Янукович почав вибори з суфлера

Неділя, 5 серпня 2007, 01:29

Два роки тому таке могло наснитися лише в сні жахів "польових командирів Майдану".

У суботу на ювілейному з'їзді Партії регіонів зі сцени головного залу країни із вуст "блакитних" лідерів лунали заяви про побоювання... реваншу помаранчевих. Більше того, тепер про недостачу демократії в країні і боротьбу з узурпацією влади говорить не Віктор Ющенко, а Віктор Янукович.

У суботу в палаці "Україна" відбувся імпровізований Канський фестиваль для делегатів Партії регіонів.

У конкурсній програмі обіцяли показати список із півтисячі прізвищ, найщасливіші з яких матимуть шанс продовжити боротьбу на більш високому рівні.

У позаконкурсній програмі виступав лише Віктор Янукович.

І для тих, і для інших перед палацом поклали блакитну доріжку, з обох боків якої наказали стояти імпровізованим фанатам.

Але найбагатша людина Партії регіонів проігнорувала блакитний килим. Рінат Ахметов пройшов до палацу "Україна", обминувши коридор.

– А навіщо? Я ж скромний, - прокоментував власник СКМ.

Досі в палаці "Україна" з великою помпезністю проходили з'їзди блоку Тимошенко. Те, що зараз Партія регіонів наслідує стиль своїх ворогів, Ахметова не відлякує:

– Ну, я ж не вибираю. Я...я лише приходжу.

Янукович під'їхав із більшим ажіотажем. Рух у найближчих кварталах перекрили, сам він вийшов із нових "Мерседесів", одягнув піджака і помахав рукою прихильникам на протилежному боці вулиці.

Ступивши на блакитну доріжку, він кілька кроків зробив до палацу, але потім наче згадав, що в цьому місці сценарій передбачав зробити щось інше. Янукович повернувся до перших, хто потрапив під руку і почав їх обіймати та роздавати автографи. "Я вийду до вас, дочекайтесь мене", - відповів він одній зі своїх збуджених прихильниць. Правди в цих словах було мало, бо після з'їзду Янукович виїхав через службовий під'їзд.

Керівники Партії регіонів красномовно розсілись у президії. Двома рівновіддаленими від Януковича полюсами стали керівник передвиборчого штабу партії Борис Колесніков, який сів праворуч, і віце-прем'єр Андрій Клюєв, що опинився зліва. Перший увесь час жартував і натхненно аплодував, другий жодного разу навіть не посміхнувся.

Своєрідними символами впливу обох у партії були їх сусіди. Праворуч від Колеснікова сидів друг Рінат Ахметов, а поруч із Клюєвим – його ж протеже Тарас Чорновіл.

Організувати передвиборчий з'їзд Партії регіонів та грандіозне шоу в Палаці спорту штаб залучив російського естрадного режисера Олександра Ревзіна, який уже кілька років працює з донецькими загалом і Ахметовим зокрема.

Для відкриття з'їзду Януковичу написали справді потужну технологічну промову. У цей день його літературні помічники – Ганна Герман та Віталій Грамотнєв – заглядали на свого шефа без тривоги – на сцені їх заміняв дивовижний електронний пристрій.

Ним виявився сучасний електричний суфлер, який явно запропонували Януковичу американські технологи. Аналогічний, наприклад, використовують президенти США.

Прямо по центру - суфлер
Такий самий використовують американці

Із залу суфлер виглядав як прозорі пластини, що невідомо чому стояли перед трибуною. А з боку Януковича на них з'являвся текст, який прем’єр мав правильно зачитати. Із завданням він впорався.

Янукович дав волю своїм емоціям. Протягом останніх місяців йому, після згоди на дострокові вибори, було важко критикувати Ющенка, і взагалі весь той "безлад" у країні. Тепер, в оточенні друзів та фанатів, Янукович міг собі дозволити бути відвертим.

– Якщо називати речі своїми іменами, то головною причиною так званої політичної кризи стало, звичайно, не розширення більшості за рахунок депутатів від опозиції, – зітхаючи, пояснював виступаючий. – Основна причина – у неприйнятті помаранчевими нашої збалансованої зовнішньої політики, економічних успіхів нашого уряду.

"Помаранчеві" просто обурювалися зростаючою популярністю "регіоналів" серед населення, знайшов просте пояснення Янукович.

– Вперше за весь час незалежності України був розігнаний легітимний парламент і розтоптана Конституція. А успіхи уряду були названі такими, що не відповідають інтересам держави, – обурився він.

Янукович оголосив електоральні тези: на цих виборах головним лотом на аукціоні політичних обіцянок стали не російська мова та НАТО, а соціальний пакет. На з'їзді Янукович назвав чергову ціну за прихильність людей.

У червні Ющенко обіцяв підвищити виплату матерям за другу і кожну наступну дитину з 8 до 15-ти тисяч гривень. Янукович вирішив стати батьком справжнього демографічного вибуху – за другу дитину післявиборчий Кабінет міністрів обіцяє платити 25 тисяч, а за третього і кожного наступного – всі 50 тисяч!

Зал зустрічав слова лідера бурхливими оплесками. Ще активніше били себе по долонях члени президії. Особливу радість у них викликали знущання Віктора Януковича з об’єднавчих процесів у таборі помаранчевих.

У той час, як Юрій Луценко і В’ячеслав Кириленко вже котрий місяць б'ють себе в груди про неможливість будь-якої широкої коаліції, лідер Партії регіонів демонстративно, з цинічною відкритістю і легкістю в голосі запевнив своїх оточуючих, що союзу з ним не уникнути.

– На відміну від Партії регіонів, помаранчеві сили не хочуть об'єднуватись навіть між собою. Вони хочуть абсолютної влади. Усім зрозуміло, що жодна політична сила не зможе сформувати стійку більшість в парламенті, тому альтернативи об'єднанню немає!

Ахметов теж виступає за широку коаліцію

...Рядки бігли по електронному підкажчику перед прем’єром, слова сипалися з трибуни.

– Ми не відповідатимемо злом на зло, як мовиться у святому письмі, – запевнив Янукович. – Ми подаємо руку в той час, коли вони стискають кулак. І це теж характеризує нас як прибічників демократії. Ми повинні і далі терплячо переконувати опонентів.

Після цього Янукович взявся експлуатувати нестандартну для себе тему.

– Багато хто критикує демократію, що вона начебто є причиною хаосу в суспільстві. Не демократія, а її недостатність є причиною цих явищ в Україні!

Закінчення промови Януковича, знову ж таки, перекликалося з виступами американських президентів, які вкінці обов’язково дякують Всевишньому.

– У нас пряма дорога до перемоги. Крокуймо впевнено! – завершив Янукович читання свого суфлера. – І нехай Господь Бог допомагає нам! Доброго шляху!

Підняти бойовий дух Партії регіонів на з'їзд прибули їхні друзі з півночі – делегати від партії "Єдина Росія". Депутат Держдуми Костянтин Затулін всім своїм виглядом видавав зверхність до подій у залі.

– Приберіть журналістів, мені не видно сцену, - звернувся він до свого колеги з Москви Костянтина Косачева.

– Як я приберу, я ж тут гість?

– Тоді попросіть охорону, мені ж нічого не видно!

Косачев приділяв більше уваги тому, що відбувалося навколо. Він намагався зрозуміти, про що так палко говорить Янукович, але встигав лише читати цитати на величезних моніторах. В якийсь момент він роздратовано нагнувся до Затуліна:
– Слушай, а что такое "помаранчеви"?

– Ты че.., – явно здивувався той. – Это ж эти, оранжевые!

– А-а-а! – захитав головою російський депутат і вже через декілька хвилин не менш палко, ніж Янукович, розказував із трибуни про жахи "оранжевого дурмана".

Але якщо виступ російського політика в цілому вписувався в концепцію з'їзду Партії регіонів, то коли на сцену вийшов Петро Симоненко, в голові виникало лише одне слово – "абсурд".

Стоячи спиною до власника найбільшого в країні приватного капіталу і головного спонсора Партії регіонів, Симоненко раптово згадав про ідеї Володимира Леніна:

– Як би дивовижно це не виглядало, я закликаю нас усіх захистити національний капітал, – видав комуніст, поспішаючи виправитись, – я маю на увазі економічну незалежність країни, створення робочих місць...і не віддати жодного голосу "помаранчевим"!

Але навіть не це змусило Ріната Ахметова і Бориса Колеснікова уповільнити свої щирі овації. Коли Петро Симоненко запевнив делегатів, що комуністи зроблять все, щоб "захистити і зміцнити коаліцію", посмішки на обличчях членів президії стали зникати.

Тарас Чорновіл на трибуні з'їзду пригадав часи помаранчевої революції. Зараз, за його словами, є ризик, що ситуація повториться.

– Існує план дій судових органів по невизнанню результатів виборів. Ми повинні зробити, щоб наша перемога була настільки переконливою, щоб жоден покручений, продажний суд не зміг нічого зробити! – попередив Чорновіл.

Коли з'їзд пропрацював дві години, Януковичу це стало набридати. "Шановні делегати, вже надходять записки з пропозицією припинити виступи. Просить слова перший президент Леонід Кравчук. Поки Леонід Макарович іде на трибуну, давайте вшануємо хвилиною мовчання пам'ять наших загиблих товаришів Кушнарьова, Біби і Антонюка", - несподівано запропонував Янукович.

Кравчук почав із того, що для нього прем’єр – ледь не рідний син: "На моїх очах сформувався лідер Віктор Федорович Янукович..."

Далі перший президент розкритикував Ющенка за те, що голови обласних адміністрацій очолили виборчі штаби "Нашої України".

– Навіть Йосиф Сталін не дозволяв секретарям обкомів керувати штабами. Якщо це називається демократія, то я не знаю, в якій країні я живу!

Слухаючи Кравчука, регіонали не шкодували долонь.

– Вибори поставлять все на свої місця: хто зможе – хай працює, хто не зможе – хай відпочиває. Хто заважає – хай іде геть! – кинув у зал екс-президент.

Оплески, які зірвав Кравчук, по гучності могли конкурувати лише з тими, які були адресовані Януковичу.

На цьому знімку видно відразу два суфлери біля трибуни

Майже непомітно з'їзд Партії регіонів ухвалив свій виборчий список. Через машину, яка зламалася по дорозі з типографії, доїхати до палацу України змогли лише півсотні брошур із переліком кандидатів у депутати, тоді як в партері – дві з половиною тисячі місць.

Делегати виривали списки один в одного, намагаючись з'ясувати, на яке їх місце поставили. Із зали вибігли розгублені екс-БЮТівці Поліщук і Ковтуненко – їх взагалі не включили до списку, хоча Клюєв обіцяв щасливе майбутнє всім, кого переманювали до коаліції. Але за останні місяці вплив віце-прем'єра на процеси в партії впав.

З'їзд проголосував список, хоча в очі побачити його змогли тільки перші два ряди. У першій п’ятірці опинилися двоє нечленів Партії регіонів – Нестор Шуфрич та Інна Богословська, які мають стати новими публічними спікерами політичної сили Януковича-Ахметова.

Ключові фігури залишилися на своїх місцях, зате в першій сотні побільшало людей, орієнтованих на президента "Шахтаря". Також з'явився у списку міністр палива та енергетики Юрій Бойко.

Юрій Бойко заради майбутнього депутатства вийшов з Республіканської партії
Тепер Нестор Шуфрич - обличчя Партії регіонів

Зрештою Янукович підійшов до питання, розв’язання якого відкладалося протягом року.

–Сьогодні перед з'їздом політрада розглянула інцидент за участі депутата Калашникова. Зваживши всі "за" і "проти", політрада вирішила не включати його до списку, але, враховуючи його щире покаяння, залишити в лавах партії, - заявив Янукович.

З'їзд підтримав таке рішення. Руку "проти" підняв заступник міністра юстиції Бондик.

На цьому обов’язкова програма закінчилася, а гості пішли до Палацу спорту, де мала відбутися неформальна частина.

Рінат Ахметов, на відміну від Януковича, вийшов зі сцени не за куліси, а через зал, про що відразу пошкодував. Він опинився у колі прихильників, деякі з них вирішили не втрачати нагоду, коли їм раптом випало зустрітися з найбагатшим членом партії. Одна попросила автограф, а слідом за цим – гроші.

– Я провожу конкурс "Україні – волю незалежність єдність". Станьте спонсором? Зможете? – вчепилася вона в Ахметова.

Президент "Шахтаря" нічого не відповів, а жінку забрав один із його помічників.

– Ви спочатку поспілкуйтеся зі мною!

– Поставте і мені автограф! – кинувся до Ахметова чоловік з вогником в очах, протягуючи йому... український паспорт.

– Ви що, це ж документ! – відмовився Ахметов. Але фанат явно не збирався відпускати мільярдера без підпису і по черзі став протягувати Ахметову то іконку, то власне фото двадцятирічної давності. Щоб нарешті позбутися неадекватного, йому видали візитку Ахметова, однак чоловік не заспокоївся.

– Пам’ятаєте, я п’ять років тому пророкував вам, що ви станете президентом?! – запитав він у Ахметова, а вогників у його очах стало ще більше.

– Ну ви що! – донецький мільярдер розумів, що потрапив у дурну ситуацію. – Я в наступному парламенті буду грати скромну роль, буду працювати скромним депутатом. А прем’єр-міністром буде Віктор Янукович.

Теми протистояння, яке виникло в Партії регіонів між командою Ахметова та групою Клюєва, сам президент "Шахтаря" прагне не торкатися в розмові з журналістами.

– У нас ніякого конфлікту немає. У нас одна команда професіоналів. Ми єдина команда і ми переможемо, наберемо ще більше, ніж рік тому, - заявив Ахметов.

Свято регіоналів продовжилося у Палаці спорту, де відбулася презентація першої п’ятірки списку, а Янукович навіть потанцював зі спокусливо вдягнутою Наталією Могилевською.

Янукович у цей вечір мав багато спокус

Головною метою цієї частини було, щоб обличчя списку повторили конкретний набір тез, який буде використано в телевізійних роликах. Вони по черзі вийшли на сцену – кожен під свій музичний супровід. Якщо Богословська була на фоні романтичних мотивів, то поява Чорновола супроводжувалася справжньою "кислотною" музикою.

Інна Богословська і Тарас Чорновіл виходять на сцену

Останнім вийшов Янукович. Задум передбачав, що він ітиме на фоні фонтану вогнів, які спалахнули на сцені. Вийшло захоплююче – цей сюжет глядачі уже могли бачити у фінальній частині фільму "Термінатор", коли кіборг вчергове уникав смерті.

Янукович-термінатор...
і сценаристи цього фільму: Джарти, Колесников, Ахметов

Виступ Януковича слово в слово повторював його промову в палаці "Україна" і навіть закінчився тим же посилом: "Крокуємо впевнено, і хай Господь Бог нам допомагає. Тож вперед!". На цих словах Янукович зробив взагалі не характерний для себе жест, викинувши руки перед собою наче в обіймах.

У цей час перед Януковичем стояли два екрани його "американського" суфлера.


Повний список Партії регіонів на виборах 30 вересня читайте тут

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Реклама:
Головне на Українській правді