до зими.

"Не можете вирішувати це питання? Скажіть про це публічно, ми подякуємо, і будуть інші працювати", - попередив Янукович. Це речення не значилося у проекті промови Януковича, розміщеній на сайті Кабміну, і, очевидно, було вписано в останній момент.

Також у останній момент в проекті постанови з'явився пункт номер чотири. "...Порушити перед президентом питання про доцільність перебування на займаних посадах керівників Полтавської, Тернопільської, Харківської, Херсонської, Чернігівської областей за незадовільне вирішення проблем, що стримують соціальний і економічний розвиток у державі".

Як зізнався перший заступник міністра Кабміну Олександр Лавринович, він до початку засідання навіть не знав, що в постанові з'явився такий пункт.

Автором ідеї звільнити п’ятьох губернаторів, за даними джерел "Української правди", виступив віце-прем'єр Андрій Клюєв.

Чорний список на звільнення складався з п’яти прізвищ – губернатор Полтавської області Валерій Асадчев, Тернопільської – Іван Стойко, Харківської – Арсен Аваков, Херсонської – Борис Сіленков та Чернігівської – Микола Лаврик. Всі як один є членами партій, що підтримують Ющенка.

Після виступу Януковича члени уряду звітували про свої досягнення і промахи попередників.

Виглядало це як суцільне "бу-бу-бу-бу", особливо відзначився міністр економіки Макуха. Нудьга, як завжди на подібних засіданнях, почала з'їдати усіх присутніх.

"Віро Іванівно, не спіть, бо помітить Залізний господар"
"Не страшно, он Валентині Петрівні сняться лондонські біржі"

Щоб не заснути, губернатори стали обмінюватися записками. Так, хтось послав постпреду президента Арсенію Яценюку коротке послання з подвійним змістом: "Народ не візьмеш на макуху".

"Народ не візьмеш на макуху". Цитата з Бориса Олійника

Але, засмучений неприходом Ющенка Янукович явно не планував спати. Від одноманітності промовців він поступово став втрачати рівновагу. І під час виступу першого заступника міністра фінансів Вадима Копилова Янукович зірвався: "Я бачу, що ви не розумієте, що таке регламент? Ви виступаєте більше 10 хвилин! Я ж усіх попереджав!"

Представник Ющенка Арсеній Яценюк уклався у п’ять хвилин. Це був дебют публічної перепалки між урядом і секретаріатом президента, яка до цього відбувалася у формі заяв. На гнітючому фоні засідання Яценюк вирішив познущатися над Кабміном. "Україна має одну з найкращих динамік на пострадянському просторі!", - заявив він у відповідь на заяви Януковича про кризу.

Далі Яценюк порадив уряду зосередитися на проблемах власного регіону: "Вибух на шахті імені Засядька вимагає реформування вугільної галузі в цілому. Якщо ми це не робитимемо, то і далі разом з вугіллям витягуватимемо тіла шахтарів".

Захищати губернаторів від запланованого звільнення Яценюк взявся зі словами, що за ситуацію в регіоні крім керівників обласних адміністрацій "солідарну відповідальність несе уряд".

"І є пропозиція від президента обговорити це питання, щоб конструктивно його вирішити", - додав Яценюк.

"О, вам вітання від президента. Він їхав сюди, але десь по дорозі загубився"

Наступним на трибуну піднявся один з губернаторів, внесений у чорний список – керівник Тернопільщини Іван Стойко, який почав сипати цифрами на виправдання.

Тоді вже знову не витримав Янукович, і звернувся Яценюка: "Я відповім вам, Арсеній Петрович, і відповім вельмишановному Віктору Андрійовичу... Ми ніколи не будемо гостями у регіонах... У постанові іде мова про звернення до президента розглянути питання доцільності перебування на посаді, а не про звільнення".

"Я просив би, щоб ми не повторювали випадки у Луганській області. Поїдьте, подивіться, що робиться в Луганській області – я вас запрошую! Я був на представленні губернатора, і відчув, що область зруйнована! Півроку там не було голови обласної адміністрації. Якщо ми так вирішуватимемо кадрові питання, то подяки від людей не буде", - зазначив Янукович.

Потім він звернувся до губернатора. "Цей лепет, що ми маємо досягнення – не повинно його бути! Про досягнення хай говорять люди", - сказав Янукович. "Якщо у вас ще буде така можливість, я хочу, щоб наступного разу ви говорили з такої точки зору. Я з вас спитаю! І сідайте на місце, тут не Верховна Рада", - метнув блискавки Янукович у Стойка.

Але на трибуну і далі виходили губернатори, над якими нависло звільнення. Відчуття, що цю екзекуцію Янукович не переживе, з'явилося під час виступу керівника Херсонщини Бориса Сіленкова – це було щось середнє між істерикою і проповіддю.

"Якщо ви мені не вірите, то сформуйте комісію, і нехай вона поїде до нас і запитає, хто такий Сіленков? Та я люблю Херсонщину! Я маю трьох синів – і якщо нам доведеться вмирати за Україну, то ми будемо вмирати стоячи, а не на колінах!", - заявив він Януковичу.

Ситуація стала загострюватися. На допомогу Януковичу кинулися Микола Азаров, Андрій Клюєв і Юрій Бойко, які почали критикувати губернатора. Сіленков покликав в адвокати голову Фонду держмайна Валентину Семенюк.

"Я можу підтвердити, що приїжджала на Херсонський хлопчато-бумажний комбінат... Там одну фабрику прихопила одна банда, другу фабрику – друга банда, третю – третя банда! І я вистояла на трибуні в присутності губернатора вісім годин, і ми зняли питання, ми виграли суд першої інстанції про повернення комбінату у держвласність", - дала Семенюк свідчення на користь Сіленкова.

"Ех, чайку б хряпнуть заспокійливого...
Ну, так набагато краще!"

Відчуваючи, що фінал загрожує розколом, Янукович відступив. Він запропонував створити комісії стосовно п’яти керівників областей, яких зібралися звільнити. Але губернатори продовжували психологічну контратаку.

Вибух метану в окремо взятій голові

Наступним відбиватися вийшов керівник Чернігівщини Микола Лаврик. Ця людина відома тим, що колись отримала посаду губернатора, бо дала правильну відповідь Ющенку. (Як одного разу розповів президент, виглядало це так: "Я запитав у нього під час однієї розмови: "Красти будеш?". Він сказав: "Ні".)

От і зараз Лаврик попередив Януковича: "Я стверджую, що влада на Чернігівщині чесна, вона не краде, вона не відбирає ні одного підприємства, ні одного магазина!".

"Я вам не заздрю, я вам співчуваю", - відповів Лаврику розчулений Янукович. "Скільки разів я був на Чернігівщині, то завжди було боляче дивитися людям в очі, бо як там важко працювати, і які там бідні люди. З ранку до ночі п'ють, а потім з ночі до ранку знову п'ють – бо немає чого робити. Ви згодні зі мною?"

"Сто відсотків згоден!", - відчеканив Лаврик. Губернатори від "Нашої України", які зібралися на гальорці зали засідань, почали сміятися і аплодувати. Здалося, що це перелом у ході засідання уряду, і автори ідеї відкусити в Ющенка п’ятьох губернаторів зламали зуби.

Янукович сприйняв це як знущання над собою: "Оплески, які сьогодні тут були у залі… я все це добре-добре розумію. Хто хоче плескати на Майдані, то я вам такі умови дуже-дуже швидко дам! Там будете плескати! А в уряді всі повинні працювати і відповідати за результати нашої роботи".

За цим безумством Черновецький так і не виступив. Хоч і написав промову

Янукович попередив, що буде драти в три шкури всіх чиновників: "І для мене мало значить, хто в яку церкву ходить!"

"Я хотів би попередити всіх, хто вважає, що можна буде й далі гратися на політичних емоціях і відходити від особистої відповідальності. Чиновники тут у Києві навчилися гратися в політику – замість того, щоб вирішувати питання!"

Тут у Януковича почала говорити підсвідомість – його явно хвилював розлад у стосунках з Ющенком: "Заполітизований чиновник шукає у мутній воді своє безвідповідальне місце, як зорієнтувати президента, що хтось на нього не так дивиться". Кого він у цей момент мав на увазі – незрозуміло.

Янукович готовий потримати крісло для Ющенка. Тільки не в центрі

Потім Янукович ще раз додав: "Безумовно, ми будемо співпрацювати з президентом, і завжди думка президента буде врахована при підготовці програм уряду".

Далі Янукович подобрішав і закликав губернаторів: "Звертайтеся до уряду, будемо вам допомагати, щоб ви там у областях не варилися у власному соці". Подумавши, Янукович виправився: "Тобто у власному соку".

"Фу, Виктор Федорович, вы не знаете нашей мовы! Трэба казать не "в соці", а "в соку"

Янукович також закликав губернаторів і голів обласних рад порозумітися між собою. "Вам після цього засідання, коли будете повертатися додому, треба сісти в один автомобіль, в один літак, в одне купе..."

"І на Канари?", - запитав веселий голос із залу. Янукович репліку не почув, бо далі зробив дуже серйозну пораду своїм підлеглим. "Ті, хто сидять на схемах відмивання бюджетних грошей, мають зрозуміти, це питання тимчасове. І закінчиться воно погано. Тобто це питання безперспективне. Краще відмовитися від цієї практики якнайшвидше".

Далі ж почалися п’ять хвилин жаху для Романа Зварича.

Янукович оголосив намір поставити постанову на голосування у незмінному вигляді. Тобто з фактичною рекомендацією Ющенку звільнити п’яти губернаторів.

Руку підняв Юрій Луценко: "Шановний Вікторе Федоровичу, аргументи, висловлені губернаторами, є достатні для того, щоб змінити формулювання щодо зняття з посади. І чому губернатор Полтавської області, який три місяці на посаді, має позитивну динаміку, має бути не попереджений, а відразу звільнений? Я знаю, що херсонський губернатор робить все для покращення ситуації. В такому вигляді постанова не відповідає духу об’єктивності".

Луценко - Гриценку: "Толік, треба рятувати президента!"
"Нічого, зараз Зварич вийде на арену"

Луценка підтримав міністр сім'ї та молоді Павленко. "Все, досить! Я врахую вашу думку, коли буде працювати комісія по цим губернаторам", - обірвав його Янукович.

А от потім слово взяв Зварич, який заявив, що постанова суперечить регламенту Кабміну, бо не проходила експертизу в Мінюсті. Зварич додав, що повноваження призначати та звільняти губернаторів належать Ющенку за поданням уряду.

"Але з тексту постанови не зрозуміло, ми робимо подання щодо звільнення чи всього-навсього входимо в дискусію з президентом щодо звільнення?", - почав він розтлумачувати Януковичу тонкощі.

"Ми вирішили створити комісію, спокійно розглянемо питання. Але у постанові залишимо в такому вигляді, а відповідь дамо пізніше", - парирував Янукович.

Зварич здригнувся: "Я вимушений привернути вашу увагу, шановний пане прем’єр-міністре, що таке формулювання мені здається не зовсім коректним, бо воно не вписується у статті 106 та 118 Конституції".

У відповідь Янукович зірвався – він почав розповідати, що його метою є не відставка губернатора, а усвідомлення керівником області відповідальності, яку він несе.

"Я завершив учора роботу по цьому питанню близько півночі... Майте на увазі і я попереджаю всіх, в тому числі і вас, Романе Михайловичу! – всі, хто стоять на перешкоді підняття рівня відповідальності за свої обов’язки – я особисто ініціюватиму звільнення цих людей, в тому числі і вас!", - сказав Янукович.

"Я добре розумію свій рівень відповідальності перед українським народом, який мене обрав, і перед коаліцією! І члени уряду від "Нашої України" мають зрозуміти, що ми з вами в делікатних стосунках! У делікатних стосунках! Ми ще не підписали угоди, тому не грайтеся зі мною!", - додав Янукович.

"Я – принципова людина! Я буду з вами працювати згідно з домовленістю з президентом. Я вам казав, Романе Михайловичу, що це наша особиста домовленість! Щоб ми були єдиною командою, а не виковирювали, як стати на перешкоді єдиній справі!", - заявив Янукович.

Зварич, який намагався бути дуже делікатним, не очікував такого повороту. Він відповів, що Янукович міг його неправильно зрозуміти, бо він тільки мав на увазі, що постанови уряду мають проходити експертизу Мін'юсту, чого не було в даному випадку.

Після цього Янукович доручив Лавриновичу і Зваричу зробити експертний висновок. "Питання (відповідальності п’яти губернаторів) не знімається. Можливо, по формі воно буде іншим", - повідомив про своє рішення прем’єр.

"Дядя Ющенко, якщо звільнять Авакова, то і мене теж? Залишається тільки напитися..."

Оголосивши перерву, він уже зібрався піти на обід, який накрили в кулуарах, як до нього підійшов Зварич. Вони переговорили кілька хвилин, після чого Янукович в розмові з журналістами розсипався в компліментах: "У нас нормальні стосунки. Я йому подякував, потиснув руку, що він фахово працює міністром юстиції".

"Жодного зіткнення сьогодні не відбулося. Це початок справжньої роботи, нормальних стосунків. А звільнення – це буде постійний процес по всій вертикалі виконавчої влади. Якщо керівник не працює стабільно, не виконує свої обов’язки, то тут будуть проблеми", - пообіцяв Янукович.

Губернатори теж розходилися задоволені – вони захистили один з останніх форпостів влади Ющенка. Але сам президент зі своїм резервом так і не зустрівся – на Банковій з губернаторами переговорив його кризовий менеджер Балога.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Реклама:
Головне на Українській правді