Янукович опинився між двох вогнів

Середа, 31 березня 2010, 17:01

Через місяць після інавгурації і вражаюче швидкого формування нової центральної влади  Янукович несподівано опинився між двох вогнів. Між Кремлем з одного боку і поки ще несформованою і розрізненою українською опозицією.

Точкою перетину, яка круто змінила політичну ситуацію в країні стали газові переговори в Москві, які відбулися минулого тижня.

Власне переговорів, як таких, не було. Були представницькі зустрічі на вищому рівні. Не було і результату на який очевидно надіялася Партія Регіонів.

Але є інший результат. Розмова у Москві вкотре довела незаперечну аксіому: хто б за останні 20 років не був при владі в Україні, проукраїнський Кравчук чи проросійський Кучма, український Ющенко чи проросійський Янукович - політика Росії супроти України завжди була одна і та ж.

Росія завжди відстоювала СВОЇ державні інтереси і завжди прагнула вернути Україну в стан, який існував до 1991 року.

Нова влада напевно думала, що в Кремлі їх зустрінуть як рідних. Вони думали, що їхня передвиборча риторика, обіцянка другої державної мови, відмінити Бандері Героя України, газовий консорціум, твели і ще дещо виявляться достатніми, щоб з ними говорили як з рівними, знизили для України ціну на газ і дозволили їм вести більш-менш самостійну політику.

Насправді, новій українській владі в Кремлі дали чітко зрозуміти за кого її там мають. В кращому випадку - за васалів, а краще - курс на "союзноє государство".

Очевидно, така постановка питання Януковича і Ко не влаштовує, але відкрито сказати про це в них немає сміливості. Саме тому, всі в Партії Регіонів тиждень мовчать. Жодних коментарів.

Нова влада опинилась на роздоріжжі і має вибрати. Здатись чи спробувати зайняти самостійну позицію, бодай зі слабким натяком на відстоювання держаних українських інтересів.

Бо крупному бізнесу, який є основою нової влади потрібні СОТ і західні ринки, а виборцям Янукович обіцяв Росію і "язик". Росія ж хоче від нової української влади підлеглості і включення України в "русский мир".

Від відповіді на це питання по суті залежить доля нового президента і нової влади. Це тест на здатність, хоча б у вузлових моментах стояти на державній позиції, тест на здатність до самозбереження.

Часу на роздуми у керманичів нової влади - приблизно місяць. І цей іспит вона повинна здати: в один або в інший бік.

Зрештою, від відповіді на це питання буде залежати як з цією владою вчинить опозиція і український народ.

Тарас Стецьків, заступник голови фракції "НУ-НС", для УП 

Колонка – матеріал, який відображає винятково точку зору автора. Текст колонки не претендує на об'єктивність та всебічність висвітлення теми, яка у ній піднімається. Редакція "Української правди" не відповідає за достовірність та тлумачення наведеної інформації і виконує винятково роль носія. Точка зору редакції УП може не збігатися з точкою зору автора колонки.
Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування

Чому росте тіньовий ринок тютюнових виробів

Як Україна допомагає удосконалювати американські стандарти тактичної медицини

Ринок, який неможливо знищити ракетами

Як безболісно запровадити електронний документообіг

Надія на біопаливо. Чи буде світло і тепло взимку?

7 кроків до енергетичної незламності України