Губернаторський клінч

Середа, 17 березня 2010, 16:04

На владному олімпі триває "бійка без правил". Йде процес встановлення зручної для Януковича вертикалі. Найнеочікуванішою нині залишається розв’язка навколо розподілу крісел голів облдержадміністрацій.

Претенденти та їхні супротивники зійшлися у нерівному бою, де перевага віддається грошовитим мішкам та блату у вищих ешелонах влади. Громадськість нервово спостерігає за цим процесом, та паралельно робить ставки. Як у тоталізаторі.

Перший тривожний дзвінок на всю Україну пролунав із Хмельницького "білого дому".

Минулого тижня тамтешні три заступники голови облдержадміністрації – з аграрних, гуманітарних питань та керівник апарату ОДА – організовано написали заяви на звільнення "за власним бажанням". Двоє з них додатково оформили собі ще й групу інвалідності.

На господарстві залишили – першого заступника та заступника з фінансово-економічних питань та інвестиційної діяльності.

Сам губернатор перебуває на лікарняному.

До речі, для Хмельницької ОДА це звична ситуація. Адже наприкінці 2007 року, коли був призначений тимчасовий виконувач обов’язків голови Іван Гавчук, – на роботу ходив лише заступник з аграрних питань Володимир Кирилюк.

Решта, мов пацюки з потопаючого човна, розбіглися хто куди.

Очевидно, питання призначення губернаторів – президент залишив собі на десерт. Тим паче, що новостворена коаліція забажає, щоб з нею також поділилися посадами керманичів областей.

Невипадково, що головуючий у Верховній Раді Володимир Литвин вже пристав до цієї ідеї.

Але це трохи дивує. Адже колишні козирі "золотої акції" блоку Литвина – давно канули у тартар, і нині не тягнуть навіть на "вагомий аргумент".

Та попри це, Володимир Михайлович просить у Віктора Федоровича посади трьох голів облдержадміністрацій. Ймовірно, що хоче бачити своїх ставлеників там, де у нього є найбільша партійна підтримка – в Одеській, Житомирській та Хмельницькій областях.

В адміністрації президента вважають, що деякі з нинішніх голів ОДА можуть зберегти свої посади і при новій владі.

За словами заступника голови АП Ганни Герман, новопризначення губернаторів будуть там, де президент вирішить, що керівник області працює незадовільно. "Там, де губернатори працюють добре і справляються з завданнями, я думаю, глава держави підходитиме дуже справедливо до цього процесу", – заявила вона.

Проте важко навіть припустити, що Янукович може зберегти ставлеників Балоги-Ющенка. Наприклад, тих же губернаторів Кмітя або Чижмаря.

Адже інститут голів облдержадміністрацій – є фактично віддзеркаленням роботи президента та уряду.

Не думаю, що хтось із них на місцях ризикне утворити автономне королівство кривих дзеркал, яке негативно працюватиме на імідж Януковича.

Як аргумент – придивіться, хто зайшов у штат кабміну Азарова?! Авжеж, "донєцкі"! При всій повазі до цих людей. Тому принцип приналежності до Партії регіонів, або бізнесові зв’язки з окремими впливовими регіоналами – будуть одними з визначальних.

Однак не забуваймо і про останнє слово президента. Віктор Федорович, хоч і довго розмірковує та визначається з кандидатурами, але потім конкретно питатиме за роботу.

Між іншим, подейкували, що коли Янукович ще працював прем’єром у 2003-2004 роках, він давав волю своїм рукам, і тодішньому губернатору Хмельниччини Віктору Коцемиру було непереливки.

Однозначно, що губернаторська вертикаль Януковича буде міцнішою за ющенківську.

Адже новий президент має монолітний уряд та кабмін, дресирований парламент… А цього достатньо, щоб повсякчас тримати губернаторів за вуздечки.

Віталій Тараненко, журналіст, Хмельницький, для УП

Колонка – матеріал, який відображає винятково точку зору автора. Текст колонки не претендує на об'єктивність та всебічність висвітлення теми, яка у ній піднімається. Редакція "Української правди" не відповідає за достовірність та тлумачення наведеної інформації і виконує винятково роль носія. Точка зору редакції УП може не збігатися з точкою зору автора колонки.
Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування

"Мобілізаційний" закон: зміни для бізнесу та військовозобов'язаних осіб

Чому "Азов" досі не отримує західну зброю? 

Навіщо потрібен держреєстр осіб, які постраждали внаслідок агресії РФ

Чому бізнесу вигідно вкладати кошти в освіту та хто повинен контролювати ці інвестиції

Як нам звучати у світі? В продовження дискусії про класичну музику

Як жити з травматичними подіями. Поради від психотерапевтки Едіт Егер, яка пережила Голокост, та її внука