Біс у ребро, або Полку бютівців меншає

Вівторок, 23 березня 2010, 18:44

Команда біло-сердечних, як би це не було болісно для когось, поволі відходить з авансцени за політичну завісу. Ще донедавна сильна провладна фракція БЮТ нині намагається виглядати "єдиною та неповторною" опозицією.

Далебі маємо насмішкувате погавкування Сірка в будці й водночас незначні, але публічні демарші депутатів, які прийшли до парламенту та обласних рад за списками БЮТ.

Вочевидь усі ці події пов’язані зі зміщенням впливової та харизматичної фігури Юлії Тимошенко. Віднедавна для неї двері Верховної Ради, уряду, адміністрації президента – за сімома печатками.

Прощальним привітом від Тимошенко для "Янукович енд Ко" стало двогодинне використання трафіку УТ-1, який транслював месіанські проповіді екс-прем’єрки.

Тоді, 11 березня, Юлія Володимирівна оголосила на всю країну, що "у кожному селі, районі, на кожному підприємстві буде створена опозиція", яка слідкуватиме за діями Януковича та його поплічників.

Але важко уявити опозицію в областях, де бютівці очолюють владні інституції.

Передінфарктним ударом для неї виявилося утворення коаліції "Стабільність і реформи" – з регіоналів, литвинівців, комуністів, решток НУНС і майже десяти "тушканчиків" від БЮТ.

І хоч новому альянсу експерти пророкують недовговічне життя, політичні "перевертні" почуваються впевнено, та не приховують своїх симпатій до Партії регіонів.

Також днями в Хмельницькій обласній раді стався безпрецедентний випадок.

Тамтешній бютівець Михайло Немов написав заяву про вихід із фракції. Свої дії він пояснив коротко: "Хочеться конструктивної праці, а не лише майданних виступів. Я готовий приєднатися до команди президента та уряду, щоб вибудовувати сильну вертикаль влади".

І додав, що наразі залишатиметься позафракційним обранцем. "Якщо мені Партія регіонів, наприклад, запропонує йти на наступні вибори до облради за їхніми списками, з радістю прийму цю пропозицію", – сказав депутат.

В обласній фракції БЮТ відкидають масові демарші однопартійців. Голова фракції Валентин Савченко повідомив, що настрої колег не змінилися. Щоправда, він не виключає поодиноких випадків виходу із фракції.

Таке пожвавлення на місцях продиктоване недавніми кадровими змінами у владній вертикалі.

Янукович зняв одинадцять губернаторів Ющенка. І призначив на їхнє місце перевірених кадрів, які пройшли вогонь, воду, і мідні труби. Деякі з них навіть проміняли депутатство на губернаторство.

Зокрема, це стосується вірного "багнета" Януковича, керівника Хмельницької облорганізації ПР Василя Ядухи, якого призначено головою місцевої ОДА.

Знаковим став момент, коли вчорашній затятий партійній опонент, голова Хмельницької обласної організації "Батьківщина", нардеп від фракції БЮТ Олександр Буджерак з букетом троянд привітав Ядуху з призначенням.

На підтвердження, що в них із Василем Степановичем дружні стосунки, Олександр Олександрович обійняв колегу. Змушене "тертя", мабуть, не входило в плани Буджерака. Адже він під час президентської гонки від душі вішав псів, котів, і далі по списку всіляких тварин, на Ядуху.

Реінкарнація БЮТ може відбутися за однієї умови – чергових, або позачергових виборів до Верховної та місцевих рад.

До цього ця сіра маса на ймення "Об’єднана демократична опозиція" лежатиме мертвим вантажем на плечах її авторів та сценаристів.

Віталій Тараненко, журналіст, Хмельницький, для УП

Колонка – матеріал, який відображає винятково точку зору автора. Текст колонки не претендує на об'єктивність та всебічність висвітлення теми, яка у ній піднімається. Редакція "Української правди" не відповідає за достовірність та тлумачення наведеної інформації і виконує винятково роль носія. Точка зору редакції УП може не збігатися з точкою зору автора колонки.
Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування

"Мобілізаційний" закон: зміни для бізнесу та військовозобов'язаних осіб

Чому "Азов" досі не отримує західну зброю? 

Навіщо потрібен держреєстр осіб, які постраждали внаслідок агресії РФ

Чому бізнесу вигідно вкладати кошти в освіту та хто повинен контролювати ці інвестиції

Як нам звучати у світі? В продовження дискусії про класичну музику

Як жити з травматичними подіями. Поради від психотерапевтки Едіт Егер, яка пережила Голокост, та її внука