Тимошенко і будинок-фантом

Четвер, 12 липня 2007, 10:14

Кілька тижнів тому в штабі Юлії Тимошенко з'явилася одна проблема, для розв’язання якої вони поки не винайшли рецепт. Їм треба пояснити історію з елітним будинком, в якому мешкає лідерка БЮТ.

Наприкінці червня "Українська правда" оприлюднила матеріал про побутові умови головного опозиціонера країни. Тимошенко мешкає у маєтку, розташованому в котеджному містечку "Срібна затока" на дамбі в районі Конча-Заспи.

У середу Тимошенко особисто вирішила прокоментувати ситуацію, обравши перевірену тактику: кращий захист – це напад.

Дивлячись у об’єктиви камер ясними очима, Тимошенко сказала:

"Я вже багато років, мінімум вісім років, орендую невеличкі будинки – в межах тих обсягів, в яких живуть нормальні пересічні громадяни".

"Я хочу ще раз підтвердити, що там, де я мешкаю, той будинок, який я орендувала – це надзвичайно маленький будинок і ви можете почитати в інтернеті і подивитися його вигляд. І мені дуже прикро, що "Українська правда", говорячи про мій будинок зробила фотокартки зовсім інших будинків, не моїх. Для того, можливо, щоб вразити свідомість тих, хто читає "Українську правду".

Якби не заява Тимошенко на останній прес-конференції, ми б не поверталися до теми її маєтку. Вважає вона, що мешкає у "надзвичайно маленькому будинку, де живуть нормальні громадяни" – це її право. Епітети на адресу своєї житлової площі – це питання суб’єктивне.

Але Тимошенко лукавила, коли стверджувала, що "Українська правда" начебто "зробила фотокартку зовсім інших будинків". Цю тезу вона вигадала, щоб кинути тінь на наше розслідування.

Приводом же для цього стало одне з фото, вміщених на "Українській правді".

Оскільки робота кореспондента біля будинку Тимошенко супроводжувалася зіткненням з охоронцями котеджного містечка, то вдалося зробити лише чотири знімки. На одному з них зображено паркан Тимошенко. А, враховуючи, що фото робилося у ракурсі збоку, то в кадр потрапила частина будинку, який розташований по-сусідству з маєтком лідерки БЮТ.

Коли 27 червня "Українська правда" розмістила матеріал про житло Тимошенко, то буквально через десять хвилин у редакції пролунав телефонний дзвінок.

Це був один з нинішніх найближчих соратників Юлії Володимирівни, який щойно прочитав публікацію.

З етичних міркувань ми не називаємо його прізвище. Але співрозмовник визнав, що на основних фотографіях, якими ілюструвалася стаття, зображено саме будинок Тимошенко.

Будинок, в якому мешкає Тимошенко

БЮТівець навіть розповів деякі подробиці помешкання – площа вілли складає 460 квадратних метрів, а територія, на якій вона стоїть – 41 сотка.

З них двадцять соток відносяться безпосередньо до будинку Тимошенко, а 21 – взято в оренду на два роки у власника сусіднього земельного наділу.

При цьому співрозмовник зауважив, що на одній з фотографій з-за паркану Тимошенко справді виглядає будинок її сусіда. "Українська правда", щоб не створювати у читачів хибних уявлень, спеціально зробила уточнення, підписавши згадану фотографію: "Паркан будинку Тимошенко. Сам маєток не видно за живою огорожею. Зліва – сусідський будинок".

Відповідно, коли в середу Тимошенко взялася розповідати, що "Українська правда" "зробила фотокартку зовсім інших будинків", вона зачепилася саме за це.

Паркан будинку, в якому мешкає Тимошенко. Зліва - інший будинок

Хоча навіть в цей момент Тимошенко випадково обмовилася, що наведені фото її маєтку – правдиві. Лідерка БЮТ сказала, що будинок, в якому вона живе, можна побачити в інтернеті.

Річ у тім, що ні до публікації в "Українській правді", ні після цього жодних інших знімків її помешкання у мережі не було.

Крім того, додаткові докази довго шукати не треба – агентство нерухомості, яке продає будинок напроти Тимошенко, не приховує, хто мешкає поруч.

Інше питання – наскільки правдоподібна версія, що Тимошенко будинок орендує. Проти цього, зокрема, вказує факт ремонту, який робився перед заїздом лідерки БЮТ і яким керувала особисто вона.

Більше того, 29 грудня 2006 року Тимошенко дала інтерв'ю львівській газеті "Експрес", де сказала зовсім інше – лідер БЮТ стверджувала, що вона... придбала новий будинок. Не взяла в оренду, саме купила.

"Рiч у тiм, що ми майже вiсiм рокiв жили пiд Києвом на орендованiй письменницькiй дачi (у Конча-Озерній). Цього року нам вдалося придбати власний будинок, трохи бiльший. Тому Новий рік з родиною плануємо вiдсвяткувати вже в себе вдома", - сказала Юлія Володимирівна.

Вона навіть додала, що новий маєток має достатньо землі, де міг би вдосталь побігати її собака породи середньоазійської вівчарки.

Припустимо, тоді Тимошенко "помилилася", коли сказала, що придбала будинок. Але навіть якщо відштовхуватися від нинішньої версії БЮТ, очевидно й інше – оренда маєтку зовсім не виключає його приналежність до Тимошенко. Адже вона може оформити помешкання на власні структури і брати його в оренду за символічну суму.

Так само, наприклад, і автомобілі, якими користується Тимошенко, значаться не за нею, а за партією "Батьківщина" та навіть... за її водіями.

Однак якщо відштовхуватися від того, що будинок Тимошенко – орендований, вона породила інші підозри на свою адресу.

Скільки може коштувати оренда будинку площею 460 метрів у Конча-Заспі на березі Дніпра?

Це – найпрестижніший район VIP-забудови. Агентства нерухомості пропонують винаймати таке задоволення за 10-15 тисяч доларів щомісяця. Враховуючи захмарні тарифи, Тимошенко простіше було б оформити кредит і придбати будинок у приватну власність.

Ціна оренди будинків площею дещо меншою, ніж в Тимошенко

Востаннє Тимошенко зробила надбанням гласності свої доходи станом на 2004, і ті цифри не дозволяли їй розраховувати навіть на гостинку в Києві. Наступні три роки Тимошенко була прем’єром, лідером опозиційного руху і депутатом, що робило неможливим її бізнес-діяльність.

Не можна виключати і зовсім цікавого повороту сюжету – наприклад, Тимошенко заявить, що будинок на дамбі їй здають в оренду безкоштовно.

Так вже було з її попереднім помешканням у Конча-Озерній.

Однак подібні пояснення будуть розраховані на зовсім наївну публіку та щонайменше наштовхуватимуть на підозри про фінансову залежність Тимошенко.

Якщо Тимошенко хотіла в цій ситуації вчинити чесно, їй було би варто зробити дві речі – оприлюднити нарешті свою декларацію про доходи, як це вимагає закон про боротьбу з корупцією, а також показати договір оренди будинку.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Реклама:
Головне на Українській правді