Віктор Янукович провів передвиборчу перекличку

Четвер, 29 жовтня 2009, 16:14

Віктор Янукович оголосив про намір розпустити парламент після обрання президентом.

Такий його замисел став відомим під час гарячої лінії в газеті "Комсомольская правда в Украине", куди кандидат прибув після реєстрації у Центрвиборчкомі.

Потрапити на цей захід, який відбувався у камерній атмосфері лояльного пулу Януковича, "Українській правді" вдалося зі складностями.

Як відомо, штаб Віктора Янукович обрав цілком зрозумілу стратегію – в силу відсутності у кандидата талантів Цицерона звести до мінімуму його спілкування з непідготовленою аудиторією.

Це очевидно кожному, хто стежить за його виборчою кампанією. Заходи з широким залученням преси проводяться рідко, а графік "Лідера" тримається в секреті. Таким чином, Януковича бережуть від настирливих запитань преси та ексцесів, подібних до того, який стався з "Українською правдою", коли розлючений кандидат порадив журналісту "не болтать язиком".

В умовах, здавалося б, повної ізольованості Януковича від преси створюється ілюзія відкритості кандидата.

Розгадка в тому, що Януковича постійно супроводжує пул журналістів, організований його штабом. Таким чином вони контролюють інформаційне поле навколо свого "Лідера".

Прес-службою Партії регіонів також не анонсувалася гаряча лінія у "Комсомолці". Випадково довідавшись про неї, "Українська правда" зажадала побувати на цьому заході. Але прес-секретар Януковича Денис Іванеско повідомив, що наш журналіст не зможе потрапити до "Комсомолки". Причина – у Януковича є охорона, якій вже передано списки з прізвищами репортерів.

– Я вам не можу допомогти, тому що ви неакредитовані, - пояснив Іванеско.

– Але ж ви самі не оголошували акредитацію! – заперечив кореспондент "Української правди". – Як тоді ми могли дізнатися про необхідність акредитації?

– Це справді так, – визнав Іванеско. – Допуск преси на "гарячу лінію" відбуватиметься за нашими запрошеннями.

Власне, вся інформаційна кампанія лідера регіоналів побудована на контактах тільки з тією пресою, яку штаб визначає індивідуально. Одного разу "Українська правда" була включена в пул для відвідин Януковичем Черкас – однак напередодні виїзду редакції повідомили, що це було зроблено помилково, оскільки в автобусі... закінчилося місце.

Хоча сама природа політичної партії, яка є виразником інтересів суспільства, передбачає відкритість для журналістів та не допускає дискримінацію мас-медіа за ознакою нелояльності.

Попри відмову прес-секретаря Януковича, журналіст "Української правди" на власний ризик поїхав до редакції "Комсомолки". Сама газета не заперечувала проти присутності інших видань за умови владнання питань з Партією регіонів.

Як і передбачалося, прибувши на місце, кореспондент УП отримав відмову від співробітниці прес-служби Партії регіонів в допуску на захід через відсутність його прізвища у списках.

Водночас цікаво було побачити перелік "акредитованих" журналістів. Кого ж Партія регіонів вважає лояльним і запрошує на заходи, які є недоступними для іншої преси? Це - провідні українські телеканали, інформаційні агенції, а також... дві російських телестанції – НТВ і канал "Россия".

Не потрапивши всередину, журналіст "Української правди" не впадав у відчай – тому що залишався шанс вирішити питання безпосередньо з Януковичем. Він точно мав повноваження наказати своїм підлеглим дозволити потрапити всередину.

Але за пару хвилин до появи "Лідера" на першому поверсі редакції "Комсомолки" з'явилася Ганна Герман, якій вже повідомили про непрошених гостей.

– Чому ви не заходите? – запитала вона "Українську правду" зі здивованим виглядом.

– Тому що не пускає ваша прес-служба.

– Та ну... Це якесь непорозуміння! – запевнила Герман і дозволила зайти всередину.

Все-таки грати партію "добрий та злий слідчий" їм вдається талановито.

Протягом самої "гарячої лінія" автора цих рядків не залишало відчуття, що перед ним відбувається постановочне шоу, протягом якого Янукович старанно опрацьовує усі тези виборчої кампанії, а надійними помічниками йому є абоненти, які "додзвонилися" в редакцію.

З досвіду журналістської роботи можна стверджувати – так не буває, щоб людей, які пробилися до гостя "гарячої лінії", цікавили тільки виборчі обіцянки кандидата.

На будь-яку "гарячу лінію" обов’язково зателефонує невдоволений життям громадянин, який починає скаржитися на ЖЕК чи Пенсійний фонд. Його цікавить не посада співрозмовника, а приналежність до касти можновладців та здатність вирішувати питання.

Однак у Януковича не було таких запитань "про наболіле". Так само не було просто критичних до нього як до політика. Всі, хто прорвався до "Лідера", запитували про його виборчу програму. Робили це чітко і без запинок. І це не могло не породити відчуття, що гаряча лінія відбувається серед членів Партії регіонів.

– Віктор Федорович, перше запитання, яке ми отримали через інтернет – коли припинеться розкрадання країни та зубожіння народу? – розпочала "гарячу лінію" її ведуча.

– Повторіть, що припинеться? – не почув Янукович.

– Розкрадання країни і зубожіння народу!

– Я думаю, що як тільки зміниться влада, ми наведемо порядок, - відповіді "Лідера" не вирізнялися оригінальністю.

– Добрий день! – пролунав перший дзвінок у студії. - Я – Андрій. Можна Віктора Федоровича?

– Я слухаю!

– Віктор Федорович, вітаю вас з 65-річчям звільнення України! – несподівано заявив співрозмовник і запитав: - Як ви ставитеся до політики Ющенка переглянути перемогу у Великій вітчизняній війні?

Напевно, треба бути політичним фанатом, щоб витрачати власний час на наполегливі дзвінки на гарячу лінію з тим, щоб поцікавитися і так відомою думкою Януковича про Шухевича та Бандеру.

– Ми не дозволимо переписати історію, героїзувати посібників фашистів! – передбачено заявив Янукович.

– Алло! – почувся у динаміку новий співрозмовник кандидата в президенти. – Віктор Федорович, здраствуйте. Я пенсіонерка. Я знаю, що парламент проголосував закон про підвищення соціальних стандартів. Це була ваша ініціатива. Дай вам Бог здоров'я! Дякую вам за це! Але поки ми не отримали підвищення зарплат і пенсій. Якщо президент не підпише закон – як ви плануєте ввести його в дію?

Янукович з ходу почав відповідати.

– Я сказав Юлії Тимошенко, де взяти кошти – не проводьте ті PR-акції, які прем’єр проводить без будь-якого сорому, з однією метою – як за рахунок авантюрних обіцянок переконати підтримати Тимошенко на виборах.

Відповіді Януковича складалися з фраз, які раніше ним вже оголошувалися – наприклад, на останній прес-конференції.

– Я неодноразово казав, що у нас дуже хороший народ. І я його не засуджую, що він голосував серцем. Але вони помилялися – і на президентських виборах, і на парламентських, - поскаржився Янукович. – Наступного року моїм першим рішенням буде встановлення нових стандартів. Ми будемо підвищувати їх як мінімум чотири рази на рік.

Наступний співрозмовник Януковича також виявився політично грамотним – і знову своїм запитанням допоміг йому самопорекламуватися.

– Я прочитав вашу програму, - повідомив у трубці голос політично свідомого громадянина. – Як ви будете домагатися того, щоб в Україні було 50 мільйонів?

– Є декілька способів. І перший, і другий передбачає, щоб мужики попрацювали – і в прямому, і в переносному сенсі, - не втримався від вульгарностей Янукович. – Ніхто крім нас на цій землі цього не зробить. Нам треба піднімати народжуваність. І ми не можемо, щоб наші жінки жили в постійній тревозі за свої родини.

– Дякую, Віктор Федорович! Дайте нам роботу, і ми не будемо від’їжджати, а будемо вас завжди підтримувати! – повідомив голос у трубці.

Чим далі тим більше гаряча лінія набувала рис абсурду.

– Я Михайло з Донецька. Сьогодні "Шахтар" грає з "Динамо". Дзвоню вам, Віктор Федорович, щоб запитати – за кого ви будете вболівати? – поцікавилися читач "Комсолки" в Януковича.

– Я вболівальник з великим стажем, і моя улюблена команда – це "Шахтар". Я буду її любити до кінця життя, - не підкачав Янукович.

Тим часом йому продовжували надходити дзвінки від людей, які дуже хотіли уточнити в Януковича положення його виборчої програми.

– Я Микита, підприємець з міста-героя Києва. Я дивився з'їзд Партії регіонів. Ви обіцяли податкові канікули. Коли нам очікувати, щоб ви зняли цей тягар?

– Ми на п’ять років зробимо податкові канікули, а також безкоштовну реєстрацію підприємств і видачу дозволів, - пообіцяв Янукович та взявся за старе – сварити нинішню владу, - Їхні спроби запровадити реєстрацію через "єдине вікно" не мали успіху. Бо чиновники беруть хабарі. І підприємці про це мовчать. Але я вас розумію – треба якось жити...

У розмову втрутилася ведуча – також з "актуальним запитанням".

– Віктор Федорович, сьогодні ви отримали посвідчення кандидата в президенти. Що далі?

– Далі у найближчі місяці буде президентська виборча гонка, - "небанально" відповів Янукович. – Я можу однозначно сказати, що на фініш ми прийдемо з переконливим відривом. І це буде відповідь на всі запитання, які накопичилися до цієї команди від українського народу. А що далі? Я наведу порядок в країні! І боротися я буду не з опонентами, а з бідністю.

– Мене звати Ігнат... – почулося з телефонного динаміку.

– Рінат? – недочула ведуча.

Янукович насторожився.

– Ігнат! – повторив співрозмовник кандидата в президенти. – Я працюю на заводі "Арсенал" та хочу запитати у Віктора Федоровича: що він робитиме, щоб підняти з колін військово-промисловий комплекс?

Браво – ще один не шкодував своїх сил, щоб достукатися до Януковича і дати йому результативну передачу у вигляді запитання!

– Я хочу сказати, що ВПК – це не просто нахлібник у структурі економіки. Це бойова одиниця, здатна заробляти дуже добрі кошти, але вона завжди трималася на співпраці з нашим стратегічним партнером. Він у нас один – це Росія, - не зраджував собі лідер регіоналів.

Час спливав, а трудящі все дзвонили і дзвонили Януковичу, щоб поставити йому чергове запитання, яке би гарно вписувалося в його передвиборчу рекламу.

– Алло!? Я киянка і хочу дізнатися у Віктора Федоровича: як ви думаєте, припиниться політична гризня після виборів?

– Я впевнений, що нам треба проводити вибори один раз на п’ять років, - оголосив Янукович. – А потім чотири роки країна повинна спокійно жити, працювати... Я пообіцяв своїм виборцям, що докладу зусиль, щоб 2010 рік був роком виборів. Так, щоб наступні вибори були через 5 років, не раніше.

Таким чином, фактично Янукович оголосив про свої плани після перемоги розпустити парламент. Це бажання зрозуміло, бо наступний президент ще деякий час триматиме мобілізованим власний електорат – його рейтинг досягне вершини. І тому очевидно, що саме цей момент є найкращим, щоб перезавантажити парламент і отримати стійку більшість "під себе".

Проблема в тому, що підстав для розпуску немає. Але Янукович завжди зберігає шанс застосувати проти Тимошенко ту ж зброю, що і вона проти нього – в 2007 року. Тобто зробити парламент нелегітимним шляхом складення 150 депутатських мандатів та анулювання решти списку.

Не складно здогадатися, що в разі блокування цього сценарію він як президент також ініціюватиме переформатування Центрвиборчкому та Конституційного суду – тобто прибере ланки, які можуть зірвати вибори.

– ...Рівень політизації настільки високий, що не тільки мені набридло ходити на вибори, але і людям ця політика набридла, - ділився Янукович переживаннями з народом.

"Гаряча лінія" наближалася до кінця, і поставити правильне запитання до Януковича встигнув ще один щасливчик.

– Віктор Федорович, наш уряд взяв величезний кредит в МВФ. Як нам його тепер повертати? – турбувався голос, що представився Павлом. – І друге запитання – як, по-вашому, ці кошти правильно треба було потратити?

Янукович вирішив творчо підійти до роз’яснення своєї політичної позиції.

– Павло, я вам розповім своє людське ставлення до цього питання. Давайте уявимо, що Україна – це велика родина. Де президент – це батько. Ну, за матір я говорити не буду..., - осікся Янукович

– Ха-ха-ха!... – почувся голос Ганни Герман з заднього ряду.

– Що робить хазяїн, коли бере в борг? Він радиться з родиною, а потім планує, як їх використати. Я правильно кажу, Павло?

– Так, Віктор Федорович! – відповів голос із трубки.

– Коли в цьому році брали запозичення, нас ніхто не запитував – а чи треба нам такі кошти? Якби нас запитали, ми б поцікавилися: а куди ми їх будемо витрачати? На сьогоднішній день цих грошей немає – ми це знаємо! – але куди вони використані, нам це невідомо.

Янукович розігрівся і почав сипати перлами.

– Країна злиденна! Я ізвіняюсь, нічим прикрити одне місце. А якщо прикриваєш одне, то інше стає голим. Як не тягни на себе діряву ковдру бюджету, все одно десь дірки...

Лідера регіоналів було не зупинити – він почав ототожнювати себе з народом, а свої комплекси – з загальнонаціональними.

– ...Нас з вами за людей не вважають! – обурювався Янукович. – Нас принижують! Нам хочуть вказати: "Ви будете жити так, як ми вам скажемо, не так, як ви хочете". От таке сьогодні ставлення до людей.

– Віктор Федорович, пора таких господарів!... – відповів співрозмовник, але не завершив своєї думки. – Велике вам дякую! Сам не вірив, що додзвонюсь...

Все-таки надійний виборець у Януковича – витрачає телефонні зусилля, щоб дізнатися думку свого лідера, яку він уже неодноразово висловлював у різноманітних телеефірах. Якщо, звичайно, це все була не вистава з підставними "читачами".

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Реклама:
Головне на Українській правді