Статті

18 травня

Три покоління болю. Що для кримських татар означає 18 травня

18 травня - день пам'яті жертв геноциду кримськотатарського народу. Немає жодної кримськотатарської сім'ї, кого б не торкнулася депортація. Позбавлені Батьківщини були всі. "Українська правда" розповідає історії п'яти сімей.

Що змінилося в українській економіці від Угоди про асоціацію – дослідження

Економіка України опинилась в умовах "ідеального шторму" – відбулося ледь не все погане, що могло статися.
Воїни

Апостол, який тримав "Небо" у Пісках

Всі казали, що туди лізуть тільки божевільні, але військові з навколишніх позицій та журналісти називали цих хлопців "небесними захисниками".

Прокурорська реінкарнація. Закрити резонансну справу і отримати підвищення

Екс-прокурор Подільського району столиці Сергій Нечипоренко та заступник прокурора цього ж району Олексій Білий, яких затримали минулого року під час отримання хабаря, звільнені під заставу. Це відповідь на запитання, що змінилося у прокуратурі за рік "рішучих реформ".

Навіщо українські журналісти їздять в окупований Донбас?

Героями наших розповідей є журналісти, які були акредитовані в "ДНР" протягом 2014-2015 років. У кожного своя історія. Зробити акредитацію Володимира, наприклад, змусила команда "Лягти обличчям вниз".

Скільки коштує Євробачення і чи зможе Україна заробити на ньому

Україна планує витратити на проведення Євробачення-2017 лише 15 млн євро. Втім, досвід показує, що цього достатньо для проведення конкурсу на високому рівні.
інтерв'ю

Письменник Ульф Старк: Намагаюся дивитися на світ очима дитини

Ульф Старк, – шведський письменник, безсумнівна зірка дитячої літератури, каже, що "важливо, щоб дитина, коли читатиме книжку, не бачила в ній дорослого, а бачила тільки себе і свій світ".

Лобізм під куполом. Чого депутати вимагали від Наталії Яресько

Аналітична платформа VoxUkraine проаналізувала депутатські запити до міністра фінансів. Скільки вони отримали, на що просили та чиї інтереси лобіювали?
інтерв'ю

Володимир Гройсман: Якщо прийдуть на обід Коломойський, Ахметов, Пінчук, Григоришин - тікати?

Новий прем'єр для всіх - загадка. Але під час активної фази коаліціади здивував навіть своє найближче оточення. "Українська правда" поговорила з Володимиром Гройсманом. (рос.)

Справа "Миротворця". В чому неправі волонтери

Держава має слідувати принципу "правової визначеності" та надати нарешті оцінку подій на Донбасі, не ранжуючи її для "внутрішнього" та "зовнішнього" використання.

Куди дівається український ліс. Інфографіка

На кордоні активісти фотографують ешелони лісу-кругляка. Прем'єр робить наганяй митникам. ЕП вивчила, куди дівається ліс, спираючись на велику статистику від Google і Держстату. (рос.)

За що депутати хочуть звільнити Насірова

Голову ДФС Романа Насірова та його першого заступника можуть звільнити. ЕП дізналася, чому головного податківця треба міняти. (рос.)

Пустіть в реанімацію: Чому це важливо і як це можливо

Провівши в реанімації половину свого життя, мій син Максимко помер. Цю половину життя ми, його сім'я - провели за дверима реанімації. У страшному холодному коридорі. Без стільців, без туалету. (рос.)

Безоплатно, але не задарма. Що не так з міжнародною допомогою Україні

За останні два роки сума грантових проектів та технічної допомоги становила майже 1 мільярд доларів. Наскільки ефективно держава використовує цей ресурс?

Співвласник Jooble: Україна продає за кордон "неперероблене IT-вугілля"

Інтерв'ю з топ-100 успішними підприємцями України. Цього разу з IT-підприємцем, і співзасновником пошукової системи вакансій Jooble.

Безвізововий режим: факти і стереотипи про нові правила перетину кордону

В країнах ЄС є норма наявності коштів на час поїздки. Але не йдеться про вимогу надавати довідки з банків, і тим більше – мати цю суму "кешем".

Залишитися живим: як нова коаліція ділить "Нафтогаз"

Менеджмент "Укргазвидобування" приречений: найбільша газовидобувна компанія стала розмінною монетою в кулуарних політичних домовленостях. Їх мета - доступ до космічних 60 млрд грн. (рос.)
Генпрокурор

Прокурорський бліцкриг. Як Луценко став генеральним прокурором

За даними "Української правди" на переговори до Києва через питання призначення генпрокурора спеціально приїздив олігарх Ігор Коломойський.

Зураб Аласанія: Офшори в три тисячі доларів - це несерйозне звинувачення

Що відбувається з медіареформою і чи з'явиться в Україні аналог ВВС? (рос.)

Деофшоризація по-українськи

Підготовка антиофшорних законопроектів почалася до історії з Panama Papers. Однак зараз вона перетворилася на шанс України показати світу готовність відійти від корупційних схем. (рос.)

"Туман брехні" – доповідь про інформаційну війну РФ в Україні

Примітно, що фіни не ставили під сумнів той факт, що російська влада та ЗМІ системно брешуть щодо подій в Україні – на їхній погляд, доказів так багато, що це є очевидним.

Досвід імпічменту: як за корупцію виганяють з посади президента Бразилії

Розслідування корупційних схем діяльності компанії Petrobras, яке має кодову назву "Автомийка", зачепило увесь керівний політичний клас країни. Присутня в цьому скандалі й Україна.
Культура

Книжки, які народжуються з любові. Як побудувати родинний видавничий бізнес

Як "Видавництво Старого Лева" перетворилось на одного із головних гравців на вітчизняному ринку.

Історія успіху. Від сторожа — до засновника тревел-сервісу мрії

Творець тревел-сервісу TripMyDream 35-річний Андрій Буренок не планував починати бізнес. Ідею створити онлайн-помічника для індивідуальних подорожей йому підказало саме життя. (рос.)

Як зростуть всі комунальні тарифи

Тарифи на опалення за останні 2,5 року зросли в 5,5-10 разів, а гаряча вода - в 4,8 разу. ЕП намалювала серію наочних графіків про зростання комунальних тарифів.

"Заборонено забороняти": як сателіти регіоналів блокують очищення влади

До міжфракційного об’єднання "На захист порушених конституційних прав громадян та проти політичних репресій входять 36 народних депутатів. Хто ці народні депутати, чиї порушені права вони збираються поновлювати і як їхня фактична діяльність співвідноситься із задекларованою метою.

Прочинена реанімація: як змінювати допуск батьків в палати до дітей

На думку активістів, медиків і юристів, існуючий проект МОЗ не може вирішити проблему закритих реанімацій: в ньому багато неконкретних формулювань, можливостей для маніпуляцій і просто невиконання наказу. (рос.)
скандал

Грають всі - виграє лотерея. Як киянку позбавили 6 мільйонів виграшу

Введення санкцій проти операторів лотерей, яке повинно було змусити їх піти з ринку, перетворилося в преференції. Оператори продають білети, збирають гроші, але при цьому не виплачують виграші і не платять податки в бюджет. (рос.)

Правозахисниця Козловська: Відносно Савченко повинна запрацювати тиха дипломатія

Людмилу Козловську в Європарламенті вважають одним з головних неформальних лобістів України. Це саме вона і її правозахисна фундація "Відкритий Діалог" не дають забути євродепутатам про Надію Савченко, Олега Сенцова і ще 26 і українських заручників Кремля. (рос.)

8-ме чи 9-те травня? Роздуми з Ігорем Юхновським про День перемоги

Українець з великої літери. Солдат радянської армії, учасник Другої світової війни, академік, фізик-теоретик, політичний і громадський діяч про те, чи треба акцентуватись на календарній даті і відзначати перемогу 9-го травня.
Офшори-2

Панама-мама. Хто з українців засвітився у офшорному скандалі

"Українська правда" відібрала найцікавіших українців, які були помічені в найбільшому офшорному "зливі", другу частину яких оприлюднили на спеціальному сайті 9 травня ввечері. Останні оприлюднені дані можуть підняти чергову хвилю скандалів і викритів в Україні.

Нелегкі гроші. ЕП розкриває доходи топ-10 YouTube-каналів України, Росії та США

Десятки тисяч доларів заробляють щомісяця власники десяти найпопулярніших українських YouTube-каналів. Однак порівняно з колегами із США і навіть з Росії українці здаються дрібними підприємцями. (рос.)