Передчуття апокаліпсису: арифметика, психологія, геополітика

П'ятниця, 12 лютого 2010, 09:14

Президентські вибори 2010 в Україні, в сенсі геостратегічної аналітики, вже нині дають велику поживу для концептуальних роздумів про зовсім недалеке майбутнє нашої країни і не лише її. Почнемо з арифметики. Маємо 100% електорату, тобто тих громадян України, які за законом мають право голосувати.

Відкинемо для зручності десяті процентів. Отже, 31% виборців на вибори так і не з'явилися. І їх туди не змогли заманити ні знаменита гречка в "цалафанових" пакетах, ні купюри в гривнях, ні фальшована горілка в пляшках.

Ще 5% голосували проти всіх, хоча того знаменитого персонажа пана "Противсіха" вже і не було. До 20% "піпла" на виборчі дільниці привезли, давши, як кажуть, всім по 100 гривень або ж наливши 100 грамів. Незалежно від того, чийого кандидата це були автобуси і інші засоби пересування, аж до пожежних машин і машин швидкої допомоги.

Таким чином, і ці 20% електорату самостійно приходити на виборчі дільниці не збиралися. Шляхом нескладних арифметичних підрахунків можна зробити висновок, що 56% українських виборців жодного з кандидатів осмислено підтримувати не хотіли.

Таким чином, реально у виборах 7 лютого у нас взяли участь 44% виборців. Враховуючи те, що голоси між двома кандидатами поділилися майже порівну, можна зробити висновок, що через недосконалість виборчого законодавства 20-22% електорату обирають для країни президента і так званих народних обранців всіх рівнів.

А тепер до психології. Вона, голубонька, тобто психологія, в один голос волає до нас, що 30% населення будь-якої країни, хай навіть найцивілізованішої, самостійно мислити не може. Індійські філософи цих "трудящих" називають шудрами, а зеки - лохами.

Такі люди не тільки не можуть самостійно мислити, але й не здатні прийняти виважені, оптимальні і ефективні рішення у власному житті. Якщо ж вони врешті-решт зважуються на прояв ініціативи, вона завжди є неправильною або злочинною.

Тому індійська традиція вимагає від таких людей працювати і взагалі жити під опікою вищих каст, переважно брахманів і кшатріїв.

А тепер звернемося вже до психіатрії. Навіть у багатій і цивілізованій Німеччині, де біла гарячка є явищем унікальним, 2% божевільних, 5% психопатів і 10% соціопатів. Отже, у Західній Європі таких людей до 20%.

У нас, хоча надійної статистики і немає, але непристойно великий відсоток "хворих на всю голову" правителів на всіх рівнях влади вказує на те, що таких діячів точно не менше і в народі.

Таким чином, робимо абсолютно коректний, з наукової точки зору, висновок, безвідносно до особи кандидатів, що як за пана Януковича, так і за пані Тимошенко цілком могли проголосувати навіть не 30% шудр, а 20% відсотків людей з більш або менш вираженими психічними відхиленнями.

І обрати їх керівником найбільшої за площею країни Європи. Фантастика, та й годі. І ніхто про це ні слова.

Я розумію і цілком усвідомлюю те, що такими людьми завжди легко маніпулювати на свою користь і використовувати їх для задоволення власних інтересів, що нині і робиться на рівні політтехнології.

Однак, мені не зрозуміло, чому ці розумники не бачать далі свого носа і діють так тактично, коли істина не лише у вині, але й у стратегії. Життя ж закінчується не завтра. Зрозумійте ж нарешті і ті, і інші. Вашою базою реально є абсолютно темні, відсталі, не прогнозовані люди, яких в будь-який час можна перезомбувати на протилежне.

Ну не може бути легітимною влада, яку підтримує лише 20-30 відсотків електорату. Хіба не зрозуміло! Це ж уже не психологія, не політологія, це вже геополітика і геостратегія. Справа в тому, що навіть найжахливіша у світі диктатура завжди опирається на якусь арифметичну більшість людей.

А якщо її немає?

Історія не знає винятків, все це закінчується для такої влади дуже плачевно. Майже миттєвий розпад Радянського Союзу з найбільшою у світі армією, міліцією, нібито всесильним КДБ, ядерним потенціалом, тощо, насправді, відбувся після того, як реальна підтримка населенням правлячої партії впала до знаменитих 30%.

Але вони цим закінчували. А ми починаємо! Ну хіба не так? Жоден президент України до нинішніх виборів ніколи не набирав менше за 50% голосів тих, що прийшли на вибори і менше 30% відсотків від загальної чисельності виборців.

Всі вони: і Леонід Кравчук, і Леонід Кучма, і Віктор Ющенко завжди мали понад 50%. Тому й були легітимними.

Звичайно, що нам треба змінювати виборче законодавство. Якщо у виборах взяли участь менше 50% загального списку виборців, то вибори необхідно вважати такими, що не відбулися.

Якщо людей влада "дістане", вони дружно прийдуть на виборчі дільниці і проголосують. Не повинен бути обраний ніхто особисто на будь-яку посаду, якщо за нього не проголосувало більше 50% виборців. Тільки тоді ми вбережемо суспільство від недолугого волевиявлення соціопатів і шудр.

А тепер "нострадамічні" передбачення від геополітика-теоретика, такої надзвичайно рідкісної в Україні професії. В чому геостратегічна небезпека нелегітимної влади?

В спокійні, некризові роки вона, така-сяка, може цілком комфортно існувати.

Зовсім інша ситуація складається в періоди циклічного загострення і поглиблення криз.

Криза сама по собі неодмінно породжує масові психози, фобії і манії. Через це зникає реальне опертя, підґрунтя влади, вона ніби провалюється в тартарари. Саме тому така влада нерідко шукає порятунок за межами країни. У нас і цей варіант відпадає.

Європейський Союз однозначно все більше буде грузнути в трясовину кризи, яка почалася духовною, а нині все більше переростає на соціально-економічну і навіть політичну. Але найнебезпечнішою для нас є ситуація в Росії.

Ця країна, а я знаю, що про це лежать відповідним чином вмотивовані доповідні записки на столах у її керівників, однозначно і неминуче приречена на ізоляцію, розпад і страшні катаклізми. Через це шукати в Росії підтримки може лише хіба що останній "шудряк".

Найстрашніше тут те, що через постійні чвари у нелегітимній владі, якій реально ні на кого спертися, ми втрачаємо час на зміцнення держави. Геній Тараса Шевченка, найбільшого українського геостратега, як на мене полягає в тому, що він сказав: "Польща впала, та й вас задавила".

Нині можна перефразувати його - найбільшою небезпекою для нас є те, що неминучий розпад Росії, який є закономірним, об'єктивним і неминучим, буде каталізатором швидких апокаліптичних змін і в Україні. Які страшні наслідки для нелегітимної влади в Україні він матиме, не хочеться і говорити.

Як аналітик я знаю, за реальними справами і словами, що найвпливовішою людиною нині в Україні, найрозумнішим і найдієвішим політиком і бізнесменом є Ренат Ахметов. Пане Ренате, рятуючи Україну від того, що на нас всіх насувається, ви рятуєте і себе, свою родину, свій бізнес.

Швидше створюйте широку коаліцію разом з Ющенком і Тимошенко і негайно проводьте очевидно необхідні реформи. Починайте масове освоєння нафти і газу на шельфі Чорного моря, алмазів на Українському кристалічному щиті і "Золотоносного валу" біля чорноморського узбережжя.

Підіть самі до своїх опонентів з пропозицією про мир і співробітництво заради загального порятунку. Ще раз покажіть всім, що ви найрозумніша людина в Україні. Так склалося, що крім вас нині це більше ніхто зробити не може.

Повірте геополітику-теоретику!

Часу вже практично не залишилося. Коли обрушиться Росія, нас неминуче чекатиме нова Хмельниччина, Коліївщина чи Гайдамаччина.

Петро Масляк, для УП

Колонка – матеріал, який відображає винятково точку зору автора. Текст колонки не претендує на об'єктивність та всебічність висвітлення теми, яка у ній піднімається. Редакція "Української правди" не відповідає за достовірність та тлумачення наведеної інформації і виконує винятково роль носія. Точка зору редакції УП може не збігатися з точкою зору автора колонки.
Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування

Коли державні банки зможуть продавати проблемні кредити без проблем?

Скільки коштує створити сучасну оперу та за рахунок чого існують незалежні театри?

Росія заплатить за війну: як США зробили важливий крок до конфіскації $300 млрд  російських активів

Чому міста не зацікавлені будувати власні електростанції на своїх територіях?

Чому росте тіньовий ринок тютюнових виробів

Як Україна допомагає удосконалювати американські стандарти тактичної медицини