Юлія Тимошенко перефарбувалася в темний колір

Середа, 22 жовтня 2008, 11:35
Словосполучення "економічна криза" стало домінувати у лексичному наборі чинного прем'єр–міністра. Вперше за час свого урядування Юлія Тимошенко повідомила про згортання соціальних програм. У вівторок вона зібрала представників фінансової еліта та за закритими дверима повідомила невтішні прогнози на майбутнє.

Свій виступ Тимошенко почала з розповіді про саміт Європейської народної партії, в якому вона днями брала участь.

– Ми отримали пакет пропозицій по виходу з кризи і зараз будемо його адаптовувати до України, – повідомила Тимошенко.

Щоправда, у подальших виступах вона жодним словом про них не згадала. Натомість прем’єр повідомила, що узгоджує антикризовий пакет з Міжнародним валютним фондом, який під нього має відкрити кредитну лінію. Раніше Тимошенко озвучувала її розмір – до 14 мільярдів доларів.

– У нинішніх умовах нам треба скоротити видатки, які країна собі не може дозволити, – повідомила Тимошенко сумну новину перед початком обговорення.

– Ми планували достатньо оптимістичні соціальні видатки. Тепер доведеться трошки вгамувати апетити – і поставити режим досить суттєвої економії.

Ще до того, як журналісти залишили залу для нарад, почала назрівати суперечка. Тігіпко запропонував провести скорочення в бюджетній сфері.

– Як реагує світ на кризу? Ніхто не заповнює вакансії, багато хто почав звільнення. А де це в нас? – обурювався банкір. – У всьому світі існує 12–13 міністерств! Я розумію, що на всіх наших політиків не вистачає портфелів. Але, може, зараз час провести адміністративну реформу?

Тимошенко і Порошенко слухають Тігіпка

Однак ідея скорочень не сподобалася члену ради підприємців Віктору Лисицькому:

– Ви всі мало ходите по тим поверхам в урядових будинках, де сидить середня ланка. А я ходжу і можу сказати – перетруси в уряді призвели до того, що багато людей пішли. Приходиш – а там або маленька дівчина, яка тільки вчиться працювати, або молодиця моїх років... Тому не можна скорочувати!

Коли двері зачинилися за останнім журналістом, Тимошенко стала почуватися вільніше, а говорити – більш прямо.

– Треба рази в два–три скоротити заступників міністрів, – запропонував їй Віктор Лисицький.

– Повірте, це кризі не допоможе, клянусь! – відрізала Тимошенко і повідомила новину, що в уряді визрівають настрої до звільнення. – Зараз уже деякі міністри просяться у відставку.

Говорячи без преси, прем’єр відмовилася від оптимістичного тону, описуючи поточну ситуацію в Україні.

Якщо у вступному слові Тимошенко заявила про намір "трішечки вгамувати апетити", то тепер вона була значно категоричнішною.

– Ми вводимо мораторій на два роки на надання будь–яких нових пільг громадянам! Просто! Жодної пільги! – категорично сказала Тимошенко.

Прем’єр розповіла фінансистам про план економічного порятунку, який уряд пропонує оформити в єдиний законопроект, який "проходить експертизу в МВФ".

За словами прем’єра, МВФ повинен видати Україні "абсолютно нестандарту позику".

– Вони порушують своє правило давати гроші тільки Нацбанку і дадуть також уряду, – з нотками переможиці сказала Тимошенко.

При чому, попередила вона, Кабмін не зможе їх витратити на щось інше, окрім підтримки банківської системи.

– МВФ вважає, що Україна – це опорна держава в нашому регіоні, – пояснила Тимошенко таку прихильність Міжнародного валютного фонду. – Вони думають, що Україна мусить утриматися, щоб дати сигнал всьому регіону.

Тимошенко почала розповідати, на яких саме умовах буде виділено фінансування МВФ.

Так, передбачається, що рахунок грошей МВФ уряд зможе проводити фактичну націоналізацію кризових банків.

– Якщо держава дасть банку кошти за рахунок позички МВФ, то еквівалентний пакет акцій банку буде знаходитися у власності держави, – повідомила Тимошенко.

Ну а якщо держава буде брати участь у стабілізації банку, то, повідомила Тимошенко, Кабінет міністрів отримає право вето на рішення цієї фінустанови.

– Міністерство фінансів буде уповноважене управляти тими частками банків, які вони отримають за рахунок додаткової капіталізації, – повідомила Тимошенко.

Однак протягом наради так і не стало зрозуміло, як саме уряд здійснюватиме це управління.

Інше рішення з МВФівського пакету, яка давно очікували банкіри – це спрощення процедур, необхідних для збільшення капіталу банку.

– Все буде іти годинами, а не місяцями, – пообіцяла Тимошенко.

Ще один пункт з антикризового пакету – це виділення 1 мільярду гривень до фонд гарантування вкладів. Без преси прем'єр почувалася вільно і не підбирала слова.

– Це абсолютно мізерна сума, – скептично висловилася Тимошенко. – Ви розумієте, вона нічого в цьому фонді не вирішить. Вона дається для позитивного сигналу, а не для вирішення питань. Я не буду коментувати, ви також все це знаєте…

Наступне повідомлення прем’єра мало би ввести в ступор Ігоря Коломойського та Дмитра Фірташа, якби вони дізналися замислений план.

– Ідеться про вилучення дивідендів у двох структур – "Укрнафти" і "УкрГазЕнерго", – заявила Тимошенко про пункт антикризової програми. – Закон передбачає це зробити без зборів акціонерів.

Як відомо, ці дві компанії не перераховують зароблене до бюджету, бо представники приватних власників не ходять на акціонерні збори, зриваючи кворум.

Ще один антикризовий пункт – передача до органів місцевої влади права корегувати суму єдиного податку для суб’єктів малого бізнесу.

– Зрозуміло, що місцеві бюджети першими недоотримають грандіозні суми грошей. Стагнація піде по всім напрямкам... – прем’єр змальовувала песимістичне майбутнє. – Ідеться не тільки про металургію чи хімію. Це торкнеться всіх б-е-з в-и-к-л-ю-ч-е-н-н-я галузей!

Падіння головних галузей експорту призведе до порушення платіжного балансу.

– Це питання зупинки роботи експортно орієнтованих галузей. Коли воно підніметься – невідомо нікому. Прогнози – роками можна буде це відроджувати, – повідомила Тимошенко. – Ключові експортери мінімум рік не відродяться.

– 2009 рік буде надзвичайно складним, – попередила прем’єр. – Одним з найбільших ризиків буде те, що до бюджету не перераховуватимуть грошей.

Подальша розповідь Тимошенко дедалі густіше нагнітала фарби. Зокрема, уряд збирається відмовитися від однієї з найрозрекламованіших програм.

– Ми переносимо на два роки приведення у відповідність мінімальної зарплати прожитковому мінімуму.

Тимошенко нагадала, що унормування передбачалося запровадити з 1 січня 2009 і це навіть було внесено до проекту бюджету.

– Але зробити це ми будемо просто не здатні. Питання відкладається до 2011 року, – сухо сказала Тимошенко.

Крім простих людей, постраждають і непересічні громадяни. Витрати бюджету на чиновників зменшать на 20%.

– Це не значить, що будуть скорочувати людей. Але гроші скоротимо просто директивно, законом! Тобто гроші у всіх будуть списані автоматично на 20 відсотків.

Ще одна норма антикризового законопроекту – це на два роки передача права уряду регулювати ставку ввізного мита.

– Адже нам гнучко доведеться обмежувати імпорт. Це пов’язано з платіжним балансом. Ви також розумієте, що всі уряди світу це мають. А ми – заручники незрозуміло чого, – виправдальним тоном заговорила Тимошенко.

Вона визнала, що це може викликати проблеми в стосунках зі Світовою організацією торгівлі.

– Але ми будемо обережно користуватися цим інструментом. Він має дзеркальний прояв, тому що ми обмежили імпорт – і нам обмежили. І ми можемо зробити собі таку негарну послугу.

Ще одне тривожне повідомлення – Тимошенко очікує поглиблення проблем і з компенсацією податку на додану вартість.

– Я кажу відверто. Може таке бути, що у нас будуть збої. Повернення ПДВ завжди відбувалося важко, – зізналася прем’єр.

Тимошенко запропонувала, що ПДВ платнику податків можуть виплачувати не грошима, а державними облігаціями з терміном погашення п’ять років.

– Якщо зараз припиняться надходження до бюджету, то ми будемо тримати виключно захищені статті бюджету плюс видатки на надзвичайні події. Все інше – по мірі поступлення грошей, – попередила Тимошенко.

Зліва направо: голова податкової Сергій Буряк, керівник Держкомісії цінних паперів та фондового ринку Анатолій Балюк і шеф фінансової розвідки Ігор Черкаський

– Наступне. Зрозуміло, що у нас будуть серйозно скорочення основних податків, які не буде отримувати бюджет. Це об’єктивно! Ідеться про податок на прибуток, податок на додану вартість...

Тому Тимошенко пропонує збільшити акцизні збори.

– Вони у нас значне менше світових – акцизний збір на спирт, на алкогольні напої, на пиво, на тютюн, на бензин, – перераховувала Тимошенко і взялася заспокоювати. – При чому зростання буде невелике, на копійки…

Ще один антикризовий захід – дати право місцевій владі коригувати ставку земельного податку і "хай роблять що завгодно".

Негативну реакцію в присутніх викликала радикальна ідея Тимошенко – надати Антимонопольному комітету право примусового продажу власності у разі виникнення монополії.

– Це пов’язано як раз з бензином, – включився у монолог Тимошенко міністр фінансів Віктор Пинзеник.

– Не тільки, – відповіла Тимошенко.

– Але в першу чергу з бензином! – наполягав Пинзеник. – Тому що реакція в Україні на падіння світових цін на нафту неадекватна, відчувається монополізація.

Міністр фінансів пообіцяв "примусово створювати конкурентне середовища" в разі монополії.

– Ідеться не про вилучення в державну власність, а про продаж на аукціоні монопольної власності, – прем’єр намагалася заспокоїти стурбованих економістів.

Тимошенко спробувала пояснити, що інакше не можна:

– Зараз впали ціни на нафту. Але у нас ціни на нафтопродукти стоять незворушно, наче в світі нічого не трапилося.

Відчуваючи корупційні ризики, присутні почали переконувати прем'єра в неправильності такого кроку. Вона пообіцяла подумати.

Далі Тимошенко попередила, що криза може набути зовсім небезпечних проявів – і це має виправдати запропоновані прем'єром непопулярні кроки.

– Соціальна агресія накопичувалася велику кількість років. Сьогодні у нас вперше почалися погроми аптек, щоб ви це знали, – розповіла Тимошенко.

На думку прем'єра, наступними можуть стати обмінні пункти. Вона підтримала Тігіпка, який розкритикував Нацбанк за самоусуненість від коливання курсу в межах з 4,6 до 6 гривень за долар протягом кількох місяців.

– Якщо ви щось міняєте з курсом – просто робіть це плавно. Це не робиться за 24 години, – попросила Тимошенко першого заступника глави НБУ Шаповалова, присутнього на нараді.

– Побили достатню кількість аптек, тому що різко піднялися ціни на ліки. Зараз кудись доведеться каналізувати соціальну агресію, – прем'єр не приховувала своєї стурбованості.

Депутат від БЮТ Юрій Полунєєв запропонував Тимошенко за прикладом Заходу створити в Україні "комітет фінансової стабільності".

Спочатку ідея прем'єру не дуже приглянулася.

– Вибачте будь ласка, я не бачу нічого раціонального в цьому органі. Завжди можна зібратися нашим складом, – не зрозуміла Тимошенко, навіщо потрібен такий комітет, – Єдине – це може спрацювати, щоб заспокоїти суспільство.

Однак Полунєєв пояснив – якщо буде створено стабілізаційний фонд, то цей комітет стати розпорядником його коштів. Почувши це, Тимошенко тут же змінила ставлення до такої ідеї.

– Прекрасно! Давайте зараз постановою уряду проведемо створення такого комітету.

Обговорення антикризових заходів тривало три години, однак цього часу не вистачило. Тимошенко пообіцяла вивісити законопроект на сайті уряду – і закликала до кінця дня середи дати "радикально гарячі зауваження". Ще добу вона пообіцяла опрацювати доповнення. Голосування за нього прем'єр пропонує в п'ятницю.

– Щоб ми не пропустили в цьому законі якісь недоречності. Я прошу подавати мені всі зауваження, хвилину в хвилину! А копію – Віктору Михайловичу, – звернулася Тимошенко до Пинзеника. – Віктор Михайлович, я прошу реагувати. Бо коли ми понаприймаємо, а потім країна підніметься на повстання, то такі закони нам не потрібні.

Уже в останні хвилини засідання стало відомо, що президент підписав закон про акціонерні товариства.

– Сьогодні свято! – зрадів голова комісії державної комісії цінних паперів та фондового ринку Анатолій Балюк.

– Закон був прийнятий такою "злочинною більшістю"! – іронізувала Тимошенко зі слів Ющенка, згадавши, що за закон проголосували БЮТ і Партія регіонів. – Правильно сказали Сергій Леонідович (Тігіпко) і Петро Олексійович (Порошенко) – може, під шумок в цій державі реформи проведемо.

Уже закривши нараду, прем'єр попросила банкірів про маленьку послугу.

– За цими дверима нас три години прочекала преса. Знайдіть хвилинку часу дати позитивний сигнал суспільству про стабільність. Просто знайдіть три гарних слова для преси! – попросила Тимошенко до присутніх.

Коли сама прем'єр вийшла на брифінг, то з оптимізмом не забарилася.

– Експертне коло підтримало антикризовий законопроект! Це – добра основа для внесення його у парламент, – заявила Тимошенко журналістам.

На чому грунтувався такий висновок прем'єра – не зрозуміло, адже під час наради жодного голосування не було. Більше того, практично кожен учасник заявив свої зауваження, а сама Тимошенко попросила подавати їх письмово – і навіть по електронній пошті.

Але уже в середу о 8 годині ранку відбулося засідання уряду, де було схвалено законопроект і направлено його до парламенту.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Реклама:
Головне на Українській правді