Дичині все дозволено

Понеділок, 19 липня 2010, 13:38

Незабаром відкривається сезон полювання на  дичину. Селяни з острахом чекають, що почнеться, коли елітні мисливці почнуть розважатися в приватних угіддях. 

Вони виростають останніми місяцями як на дріжджах.  

В Україні  з'явилася нова мода - на ліси. Беруть в оренду по 10- 20 тисяч гектарів - це території маленьких європейських держав. Після кіровоградського лозинського пошесть розбрелася по усій країні.

Прості люди з пересторогою стали придивлятися навіть до створення заповідних територій - у всьому бачать зловіщу тінь Лозинського  й нових українців. І неспроста.

Створення на території Львівської області національного парку "Північне Поділля" площею понад 15 тисяч гектарів теж викликало протести жителів трьох районів. Якби заповідна території не перетворилась на помістя для новоявлених феодалів.

Науковців Інституту екології Карпат НАН звинуватили, що новий  національний парк - шлях до дерибану землі. Після дискусій завідуючий відділом Інституту, кандидат біологічних Олександр Кагало  засів за природниче законодавство й сам розхвилювався.

В українських законах справді є лазівка для сучасних феодалів. Але, коли створювали "Північне Поділля", постаралися  її надійно перекрити.

На території парку унікальна флора і фауна. В урочищі "Лиса гора" на 100 гектарах росте 800 видів рослин. Ніде в Україні нема такої різноманітності, навіть в Криму.

Звідсіля бере початок  річка Західний Буг, у верхів'ях якого збереглись унікальні болотисті масиви з реліктовими зникаючими видами рослин.

Виявляється, в національних парках діють визначені зони обмежень. В одній з них - зоні стаціонарної рекреації, можна розміщати об'єкти відпочинку: готелі, ресторани, бази відпочинку, і, при бажанні, приватні  мисливські угіддя.

Право на забудову дають не органи місцевої влади, а всього лише... науково-технічна рада парку.

Ось цією лазівкою можуть скористатися сучасні  лозинські.  Завтра така рада що заманеться продасть. Гроші не пахнуть.

Львівські науковці, які готували наукове обґрунтування для "Північного Поділля", знайшли заслін від феодалів.

Виділили під зону стаціонарної рекреації лише 4 гектари землі.  Це існуюча спортивна база в селі Сасів і невелика ділянка  біля Підгорецького замку. Весь парк займає 15 тисяч гектарів.

Тому масової забудови й переселення "нових" українців в унікальний природничий парк не передбачається.

Ще одну лазівку для лозинських виявили жителі села Зібовки Жовківського району Львівської області.  

Одного дня вони дізналися, що навколишні ліси передали в приватні руки.

7 тисяч гектарів лісових угідь вилучили з Жовківського лісгоспу й  здали в оренду на 49 років. Ніхто навіть не питав думки селян.

 В селі, розташованому за 28 кілометрів від Львова, проживає понад тисячу жителів. Люди не приховували, що побоюються нових власників.

Наші співрозмовники запитували: хто найчастіше  ходить на полювання? Керівники району, прокурор, начальник міліції, кілька бізнесменів - і все. Чому для розваг кількох десятків можновладців та багатіїв роздали тисячі гектарів лісів.

Під самим Львовом! В густонаселеному районі!

Найбільша біди попереду, коли панство почне під сільськими вікнами розводити кабанів чи оленів. Звірі будуть шукати поживу на людських городах.  Від цього ніхто не застрахований.

Кабани люблять полакомитися картоплею, кукурудзою, буряками.  Чистять сільські городи не гірше комбайнів.

Українське законодавство не врегулювало питання потрави сільських угідь дикими звірами. Відповідальність за шкоду ніхто несе, вважає заступник начальника управління  лісового і мисливського господарства Василь Бурмас. Ніхто не міг передбачити нову моду, коли власники приватних мисливських господарств почнуть масово розводити диких звірів.

Ось чого побоюються селяни. Завтра, захищаючи свої городи, затлумлять кабана, а після завтра в село на розбірки  приїдуть "бандюги". Що почнеться в селі?

Мода на лісові угіддя стало якоюсь пошестю. Близько 100 тисяч гектарів лісів тільки у Львівській області передали в приватні руки за останні два роки.

Не тільки у віддалених Старосамбірському та Турківському районах, але й за кілька десятків кілометрів від обласного центру - у Пустомитівському, Перемишлянському та Жовківському районах.

Начальник управління лісового господарства та мисливства  Анатолій Дейнека вважає, що нові господарі будуть краще  дбати про свої угіддя. Розводитимуть звірів. Влаштують годівниці. Боротимуться з браконьєрами.

Селяни іншої думки: нові власники відстрілюватимуть дичину, як заманеться. Ніхто не буде охороняти їхні городи. Депутати чомусь роздають найкращі угіддя в густонаселених районах.

Полюють не тільки в лісах під сільськими хатами, навіть  у Яворівському національному природному парку.

За кілька місяців до створення парку  виділи тисячі гектарів лісів громадській організації відставників-військових.

Залишилося лише обнести села, які розташовані біля лісів, дротом. Щоб ніхто не заважав панству стріляти дичину.

Питання приватних мисливських угідь має бути законодавчо урегульоване, щоб їхні власники несли відповідальність за завдані сільським господарствам  збитки. Чіткіше мають визначити, що дозволено, а що заборонену власникам мисливських господарств, щоб не множилися нові лозинські.

Колонка – матеріал, який відображає винятково точку зору автора. Текст колонки не претендує на об'єктивність та всебічність висвітлення теми, яка у ній піднімається. Редакція "Української правди" не відповідає за достовірність та тлумачення наведеної інформації і виконує винятково роль носія. Точка зору редакції УП може не збігатися з точкою зору автора колонки.
Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування

Як звати невідомого солдата?

Реформа БЕБ: чи зможе бізнес ефективніше захищатися від свавілля в судах?

"Мобілізаційний" закон: зміни для бізнесу та військовозобов'язаних осіб

Чому "Азов" досі не отримує західну зброю? 

Навіщо потрібен держреєстр осіб, які постраждали внаслідок агресії РФ

Чому бізнесу вигідно вкладати кошти в освіту та хто повинен контролювати ці інвестиції