Юлія Тимошенко: між Газпромом і Аллою Пугачовою

П'ятниця, 22 лютого 2008, 12:10

Теоретично візит Юлії Тимошенко до Москви можна було би назвати успішним. Незважаючи на всі перепони з Банкової, їй вдалося зустрітися з усіма першими особами країни. Тимошенко визнали як партнера по переговорах.

Однак на практиці їй не вдалося змінити жодного пункту домовленостей, яких до неї досяг в Москві Віктор Ющенко. Хоча в останні години перебування у столиці Російської Федерації здавалося, що ще трошки – і вона впертістю та терпінням візьме головну висоту і привезе хоча б протокол про наміри у газових стосунках з Росією.

Другий день перебування Юлії Тимошенко в Москві пройшов під знаком Газпрому.

Зустріч Тимошенко з головою правління російського газового монополіста була овіяна багатьма таємницями.

Насамперед, переговори до останнього залишались непідтвердженими. Працівники протоколу не могли назвати час зустрічі навіть напередодні вночі.

Останнім аргументом для Олексія Міллера прийняти Юлію Тимошенко стала її зустріч з Володимиром Путіним. За деякою інформацією, протягом більше ніж тригодинної бесіди пан Путін навіть сам дзвонив з цього приводу голові правління Газпрому.

Остаточно зустріч була підтверджена лише зранку останнього дня візиту. Перед тим, як поїхати до штаб-квартири газової компанії, Юлія Тимошенко провела неформальну зустріч з керівниками російських мас-медіа.

Організатором заходу виступав Інтерфакс, а модератором – керівник агентства Інтерфакс-Україна Олександр Мартиненко.

Проте ще напередодні візиту Юлії Тимошенко до Москви, Кабміном ходили чутки, що російському Інтерфаксу категорично було заборонено приймати українського прем’єра на своїй території.

Потім нібито це питання врегулювали, але зустріч з керівниками ЗМІ все одно проходила не в Інтерфаксі, а в конференц-залі Президент-готелю, де зупинилась прем’єр.

Так вирішили, бо зала Інтерфаксу не могла розмістити понад двадцять осіб, які зібралися до Юлії Тимошенко.

Про що саме говорили редактори газет і каналів з Юлею Тимошенко, так і залишилось невідомим – згідно з домовленістю, за результатами зустрічі не повинно бути ані публікацій, ані згадування в пресі.

До вражаючих розмірів скляного будинку Газпрому кортеж прем’єр-міністра під’їхав близько першої години дня. Юлія Тимошенко в довгому чорному пальті на президентському ліфті піднялась на шостий поверх, де розташована приймальня Міллера.

Протокольна зйомка з паном Міллером протривала менше п’яти хвилин.

- Я дуже рада нашій зустрічі, - кокетливо протягнула руку Юлія Тимошенко.

- Нам є про що поговорити, - підтвердив Олексій Міллер.

- Так. Нам треба розв’язати всі наші проблемні моменти, а потім вже святкувати та пити шампанське, - з надією вимовила прем’єр.

У відповідь Міллер, як і всі, хто зустрічався з Тимошенко в останні дні, натякнув на дотримання домовленостей, що були досягнуті між президентами.

І хоча на прем’єрові було вже не те святкове біле плаття, в якому вона напередодні ходила до Володимира Путіна – в Газпром Тимошенко прибула в значно стриманішій чорній спідниці і такій же витриманій білій блузі – її настрій видавав надію на успішні переговори.

Але вже з перших хвилин зустрічі працівники Газпрому дали зрозуміти, що ніякого спільного розпивання шампанського не буде.

Планувалося, що після переговорів Юлія Тимошенко і Олексій Міллер вийдуть до преси разом. Але виявилося, що так думала українська делегація. Олексій Міллер категорично відмовився з'являтися перед журналістами.

У нього були набагато важливіші події, ніж спілкування зі ЗМІ чи зустріч з українським прем’єром.

У цей день у "Газпромі" було не свято України, і навіть не свято Юлії Тимошенко.

У цей день російський концерн готувався до однієї зі значних подій в історії російського газовидобування.

Кабінет Олексія Міллера має багато входів та виходів. І в той момент, як в одній приймальні він зустрічався з Юлією Тимошенко, за дверима двох інших приміщень сиділи керівники французького Total і норвезького StatoilHydro.

У четвер мало відбутися підписання договору про створення компанії, яка буде розробляти одне з найпотужніших в країні Штокманське газоконденсатне родовище – Shtokman Development AG. Це перший випадок, коли Росія в таких об’ємах надасть доступ до своїх родовищ іноземним компаніям.

За іронією долі, Штокманське родовище планується зробити ресурсною базою для експорту газу в Європу, обминаючи Україну – через "Північний потік".

Дехто в Газпромі каже, що Олексій Міллер навіть не готувався до зустрічі з Юлією Тимошенко і те, що її прийняли, було лише жестом ввічливості.

За інформацією "Української правди", пан Міллер провів з Юлією Тимошенко не більше години. Після цього до прем’єра приєдналася частина української делегації в особі Віталія Гайдука, Ігоря Діденка і Олега Дубини, а з російської сторони зустріч продовжив заступник голови правління Газпрому Валерій Голубєв.

Саме пан Голубєв ще два тижні тому направив Юлії Тимошенко листа, в якому категорично відмовив у зміні контрактних відносин з постачання природного газу до України, фактично відкинувши можливість підписання прямих контрактів з Росією.

При цьому Валерій Голубєв ставав на захист посередників, підкреслюючи, що "Газпрому" належить істотна частка участі RosUkrEnergo та УкрГаз-Енерго.

Фактично вже у той самий момент, як ввійшов Голубєв і вийшов Міллер, Юлія Тимошенко мала б покинути Газпром. Але надія все ще була, Олексій Міллер іноді заглядав у кабінет.

Проте сюрпризи були попереду. Виявилося, що, на відміну від керівника Газпрому, до зустрічі дуже ретельно готувався досить несподіваний склад переговірників... з українського боку.

В якийсь момент Валерій Голубєв відкрив одні з дверей кімнати переговорів і запросив потужну делегацію з п’яти осіб, яка представляла УкрГаз-Енерго. Очолював групу сам голова правління компанії Ігор Воронін. Одразу за ними увійшли виконавчі директори RosUkrEnergo Костянтин Чуйченко та Дмитро Глебко.

"Юлія Тимошенко змінилася в обличчі, здавалося, вона не вірить своїм очам", - розповів один з учасників переговорів.

Далі українську делегацію "обробляли" в дві руки.

Представники Газпрому робили вигляд, що їх менше за все турбує борг перед "УкрГаз-Енерго", і вони б хотіли поговорити про борги за початок 2008 року. Натякалося навіть, якщо українська сторона свідомо відбирала газ зі сховищ, то, з їх точки зору, це - контрабанда.

Водночас представники "УкрГаз-Енерго" довго розповідали про минулий рік, вимагаючи якомога скоріше погасити заборгованості за спожитий газ.

Дехто з учасників переговорів каже, що вже під кінець Юлія Тимошенко підійшла до Ігоря Вороніна і пообіцяла особисто розібратися в Києві.

Наразі стосунки між державою і компанією "УкрГаз-Енерго" виглядають як у фільмі "Дванадцять стільців" між п’яним працівником театру і Остапом Бендером.

Уряд пропонує спочатку підписати акти на поставку газу, а вже потім розрахуватися, а представники "УкрГаз-Енерго" кажуть: спочатку гроші, потім акти.

Уряд боїться, що в разі перерахування грошей "УкрГаз-Енерго" надасть акти на поставку газу по ціні 185 доларів, а не 130. А в "УкрГаз-Енерго" непокояться, що після підписання актів Кабінет міністрів запише їх у свої боржники і з огляду на те, що розпорядження про ліквідацію "УкрГаз-Енерго" вже підписане, гроші так і залишаться невиплаченими.

Проте в четвер Юлія Тимошенко розповіла "Українській правді", як уряд збирається виходити з цього глухого кута:

- Там ситуацію по контрактам врегулювати неможливо, тому що "УкрГаз-Енерго", як завжди, шахрайським шляхом хоче взяти все просто шантажем. Ми знайшли інший варіант. Ми випустимо постанову уряду і зобов’яжемо НАК "Нафтогаз України" розрахуватися за спожитий обсяг.

Дискусія з приводу цього в четвер протривала понад 5 годин. За словами деяких учасників переговорів, Юлія Тимошенко більшу частину зустрічі просиділа в чорному пальто – її морозило і вона весь час користувалась носовою хустинкою.

Час від часу у коридорі повз журналістів проходив Олексій Міллер під ручку з черговим іноземцем у супроводі охорони. На питання журналістів "як там переговори з Україною" головний газовий топ-менеджер Росії лише посміхався. А потім щез і Міллер – до нього в одні з дверей увійшла делегація на чолі з президентом Калмикії Кірсаном Ілюмжиновим.

Про те, що візит української делегації точно залишиться безрезультатним стало зрозуміло, коли служба протоколу Юлії Тимошенко попросила журналістів залишити приміщення "Газпрому" і їхати в аеропорт.

Чому прем’єр не захотіла дати брифінг просто в приміщенні "Газпрому" - невідомо. Або вона не захотіла визнавати поразку на очах у рядових працівників "Газпрому", або побоювалась втручання з боку делегації RosUkrEnergo та "УкрГаз-Енерго".

Присутність представників цих компаній на переговорах стала настільки дратівливою, що на брифінгу в аеропорту "Бориспіль" Юлія Тимошенко майже сім разів повторила, що цих посередників на ринку України не буде.

За її словами, такі домовленості є навіть з Володимиром Путіним.

- Ми ж врегулюємо за найближчий тиждень всі угоди і приберемо УкрГаз-Енерго. Цю компанію буде прибрано і ми зробимо так, що НАК "Нафтогаз України" буде сам працювати і реалізовувати газ на внутрішній ринок.

За інформацією "Української правди", НАК "Нафтогаз України" почала роботу зі знищення "УкрГаз-Енерго" по всіх фронтах.

Спочатку Олег Дубина пролобіював розпорядження Уряду про ліквідацію статуту компанії. А тепер з’явилась інформація, що заступник голови НАКу Ігор Діденко працює в цьому напрямку з відомим адвокатом Сергієм Власенком.

Джерело "Української правди" стверджує, що найближчим часом буде спроба визнати правління "УкрГаз-Енерго" нелегітимним, спираючись на рішення суду, яке було винесене без участі представників компанії.

До речі, журналісти "Української правди" бачили пана Власенка у приймальні Діденка в той самий день, коли "Газпром" востаннє пригрозив зупинити постачання газу на Україну.

Утім, сам пан Власенко у коментарі "Українській правді" не захотів ані підтвердити цю інформацію, ані спростувати її.

Брифінг Юлії Тимошенко в Києві дав зрозуміти одне: головним результатом її візиту до Москви стало те, що прем’єр дізналась про новий невідомий борг України.

- Проблеми, які були створені "RosUkrEnergo" та "УкрГаз-Енерго" значно глибші, ніж ми уявляли. Сьогодні наші борги вимірюються не тільки доларами, а ще і певними обсягами газу, які за попередні періоди були спожиті УГЕ та РУЕ і виведені з балансу України.

За словами Тимошенко, заборгованість складає майже 4 млрд кубометрів середньоазійського газу, які не відомо "кому належали, хто і куди його продавав".

Ще одним важливим твердженням з боку Юлії Тимошенко стало те, що вона категорично заперечила можливість існування будь-яких російсько-українських спільних підприємств, які б мали доступ на внутрішній газовий ринок України.

"НАК "Нафтогаз України" – достатньо сильна компанія, щоб самій справлятися з цією роботою", - стверджує вона.

Але, незважаючи на хворобу і всі неприємності, які очікували прем’єр-міністра в Москві, одна світла пляма в неї все ж таки залишилась від поїздки.

За інформацією "Української правди", в перший день візиту, одразу після переговорів з президентом РФ Юлія Тимошенко в супроводі дуже вузького кола наближених попрямувала на зустріч з людиною, яка посідає друге місце по популярності в Росії після Володимира Путіна.

В одному з ресторанів у центрі Москви Юлія Тимошенко зустрілась із... Аллою Пугачовою. Крім неї, на зустрічі був керівник протоколу прем'єра Михайло Лівінський, імпресаріо артистки і ще декілька осіб.

- Ой... Та-а-а-а-к, було! Просто ми зустрілися, познайомилися, ходили разом каву пити, - зізналася вже після закінчення брифінгу в Борисполі Юлія Тимошенко.

І це була чи не єдина щира її усмішка за весь час візиту до Москви.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Реклама:
Головне на Українській правді