Луценка підводять під сокиру звільнення

Четвер, 2 листопада 2006, 21:58

Три місяці тому Ринат Ахметов заявив, що це він особисто переконав однопартійців проголосувати за Юрія Луценка на посаду міністра внутрішніх справ.

"У нас зібралося близько 50 депутатів, котрі заявили, що виступають категорично проти. Я не адвокат Луценка, але виступав як адвокат. Я забув про обшук у "Люкс", проведений з бронетранспортером. Я забув про те, що моїх співробітників клали обличчям на землю. Я забув, що в брудному взутті бігали по моєму ліжку. Я сказав: "Ми повинні бути шляхетні, ми повинні дивитися вперед, ми повинні бути вище цього", – розповів тоді Ахметов.

Три місяці тому Ахметов також пообіцяв: "У випадку, якщо Луценко як професіонал не буде справлятися, я перший проголосую проти нього".

Виходить, що 2 листопада Луценко припинив відповідати критеріям Ахметова. Щоправда, є питання, чи в курсі цього сам господар Донбасу. Де був цього дня Ахметов – невідомо, але його голос значиться серед тих, хто проголосував за відсторонення Луценка з посади міністра.

Нагадаємо, що особисто Ахметов не відвідує парламент з серпня цього року. Сам він зізнався, що віддав картку Борису Колесникову.

Як відомо, для усунення Луценка було передбачено два плани.

План "А" – коли профільний комітет рекомендував парламенту викликати міністра для звіту, а потім задовольнити його заяву про відставку. Факт, що Луценко цю заяву відкликав, вони проігнорували. Однак задіяти цей сценарій у середу не вдалося.

План "Б" – це відсторонення Луценка з посади разом зі створенням комісії за фактом публікації про міліцейський "беспредел" в газеті "2000", уже багато років відомої своїми антипомаранчевими поглядами. В підсумку був запроваджений другий варіант – і якщо звільнити Луценка не вдасться, то підвісити на гачок – точно можна.

Комісію по Луценку очолив Володимир Сівкович із Партії регіонів, який у парламенті минулого скликання був головою аналогічного органу і який мав з'ясувати, чи було отруєння Ющенка. Дати однозначну відповідь та комісія так і не змогла.

Цікаво, що сам Сівкович мав шанси стати фігурантом у справі, яку порушувало МВС – про те, як виводилися гроші "Укрзалізниці" на проведення міфічної аерофотозйомки.

Загалом, голосування стосовно Луценка відбило процеси, які відбуваються за лаштунками політичного царства.

Ще в середу Янукович заявив у парламенті, що не має претензій до Луценка. Але наївно думати, що голоси Партії регіонів були віддані за відсторонення Луценка без погодження з Януковичем.

Так сталося одного разу, коли ця фракція проголосувала за мораторій на підвищення тарифів на комунальні послуги, тим самим підклавши уряду навіть не свиню, а цілого кабана.

Крайнім тоді оголосили Михайла Чечетова, який відповідає за правильність голосування Партії регіонів на засіданнях парламенту. Зараз, врахувавши той провал, донецькі діють чітко, як калькулятор.

Цікаво, що за відсторонення Луценка проголосував і Сергій Клюєв, брат якого підтримує теплі стосунки з міністром внутрішніх справ.

Немає нічого дивного в тому, як дружно віддала свої голоси фракція Компартії.

Але солідарно не підтримали звільнення Луценка соціалісти. Хоча міністр порвав із СПУ, там залишається багато людей, з якими він зберіг людські стосунки.

"Якщо СПУ прийме рішення про підтримку донецького представника на чолі уряду, то я вважаю, що це зрада. І я не буду в цьому уряді і в цій партії", – заявляв Луценко влітку перед затвердженням Януковича прем’єром.

Враховуючи, що зараз проти відсторонення Луценка виступив сам Мороз, можна припустити, що СПУ не покладає надії на повернення "блудного сина", який може реанімувати розгублений у боях за спікерство рейтинг партії.

Так само не стала донором голосів за відсторонення Луценка й "Наша Україна", яка розраховує на його вступ до однойменної партії.

І окремого захоплення викликає позиція блоку Тимошенко. Без 23 голосів БЮТівців постанова за відсторонення Луценка не була би ухвалена, але Олександр Турчинов, коментуючи ситуацію, проявив себе як майстерний єзуїт: "БЮТ не підтримував цю постанову, більшість наших членів не голосувало...".

Якщо ж подивитися, то видно, що за відсторонення Луценка проголосували депутати, близькі до Тимошенко й Турчинова – Шаго, Кожемякін, Лук’янчук, Сивульський, Портнов, Баграєв. І очевидно, що відсторонення міністра було результатом домовленості Партії регіонів і БЮТ.

Сам Луценко причини солідарної нелюбові до нього донецьких і тимошенківців пояснив резонансними кримінальними справами.

"Я попереджав керівників цих фракцій про осіб, які мають проблеми із законом. Мені здається, що всі пам’ятають про людину, яка підозрюється в дуже серйозних злочинах із декількома убивствами в Криму, і який має приналежність до Партії регіонів у Криму", – заявив Луценко.

Прізвище він не назвав, але зрозуміло, що мав на увазі Олександра Мельника з Партії регіонів у парламенті півострова.

"Так само я попереджав керівника фракції БЮТ, що один із її членів має іноземне громадянство та підозрюється в причетності до вбивства офіцера міліції".

У чисельних публікаціях, котрі основуються на витоках інформації з МВС, уже називалося ім'я цього депутата з фракції Тимошенко – Олександра Шепелева, який начебто має громадянство Канади, і який начебто може стати фігурантом справи Єрохіна.

Луценко сказав, що й надалі працюватиме як повноцінний міністр, пояснивши, що не буде підкорятися рішенню Верховної Ради, оскільки законодавство не передбачає процедури відсторонення міністра з посади – його можна тільки звільнити.

Насправді Луценко правий лише на половину – депутати не самі відсторонили міністра, а рекомендували це зробити уряду.

Нинішня Верховна Рада вже вдруге ухвалює рішення, яке викликає сумніви у наявності логіки в депутатів.

Вперше так сталося після скандального візиту Януковича до Брюсселя і його заяв про неготовність починати План дій для здобуття членства в НАТО. Тоді депутати вирішили заднім числом підтримати заяву Януковича, яку ніхто з них... в очі не бачив і жодним вухом не чув.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Реклама:
Головне на Українській правді