Статті

Чому Брюссель не здолав терористичну загрозу та як доведеться змінитися Європі

У світі є більш-менш успішні приклади боротьби з системним тероризмом. Та біда в тому, що Євросоюз не може взяти їхній досвід. Він став. заручником власних цінностей.

Легенди Кабміну. Що не так з Пенсійним фондом

ЕП з'ясовувала, наскільки кошторис Пенсійного фонду збалансований і бездефіцитний. Висновки - не на користь Кабміну. Він вчергове віддав перевагу не реаліям, а красивій бюджетній картинці. (Рос.)

Ласкаво просимо геть. Як Яценюка змінюють на Гройсмана

Багатосерійний фільм "Відправити Арсенія Яценюка у відставку", здається, добігає свого щасливого кінця. Вже 23 березня Юрій Луценко внесе на розгляд кандидатуру нового прем'єр-міністра. Найімовірніше, це буде Володимир Гройсман. (рос.)
інтерв'ю

Власник "Креатива": Я готовий продати свою частку хоч завтра

Артур Гранц - непублічний бізнесмен. До вересня минулого року його ім'я рідко згадувалося в ЗМІ. Все змінилося після того як він став учасником однієї з найгучніших угод на українському ринку - покупки агрохолдингу "Креатив". (рос.)

"По мене приїхали тьотя Таня і дядя Вова". Як сім'я виховує 24 дитини

"Це діти, які зовсім нікому не треба. Якщо менша дитина, то ще якось беруть. А якщо їй вже років вісім, то бояться. А у мене тільки такі й були".
інтерв'ю

Павло Ґрод: Якби українську діаспору покликав уряд, ми б приїхали робити реформи

Голова Конгресу українців Канади Павло Ґрод один з тих, хто лобіював виключення РФ з G8 і домігся успіху. Заборону на в'їзд в РФ він жартома називає "визнанням заслуг перед Україною".

Ліміт на здоров'я, або Чому людина з вулиці не може купити медичну страховку

Формально поліс добровільного медичного страхування можна купити у будь-якого зі страховиків. Однак якщо людина "з вулиці" захоче застрахувати здоров'я, їй відмовлять з ймовірністю 98%. (рос.)
Розслідування

"Бурштинова народна республіка". Західний український фронт

Тут свій – західний фронт, де радикали намагаються проштовхнути свій сценарій розвитку подій і докладають максимум зусиль, щоб влучним копняком вибити зручне і м'яке крісло з-під керманича області, пана Чугуннікова.
інтерв'ю

Психолог Світлана Ройз: Дитина не вчиться там, де їй страшно

"Наші діти завжди в контакті з цією нашою внутрішньою частиною. І будь-яка дитина відчуває щирість і жвавість нашої "внутрішньої дитини". (рос.)
Культура

Креативна економіка в Європі: 5 кроків для злету

Як культура і творчість можуть сприяти зростанню економіки? Досвід креативних індустрій Великобританії, Німеччини та Іспанії.

Державні видатки в енергосекторі: на що витрачають наші податки?

Що таке субсидії, скільки втрачає через них бюджет, і як реформувати цей сектор Україні? Ці питання зараз нас хвилюють не менше, ніж світову спільноту.
Книга

Четверта республіка. Що потрібно знати про книгу глави Адміністрації президента

Медійне минуле Ложкіна нагадує про себе не тільки самим фактом написання книги, а й постійним занепокоєнням про власну репутацію. Масштабна презентація книги Бориса Ложкіна організвана в п'ятизірковому готелі Intercontinental. (рос.)

Чому прем'єр та президент б'ються за вплив на НАЗК

Нове призначення може стати ключовим. Якщо "друзі Яценюка" отримають ще одну людину, вони матимуть більшість в агенції.
інфографіка

Куди варто було вкласти 100 тисяч два роки тому

Якщо повернутися на два роки назад, що б ви зробили зі 100 тис грн? Вклали в золото, долари чи нерухомість? Яке рішення виявилося б найвдалішим? Відповідь - у нашому інтерактивному проекті. (рос.)
Справа Корбана

Залягти на дно в Дніпропетровську. Як АП домовилася з оточенням Корбана

Як Геннадію Корбану вдалося примиритися з Адміністрацією президента без олігарха Ігоря Коломойського, вийти з камери слідчого ізолятора і який "розбір польотів" очикує УКРОП.

Більше айтишників – здоровіше суспільство. IT-спільноти Харкова

Через історії айтишників можна розповісти про життя харківської пасіонарної молоді практично все. (рос.)

Миротворча місія на Донбасі: що підказує Україні світовий досвід

Для України важливо домогтися відрядження міжнародної (західної) миротворчої місії на Схід і не допустити РФ до самостійного формування миротворчих сил, як це було в Грузії та Молдові.
інтерв'ю

Михайло Захаревич: Театр має працювати на створення в державі високої моралі

Генеральний директор театру Франка про корупцію в культурі, функції театрального мистецтва та очікування змін після Майдану.
інтерв'ю

Ілля Кенігштейн: PayPal кинув Україні "кістку"

Засновник львівського "Креативного кварталу" Ілля Кенігштейн розповів ЕП, чим закінчилися переговори НБУ та PayPal, і з якою зневагою міжнародна компанія зараз ставиться до України. (рос.)

Під одне крило: навіщо уряд об'єднує аеродроми

Уряд вирішив передати всі аеродроми країни в державну власність і віддати їх в управління одному підприємству. Чиновники впевнені, що це дозволить модернізувати об'єкти. Профспілка авіадиспетчерів - проти. (рос.)
інтерв'ю

Світлана Ройз: У кожній родині є особливості, тут не буває норми

Про відповідальність школи та батьків, про вибір місця навчання, про значення оцінок УП поговорила з дитячим психологом і мамою школяра Світланою Ройз. А також про те, що готувати дитину до школи потрібно практично з народження - і зовсім не в інтелектуальному сенсі. (рос.)

Непереможні "бодяжники". Як працює тіньовий ринок нафтопродуктів

Небувала жорстка конкуренція підштовхує навіть найіменитіших трейдерів на так звану оптимізацію бізнесу, через що відрізнити їх від торговців контрафактом стає все важче. (рос.)

Кримський татарин означає екстреміст? Чим загрожує заборона Меджлісу

Адвокати та правозахисники вважають спробу заборонити Меджліс в Криму безпрецедентною справою, яка стане тестом для всіх. (рос.)

Над сутичкою Порошенка і Яценюка. У пошуках союзників

Прем'єр тримається за крісло, президент все ще сподівається знайти йому заміну. Чому для Порошенка раптом став важливий Садовий, і чому спроби відправити Яценюка у відставку зазнають невдачі.

Чому українець бідний? Шість гіпотез

Україна – одна з найбільших країн Європи за територією та чисельністю освіченого міського населення. Водночас це країна з надзвичайно бідними громадянами. Чому так виходить?
Розслідування

Безпритульний Майдан: хто провалив створення Музею Гідності

З часу трагічних подій на Майдані минуло два роки, але влада й досі не виділила ні приміщення для тимчасового музею, ні земельну ділянку під будівництво нового.

Що відбувається з НАЗК та як розв'язати конфлікт, що блокує безвізовий режим

У прибічників призначення Руслана Рябошапки є кілька аргументів – публічних і непублічних. Головний мотив: "Він вольовий та дуже "нарваний". Більше того, ЄП дістала підтвердження, що призначення Рябошапки підтримує представництво ЄС.

Новий сезон податкових воєн. Чи поміняє Рада схему відшкодування ПДВ

У лютому уряд обіцяв відшліфувати схему відшкодування ПДВ, в якій після нового року з'явилося два реєстри платників податків. Цього не сталося. Чи є шанси на повернення до єдиного списку, і що відбувається за лаштунками цього процесу? (рос.)

Дорожній експеримент по-одеськи. Чи зможуть митниці відновити дороги

Політична нелюбов між Арсенієм Яценюком та Міхеілом Саакашвілі проявляється по-різному. Найсвіжіший приклад - прем'єр розкритикував улюблене дітище глави Одещини - митницю. (рос.)

Трансформація України – виклики і значення для Заходу

Важливо мотивувати Кремль припинити "гібридну війну" проти України. Інакше допомога Заходу, що вже обчислюється мільярдами, може виявитися безрезультатною.

Справа народна: як без політиків змінити Конституцію

Якщо ВР ухвалить спеціалізований закон, відразу розпочнеться підготовка до виборів делегатів до Конституційних зборів. Лише "вистраждана" громадянами та всенародно прийнята Конституція стане справжнім суспільним договором.

Рухаємося далі. Саакашвілі у пошуках партії

Після того, як стало зрозуміло, що мрії Саакашвілі про крісло прем’єра розбились, як кинута Аваковим склянка, грузинський реформатор взявся створювати власний політичний проект. Але втрутитись у справді велику українську політику Саакашвілі поки немає з чим. І з ким.