Олесик-Телесик, або "закритоє общєство Черновецького"

Вівторок, 10 жовтня 2006, 15:33

Я подаю в суд на мера Києва Леоніда Черновецького.

Подаю за те, що контрольована ним більшість прийняла економічно невмотивоване рішення збільшити за рахунок киян прибутки "Київенерго", "Київводоканалу".

Подаю за те, що міську громаду позбавляють тисяч гектарів київської землі, від ринкового продажу якої бюджет Києва отримав би щонайменше 10 млрд. грн.

Я судитимуся з Черновецьким ще й через небачену раніше фальсифікацію на сесії міської Київради, що відбулася 28 вересня.

І цей процес буде наслідком не лише особистої позиції депутата Київради Михайла Бродського: минулого понеділка Юлія Тимошенко офіційно заявила про те, що БЮТ схвильований "комунальними" та "земельними" рішеннями Київради, а тому оскаржить їх у суді.

Останнім часом мене часто запитують: "Які у тебе проблеми з Черновецьким?". Особисто у мене – жодних.

Навіть навпаки: після того, як президент "Правекс-Банку" успішно зламав замок свого нинішнього мерського кабінету, то запрошував мене стати його першим заступником.

"Карти на стіл, все навпіл", - пригадуєте ваші слова, Леоніде Михайловичу? Ви їх сказали мені в ресторані, коли ділилися своїми планами управління містом. Тоді ви заявили, що вже маєте "російського" покупця на банк "Хрещатик" і просили мене поговорити з зацікавленими особами в Україні.

Також ви анонсували свій наступ на Андрія Іванова, і просили не перешкоджати Вам. Я тоді зрозумів, що проблеми з Черновецьким будуть у всіх киян, а я – насамперед киянин. Вашу пропозицію я не прийняв. І був правий.

Подивіться, за одну сесію Київради 28 вересня Леонід Черновецький перевернув столицю з ніг на голову.

Мешканці Києва навіть не здогадуються, що у них відбирають понад 1,5 тис га заповідних земель "Труханового острова", де, судячи з усього, незабаром з'явиться такий собі Лас-Вегас, місто-острів, куди будуть перенесені всі казино та інший ігровий бізнес столиці.

Уявляєте, які доходи матимуть ті "аборигени влади", які першими висадяться на Труханів острів? Звичайно, на сесії Київради "більшовики" формально голосували не за Лас-Вегас, а одним із рішень створили комунальне підприємство "Труханів острів", яким керуватиме представник Партії регіонів Володимир Дейнега, бізнес-партнерами, наскільки мені відомо, виступлять представники інших угрупувань міськрадівської більшості.

Запитайте "більшовиків", які з'їжджались на засідання на броньовиках-"майбахах" і "бентлі", за що, власне, вони проголосували?

Автори рішення не надали жодних юридичних документів, які б пояснювали, для чого створюється це підприємство, не підготовлено статуту, а також не врегульовано юридичний статус 1,5 тис га землі острова: вона буде власністю КП чи передається на правах оренди?

Хоча, згідно з законодавством, можна голосувати за створення КП саме після визначення цих юридичних позицій. Депутати голосували навіть всупереч рішенню екологічної комісії Київради, яка виступила проти створення підприємства.

В результаті тепер якийсь Олесик-Телесик під власні смаки напише статут "Труханового острова", і місто втратить контроль над більш, ніж 1,5 тис га заповідних земель. Тому створення цього підприємства я розцінюю як приховану форму приватизації одного з найзнаменитіших місць відпочинку киян.

До речі, наскільки мені відомо, конкурентною альтернативою створенню столичного Лас-Вегасу є район Вишневого, де велику земельну ділянку контролює новостворевана в місті "сім'я".

Подібна історія і з Жуковим островом: що збираються зводити на 1,5 тис га унікальних земель, де також створено так зване комунальне підприємство "Жуків острів" на чолі з "регіоналом"?

Що будуватимуть на сотнях гектарів інших ділянок, котрі Київрада більшістю голосів вирішила безкоштовно передати у власність, у тривалу оренду чи продати за безцінь невідомим ТОВ, ВАТ чи нашвидкуруч створюваним комунальним підприємствам?

Скептики під створення коаліції розписують правила гри та ділять портфелі, романтики – пишуть універсали. Черновецький вивів під створення більшості спільний знаменник для більшості депутатів – землю.

Він об'єднав бізнесменів у їхньому прагненні задешево оволодіти конкретною ділянкою у столиці. Більше того, аби ніхто нікого, як вони кажуть, не кинув, усі ділянки були об'єднані в так званий "общак" – в пакет. Голосуй за пакет, там і твоя доля.

Так народилося "закритоє общєство Черновецького". Одним, найбільш поважним членам "общєства" ділянки було передано безкоштовно, другим – за ціною, у три-чотири рази нижчою за ринкову вартість.

Іншим – в оренду на вигідних умовах. Задоволення їхніх інтересів – це незведені мости, непобудовані розв'язки, нереконструйовані лікарні та загальмування зведення соціального житла.

Погляньте, правляча команда міста заявляє, що Києву на першочергові потреби не вистачає декількох мільярдів гривень, і саме ці люди як депутати Київради проголосували за позбавлення міського бюджету цих мільярдів.

Правління Черновецького – це повернення в минуле століття. Адже за мерства Олександра Омельченка чимало тіньових схем перерозподілу майна громади було ліквідовано. Якщо взяти землю, то міськрада ухвалила рішення про продаж землі винятково на аукціонах.

Але контрольована Черновецьким більшість 28 вересня це рішення "підкорегувала", й одразу взялася розглядати питання "про передачу земель".

Ще треба проаналізувати, як приймалися ці рішення: депутатів не пустили до зали, обладнаної електронною системою голосування (встановити 20 додаткових робочих місць для депутатів керівники міста не можуть ось уже півроку, щоправда, ремонт у власних кабінетах провели за 3 дні), а тому сесія проходила в колонній залі, і голосування відбувалося руками.

Ми з колегами не раз ловили лічильну комісію на приписках. Наприклад, "за" голосувало 63 депутати, а головуючий на засіданні оприлюднював "за – 80".

Але потім Довгий, всупереч статті 26 регламенту Київради, самовільно позбавив мене права голосу, й на фальсифікації під час голосування вже ніхто не звертав уваги. Але чимало журналістів були свідками того, що в залі від сили було 60 депутатів, а головуючий оголошував: "за – 101". "за – 107" і т.д.

Я готовий довестити в суді, що голосування було сфальсифіковане, а самі рішення – незаконні. Це стосується не лише "земельних" питань, але й підвищення цін на комунальні тарифи.

Його мета – підвищити надходження у ВАТ "Київводоканал", що контролюється приватними особами, до 1,88 млрд. грн., хоча як для нормальної роботи цього підприємства потрібно 484 млн. грн.

У цьому контексті варто додати, що головою наглядової ради "Київводоканалу" став депутат від блоку Черновецького Анатолій Чуб, його соратниками – люди Андрія Іванова. Така ж ситуація і з "Київенерго": і стосовно цін, і стосовно контролерів.

На Черновецького чекає відставка. І вона буде наслідком не лише судових процесів, але й волі киян. Адже Леонід Михайлович їм відверто брехав, і, обіцяючи біле, робить чорне.

Подивіться самі: він обіцяв подати заяву про звільнення, якщо бодай одне будівництво в Києві розпочнеться без згоди мешканців довколишніх будинків: "Ни одна стройка в Киеве не начнется без согласия тех, кто живет рядом. В тот же день, когда за моей спиной хоть одна такая стройка начнется, я подам заявление об увольнении" (5 канал, 1.04.2006).

На одній вулиці Гончара за мерства Черновецького виникло одразу два конфлікти. А загалом по Києву їх чимало.

Він обіцяв запровадити міжнародний досвід надання земельних ділянок для містобудівних потреб на конкурентних засадах, за умови попередньої розробки інвестиційних проектів у відповідності до містобудівної документації, що пройшла громадські слухання. ("Інтерфакс-Україна", 25.04.2006) В реальності конкурси скасовано, а ділянки роздаються всупереч містобудівній документації.

Леонід Михайлович говорив про намір скасувати рішення про створення "Київенергохолдингу", куди входять "Київводоканал", "Київгаз" та "Київенерго", а також повернути в комунальну власність "Київхліб" та "Київмлин".

В дійсності контроль приватних структур над цими компаніями надійно зафіксовано.

Я вже навіть не кажу, що Черновецький обіцяв перевірити обґрунтованість тарифів на газ, водопостачання та інші житлово-комунальні послуги. "Перевірка" завершилася трикратним ростом цін на послуги ЖКГ.

І наступні слова, сказані Черновецьким: "В принципе, ни одного коммунального предприятия за пять лет моей работы в Киеве, кроме двух-трех, которые обеспечивают монопольное себе положение на киевском рынке, не останется. Это анахронизм, это воровство, это нечестно" (Українські новини, 16.08.2006).

А що ж насправді? Нова влада міста лише тиражує комунальні підприємства, які, згідно з Черновецьким, породжують "воровство" и "нечестность".

Я зможу довести, що діяльність Леоніда Черновецького зіткана з брехні. Він сам щомісяця міняє туфлі, замовлені у відомої світової фірми, спеціально придбав в Італії для своєї дачі унікальної породи мармур, і при цьому культивує серед населення Києва зневагу до тих людей, котрі заробляють більше 5 тисяч гривень на місяць.

Не в багатих треба відбирати, а підвищувати добробут незаможних. І для цього достатньо чесно працювати і не давати деяким багатіям красти. Тоді кияни заживуть набагато багатше.

Повторюю, у Біблії написано "Не вкради", а не "Відбери", як "проповідують" деякі чиновники.


Автор

депутат від БЮТ у Київській Раді

Михайло Бродський, спеціально для УП

 

P.S. "Українська правда" звернулася по коментар до Київської міської державної адміністрації і готова оприлюднити їх позицію.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Реклама:
Головне на Українській правді