ДТП "Європейської партії" в Київраді. Катеринчук не впорався з керуванням

Середа, 11 червня 2008, 11:30

Посада секретаря Київради - "не першої, але й не другої" людини у столиці - завжди викликала запеклі суперечки серед міських депутатів. Адже, не зважаючи на виключне право мера висувати на цю посаду потрібного йому представника, свою людину на цьому місці завжди хотіли бачити всі політичні сили.

Однак особливого розголосу конфлікти навколо обрання секретаря міськради набули саме за мерства Леоніда Черновецкього, який у 2006 році публічно побили один одному пики.

"Друге пришестя" Довгого після позачергових виборів-2008 у порівнянні з минулим разом пройшло набагато спокійніше. Але не без скандалу.

На цей раз ситуація неочікувано ускладнилася завдяки казусу - частина київських депутатів опинилася в облозі на засіданні власної фракції.

Ще до початку засідання Київради з'явилося стійке відчуття, що в залі когось не вистачає. Через 5 хвилин надійшла звістка – у залі з'явилися "катеринчуківці" - Борис Гавриленко, Роман Ярошенко і Павло Тесленко, які з кам'яними обличчями пройшли повз журналістів у кулуарах, вперто не відповідаючи на жодне запитання.

"Депутатів блоку Катеринчука визволили з полону, можемо продовжувати засідання", - радісно проанонсував їхню появу Черновецький і перейшов до оголошення заяв про фракції та створення лічильної комісії.

"Леоніде Михайловичу, представники блоку Катеринчука не можуть входити у лічильну комісію, оскільки фракції не має. Фракція має складатися щонайменше з 5 депутатів, а у вас підписи 3 депутатів, - звернувся до головуючого БЮТівець Олександр Зінченко, - "як позафракційні вони не мають права брати участь у засіданні і голосуваннях"

"Ну добре, нехай вони зроблять групу, це право кожного депутата", - під регіт зали парирував Черновецький, - "сьогодні – три, завтра випустять усіх інших, – буде шість"

"Згідно з регламентом депутатські групи об'єднуються чисельністю не менше п'яти депутатів", - не вгамовувався Зінченко.

"Олександре, це класно!", - підсумував Черновецький, - але я вважаю, що буде демократично, якщо я дам їм можливість бути в лічильній комісії. Вони вміють рахувати і як депутати мають ці права".

"А тепер пропоную зосередитися і проголосувати", - промовив він, порадивши на останок припинити "водити козу" у Київраді.

Далі опозиція спробувала домогтися поіменної реєстрації у залі, сумніваючись у присутності всіх 62 депутатів, які голосують. Однак, коли 62 людини взяли бюлетені і особисто за них розписалися, сумніви розсіялися, і меншість капітулювала. Результат голосування не забарився.

Отже, старого нового секретаря Київради підтримали - Партія регіонів і ГАК, які офіційно не відмовлялися від подібних намірів, і 1 депутат від блоку Литвина, який, за свідченням самих "литвинівців", голосував попри протилежне рішення фракції.

Але головне, що ця перемога Черновецького-Довогого стала можливою лише завдяки трьом депутатам блоку Катеринчука, у намірах яких не було сумнівів, зважаючи на їхні зв'язки з зятем Черновецького В'ячеславом Супруненком.

Сам Микола Катеринчук з'явився в залі лише наприкінці засідання у супроводі Олексія Рєзникова, голови катеринчуковської депутатської групи.

Катеринчук висловив подив у зв'язку з діями своїх депутатів і публічно констатував їхню зраду: "В Київраді відбулася зрада блоку Миколи Катеринчука".

"Три депутати зайняли окрему позицію, яку вони не заявляли ще вчора і позавчора", - сказав він, додавши, що ще напередодні "ці хлопці демонстрували кращі якості моралі", а "що з ними зробили за останні 2 дні – одному Богу відомо, хоча зрозуміло, що з ними працювали ті, хто був зацікавлений у сьогоднішньому голосуванні"

"Сьогодні на фракції ми намагалися утримати їх від цієї зради всіма можливими способами, але вони викликали пожежників, ламали двері і кінець-кінцем, вирвалися з засідання для того, щоб віддати свої голоси і створити фан-групу Олеся Довгого", - пояснив Катеринчук вранішній інцидент.

"Але ж навіщо ви заблокували двері?", - не стримуючи посмішок питали журналісти.

"Двері заблокувалися самі", - весело відповідав Катеринчук, - "бачите, навіть сама техніка була проти того, щоб вони брали участь у голосуванні"

"Потім підтягнулася міліція, пожежники, вони намагалися поставити драбину на другий поверх у вікно... Потім депутати відмовилися по ній лізти, а потім вже домкратом зламали вхідні двері, і таким чином вони вийшли у вільне політичне плавання. Думаю, воно буде не довгим", - резюмував він.

Катеринчук пообіцяв зібрати міжпартійну конференцію й обговорити там питання позбавлення Гавриленка, Ярошенка і Тесленка депутатських мандатів. Офіційна причина – відсутність їхніх заяв про вступ до фракції.

Однак "трійця зрадників" вирішила піти ва-банк – в Київраді ходять чутки, що Тесленко, Гавриленко і Ярошенко, "як більшість у фракції, яка налічує загалом 5 депутатів", спростував будь-які зв'язки між депутатами двох блоків.

Підтримка Довгого депутатами від блоків Катеринчука та Литвина стала результатом їхнього "вільного волевиявлення", вважає мер.

"Я вчергове пересвідчуюся, що Катеринчук – здібна молода людина, і його фантазії не мають меж. Але розмовляти таким чином з членами його фракції я вважаю неприпустимо", - сказав Черновецький.

P.S. Джерела УП стверджують, що блок Литвина спочатку також збирався підтримати Довгого. Але потім депутати передумали – вони дізналися, що Черновецький хоче звільнити з посади начальника головного управління житлового будівництва "литвинівця" Михайла Голицю. Незважаючи на це, одним з вирішальних у цій ситуації виявився голос саме члена фракції Литвина - президента компанії "Міськжитлобуд" Дениса Костржевського.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Реклама:
Головне на Українській правді