Янукович і Тимошенко розкрили свої секрети

Середа, 4 квітня 2007, 20:00
Головні політичні опоненти Віктор Янукович і Юлія Тимошенко по черзі намагаються переконати світ у правоті своєї поведінки. Таким чином, через закордонне визнання, вони хочуть підсилити легітимність власного сценарію всередині України.

Для цього Янукович та Тимошенко зустрілися з послами, де кожен по-своєму спробував довести свою правоту. Побачення відбулося з різницею в півдоби та майже з однаковим складом учасників.

Тимошенко зібрала дипломатів у вівторок ввечері в будинку Верховної Ради – в кінозалі парламенту. Перед початком зустрічі помічник лідерки БЮТ роздав послам довідку, підготовлену апаратом Тимошенко, про законність дій Ющенка.

Місце по праву руку від Тимошенко зайняв її радник з міжнародних питань Григорій Немиря. Два крісла зліва залишилося вільним, а на наступне сів посол Сполучених Штатів Вільям Тейлор, який таким чином виявився найближче до вождя опозиції. Вона залишилася стояти та, похитуючись від нервів з боку в бік, змалювала дипломатам картину нових політичних реалій.

"Ми всі добре знаємо президента України – це людина не протистояння чи конфронтації, а компромісу", - сказала Тимошенко і пояснила, що в Ющенка не було іншого виходу, як оголосити дострокові вибори.

Вона попередила, що коаліція зобов'язана підкоритися рішенню Ющенка про розпуск парламенту. "Інший варіант – це варіант конфронтації і протистояння, і важко уявити, чим він може закінчитися", - не збавляючи темпу, заявила Тимошенко.

"Неможливо уявити, щоб в країнах з розвиненою демократією на найвищому рівні хтось відмовився виконувати закони і укази!" - апелювала Тимошенко до спогадів дипломатів про їхні батьківщини.

"Єдине, що зараз може бути – це виключно мирний шлях, ніякого протистояння! Тому опозиція принципово не закликає людей на Майдан!" - сказала Тимошенко, додавши, що рознарядки про заборону вуличних акцій пішли в місцеві штаби БЮТ.

Вступне слово закінчилося, після чого посли почали ставити питання Тимошенко. Але далі зустріч продовжилася в закритому режимі і представників мас-медіа попросили залишити залу. Однак "Українській правді" вдалося дізнатися зміст цієї розмови по душам.

Тимошенко попередила, що в разі загострення конфлікту Ющенко своїм указом сам виділить гроші на проведення виборів.

Вона також назвала нелегітимним голосування парламенту за постанову, якою було повернуто старий склад Центрвиборчкому. "На наших очах відбувається зовсім нова незаконна процедура – адже члени ЦВК повинні призначатися за поданням президента!" - обурилася Тимошенко.

Один з послів запитав, чи може Ющенко самостійно забрати назад свій указ про розпуск парламенту. Тимошенко відсікла: "Це виключено, бо якщо президент піде на поступки, це стане повторенням історії з Універсалом!"

Тимошенко попередила, що указ президента не може скасувати жодна установа, крім Конституційного Cуду.

Водночас вона визнала: існують "мінімальні шанси" того, що Конституційний Cуд візьме до розгляду звернення депутатів про незаконність указу Ющенка.

"Але тоді розгляд питання по суті розтягнеться щонайменше на три місяці – адже треба буде відкривати провадження, призначити експертизи..." - пояснила Тимошенко.

Лідер БЮТ попередила, що не варто розраховувати на стабілізуючу роль Конституційного Cуду. "Його робота заблокована! По жодному з позовів, поданих минулого року, немає вердикту! І тільки по імперативному мандату може народитися якесь рішення протягом двох тижнів", - зазначила Тимошенко.

"Я знаю, що судді знайдуть мільйон і один спосіб, щоб не займати якусь конкретну позицію", - також сказала вона.

Розуміючи, що імперативний мандат викликає критику з боку європейців, Тимошенко взялася їх заспокоювати: "Ми його запровадили не назавжди, а тільки на час, коли в Україні буде сформована демократія".

Вона пояснила, що імперативний мандат, потрібен для того, щоб унеможливити підкуп – Тимошенко просто обурилася розмірами хабарів: "Я працюю в парламенті вже четверте скликання. І можу сказати: ніколи в політиці не ходили такі гроші! Це було започатковано тільки цього скликання".

Тимошенко намагалася ангажувати послів своїм рішучим виглядом

Стосовно коментарів, що указ Ющенка неконституційний, Тимошенко відповіла, не витрачаючи час на аргументацію: "В Україні існує прислів’я – скільки юристів, стільки і думок".

За її словами, розпуск Верховної Ради з боку Ющенка має виглядати і як урок. "В тому і полягає школа для політиків, що жодне порушення Конституції не залишається безкарним. І хто б не був президентом у майбутньому, він про це пам’ятатиме", - сказала Тимошенко.

Один з дипломатів висловив Тимошенко побоювання, що і новий парламент спробують зробити нелегітимним, якщо результати виборів не сподобаються Партії регіонів – для цього їм буде достатньо, щоб власники 150 мандатів відмовилися від них.

"З моменту присяги депутатів, обраних на дострокових виборах, застосувати такий сценарій буде неможливо, - відповіла Тимошенко і плутано додала: - Тобто гарантована нестабільність в майбутнє не закладається".

"Те, що у нас відбувається, складно зрозуміти, бо на перший погляд це виглядає як вселенський хаос", - поспівчувала Тимошенко послам.

Далі розмова перейшла на тему результатів, які можливі на нових виборах. "Я не вірю, що український народ ще раз віддасть 32 проценти Партії регіонів", - запевнила Тимошенко.

Вона також взялася пояснити послам, чому "Наша Україна" та БЮТ не будуть брати участь у виборах єдиним мега-блоком.

"В електоральному вимірі наша політична сила і політична сила Віктора Андрійовича мають крайні сектори, де існують несумісні політичні погляди", - заявила Тимошенко.

"На попередніх виборах ми зайняли перше місце на заході України та в центрі держави. На сході ми були другі. Зараз наша політична сила чим далі просувається на Схід. І виходить так, що ми своїми виборами об'єднаємо Україну!", - розповіла Тимошенко рецепт, як, виявляється, елементарно можна вирішити проблему, яку до цього не змогли осилити чоловіки.

"Я думаю, що і "Наша Україна" разом з президентом набере на дострокових виборах більше, ніж в 2006 році", - додала Тимошенко.

За інформацією Української правди, штаб БЮТ оперує цифрами, що на голосуванні 27 травня блок Тимошенко може отримати понад 25%, "Наша Україна" – 15-17%, а Партія регіонів та блок Вітренко сумарно не подолають навіть 35%.

Інші, за розрахунками БЮТ, до нового парламенту в разі дострокових виборів взагалі не потраплять.

Накручена після зустрічі, Тимошенко вийшла до журналістів, де, не підбираючи дипломатичних виразів, охарактеризувала дії Олександра Мороза.

Отримавши передачу від журналістів, що спікер "фантазує" у розмовах з керівництвом Ради Європи про законність своїх дій, Тимошенко замкнула пас голом: "Як-як ви сказали!? Фантазує? Олександр Олександрович вже давно не фантазує! Він брєдіт!".

"І якщо він далі буде продовжувати роль ГКЧП, то нестиме кримінальну відповідальність!" Після чого Тимошенко неушкодженою залишила цей будинок, контрольований Морозом.

Головний радник Януковича Костянтин Грищенко провів персональне роз'яснення представникам США та Німеччини. Фото Ганни Андрієвської

Віктор Янукович своє побачення з послами призначив на ранок середи в клубі Кабінету міністрів. Прем’єра супроводжували майже всі його міжнародні радники: Костянтин Грищенко, Анатолій Орел, Андрій Фіалко та Леонід Кожара.

Також прийшла Ганна Герман, яка минулого року змінила орієнтацію та стала членом комітету в закордонних справах.

Не було помітно тільки Анатолія Зленка та Пола Манафорта. Втім, за деякою інформацією, зранку Янукович ознайомився з рекомендаціями американського консультанта, який пропонував тримати лінію на невизнання указу про розпуск, але в жодному разі не йти на загострення.

Янукович зачитав своє звернення до дипломатів, не приховуючи знервованості. Прем’єр обурився – він "досі не може знайти відповідь на питання": чому у день оголошення указу про дострокові вибори президент не проводив з ним жодних консультацій?

"Я мав декілька телефонних розмов з президентом щодо... щодо того дня..., - Янукович запнувся і прочитав правильно, - Щодо підготовки його візиту до Росії. Я розмовляв також з секретарем Ради національної безпеки та оборони. Про розпуск Верховної Ради – жодного слова!"

Янукович сказав, що не виконуватиме указ про розпуск парламенту до рішення Конституційного Cуду. "Змушений констатувати, що президент Ющенко поставив власні інтереси вище інтересів України, його дії мають більш ніж сумнівні правові засади", - заявив прем’єр.

Янукович через дипломатів оголосив свої пропозиції Ющенку. За два дні список не зазнав змін – він готовий започаткувати роботу над змінами до Конституції, заборонити перебіжчиків та навіть розширити коаліцію за рахунок "Нашої України".

- Є й інший сценарій. Якщо президент і опозиція займуть непоступливу позицію щодо дострокових виборів Верховної Ради, а напруження в країні сягне свого апогею, тоді своє вирішальне слово має сказати народ, - сказав Янукович.

За словами джерел в уряді, тут прем’єр мав оголосити, що в цьому разі мають відбутися одночасні позачергові вибори президента та Верховної Ради. Але не сказав...

- ...Ми будемо змушені йти на вибори. Ми не боїмося виборів – ми впевнені у перемозі! Ми не боїмося втраченого часу..., - знову запнувся Янукович і виправився, - Я вибачаюся! Ми боїмося втраченого часу і втрачених можливостей.

Янукович запевнив, що "шлях переговорів, діалогу, пошуку компромісів ще не вичерпаний".

Більшість присутніх слухали Януковича в перекладі
Колись Ганна Герман подарувала світу афоризм: "Янукович - він як Африка"

Після вступного слова Янукович також без преси відповів на запитання послів, і зміст цієї розмови також став відомий "Українській правді".

На відміну від Тимошенко, Янукович впевнений, що Конституційний Cуд здатен швидко оцінити указ Ющенка про розпуск парламенту.

- Але чи не буде проігноровано рішення Конституційного Cуду? – запитав один з послів.

- Що стосується мене особисто, то я це продемонстрував у 2004 році... Хоча мені складно було погодитися з рішенням Верховного Cуду - те рішення не відповідало дійсності...

Янукович почав збуджуватися при згадці про події минулих виборів президента. Прем’єр не відчув, як пошив дипломатів у дурні, адже всі західні уряди відмовилися визнавати підсумки легендарного другого туру, які мали б зробити з Януковича главу держави.

"Ніяких фальсифікацій в тих обсягах, про які казали у Верховному Cуді, не було! Це були поодинокі випадки з однієї чи іншої сторони. А те, що було доведено в судах – це дрібниці, які є в будь-якій країні!", заявив Янукович.

Повернувшись до нинішніх подій, Янукович дав обіцянку послам: "Що стосується коаліції, то ми приймемо будь-яке рішення Конституційного Cуду!".

"Якщо зараз будь-яке рішення Конституційного Cуду не буде прийнято якоюсь стороною, то це неприпустимо і призведе до непередбачуваних наслідків," додав прем’єр.

Янукович не дав конкретної відповіді, що буде, якщо Ющенко наполягатиме на проведенні виборів 27 травня, а сам прем’єр цього не визнаватиме.

"Якщо з боку президента почнеться тиск, значить, ми почали діяти за межами правового поля і законів", сказав Янукович.

Він також дав зрозуміти, що повернення старого складу Центрвиборчкому на чолі з Сергієм Ківаловим є не більше, ніж грою.

"На сьогоднішній день у фракції регіонів 186 депутатів, і у нас немає представника у Центрвиборчкомі. А, за законом, має бути пропорційне представництво політичних сил у складі ЦВК. Якщо буде пропорційно, тоді це питання знімається".

Янукович знову перейшов на різкі оцінки та почав плутатися. "Президент України захищає не закон... А закон про опозицію. Такого закону не існує! Тому ситуація в ЦВК – це ще одне з питань, в якому треба шукати компроміс".

Янукович парирував закид дипломатів про переходи депутатів, які й стали формальною причиною дострокових виборів. Він нагадав, що ще півроку тому соціаліст Йосип Вінський не підкорився рішенню Соцпартії та відмовився вступати до антикризовіків.

"Це питання має дві сторони. Коли депутати переходили з коаліції в опозицію, президент нічого не казав. А коли перейшли з опозицію в коаліцію, то виникли питання", - пояснив Янукович і пообіцяв "шукати вихід".

"Що стосується законодавства України, то воно не забороняє переходи депутатів з опозиції в коаліцію. Є депутати, які налаштовані конструктивно, відкрито – про це свідчить приклад Партії промисловців та підприємців", - повідомив Янукович.

Дипломати також нагадали Януковичу слова Ющенка про те, що, всупереч Універсалу, було порушено баланс влади між президентом і урядом.

Прем’єр запропонував: "Ми внесли зміни до закону про Кабінет міністрів та ухвалили їх в першому читанні. Зараз готується друге читання. Ми готові розглянути пропозиції президента, безумовно, знайти рішення та ухвалити зміни до закону про Кабінет міністрів. І також зняти це питання".

"Що стосується Універсалу. Зараз готується закон про засади зовнішньої та внутрішньої політики. І деякі положення Універсалу можна передбачити в цьому законі".

По закінченні Янукович не підійшов до журналістів і залишив клуб Кабінету міністрів через боковий вихід, опинившись на території подвір’я комплексу урядових будинків. Однак до свого корпусу він не пішов пішки, а поїхав на автомобілі.


Через два дні після розпуску парламенту журналісти поки не мали жодної змоги поставити питання Януковичу на цю тему.

Зокрема, чи є правдою слова одного з членів команди Януковича: "Ющенко відкличе свій указ після того, як зупиниться вся країна – бо ми готуємо всеукраїнський страйк".

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Реклама:
Головне на Українській правді